Рішення
від 04.09.2020 по справі 938/317/20
ВЕРХОВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№938/317/20

Провадження № 2/938/160/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 вересня 2020 року селище Верховина, Верховинський район, Івано-Франківська область

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого судді Бучинського А.Б.,

з участю секретаря судового засідання Ласкурійчук С.І.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача Стефурака Ю.Ю. ,

представника третьої особи Глусь І.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду цивільну справу за правилами загального позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до Кривопільської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Відділ з питань надання адміністративних послуг та державної реєстрації Верховинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, -

в с т а н о в и в:

позивач звернувся до суду із позовом до відповідача про визнання за ним права власності на нерухоме майно, а саме житловий будинок АДРЕСА_1 , що позначений на плані під літерою А , загальною площею 56,6 м.кв., житловою площею 22,5 м.кв., та складається із: веранди, площею 11,1 м.кв., кухні, площею 15,9 м.кв., кімнати, площею 22,5 м.кв., санвузла, площею 7,1 м.кв., а також належні до нього господарські будівлі та споруди: стайню під літерою Б , оборіг під літерою В , погріб під літерою Г , навіс під літерою Д , майстерню під літерою Е , вбиральню під літерою Ж , криницю під №1, огорожу під №2; земельну ділянку, площею 0,2500 га, кадастровий номер 2620885001:01:001:0646, цільовим призначенням: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що знаходиться за адресою: с.Кривопілля, Верховинського району, Івано-Франківської області; земельну ділянку, площею 0,5100 га, кадастровий номер 2620885001:01:001:0645, цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться за адресою: с.Кривопілля, Верховинського району, Івано-Франківської області; земельну ділянку, площею 0,0900 га, кадастровий номер 2620885001:01:001:0647, цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться за адресою: с. Кривопілля, Верховинського району, Івано-Франківської області.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабуся ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається із земельних ділянок та житлового будинку. Своє право на прийняття спадщини після смерті бабусі він реалізував, звернувшись своєчасно із заявою про прийняття спадщини, однак йому в оформленні спадкових прав на житловий будинок з господарськими спорудами та земельні ділянки, розташовані в с. Кривопілля, Верховинського району було відмовлено через відсутність правовстановлюючих документів на зазначене нерухоме майно.

Однак переконаний, що на момент смерті вказаний будинок перебував у власності його бабусі, оскільки будинок було побудовано у 1966 році відповідно до чинного на той час законодавства та такий не являвся самочинним будівництвом. Крім цього, на той час державна реєстрація права власності на будинки у сільській місцевості не проводилася, і чинним законодавством такого обов`язку у власників не вимагалося. Щодо земельних ділянок, то право власності покійної ОСОБА_3 на такі було оформлено у встановленому законом порядку та підтверджене Державним актом серія ІФ №012447 від 26.12.2002, однак такий було втрачено. Тому переконаний, що спірний будинок та земельні ділянки входять в об`єм спадкового майна після смерті ОСОБА_3 , а оскільки він являється єдиним спадкоємцем за заповітом, то має право на визнання за ним права власності на дане майно, просить позов задовольнити.

Ухвалою судді від 08 липня 2020 відкрито провадження в справі та призначено її до розгляду в порядку загального позовного провадження зі стадії підготовчого засідання.

Позивач ОСОБА_1 в підготовчому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав наведених в позовній заяві, просить позов задовольнити в підготовчому засіданні.

Представник відповідача Кривільської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області, Стефурак Ю.Ю. в підготовчому засіданні позовні вимоги визнав повністю, не заперечив проти задоволення позову та завершення розгляду справи у підготовчому засіданні.

Представник третьої особи, Відділу з питань надання адміністративних послуг та державної реєстрації Верховинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, Глусь І.І. проти задоволення позову не заперечила, подала заяву про розгляд справи в підготовчому засіданні.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, вивчивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, дослідивши та перевіривши усі обставини справи, суд позов задовольняє з таких підстав.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ч.1 ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У відповідності до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частинами 1 та 2 ст.1220 ЦК України визначено, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Як вбачається з Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть (а.с.10), ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с Кривопілля, Верховинського району, Івано-Франківської області, про що вчинено актовий запис від 06.08.2012 за №60.

Як вбачається із заповіту від 04.06.1996 (а.с.52), ОСОБА_3 на випадок своєї смерті заповіла онуку ОСОБА_1 , 1983 року народження, все її майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що їй буде належати в день смерті і на що вона за законом матиме право.

Як встановлено судом, позивач у встановленому законом порядку звернувся до Верховинської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_3 (а.с. 49), на підставі чого 30.01.2013 було зареєстровано спадкову справу №54110987 (10-2013) (а.с.56).

Як вбачається з листа-роз`яснення від 10.03.2020 №33/02-14 (а.с.57), у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно позивачу було відмовлено через відсутність підтверджуючих документів про право власності спадкодавця на зазначене нерухоме майно.

Дійсно, як встановлено судом на даний час право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , ні за ким, в тому числі і за ОСОБА_1 , не зареєстровано і свідоцтво про право власності на будинок не видавалося.

Рішенням Кривопільської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області №54 від 12.11.2019, на підставі заяви ОСОБА_1 , житловому будинку та господарським спорудам, присвоєно поштову адресу, а саме: АДРЕСА_1 (а.с.17).

20.03.2020 на житловий будинок АДРЕСА_1 позивачем виготовлено технічний паспорт (а.с. 18-22).

Згідно представленого технічного паспорту на садибний (індивідуальний) житловий будинок АДРЕСА_1 , та складається з: житловий будинок АДРЕСА_1 , що позначений на плані під літерою А , загальною площею 56,6 м.кв., житловою площею 22,5 м.кв., та складається із: веранди, площею 11,1 м.кв., кухні, площею 15,9 м.кв., кімнати, площею 22,5 м.кв., санвузла, площею 7,1 м.кв., а також належні до нього господарські будівлі та споруди: стайню під літерою Б , оборіг під літерою В , погріб під літерою Г , навіс під літерою Д , майстерню під літерою Е , вбиральню під літерою Ж , криницю під №1, огорожу під №2. Будівлі були споруджені у 1966 році та завершені будівництвом.

Відповідно до п.1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності в Україні до моменту набрання чинності ЦК України з 01.01.2004 року регулювалися положеннями ЦК України 1963 року та Законом України "Про власність", який введено в дію з 15.04.1991.

Відповідно до положень ст.12 цього Закону було визначено, що громадянин набуває права власності на доходи від участі в суспільному виробництві, індивідуальної праці, підприємницької діяльності, вкладення коштів у кредитні установи, акціонерні товариства, а також на майно, одержане внаслідок успадкування або укладення інших угод, не заборонених законом.

Об`єктами права індивідуальної власності є жилі будинки, квартири, предмети особистого користування, дачі, садові будинки, предмети домашнього господарства, продуктивна і робоча худоба, насадження на земельній ділянці, засоби виробництва, вироблена продукція, транспортні засоби, грошові кошти, акції, інші цінні папери, а також інше майно споживчого і виробничого призначення (ст. 13 Закону).

За таких обставин суд вважає, що спірний будинок був належним чином набутий у власність покійною ОСОБА_3 і на момент її смерті входив в об`єм спадкового майна.

При цьому суд переконаний, що відсутність реєстрації права власності на нерухоме майно не може бути перешкодою для прийняття спадщини позивачем, так як відповідно до ч.4 ст. 3 Закону України "Про державну реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов`язкової реєстрації таких прав. Крім цього, у інший спосіб позивач позбавлений можливості захисту свого майнового права на прийняття спадщини в цій частині, оскільки внаслідок смерті власника майна адміністративна процедура здійснення оформлення правовстановлюючих документів на житловий будинок є унеможливлена.

Разом з тим суд вважає, що в порядку спадкування до позивача перейшло право власності на житловий будинок із господарськими спорудами, а не садиби, як про це зазначено у позові, оскільки за змістом ст.381 ЦК України садибою є земельна ділянка разом з розташованими на ній житловим будинком та господарськими спорудами. Однак предметом даного позову земельна ділянка, розташована під будинком, не являється.

Також, суд не приймає до уваги посилання позивача на ДБН А.3.1-3-94 та роз`яснення в листі Державного комітету України з будівництва та архітектури від 23.03.1999 №12/5-126, оскільки вказані положення регулюють правові механізми передачі в експлуатацію та власність збудованих житлових будинків до 05.08.1992, в той час як в даних правовідносинах встановлено факт набуття спадкодавцем спірного будинку у власність на момент введення в дію закону України Про власність .

Крім цього, в судовому засіданні встановлено, що згідно з Державного акту на право приватної власності на землю, серії ІІ-ІФ №012447 від 26.12.2002 (а.с.73) покійній ОСОБА_3 належали на праві власності дві земельні ділянки, загальною площею 0,8500 га для обслуговування будівель та ведення підсобного господарства в с. Кривопілля, Верховинського району, Івано-Франківської області. Однак, такий державний акт був втрачений, про що свідчить оголошення у засобах масової інформації, а саме газеті "Верховинські Вісті" (а.с.40).

Позивачем ОСОБА_1 виготовлено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) (а.с.74-97), на підставі якої Відділом у Верховинському районі Головного управління Держгеокадастру в Івано-ФІранківській області 29.05.2020, внесено відомості до Державного земельного кадастру про земельні ділянки, загальною площею 0,8500 га, зокрема земельну ділянку, площею 0,2500 га, кадастровий номер 2620885001:01:001:0646, з цільовим призначенням: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, земельну ділянку, площею 0,5100 га, кадастровий номер 2620885001:01:001:0645, з цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства, земельну ділянку, площею 0,0900 га, кадастровий номер 2620885001:01:001:0647, цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства, що знаходяться за адресою: с. Кривопілля, Верховинського району, Івано-Франківської області. Власником таких земельних ділянок є на підставі Державного акту від 26.12.2002 серія ІІ-ІФ №012447 є покійна ОСОБА_3 (а.с.28-40).

Оскільки, правовстановлюючий документ, на підставі якого ОСОБА_3 на праві власності належали земельні ділянки, загальною площею 0,8500 га був втрачений, що підтверджується належними доказами, а тому суд вважає доведеним факт належності їй на момент смерті таких земельних ділянок.

А тому, враховуючи, що позивач, будучи спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_3 прийняв спадщину, однак не може оформити спадкові права з причин, що не залежать від його волі, а тому позовні вимоги слід задовольнити.

При цьому, з урахуванням положень ч.3 ст.200 та ч.4 ст.206 ЦПК України, оскільки відповідач визнав повністю позов, і таке визнання не суперечить закону і не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб, суд вважає за можливе ухвалити рішення про задоволення позову у підготовчому засіданні.

Керуючись ст.ст.10-13, 76-81, 141, 200, 206, 259, 263-265, 268, 354, 355, Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на нерухоме майно:

житловий будинок АДРЕСА_1 , що позначений на плані під літерою А , загальною площею 56,6 м.кв., житловою площею 22,5 м.кв., та складається із: веранди, площею 11,1 м.кв., кухні, площею 15,9 м.кв., кімнати, площею 22,5 м.кв., санвузла, площею 7,1 м.кв., а також належні до нього господарські будівлі та споруди: стайню під літерою Б , оборіг під літерою В , погріб під літерою Г , навіс під літерою Д , майстерню під літерою Е , вбиральню під літерою Ж , криницю під №1, огорожу під №2;

земельну ділянку, площею 0,2500 га, кадастровий номер 2620885001:01:001:0646, цільовим призначенням: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що знаходиться за адресою: с.Кривопілля, Верховинського району, Івано-Франківської області;

земельну ділянку, площею 0,5100 га, кадастровий номер 2620885001:01:001:0645, цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться за адресою: с.Кривопілля, Верховинського району, Івано-Франківської області;

земельну ділянку, площею 0,0900 га, кадастровий номер 2620885001:01:001:0647, цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться за адресою: с. Кривопілля, Верховинського району, Івано-Франківської області.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Івано-Франківського апеляційного суду через Верховинський районний суд Івано-Франківської області або безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: с Кривопілля, Верховинський район, Івано-Франківська область, присілок Поля; персональний ідентифікаційний номер НОМЕР_1 .

Відповідач: Кривопільська сільська рада Верховинського району Івано-Франківської області, юридична адреса: с.Кривопілля, Верховинський район, Івано-Франківська область; ЄДРПОУ 04357383.

Третя особа: Відділ з питань надання адміністративних послуг та державної реєстрації Верховинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, юридична адреса: селище Верховина, Івано-Франківська область, вул.Івана-Франка,20; ЄДРПОУ 20568352.

Повний текст рішення суду складено 09 вересня 2020 року.

Суддя: Бучинський А.Б.

СудВерховинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення04.09.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91409490
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —938/317/20

Рішення від 04.09.2020

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Рішення від 04.09.2020

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Ухвала від 06.08.2020

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Ухвала від 06.08.2020

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Ухвала від 06.08.2020

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Ухвала від 08.07.2020

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні