Ухвала
від 28.08.2020 по справі 399/626/20
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 399/626/20

провадження № 2-з/399/87/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2020 року Суддя Онуфріївського районного суду Кіровоградської області Шуліка О.О., перевіривши матеріали заяви представника Сільськогосподарського кооперативу Україна - Різника Михайла Юрійовича про забезпечення позову, -

В С Т А Н О В И В:

13.08.2020 року представник Сільськогосподарського кооперативу Україна - Різник М. Ю. звернувся до Онуфріївського районного суду Кіровоградської області з позовом до ОСОБА_1 , приватного нотаріуса Онуфріївського районного нотаріального округу Кіровоградської області Малолітко Павло Івановича про скасування рішення приватного нотаріуса та визнання договорів оренди діючими.

Ухвалою Онуфріївського районного суду Кіровоградської області від 25.08.2020 року відкрито провадження у справі та справу призначено до розгляду.

27.08.2020 року представник Сільськогосподарського кооперативу Україна - Різник Михайло Юрійович подав заяву про забезпечення позову.

Перевіривши матеріали заяви забезпечення позову суддя приходить до наступного:

Ч.3 ст.150 ЦПК України передбачено, що заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Відповідно до ч.1 ст. 151 ЦПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити, зокрема: предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову; ціну позову, про забезпечення якого просить заявник; пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення; інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Відповідно до роз`яснень Постанови Пленуму Верховного суду України від 22.12.2006 року № 9 Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , особам, які беруть участь у справі, має бути гарантована реальна можливість захистити свої права при вирішенні заяви про забезпечення позову. Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися зокрема в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову, зясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідного виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовними вимогами.

Тобто наявність ризику вчинення будь-якою особою дій, які в подальшому зможуть призвести до неможливості виконання відповідного судового рішення, має бути не ілюзорним, а підтверджуватись доказами, які б давали сторонньому незалежному спостерігачу зробити висновок про реальність такого ризику.

Забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

Зустрічне забезпечення позову покликане забезпечити відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову.

З аналізу вищевказаних положень цивільно-процесуального законодавства слідує, що під забезпеченням позову необхідно розуміти вжиття судом на прохання осіб, які беруть участь у справі, передбачених заходів, спрямованих на реальне виконання майбутнього рішення.

Під забезпеченням позову слід розуміти вжиття судом заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача, які гарантують реальне виконання судового рішення, прийнятого за його позовом.

Метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій із боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Забезпечення позову по суті - це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних із ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника). Зазначені обмеження встановлює суд в ухвалі, вони діють до заміни судом виду забезпечення позову або скасування заходів забезпечення позову.

Крім того, заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті.

Суд, також враховує практику Європейського суду з прав людини. Так, згідно п. 43 Рішення по справі "Шмалько проти України" право на суд одним з аспектів якого є право на доступ, тобто право подати позов з приводу цивільно-правових питань до суду. Однак це право було б ілюзорним, якби правова система держави допускала, щоб остаточне судове рішення, яке має обов`язкову силу, не виконувалося на шкоду одній зі сторін.

Всупереч вищенаведеному, у заяві про забезпечення позову відсутня, пропозиції заявника щодо застосування зустрічного забезпечення відповідно до вимог ст. 154 ЦПК України . Так, наявність або відсутність підстав для застосування ст. 154 ЦПК України визначається виключно судом на підставі наданих йому пропозицій та доказів. Крім того, не зазначено, кому належить виконувати ухвалу суду у разі задоволення заяви про забезпечення позову.

Відповідно до ч.9 ст.153 ЦПК України суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 151 цього Кодексу , повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи, що вказана заява про забезпечення позову подана з порушенням вимог ст. 151 ЦПК України , суд приходить до висновку про наявність підстав для її повернення заявнику.

Разом з тим, необхідно роз`яснити, що повернення заяви про забезпечення позову не позбавляє позивача чи його представника повторно подати заяву про забезпечення позову, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви про забезпечення позову.

Керуючись ч.3 ст. 150 , п.п. 5,6 ч.1 ст. 151 , ч.9 ст. 153 , 258-261 , 353-355 ЦПК України , суддя

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника Сільськогосподарського кооперативу Україна - Різника Михайла Юрійовича про забезпечення позову - повернути заявнику.

Роз`яснити заявнику, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню заявника до суду з такою заявою, після усунення умов, що стали причинами для її повернення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя О.О. Шуліка.

СудОнуфріївський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення28.08.2020
Оприлюднено02.09.2020
Номер документу91228566
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —399/626/20

Ухвала від 17.12.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 19.10.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 15.10.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 07.09.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 07.09.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 28.08.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 25.08.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 19.08.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні