Рішення
від 20.08.2020 по справі 632/1817/19
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/1817/19

провадження № 2/632/52/20

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

20 серпня 2020 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області в складі: головуючого судді Библіва С.В., при секретарі Кузьменко М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Первомайської районної державної адміністрації Харківської області та Верхньоорільської сільської ради Первомайського району Харківської області про визнання права на включення до списку-додатку та отримання сертифікату на право на земельну частку (пай),-

У С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Первомайської районної державної адміністрації Харківської області та Верхньоорільської сільської ради Первомайського району Харківської області про включення ОСОБА_2 до списку осіб, які мають право на земельну частку (пай) та визнання права на земельну частку (пай).

Позов мотивовано тим, що відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом від 26.07.1996 року та від 25.09.1998 року ОСОБА_3 є спадкоємцем майна рідного брата ОСОБА_2 (копія свідоцтва про право на спадщину додається). Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 21.09.2012 року ОСОБА_1 є спадкоємицею батька ОСОБА_3 (копія свідоцтва про право на спадщину додається). Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов`язки , що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини та не припинилися внаслідок його смерті. ОСОБА_2 був членом КСП Ім. Кірова Первомайського району Харківської області та помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , дані про смерть відображені в свідоцтві про право на спадщину за законом. 28 грудня 1995 року КСП ім Кірова було видано Державний акт на право колективної власності на землю, при цьому, ОСОБА_2 був включений до списку осіб, що додаються до Державного акту на право колективної власності на землю , проте Сертифікат на право на земельну частку (пай) йому з невідомих причин не було виготовлено та не було видано (копія листів від 22.04.2013 року № 07-04/598 та № 07-04/944 від 05.-7.2013 року додаються). При цьому розмір земельної частки (паю) був 7,52 умовних кадастрових гектарів та вартість землі на момент паювання складала 27 071,60 грн. Вищевказаними листами позивачку було повідомлено про те, що ОСОБА_3 включений до списку осіб, що додається до Державного акту на право колективної власності КСП ім. Кірова , Сертифікат на право на земельну частку (пай) не виготовлявся та не видавався, в книзі реєстрації сертифікатів реєстрація відсутня.

Вважає, що згідно діючого на момент паювання землі законодавства ОСОБА_3 повинен був бути виданий сертифікат на право на земельну частку (пай), оскільки відповідно до Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям право на пай мають громадяни, які на момент передачі землі в колективну власність були членами КСП. Із копії листа управління Держземагентства у Первомайському районі Харківської області № 07-54/591 від 22 квітня 2013 року, вбачається , шо Державний акт на право колективної власності на землю КСП ім. Кірова видано на підставі рішення Верхньорільської сільської ради народних депутатів від 27.10.1995 року № 37. ОСОБА_2 був включений до списку громадян-членів вказаного КСП. Сертифікати на право на земельну частку (пай) КСП ім. Кірова виготовлялися на підставі рішення Первомайської районної державної адміністрації № 436 від 14 серпня 1996 року. Формуванням списків громадян-членів КСП ім. Кірова , за якими виготовлялися сертифікати на право на земельну часту (пай), займалася комісія по проведенню розпаювання земель колективного використання. ОСОБА_3 до списку-додатку до рішення Первомайської районної державної адміністрації № 436 від 14.08.1996 року не ввійшов.

Вважає, що ОСОБА_2 набув право на земельну частку (пай) в КСП ім Кірова з дня видачі КСП ім. Кірова державного акту на право колективної власності на землю, однак не встиг отримати сертифікат на право на земельну частку (пай), оскільки помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , тобто до часу видачі сертифікатів.

У зв`язку із тим, що вона є спадкоємицею за заповітом після батька ОСОБА_3 , а той, у свою чергу, є спадкоємцем за законом після свого брата ОСОБА_2 , просить включити її дядька ОСОБА_2 до списку-додатку до рішення Первомайської районної державної адміністрації № 436 від 14 серпня 1996 року, як такого що пропущений в списку. Також, визнати за ОСОБА_1 , як за спадкоємицею ОСОБА_2 та ОСОБА_3 право на отримання сертифікату на право на земельну частку (пай) в розмірі 7,52 умовних кадастрових гектарів по КСП ім. Кірова , вартістю 27071,60 грн.

В судове засідання позивачка не прибула, проте від її представника надійшла заява про розгляд справи без участі сторони позивачки, на задоволенні позовних вимог наполягає, не заперечує проти ухвалення заочного рішення.

Представник відповідача Первомайської районної державної адміністрації Харківської області до судового засідання не прибув, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце судового розгляду, заяви про відкладення розгляду чи його проведення без його участі, як і відзиву на позов не надав.

Представник відповідача Верхньоорільської сільської ради Первомайського району Харківської області, також, до судового засідання не прибув, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце судового розгляду, заяви про відкладення розгляду чи його проведення без його участі, як і відзиву на позов не надав. В наявності лише є заява про те, що сільрада заперечує проти задоволення позову, проте, з яких підстав - не відомо.

Враховуючи одночасне існування вищезазначених умов суд проводить заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів, відповідно до ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши позовну заяву, дослідивши та проаналізувавши окремо та у сукупності письмові докази, встановив обставини та відповідні до них правовідносини.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дядько позивачки - ОСОБА_2 , після смерті якого, залишилася спадщина за законом, спадкоємцем якого став його брат (батько позивачки) - ОСОБА_3 . Спадщину останній прийняв та отримав свідоцтва про право на спадщину за законом (а.с.7-8). Після смерті ОСОБА_3 спадкоємицею за заповітом стала позивачка у справі - ОСОБА_1 відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 21.09.2012 року (а.с.9). ОСОБА_2 був членом КСП ім. Кірова Первомайського району Харківської області та помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , дані про смерть відображені в свідоцтві про право на спадщину за законом. 28 грудня 1995 року КСП ім.. Кірова було видано Державний акт на право колективної власності на землю, при цьому, ОСОБА_2 був включений до списку осіб, що додаються до Державного акту на право колективної власності на землю , проте Сертифікат на право на земельну частку (пай) йому з невідомих причин не було виготовлено та не було видано, що вбачається з копії листів від 22.04.2013 року № 07-04/598 та № 07-04/944 від 05.07.2013 року (а.с.10-11). При цьому розмір земельної частки (паю) був 7,52 умовних кадастрових гектарів та вартість землі на момент паювання складала 27 071,60 грн. Вищевказаними листами позивачку було повідомлено про те. що ОСОБА_3 включений до списку осіб, що додається до Державного акту на право колективної власності КСП ім. Кірова , сертифікат на право на земельну частку (пай) не виготовлявся та не видавався, в книзі реєстрації сертифікатів реєстрація відсутня. Згідно діючого на момент паювання землі законодавства ОСОБА_3 повинен був бути виданий сертифікат на право на земельну частку (пай), оскільки відповідно до Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям право на пай мають громадяни, які на момент передачі землі в колективну власність були членами КСП.

Сертифікати на право на земельну частку (пай) КСП ім. Кірова виготовлялися на підставі рішення Первомайської районної державної адміністрації № 436 від 14 серпня 1996 року. Формуванням списків громадян-членів КСП ім. Кірова , за якими виготовлялися сертифікати на право на земельну часту (пай), займалася комісія по проведенню розпаювання земель колективного використання. ОСОБА_3 до списку-додатку до Рішення Первомайської районної державної адміністрації № 436 від 14.08.1996 року не ввійшов. Наведене свідчить, що ОСОБА_2 набув право на земельну частку (пай) в КСП ім. Кірова з дня видачі КСП ім. Кірова Державного акту на право колективної власності на землю, однак не встиг отримати сертифікат на право на земельну частку (пай), оскільки помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , тобто до часу видачі сертифікатів.

За змістом положень ст.5 Земельного Кодексу України в редакції закону від 13.03.1992 року за № 2196-Х11, ст. З Указу Президента України від 08.08.1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам та організаціям , ст.25 Закону України Про сільськогосподарську кооперацію право особи на земельну частку (пай) виникає з моменту отримання колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, або сільськогосподарським акціонерним товариством державного акту на право колективної власності на землю. Право на земельну частку (пай) мають члени КСП, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства , в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства , кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю. Право на земельну частку може бути передано у спадщину в порядку і на умовах, передбачених цивільним законодавством щодо успадкування майна та статутом відповідного колективного підприємства.

Відповідно до роз`яснень, викладених в п.24 Постанови Пленуму Верховного суду України Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ № 7 від 16.04.2004 року, член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається державного акту на право колективної власності на землю, набуває право на земельну частку (пай) з дня видачі цього акту, і в разі його смерті успадкування права на земельну частку (пай) здійснюється за нормами ЦК, в тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі в колективну власність, не може позбавити її права на земельну частку (пай). Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла ( спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Згідно постанови Пленуму ВСУ від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат на право на земельну частку (пай). Якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай) але за життя не одержав сертифіката на право на земельну частку (пай) або помилково не був включений ( безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акта на право колективної власності на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, товариства, тощо, при вирішення спору про право спадкування на земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносин Земельного Кодексу України 1990 року, Указу Президента України від 08.08.1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам та організаціям та відповідні норми ЦК УРСР. У цьому разі слід враховувати , що згідно з п.17 Перехідних положень Земельного Кодексу України від 25.10.2001 року сертифікати на право на земельну частку (пай) с дійсними до виділення власникам таких часток (паїв) у натурі на місцевості земельних ділянок та видачі їм Державних актів на право власності на землю.

Згідно загального принципу спадкового майна прийняття частини спадщини свідчить про прийняття спадщини в повному обсязі. Таким чином, в загальному обсязі спадкової маси до позивачки перейшло право на отримання земельної частки (паю). Оскільки спадкодавець за життя не отримав сертифікат на право на земельну частку (пай),бо не був включений до списку, доданого до рішення Первомайської районної державної адміністрації № 436 від 14 серпня 1996 року, то спадкоємець має право звернутися до суду із позовом про визнання права на включення до списку та отримання сертифікату в порядку спадкування. Відповідно до п.5 Указу Президента України № 720/95 від 08.08.1995 року Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам та організаціям , видача сертифікатів на право на земельну частку (пай) єдиного в України зразка та їх реєстрація провадяться відповідною районною державною адміністрацією. Відповідно до ст.2 Закону України, Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією.

Померлий ОСОБА_2 , будучи працівником КСП ім. Кірова , знав про те, що він є його членом і матеріали справи не містять даних про те, що він був обізнаний про своє порушене право та про невключення його до списку осіб, які мають право на земельну частку (пай), доданого до Державного акту на право колективної власності на землю, не знав про помилку, допущену при цьому.

Враховуючи викладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, законними та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 247, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Заявлені позовні вимоги ОСОБА_1 до Первомайської районної державної адміністрації Харківської області та Верхньоорільської сільської ради Первомайського району Харківської області про визнання права на включення до списку-додатку та отримання сертифікату на право на земельну частку (пай) - задовольнити повністю.

Включити ОСОБА_2 до списку-додатку до рішення Первомайської районної державної адміністрації № 436 від 14 серпня 1996 року, як такого що пропущений в списку.

Визнати за ОСОБА_1 , як за спадкоємицею ОСОБА_2 та ОСОБА_3 право на отримання сертифікату на право на земельну частку (пай) в розмірі 7,52 умовних кадастрових гектарів по КСП ім. Кірова , вартістю 27071,60 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня виготовлення його повного тексту. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня виготовлення його повного тексту. Апеляційна скарга подається до апеляційної інстанції через Первомайський міськрайонний суд Харківської області.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 .

Відповідач: Первомайська районна державна адміністрація Харківської області, Харківська область, місто Первомайський, вул. Соборна,16, Код ЄДРПОУ:04398488.

Відповідач:Верхньоорільська сільська рада Первомайського району Харківської області, Харківська область, Первомайський район, с.Верхня Орілька, вул.Центральна,буд.69, Код ЄДРПОУ:04398488.

Повний текст рішення виготовлено 31.08.2020 року.

Суддя: С. В. Библів

Дата ухвалення рішення20.08.2020
Оприлюднено02.09.2020
Номер документу91231459
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на включення до списку-додатку та отримання сертифікату на право на земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —632/1817/19

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Яремко Василь Васильович

Ухвала від 28.10.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Висоцька Валентина Степанівна

Постанова від 13.09.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Постанова від 13.09.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 15.03.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 09.03.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Рішення від 20.08.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Рішення від 20.08.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні