Ухвала
від 31.08.2020 по справі 812/537/17
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником

31 серпня 2020 року СєвєродонецькСправа № 812/537/17

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Шембелян В.С., розглянувши матеріали заяви Головного управління ДФС у Луганській області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 812/537/17 за позовом Публічного акціонерного товариства «Луганськтепловоз» до Луганської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Луганській області про визнання протиправною бездіяльність щодо ненадання висновку про перерахування надмірно сплачених грошових коштів зі сплати орендної плати за землю,-

ВСТАНОВИВ:

До Луганського окружного адміністративного суду надійшла заява Головного управління ДФС у Луганській області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 812/537/17 за позовом Публічного акціонерного товариства «Луганськтепловоз» до Луганської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Луганській області про визнання протиправною бездіяльність щодо ненадання висновку про перерахування надмірно сплачених грошових коштів зі сплати орендної плати за землю.

В обґрунтування заяви зазначено, що постановою Луганського окружного адміністративного суду від 04.10.2017 у справі № 812/537/17 визнано протиправною бездіяльність Луганської об`єднаної державної податкової інспекції головного управління ДФС у Луганській області, що втілилась у ненаданні до органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, висновку про перерахування на розрахунковий рахунок Публічного акціонерного товариства «Луганськтепловоз» (№ НОМЕР_1 МФО 321767 ПАТ «ВТБ Банк Україна» ) надмірно сплачених грошових коштів, які обліковуються на особистому рахунку з орендної плати юридичних осіб у розмірі 100000 (сто тисяч) гривень 00 копійок. Зобов`язано Луганську об`єднану державну податкову інспекцію головного управління ДФС у Луганській області з дня набрання судовим рішенням законної сили подати до органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, висновок про перерахування на розрахунковий рахунок Публічного акціонерного товариства «Луганськтепловоз» (№ НОМЕР_1 МФО 321767 ПАТ «ВТБ Банк Україна» ) надмірно сплачених грошових коштів, які обліковуються на особистому рахунку з орендної плати юридичних осіб у розмірі 100000 (сто тисяч) гривень 00 копійок.

Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 12.12.2017 у справі № 812/537/17 рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Постановою від 21.03.2018 відкрито виконавче провадження № 56023271 за виконавчим листом № 812/537/17, виданим 31.01.2018.

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадяських формувань Луганську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Луганській області припинено 11.05.2019.

Відповідно до постанови КМУ від 28.03.2018 № 296 "Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби" Луганська об`єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Луганській області приєднана до Головного управління ДФС у Луганській області.

У зв`язку з припиненням Луганської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Луганській області правонаступником у виконавчому провадженні № 812/537/17 слід вважати Головне управління ДФС у Луганській області.

На підставі викладеного, заявник просив суд замінити сторону Луганської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Луганській області на Головне управління ДФС у Луганській області.

Представники сторін у судове засідання не прибули, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Згідно частиною другою статті 379 КАС України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Оскільки немає перешкод для розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта згідно частини 9 статті 205 КАС України.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження в порядку письмового провадження.

Розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження та дослідивши матеріали, суд встановив такі обставини.

Постановою Луганського окружного адміністративного суду від 04 жовтня 2017 року адміністративний позов Публічного акціонерного товариства «Луганськтепловоз» до Луганської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Луганській області про визнання протиправною бездіяльність щодо ненадання висновку про перерахування надмірно сплачених грошових коштів зі сплати орендної плати за землю задоволено. Визнано протиправною бездіяльність Луганської об`єднаної державної податкової інспекції головного управління ДФС у Луганській області, що втілилась у ненаданні до органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, висновку про перерахування на розрахунковий рахунок Публічного акціонерного товариства «Луганськтепловоз» (№ НОМЕР_1 МФО 321767 ПАТ «ВТБ Банк Україна» ) надмірно сплачених грошових коштів, які обліковуються на особистому рахунку з орендної плати юридичних осіб у розмірі 100000 (сто тисяч) гривень 00 копійок. Зобов`язано Луганську об`єднану державну податкову інспекцію головного управління ДФС у Луганській області з дня набрання судовим рішенням законної сили подати до органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, висновок про перерахування на розрахунковий рахунок Публічного акціонерного товариства «Луганськтепловоз» (№ НОМЕР_1 МФО 321767 ПАТ «ВТБ Банк Україна» ) надмірно сплачених грошових коштів, які обліковуються на особистому рахунку з орендної плати юридичних осіб у розмірі 100000 (сто тисяч) гривень 00 копійок. Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Луганської об`єднаної державної податкової інспекції головного управління ДФС у Луганській області (код ЄДРПОУ 39892287) на користь Публічного акціонерного товариства «Луганськтепловоз» (код ЄДРПОУ 05763797) судові витрати у розмірі 3200 (три тисячі двісті) грн. 00 коп.

Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 12 грудня 2017 року апеляційну скаргу Луганської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Луганській області залишено без задоволення. Постанову Луганського окружного адміністративного суду від 04 жовтня 2017 року у справі № 812/537/17 за позовом Публічного акціонерного товариства "Луганськтепловоз" до Луганської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Луганській області про визнання протиправною бездіяльність щодо ненадання висновку про перерахування надмірно сплачених грошових коштів зі сплати орендної плати за землю залишено без змін.

31 січня 2018 року Луганським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист у справі № 812/537/17, в якому боржником зазначено Луганську об`єднану державну податкову інспекцію головного управління ДФС у Луганській області (код ЄДРПОУ 39892287).

Судом встановлено, що відповідно до відомостей з ЄДРПОУ 11.05.2019 внесено запис про припинення юридичної особи Луганської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Луганській області (номер запису 13831120019003854).

Відповідно до пункту першого Положення про Головне управління ДФС у Луганській області, затвердженого наказом Державної фіскальної служби України від 01.02.2019 № 80, Головне управління ДФС у Луганській області є правонаступником усіх прав та обов`язків, у тому числі, Луганської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Луганській області.

Слід зазначити, що правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво може бути універсальним або частковим. За універсального правонаступництва до правонаступника (фізичної або юридичної особи) переходять усі права і обов`язки того суб`єкта, якому вони належали раніше. За часткового правонаступництва від одного до іншого суб`єкта переходять лише окремі права і обов`язки. Припинення юридичної особи в результаті злиття, передбачає об`єднання двох або більше юридичних осіб в одну нову юридичну особу, при цьому ці юридичні особи припиняють своє існування і передаються свої права та обов`язки новоствореній юридичній особі.

Отже, виходячи із Положення про Головне управління ДФС у Луганській області, затвердженого наказом Державної фіскальної служби від 01.02.2019 № 80, суд дійшов висновку, що Головному управлінню ДФС у Луганській області були передані всі права та обов`язки Луганської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Луганській області.

Відповідно до частини першої статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (частина четверта статті 379 КАС України).

Відповідно до статті 15 Закону України від 02 червня 2016 року № 1404-VIII «Про виконавче провадження» (далі - Закон № 1404) сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Частиною п`ятою статті 15 Закону № 1404 встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

З огляду на вищевикладене, суд вважає за необхідне здійснити заміну сторони виконавчого провадження - Луганську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Луганській області на Головне управління ДФС у Луганській області.

Керуючись статтями 241, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління ДФС у Луганській області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 812/537/17 - задовольнити.

Замінити боржника у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого листа у справі № 812/537/17, виданого Луганським окружним адміністративним судом 31 січня 2018 року, - Луганську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Луганській області на його правонаступника - Головне управління ДФС у Луганській області (ЄДРПОУ 39591445; місце знаходження юридичної особи - 93400, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Енергетиків, 72).

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Першого апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

СуддяВ.С. Шембелян

Дата ухвалення рішення31.08.2020
Оприлюднено03.09.2020

Судовий реєстр по справі —812/537/17

Ухвала від 31.08.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 21.08.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 16.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 15.02.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 12.01.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 12.12.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Ухвала від 14.11.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Ухвала від 30.10.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва Ірина Анатоліївна

Ухвала від 30.10.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва Ірина Анатоліївна

Постанова від 04.10.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні