Рішення
від 07.09.2020 по справі 532/825/20
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/825/20

2/532/456/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 вересня 2020 р. Кобеляцький районний суд Полтавської області в складі:

судді - Мороз Т.М.,

з участю:

секретаря судового засідання Крейс О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кобеляки заяву адвоката Стефківського В.І. про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Транс-сервіс-1 про стягнення моральної шкоди,-

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Кобеляцького районного суду Полтавської області від 12 серпня 2020 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено.

Від адвоката Стефківського В.І. надійшла заява про ухвалення додаткового рішення у справі в частині вирішення питання щодо судових витрат.

Представник позивача ОСОБА_1 , адвокат Стефківський В.І., надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність та відсутність позивача, підтримав заявлені вимоги.

Представник відповідача ТОВ Транс-сервіс-1 , будучи належним чином повідомленим про час та дату розгляду справи, в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 246 ЦПК для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше двадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог, за результатом якого ухвалюється додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 270 ЦПК України.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно п. 3 ч. 2 ст. 141 ЦПК України у разі часткового задоволення позову судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч.8 ст. 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів. Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

18 серпня 2020 року від представника позивача ОСОБА_1 , адвоката Стефківського В.І. надійшла заява про долучення додаткових документів до позовної заяви.

Як вбачається з матеріалів справи, на підтвердження розміру витрат позивача на правничу допомогу в розмірі 5000 грн до суду надано: договір про надання правової допомоги № 0171-ц від 23 квітня 2020 року, детальний розрахунок робіт (надання послуг), рахунок-фактура від 23 липня 2020 року, квитанцію про оплату (а.с. 20-22, 74-76).

Рішенням Кобеляцького районного суду Полтавської області від 12 серпня 2020 року не вирішено питання про судові витрати, тому на підставі ст. 270 ЦПК України в цій частині має бути ухвалене додаткове рішення.

Відповідно до ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Таким чином, розмір витрат на оплату правничої допомоги встановлюється і розподіляється судом з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачено) відповідною стороною або третьою особою.

Дана правова позиція викладена в постанові об`єднаної палати Верховного Суду від 03.10.2019 у справі № 922/445/19.

Витрати на професійну правничу допомогу покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. (ч. 2 ст. 141 ЦПК). При цьому суд зобов`язаний врахувати: чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися (ч. 3 ст. 141 ЦПК).

У зв`язку з частковим задоволенням позовних вимог, підлягають зміні і розподіл судових витрат. Так, пропорційно задоволеним позовним вимогам відшкодуванню підлягають 25,4 % судових витрат, що становить 1270 грн (5000 х 25,4%).

З огляду на викладене, беручи до уваги положення ст.ст.133, 137 ЦПК України, суд приходить до висновку про наявність достатніх правових підстав для стягнення з відповідача ТОВ Транс-сервіс-1 витрат, пов`язаних з правничою допомогою на користь позивача ОСОБА_1 у розмірі 1270 гривень.

Керуючись статтями 141, 137, 246, 270 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву представника позивача, адвоката Стефківського Володимира Івановича про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Транс-сервіс-1 про стягнення моральної шкоди - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Транс-сервіс-1 на користь ОСОБА_1 витрати на правничу допомогу в розмірі 1270 (одна тисяча двісті сімдесят грн 00 коп).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Кобеляцького районного суду Полтавської області.

Суддя

Дата ухвалення рішення07.09.2020
Оприлюднено11.09.2020
Номер документу91385801
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —532/825/20

Рішення від 07.09.2020

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Рішення від 12.08.2020

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Рішення від 12.08.2020

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 22.05.2020

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 04.05.2020

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні