Рішення
від 13.07.2021 по справі 197/439/19
ШИРОКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 197/439/19

провадження № 2/197/103/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2021 року Широківський районний суд Дніпропетровської області в складі головуючого судді Леонідової О.В., за участі секретаря судового засідання Горлова О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Широке Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новолатівської сільської ради Дніпропетровської області, третя особа Широківська державна нотаріальна контора. про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Позивач в квітні 2019 року звернувся до суду з зазначеним позовом, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який є спадкоємцем майна ОСОБА_3 померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , після їх смерті відкрилась спадщина наземельну ділянку площею 12,3715 гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Зеленобалківської сільської ради Широківського району Дніпропетровської області кадастровий номер: 1225884400:07:005:0007. Встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини позивачем було пропущено з причини того, що встановлював через суд юридичний факт та не мав коштів для вчасного звернення в суд, просить визначити додатковий строк в три календарних місяці для звернення із заявою про прийняття спадщини.

В судове засідання позивач та представник позивача не з`явились, надали заяву про розгляд справи в відсутність позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі (а.с. 80, 127).

Відповідач, що належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи, до судового засідання представника не направили, надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника, не заперечують проти задоволення позову (а.с.129).

Третя особа - Широківська державна нотаріальна контора, що належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи, до судового засідання представника не направили, надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника, не заперечують проти задоволення позову (а.с.42,60,75,117).

Ухвалою судді від 10.04.2019 позовна заява була прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено до підготовчого судового засідання, залучено третю особу Широківську державну нотаріальну контору. Ухвалою суду від 19.08.2020 замінено неналежних відповідачів по справі Широківську районну державну адміністрацію та Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області на належного відповідача Новолатівську сільську раду Дніпропетровської області, витребувані з держаної нотаріальної контори докази. 06.10.2020 на адресу суду від позивача надійшла позовна заява про зміну неналежного відповідача та встановлення додаткового строку для прийняття спадщини. 19.10.2020 ухвалою суду підготовче провадження закрите, справа призначена до розгляду.

Справа розглядається за відсутності учасників справи, тому у відповідності до ст. 247 ч. 2 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові матеріали справи, судом встановлені такі фактичні обставини та зміст спірних правовідносин.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , згідно з копією свідоцтва про смерть (а.с.82).

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , згідно з копією свідоцтва про смерть (а.с.81) є сином померлої ОСОБА_3 , який прийняв спадщину, але не оформив спадкову справу.

ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_5 є сином померлого ОСОБА_2 , згідно з копією свідоцтва про народження (а.с.6), та онуком померлої ОСОБА_3 .

Відповідно до витягу з державного реєстру актів цивільного стану ОСОБА_4 змінив прізвище на ОСОБА_2 , згідно з копією витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян №1 від 26.03.1974 (а.с.7).

За життя спадкодавець ОСОБА_3 отримала земельну ділянку площею 12,3715 гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташоване на території Зеленобалківської сільської ради Широківського району Дніпропетровської області кадастровий номер: 1225884400:07:005:0007 відповідно до інформації Державного земельного кадастру про право власності на речові права на земельну ділянку (а.с. 14).

Згідно з рішенням Довгинцівського районного суду м.Кривого Рогу від 18.10.2018 року встановлено факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець м.Кривий Ріг Дніпропетровської області, є рідним сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця сщ.Кам`яне Березнегуватського району Миколаївської області, який помер ІНФОРМАЦІЯ_7 , та рідним онуком по лінії батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8 . (а.с.16-17).

Відповідно до довідки №533 від 20.07.2018 виданою виконавчим комітетом Новолатівської сільської ради ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , дійсно проживала та була зареєстрована на території сільської ради за адресою: АДРЕСА_1 , до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_8 , а/з №15 від 01.07.2005 року. В даному домоволодінні проживала разом з сином ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 та онуком ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.8).

При зверненні до державного нотаріуса Широківської державної нотаріальної контори за видачею свідоцтва про право на спадщину, позивач отримав постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 13.12.2018 року з причини пропуску встановленого шестимісячного строку для прийняття спадщини, при цьому постановою встановлено, що спадкодкоємець на день смерті не був зареєстрованим із спадкодавцем за однією адресою однією сім`єю (а.с. 13).

Позивач пропустив встановлений законом строк для прийняття спадщини через те, що в судовому порядку встановлював факт який має юридичне значення, а саме наявність родинних відносин.

Згідно з інформацією державного нотаріуса Широківської державної нотаріальної контори, спадкова справа після померлої ІНФОРМАЦІЯ_9 ОСОБА_3 , не заводилась. Після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 з заявою про видачу свідоцтва на право на спадщину звернувся ОСОБА_1 , інші спадкоємці за законом не звертались, свідоцтва про право на спадщину не видавалися, заповіт не посвідчувався (а.с. 99-107). Викладеним фактам відповідають правовідносини, які витікають із здійснення права на спадщину.

Частиною четвертою статті 206 ЦПК України передбачено, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Частиною 1 статті 1270 ЦК України встановлено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Ч. 3 ст. 1272 ЦК України передбачає, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для прийняття спадщини.

Підстави для відхилення доказів судом відсутні, оскільки подані позивачем докази є належними, допустимими, достовірними та достатніми.

Аналізуючи зібрані докази у сукупності, суд вважає причини пропуску позивачем строку для прийняття спадщини є поважними, отже, позов підлягає задоволенню. Судові витрати за заявою позивача слід віднести на його рахунок.

Керуючись ст. ст. 263-265, 273, 279, 280-281, 354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 (місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Новолатівської сільської ради Дніпропетровської області (місцезнаходження: вул. Шкільна, буд. 7а с. Новолатівка Дніпропетровська область, 53711, код ЄДРПОУ 04338233) третя особа - Широківська державна нотаріальна контора (місцезнаходження: вул. Соборна, 128, смт Широке Дніпропетровської області), про визначення додаткового строку на прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , терміном в 3 (три) календарних місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду (до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи - через Широківський районний суд Дніпропетровської області) протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 16 липня 2021 року.

Суддя О.В. Леонідова

СудШироківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.07.2021
Оприлюднено16.07.2021
Номер документу98350267
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —197/439/19

Рішення від 13.07.2021

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

Ухвала від 19.10.2020

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

Ухвала від 19.08.2020

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

Ухвала від 10.04.2019

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні