Ухвала
від 14.08.2020 по справі 142/883/19
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 142/883/19

Номер провадження 2/142/105/20

У Х В А Л А

14 серпня 2020 року смт. Піщанка

Піщанський районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді Гринишиної А.А.,

при секретарі Курасевич В.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом сільськогосподарського виробничого кооперативу пайовиків "Колос" до ОСОБА_1 про визнання дійсним договору найму (оренди), -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Піщанського районного суду Вінницької області знаходиться цивільна справа за позовом сільськогосподарського виробничого кооперативу пайовиків "Колос" до ОСОБА_1 про визнання дійсним договору найму (оренди), підготовче засіданні в даній справі призначене на 11 годину 30 хвилин 14 серпня 2020 року.

В підготовче засідання представник позивача СВКП КОЛОС , адвокат Гурба М.В. не з`явився, подав на адресу суду заяву в якій просив суд задовольнити подану ним до суду 13 травня 2020 року заяву про зміну предмету позову з викладених в ній підстав. Заперечував проти задоволення клопотання представника відповідача про витребування оригіналів документів для огляду їх в судовому засіданні. Зазначив, що не вбачає підстав для залучення до участі у даній справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "ЕЛІТ АГРО".

Представник відповідача, адвокат Аваєва Н.В. в підготовче засідання не з`явилась, подала на адресу суду клопотання в якому, позовні вимоги не визнала, просила суд витребувати у позивача по справі для огляду в судовому засіданні оригінал договору оренди землі та всі додатки до нього. Крім того, не заперечувала проти задоволення заяви представника ТОВ "СП" ЕЛІТ АГРО" - адвоката Волкова П. О. про залучення третьої особи та залучення до участі у даній справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "ЕЛІТ АГРО", оскільки вважає, що рішення по даній справі може вплинути на права та обов`язки ТОВ "СП" ЕЛІТ АГРО, яке не є стороною по справі, а саме на його права та обов`язки по договору оренди землі № 135, укладеному з відповідачем 03 квітня 2019 року, а також на право реєстрації за ним іншого речового права на спірну земельну ділянку. Зазначила проти задоволення заяви представника позивача про зміну предмету позову Крім того, просила суд наступне підготовче засідання в даній цивільній справі за її участю проводити в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою системи відеоконференцзв`язку EasyCon з використанням її власних технічних засобів.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, не здійснювалося.

Суд, оглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали, приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 п.1 ст. 189 ЦПК України, завданнями підготовчого провадження є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу.

Згідно з п. 10 ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд, в тому числі, вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Частина 2 п. 4 ст.197 ЦПК України вказує, що у підготовчому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

В частині 1 ст. 53 ЦПК України зазначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно положень ч. 3 ст. 53 ЦПК України Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до ч.4 ст.53 ЦПК України, у заявах про залучення третіх осіб і заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучати до участі у справі.

Враховуючи обставини справи, обставини, про які зазначено в заяві представника ТОВ "СП" ЕЛІТ АГРО" - адвоката Волкова П. О. про залучення третьої особи, суд приходить до висновку, що рішення суду в даній справі може вплинути на права та обов`язки інших осіб, а саме - Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "ЕЛІТ АГРО", а саме на його права та обов`язки по договору оренди землі №135, укладеному з відповідачем 03 квітня 2019 року, а також на право реєстрації за ним іншого речового права на спірну земельну ділянку, а тому його слід залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно ст. 80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 43 ЦПК України, учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

В частині 1 ст. 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 5 ст. 81 ЦПК України, докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

В частині 1 ст. 83 ЦПК України передбачено, що сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Згідно з положенням ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно до ч. ч. 3, 5-8 ст. 84 ЦПК України, у разі задоволення клопотання, суд, своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин, протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

А тому з метою, справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду і вирішення справи з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, ухвалення законного та обґрунтованого рішення, беручи до уваги, що докази, які просить витребувати представник відповідача знаходяться у позивача, що не заперечується його представником, суд вважає за можливе клопотання представника відповідача адвоката Аваєвої Н.В. задовольнити та витребувати у позивача СВК "КОЛОС" оригіналу договору оренди землі № 7 від 02 квітня 2012 року та всі додатки до нього.

Вирішуючи заявлене представником відповідача клопотання про проведення наступного підготовчого засідання за її участю в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою системи відеоконференцзв`язку EasyCon з використанням власних технічних засобів, суд виходить з наступного.

У відповідності до ч. 1, ч. 2 ст.212 ЦПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 212 ЦПК України, учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

В частині 4 ст. 212 ЦПК України зазначено, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України.

Згідно положень ч. 5 ст. 212 ЦПК України, ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Відповідно до вимог ст. 11 ЗУ "Про судоустрій та статус суддів", учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому процесуальним законом.

Вирішуючи питання щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів суд також враховує, що Указом Президента України від 13 березня 2020 № 87/2020 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 березня 2020 року "Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID -19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV -2".

Постановою Кабінету Міністрів України Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 від 11 березня 2020 року №211 з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 з 12 березня 2020 року на усій території України введено карантин з встановленням обмежувальних заходів, який постановою Кабінету Міністрів України 17 червня 2020 року №500 Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України продовжено до 31 липня 2020 року.

Враховуючи, що цивільним процесуальним законодавством регламентовано право учасників цивільного процесу на участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, наказом Державної судової адміністрації України № 196 від 23 квітня 2020 року затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду у новій редакції.

Розділом ІІІ Порядку передбачено, що учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, зразок якої наведено в додатку 2 до цього Порядку, не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається учасником, що подав заяву, іншим учасникам справи.

Таким чином, для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів встановлено певні умови, дотримання яких направлене на забезпечення технічної та організаційної можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

З огляду на те, що представник відповідача бажає прийняти участь у розгляді справи шляхом особистої участі в судовому засіданні, то, за умов карантину та введених обмежень пересування територією країни, доцільним для забезпечення права на участь в розгляді справи, є розгляд справи в режимі відеоконференції.

Враховуючи необхідність забезпечення права на доступ до правосуддя, рівність учасників процесу перед законом і судом, з метою забезпечення своєчасного розгляду цивільної справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника співвідповідача та провести судове засідання в режимі відеоконференції поза приміщенням суду з використанням власних технічних засобів представника відповідача - адвоката Аваєвої Н. В.

Щодо вирішення питання про прийняття до розгляду заяви представника позивача СВКП "Колос" адвоката Гурби М. В. про зміну предмету позову, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 49 ЦПК України до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Згідно ч. 5 ст. 49 ЦПК України у разі подання будь-якої заяви, передбаченої пунктом 2 частини другої та частинами третьою і четвертою цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у рішенні суду.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку про прийняти до розгляду заяви представника позивача про зміну предмету позову, та враховуючи що питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні, а тому підготовче засіданні в даній цивільній справі слід відкласти на підставі п. 3 ч. 2 ст. 198 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 13, 43, 59, 53, 80, 81, 83, 84, 189, 197, 198, 212, 240, 259-261 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Відкласти підготовче засідання в цивільній справі за позовом сільськогосподарського виробничого кооперативу пайовиків "Колос" до ОСОБА_1 про визнання дійсним договору найму на 10 годину 00 хвилин 01 жовтня 2020 року .

Клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "ЕЛІТ АГРО" - адвоката Волкова П.О. про залучення третьої особи, задовольнити.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "ЕЛІТ АГРО", юридична адреса: м. Миколаїв Миколаївської області, вул. Космонавтів, 61В, офіс 408

Надіслати третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ТОВ "СП" ЕЛІТ АГРО" копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору встановити строк для подання пояснень щодо позову та відзиву з викладенням своїх міркувань та аргументів з посиланням на відповідні докази до 01 жовтня 2020 року.

Роз`яснити, що пояснення третьої особи та додані до них документи повинні бути надіслані (надані) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) пояснення до суду.

Клопотання представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Аваєвої Н. В. про витребування доказів, задовольнити.

Витребувати у позивача СВКП "КОЛОС" оригінал договору оренди землі № 7 від 02 квітня 2012 року та всі додатки до нього.

Витребувані документи направити до Піщанського районного суду Вінницької області за адресою: смт. Піщанка Вінницької області, вул. Вишнева, 5, до початку наступного підготовчого засідання.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин, протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Попередити відповідальних осіб, що відповідно до ч. 1 ст. 146 ЦПК України, у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом. Згідно положень п. 3 ч. 1 ст. 148 ЦПК України, у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі до від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

У разі невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу; зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству; неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі до від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб .

Відповідно до ч. 9 ст. 83 ЦПК України, копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Прийняти до розгляду заяву представника позивача СВКП КОЛОС адвоката Гурби М.В. про зміну предмету позову до ОСОБА_1 про визнання дійсним договору найму (оренди) в такій редакції:

Визнати поновленим договір оренди землі № 7 від 02 квітня 2012 року, що укладений між орендарем Сільськогосподарським виробничим кооперативом пайовиків Колос та орендодавцем ОСОБА_1 (зареєстрований в Відділі Дердкомзему у Піщанського району за №052320004002391, внесений до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно 05.09.2017 року за № 22201910)шляхом визнання укладеною додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки № 7 від 02 квітня 2012 року, що укладений між орендарем Сільськогосподарським виробничим кооперативом пайовиків Колос та орендодавцем ОСОБА_1 в редакції, зазначеній в заяві про зміну предмету позову.

Учасники справи та їх представники у зв`язку зі зміною предмета позову можуть скористатися до підготовчого засідання своїми правами, передбаченими п.3 ч.1 ст.43 ЦПК, на подання заяв, клопотань, пояснень, доводів, міркувань та заперечень.

Клопотання представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Аваєвої Н. Впро участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів в цивільній справі за позовом сільськогосподарського виробничого кооперативу пайовиків "Колос" до ОСОБА_1 про визнання дійсним договору найму (оренди) - задовольнити.

Судове засідання по цивільній справі № 142/883/19 за позовом сільськогосподарського виробничого кооперативу пайовиків "Колос" до ОСОБА_1 - про визнання дійсним договору найму (оренди), яке призначено на 10 годину 00 хвилин 01 жовтня 2020 року провести в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою системи відеоконференцзв`язку EasyCon з використанням власних технічних засобів представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Аваєвої Наталії Валеріївни, яка має електронну адресу ІНФОРМАЦІЯ_1.

Попередити, що відповідно до ч. 5 ст. 212 ЦПК України ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Відеоконференція буде проведена за допомогою додатку EasyCon , за веб-посиланням https://vkz.court.gov.ua/.

Копію ухвали направити сторонам та їхнім представникам, а також третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору та її представнику, для відома та належного виконання.

Роз`яснити, що отримати інформацію щодо справи, що розглядається можна на веб-сторінці Піщанського районного суду на веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: https://court.gov.ua/fair/sud0219.

Ухвала суду оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення14.08.2020
Оприлюднено02.09.2020
Номер документу91214564
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —142/883/19

Рішення від 08.11.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 19.05.2021

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 13.04.2021

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 22.10.2020

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 14.08.2020

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 08.07.2020

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 06.03.2020

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 01.04.2020

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні