Ухвала
від 03.09.2020 по справі 912/2640/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

03 вересня 2020 рокуСправа № 912/2640/20

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Поліщук Г.Б., розглянувши заяву Фермерського господарства "Оазис" про забезпечення позову у справі №912/2640/20

за позовом Фермерського господарства "Оазис", 28022, Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Веселе, вул. Дзержинського, б. 10

до відповідача Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, 25030, м.Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26

про визнання права постійного користування земельною ділянкою

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Фермерського господарства "Оазис" до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання права постійного користування землею, площею 49,54 га, що розташована на території Новоселівської (колишня назва Комінтернівської) сільської ради, яке належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 відповідно до Державного акту на право постійного користування землею, серія КР №00290 від 20.12.2001 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №305.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що з моменту реєстрації селянського (фермерського) господарства як юридичної особи обов`язки землекористувача земельної ділянки несе створене Фермерське господарство, а не фізична особа-засновник, на ім`я якої видано державний акт на право постійного користування землею. У зв`язку з наведеним, на думку позивача, смерть фізичної особи-засновника жодним чином не впливає на можливість користування такою земельною ділянкою.

Ухвалою від 19.08.2020 позовну заяву Фермерського господарства "Оазис" залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви, виявлених при її поданні.

25.08.2020 на адресу суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви, до якої додано докази направлення позовної заяви з додатками на адресу відповідача.

Відповідно до частини 3 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Ухвалою від 28.08.2020 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі №912/2640/20 за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 22.09.2020 о 14:30 год., встановлено сторонам строк для подання заяв по суті справи.

01.09.2020 Фермерським господарством "Оазис" подано до суду заяву про забезпечення позову від 31.08.2020, відповідно до якої позивач просить:

- заборонити державним кадастровим реєстраторам відділу Держгеокадастру в Олександрійському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області вчиняти будь-які дії, спрямовані на розпорядження, зміну цільового призначення та складу угідь, зміну конфігурації та меж, зміну кадастрових номерів, поділ чи об`єднання земельної ділянки загальною площею 49,54 га, кадастровий номер 3520383700:02:000:9402, що розташована на території Новоселівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області;

- заборонити державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень вчиняти будь-які дії, спрямовані на реєстрацію права власності та інших речових прав щодо земельної ділянки загальною площею 49,54 га кадастровий номер 3520383700:02:000:9402, що розташована на території Новоселівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області;

- заборонити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області приймати рішення щодо розпорядження (в тому числі (але не виключення), включення до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права на них на земельних торгах про здійснення поділу земельної ділянки, про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою, про передачу у власність, про передачу в оренду чи постійне користування, про продаж прав на земельних торгах, про зміну її конфігурації, про зміну цільового призначення, про зміну кадастрового номера) земельною ділянкою загальною площею 49,54 га, кадастровий номер 3520383700:02:000:9402, що розташована на території Новоселівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області.

На виконання ч. 5 ст. 139 Господарського процесуального кодексу України позивачем до заяви додано квитанцію № 0.0.1819664084.1 від 31.08.2020, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку та розмірі.

У поданій заяві про забезпечення позову позивачем зазначено, що у останнього відсутні пропозиції щодо зустрічного забезпечення.

В обґрунтування необхідності забезпечення позову у даній справі позивач зазначає, що Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області як розпорядник спірної земельної ділянки, в силу приписів ст. 122 Земельного кодексу України, не позбавлений права та можливості, незважаючи на наявність судового спору, приймати рішення та здійснювати дії, спрямовані на зміну цільового призначення та складу угідь, зміну конфігурації та меж, зміну кадастрового номера, поділ чи об`єднання, передання у власність чи надання у користування щодо спірної земельної ділянки. У випадку припинення існування спірної земельної ділянки як об`єкта цивільних прав або у випадку передачі земельної ділянки у власність чи користування третім особам, позивач буде змушений захищати своє порушене право шляхом подання інших позовів до судів різних юрисдикцій, а тому невжиття заходів до забезпечення позову не забезпечить реального захисту прав господарства на земельну ділянку, що є головною метою судочинства.

При розгляді заяви Фермерського господарства "Оазис" про забезпечення позову господарський суд виходить з наступного.

Статтею 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод "Право на ефективний засіб юридичного захисту" встановлено, що кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

Одним з механізмів забезпечення ефективного юридичного захисту є передбачений національним законодавством України інститут вжиття заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову за правовою природою є засобом запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів юридичної або фізичної особи.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 136 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

За умовами ч. 1 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується, зокрема, забороною відповідачу вчиняти певні дії, а також забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору.

Відповідно до ч. 4 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Як випливає зі змісту вимог ст.ст. 136, 137 Господарського процесуального кодексу України, особа, яка подала заяву про забезпечення позову повинна обґрунтувати причини звернення із заявою про забезпечення позову. З цією метою обов`язковим є подання доказів наявності фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного заходу до забезпечення позову.

При цьому, при вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу. Заходи до забезпечення позову повинні бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Відповідно до ч. 1 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Предметом спору у даній справі є визнання права постійного користування земельною ділянкою площею 49,54 га, яке належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 відповідно до Державного акту на право постійного користування землею, серія КР №00290 від 20.12.2001 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №305.

Інформація відносно спірної земельної ділянки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відсутня, оскільки право користування виникло у позивача у 2001 році.

Згідно частини 4 ст. 122 Земельного кодексу України центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Господарський суд враховує, що Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, як розпорядник земельної ділянки, в силу приписів статі 122 Земельного кодексу України, має всі можливості здійснювати будь-які дії по розпорядженню земельною ділянкою, у тому числі передавати земельну ділянку у власність або в користування для всіх потреб іншим особам, змінювати її межі, цільове призначення тощо.

Як вбачається з матеріалів справи, старшим державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області 14.11.2019 винесено постанову №675-ДК/0404По/08/01-19, якою ОСОБА_2 (співзасновника та керівника фермерського господарства "Оазис") визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, а саме: використання земельної ділянки площею 46,5400га, розташованої за межами населеного пункту селища Новоселівка, самовільно без правовстановлюючих документів. Як вбачається з постанови, порушенням заподіяно матеріальну шкоду на суму 72350,65грн.

Постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 22.07.2020 у справі №398/4229/19 (2-а/398/10/20) вказану постанову скасовано.

21.07.2020 державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області винесено постанову №453-ДК/0147По/08/01-20, якою ОСОБА_2 (співзасновника та керівника фермерського господарства "Оазис") визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, а саме: використання земельної ділянки площею 46,5400га, розташованої за межами населеного пункту селища Новоселівка, самовільно без правовстановлюючих документів. Як вбачається з постанови, порушенням заподіяно матеріальну шкоду на суму 72350,65грн.

З наведеного вбачається невизнання відповідачем права позивача на користування спірною земельною ділянкою. Зважаючи на дану обставину існує обґрунтований ризик вчинення відповідачем дій щодо розпорядження даною земельною ділянкою, що в майбутньому, у випадку задоволення позову, створить перешкоди для поновлення оспорюваного права позивача та спричинить подання останнім додаткових позовних заяв.

Господарський суд звертає увагу на те, що під час розгляду заяви про забезпечення позову, обґрунтованість позову не досліджується, адже питання обґрунтованості заявлених позовних вимог є предметом дослідження судом під час розгляду спору по суті і не вирішується ним під час розгляду клопотання про забезпечення позову.

З огляду на викладене, господарський суд дійшов висновку, що невжиття заходів забезпечення позову шляхом заборони Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області вчиняти дії по розпорядженню відповідною земельною ділянкою у випадку прийняття рішення на користь заявника не забезпечить реального захисту права останнього на користування земельною ділянкою, що є головною метою судочинства. Натомість, вжиття заходів забезпечення позову сприятиме запобіганню порушення прав позивача та забезпечить можливість реального судового захисту.

Відповідно, суд задовольняє заяву позивача в частині заборони Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області приймати рішення щодо розпорядження (в тому числі (але не виключення), включення до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права на них на земельних торгах, про здійснення поділу земельної ділянки, про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою, про передачу у власність, про передачу в оренду чи постійне користування, про продаж прав на земельних торгах, про зміну її конфігурації, про зміну цільового призначення, про зміну кадастрового номера) земельною ділянкою загальною площею 49,54 га, кадастровий номер 3520383700:02:000:9402, що розташована на території Новоселівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області.

Розглядаючи вимоги щодо заборони державним кадастровим реєстраторам Відділу Держгеокадастру у Олександрійському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області вчиняти будь-які дії, спрямовані на розпорядження, зміну цільового призначення та складу угідь, зміну конфігурації та меж, зміну кадастрового номеру, поділ чи об`єднання земельної ділянки, загальною площею 49,54 га, кадастровий номер 3520383700:02:000:9402, що розташована на території Новоселівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, господарський суд враховує наступне.

Відповідно до положень ст. 9 Закону України "Про Державний земельний кадастр" внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей здійснюються державними кадастровими реєстраторами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Пунктом 5 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051 (надалі - Порядок), до складу Держгеокадастру та його територіальних органів входять державні кадастрові реєстратори, які здійснюють внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей в межах повноважень, визначених Законом України "Про Державний земельний кадастр" та цим Порядком.

Повноваження державних кадастрових реєстраторів Держгеокадастру та його територіальних органів регламентовано частиною 6 Загальної частини цього Порядку.

Вказана норма не наділяє державних кадастрових реєстраторів Держгеокадастру та його територіальних органів повноваженнями щодо вчинення дій, спрямованих на розпорядження, зміну цільового призначення та складу угідь, зміну конфігурації та меж, зміну кадастрового номеру, поділ чи об`єднання земельної ділянки.

Крім того, даною ухвалою Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області, як розпоряднику земельної ділянки, заборонено вчиняти будь-які дії по розпорядженню вказаною земельною ділянкою.

Заявником не додано доказів того, що Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області на час подання заяви про забезпечення позову вже вчинено будь-які дії по відношенню до земельної ділянки загальною площею 49,54 га, кадастровий номер 3520383700:02:000:9402, які є передумовою для здійснення державними кадастровими реєстраторами відповідних дій (внесення відповідних записів) щодо земельної ділянки.

Таким чином, господарський суд вважає, що заява про забезпечення позову в цій частині задоволенню не підлягає.

Щодо заборони державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень вчиняти будь-які дії, спрямовані на реєстрацію права власності та інших речових прав щодо земельної ділянки загальною площею 49,54 га кадастровий номер 3520383700:02:000:9402, що розташована на території Новоселівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, суд зазначає про не доведення наявності підстав для такого забезпечення. Заявником не викладено жодних обґрунтувань для необхідності вжиття зазначеного заходу, з урахуванням встановлених судом обмежень щодо розпорядження земельною ділянкою Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області, з підстав чого суд відмовляє у задоволенні заяви у вказаній частині.

Відповідно до ч. 6 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

Господарський суд не вбачає підставі для застосування зустрічного забезпечення, так як спір у даній справі немайновий, тому можливі збитки відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову, відсутні.

Керуючись ст. 76, 136, 137, 138-140 та ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву Фермерського господарства "Оазис" від 31.08.2020 про забезпечення позову задовольнити частково.

Заборонити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області (25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26, ідентифікаційний код 39767636) приймати рішення щодо розпорядження (в тому числі (але не виключення), включення до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права на них на земельних торгах про здійснення поділу земельної ділянки, про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою, про передачу у власність, про передачу в оренду чи постійне користування, про продаж прав на земельних торгах, про зміну її конфігурації, про зміну цільового призначення, про зміну кадастрового номера) земельною ділянкою загальною площею 49,54 га, кадастровий номер 3520383700:02:000:9402, що розташована на території Новоселівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області.

В задоволенні заяви про забезпечення позову в іншій частині відмовити.

Стягувачем є: Фермерське господарство "Оазис", 28022, Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Веселе, вул. Дзержинського, б.10, ідентифікаційний код 31790778.

Боржником є: Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, 25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26, ідентифікаційний код 39767636.

Дана ухвала є виконавчим документом, набирає законної сили в порядку ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та підлягає негайному виконанню з дня її постановлення, в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Ухвала про забезпечення позову може бути пред`явлена до примусового виконання протягом трьох років з наступного дня після набрання ухвалою законної сили відповідно до вимог статті 12 Закону України "Про виконавче провадження".

Ухвалу може бути оскаржено протягом десяти днів з дня її підписання до Центрального апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Оригінал ухвали направити Фермерському господарству "Оазис" за адресою: 28022, Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Веселе, вул. Дзержинського, б.10.

Копію ухвали направити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області за адресою: 25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26.

Ухвалу підписано 03.09.2020.

Суддя Г.Б. Поліщук

Дата ухвалення рішення03.09.2020
Оприлюднено04.09.2020
Номер документу91291953
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/2640/20

Рішення від 15.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 01.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 22.09.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 03.09.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 28.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 19.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні