Ухвала
від 28.08.2020 по справі 580/3213/19
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

28 серпня 2020 року

Київ

справа №580/3213/19

адміністративне провадження №К/9901/5467/20

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Загороднюк А.Г., розглянувши клопотання Черкаського обласного дитячого багатопрофільного санаторію "Сосновий бір" про зупинення виконання рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2019 року та постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 13 лютого 2020 року у справі за адміністративним позовом Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до Черкаського обласного дитячого багатопрофільного санаторію "Сосновий бір" про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Верховного Суду від 13 березня 2020 року відкрито провадження за касаційною скаргою Черкаського обласного дитячого багатопрофільного санаторію "Сосновий бір" на рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2019 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 13 лютого 2020 року у справі за позовом Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до Черкаського обласного дитячого багатопрофільного санаторію "Сосновий бір" про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду.

Скаржником разом з касаційною скаргою подано клопотання про зупинення виконання рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2019 року та постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 13 лютого 2020 року.

У клопотанні наведені мотиви з приводу того, що на час розгляду справи судом апеляційної інстанції скаржником усунуто виявлені порушення та на даний час не становлять реальної загрози життю та здоров`ю працівників та відвідувачів.

Заявник вважає, що за таких обставин виконання оскаржуваних рішень до ухвалення законного рішення з врахуванням усіх доказів, аргументів та встановлення істинних обставин справи призведе до необґрунтованої шкоди як його діяльності, так і можливості громадян реалізовувати конституційне право на ефективне і доступне медичне обслуговування.

Ухвалою Верховного Суду від 13 березня 2020 року було надано десятиденний строк з моменту отримання копії даної ухвали для подання сторонами своїх міркувань та заперечень щодо поданого Черкаським обласним дитячим багатопрофільним санаторієм "Сосновий бір" клопотання про зупинення виконання рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2019 року та постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 13 лютого 2020 року.

Сторонами свої міркування та заперечення, щодо поданого клопотання до суду не подано.

Заявлене клопотання Черкаського обласного дитячого багатопрофільного санаторію "Сосновий бір" є необґрунтованим, з огляду на таке.

Згідно з частиною другою статті 372 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, є підставою для його виконання.

Приписами частини першої статті 375 КАС України визначено, що суд касаційної інстанції за заявою учасника справи або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскаржуваного судового рішення або зупинити його дію (якщо рішення не передбачає примусового виконання) до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 340 КАС України суддя-доповідач в порядку підготовки справи до касаційного розгляду вирішує питання про зупинення виконання судових рішень, які оскаржуються.

Частиною третьою статті 372 КАС України встановлено, що виконання судового рішення може бути зупинене у випадках, визначених цим Кодексом.

Згідно з частиною п`ятою статті 372 КАС України процесуальні питання, повязані з виконанням судових рішень в адміністративних справах, вирішує суддя адміністративного суду одноособово, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Черкаського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2019 року, яке залишено без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 13 лютого 2020 року позовні вимоги задоволено в повному обсязі, застосовано заходи реагування до Черкаського обласного дитячого багатопрофільного санаторію Сосновий Бір у вигляді заборони експлуатації приміщень, шляхом знеструмлення електроживлення, закриття всіх входів (із накладенням печаток) до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Необхідно зазначити, що зупинення виконання судових рішень відбувається лише у виключних випадках та за умови, що таке зупинення не порушуватиме балансу інтересів сторін, прав осіб, які брали участь у справі та які не брали такої участі, але суд вирішив питання про їхні права, свободи чи обов`язки. При цьому зупинення дії оскаржуваних судових рішень є правом, а не обов`язком судді-доповідача касаційної інстанції.

Сама по собі незгода скаржника з оскаржуваним судовим рішенням не є підставою для зупинення його виконання, оскільки перевірка правильності застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права здійснюється судом касаційної інстанції лише під час касаційного перегляду справи з дотриманням визначених КАС України процесуальних гарантій учасників справи.

Обґрунтування клопотання Черкаського обласного дитячого багатопрофільного санаторію "Сосновий бір" про зупинення виконання рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2019 року та постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 13 лютого 2020 року зводиться виключно до незгоди скаржника із вказаною постановою і не свідчить про існування виняткового випадку, поважних причин або вагомих і переконливих доводів, які б виправдовували втручання у принцип обов`язковості судових рішень. Доводи у клопотанні ґуртуються лише на припущеннях.

З аналізу клопотання та заперечень, переконливих доводів та підстав для зупинення дії рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2019 року та постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 13 лютого 2020 року не вбачається.

Керуючись ст. 329 - 332, 334, 335, 338, 340, 372, 375 КАС України,

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання Черкаського обласного дитячого багатопрофільного санаторію "Сосновий бір" про зупинення виконання рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2019 року та постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 13 лютого 2020 року у справі за адміністративним позовом Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до Черкаського обласного дитячого багатопрофільного санаторію "Сосновий бір" про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя: А.Г. Загороднюк

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення28.08.2020
Оприлюднено31.08.2020
Номер документу91209250
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —580/3213/19

Постанова від 31.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 30.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 28.08.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 13.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Постанова від 13.02.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Постанова від 13.02.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Ухвала від 20.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Ухвала від 20.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Рішення від 27.11.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В. Трофімова

Ухвала від 10.10.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В. Трофімова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні