Ухвала
від 31.08.2020 по справі 910/11284/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

31.08.2020Справа № 910/11284/20

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Маестро Тікет Систем" (02099, м. Київ, вулиця Новодарницька, будинок 27, ідентифікаційний номер 38657520)

До Національного музею народної архітектури та побуту України (01010, м. Київ, вул. Лаврська, будинок 9, корпус 19, ідентифікаційний номер 03922125)

про стягнення 735 667, 34 грн

Суддя Бондаренко-Легких Г.П.

Без виклику представників сторін.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Маестро Тікет Систем" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Національного музею народної архітектури та побуту України про стягнення 735 667, 34 грн, з яких 607 427, 10 грн основного боргу, 40 056, 61 грн 3 % річних та 88 183, 63 грн інфляційних втрат.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконання з боку відповідача його зобов`язань за договором від 15.02.2016, в частині сплати позивачу агентської винагороди (оплати за надані агентські послуги за реалізацію квитків), за період з 12.03.2016 до 05.01.2017. У зв`язку з чим позивач просить стягнути з відповідача 607 427, 10 грн основного боргу, 40 056, 61 грн 3 % річних та 88 183, 63 грн інфляційних втрат та покласти на відповідача судові витрати.

Судом 10.08.2020 залишено позовну заяву без руху, надано позивачу п`яти денний строк для усунення недоліків з моменту отримання ухвали.

Також, судом встановлено спосіб, яким позивач має усунути недоліки, а саме щляхом:

- подання до суду письмової заяви на виконання ухвали із доданням до неї доказів направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів (опис вкладення, накладну на відправку та фіскальний (розрахунковий) чек);

- поданням до суду заяви із зазначенням доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою та зазначенням щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- подання до суду письмової заяви на виконання ухвали із зазначенням підстав залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, вказати на які права та обов`язки такої особи вплине рішення у даній справі.

18.08.2020 поштою від позивача надійшла заява про усунення недоліків на виконання вимог ухвали від 10.08.2020 про залишення позовної заяви без руху. Позивачем усунуто усі недоліки визначені ухвалою від 12.08.2020.

У своїй позовній заяві позивач просить залучити Міністерство культури та інформаційної політики України в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Суд розглянувши дану заяву вважає її такою, що не підлягає задоволенню з наступних підстав.

В обґрунтуванні відповідної процесуальної вимоги позивач посилається на ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, а також, що відповідно до Витягу про відомості з ЄДР Міністерство культури та інформаційної політики України зазначено в переліку засновників (учасників) юридичної особи - позивача, у тому числі частки кожного із засновників (учасників), а отже, на думку позивача, рішення суду у справі може вплинути на його права та обов`язки.

Відповідно до ст. 50 Господарського процесуального кодексу України:

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі .

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст. 96 Цивільного кодексу України :

Юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями.

Учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов`язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов`язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

У своїй заяві про залучення третьої особи позивач не зазначив на які саме права та обов`язки Міністерства культури та інформаційної політики України вплине рішення у справі, оскільки відповідач є самостійним суб`єктом господарювання та самостійно несе відповідальність за совїми зобов`язаннями. Зважаючи на ці обставини, підстави для залучення третьої особи без самостійних вимог відсутні.

Відповідно до частини 1 статті 176 Господарського процесуального кодексу України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 Господарського процесуального кодексу України.

Положеннями Господарського процесуального кодексу України внормовано, що справа, ціна позову в якій не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб є справою незначної складності.

Згідно з частиною 2 статті 247 Господарського процесуального кодексу України, у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Відповідно до частин 3, 4 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються Господарським процесуальним кодексом України.

Так, згідно частини 3 статті 247 Господарського процесуального кодексу України, при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи викладене, дослідивши подані позивачем матеріали, приймаючи до уваги характер спірних правовідносин, предмет доказування, ціну позову, яка не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, Суд дійшов висновку, що дана справа є справою незначної складності та підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до частини 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Отже, будь-яка сторона спору може клопотати про перехід до розгляду справи в спрощеному провадженні з викликом сторін або про перехід до розгляду справи в загальному позовному провадженні.

Керуючись статтями 12, 50, 176, 234, 235, 247, 251, 252 Господарського процесуального кодексу України, статтю 96 Цивільного кодексу України, Суд

УХВАЛИВ:

1.Розгляд справи № 910/11284/20 здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

2. Відмовити у задоволенні заяви про залучення третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Міністерства культури та інформаційної політики України.

3. Запропонувати відповідачу надати суду відзив на позовну заяву з доказами направлення позивачу - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали та заперечення на відповідь на відзив (якщо така буде подана) - протягом 10 днів з дня отримання відповіді на відзив.

4. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (частина 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України).

5. Запропонувати позивачу у строк протягом 15 днів з дня отримання відзиву на позов надати суду відповідь на відзив на позов, а також докази направлення відповіді на відзив відповідачу.

6. Повідомити сторін, що подання ними додаткових письмових доказів, висновків експертів, клопотань, заяв, пояснень, можуть бути подані до суду у строк до 30.09.2020 включно.

7. Запропонувати сторонам вжити можливих заходів до врегулювання спору мирним шляхом.

8. Звернути увагу сторін, що згідно з пунктом 4 Розділу Х Прикінцеві положення під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

9. Роз`яснити сторонам право, встановлене статтями 250, 252 Господарського процесуального кодексу України, на подання до суду клопотань про перехід до розгляду справи в загальному провадженні, або в спрошеному з викликом сторін , яке відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Дата підписання: 31.08.2020.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Г. П. Бондаренко - Легких

ІНФОРМАТИВНО ВАЖЛИВО!!!

Отримання учасниками справи інформації про рух процесуальних документів та дій суду у конкретній справі забезпечується у спосіб:

1) участь уповноважених представників сторін в судових засіданнях;

2) звернення сторін до спеціально створеного інформаційно-довідкового центру Господарського суду міста Києва;

3) надіслання сторонами до канцелярії суду необхідних процесуальних документів;

4) ознайомленням із наявною інформацією на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/.

5) ознайомлення із наявною інформацією в єдиному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua.

6) подання клопотання про надання судом процесуальних документів у електронному вигляді;

7) ознайомлення із матеріалами справи у встановленому порядку.

УВАГА!!! Спілкування із суддею (сектором судді) за межами вище означених способів отримання інформації процесуальним законодавством не передбачено, у тому числі і через засоби службового телефонного зв`язку !!!

ПРИМІТКА: ОЗНАЙОМЛЕННЯ з матеріалами справи здійснюється ЩОП`ЯТНИЦІ з 10:00 до 16:00 у приміщенні Господарського суду міста Києва за наявності ЗАВЧАСНО поданого через канцелярію суду клопотання. Коли представник з`явиться до суду для ознайомлення з матеріалами справи, він повинен при собі мати документ, що посвідчує особу, оригінал довіреності та належним чином засвідчену копію для долучення до матеріалів справи.

Дата ухвалення рішення31.08.2020
Оприлюднено02.09.2020
Номер документу91240527
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 735 667, 34 грн

Судовий реєстр по справі —910/11284/20

Ухвала від 16.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Постанова від 28.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 04.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Рішення від 18.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 31.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 10.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні