Ухвала
від 03.09.2020 по справі 128/521/19
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/521/19

УХВАЛА

Іменем України

03 вересня 2020 року м.Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді Ганкіна І.А.

секретаря судового засідання Жигаровій Д.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника відповідача ФГ Господар-С адвоката Говор Дмитра Ігоровича про компенсацію судових витрат, здійснених внаслідок необґрунтованих дій позивача у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства Господар-С про визнання договору недійсним, -

в с т а н о в и в:

В провадженні Вінницького районного суду Вінницької області перебувала цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства Господар-С про визнання договору недійсним.

Ухвалою Вінницького районного суду Вінницької області від 22.05.2020 року позовну заяву ОСОБА_1 до Фермерського господарства Господар-С про визнання договору недійсним - залишено без розгляду.

При постановленні судового рішення не було вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

05.06.2020 року представник відповідача адвокат Говор Д.І. подав заяву про стягнення судових витрат на правничу допомогу, на підставі ст. 142 ЦПК України, надавши при цьому докази на підтвердження понесених витрат його довірителем. Подав клопотання про розгляд заяви у його відсутності.

До судового засідання учасники судового провадження не з`явилися, про дату час та місце судового розгляду були повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За вказаних обставин суд вважає можливим розглянути справу за відсутності учасників справи та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу. Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Заслухавши пояснення сторони позивача, дослідивши зібрані по справі докази, з`ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав та мотивів.

Відповідно до ч. ч. 3,4 ст. 270 ЦПК України суд ухвалює додаткове рішення після розгляду питання в судовому засіданні з повідомленням сторін. Їх присутність не є обов`язковою.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України , судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать зокрема витрати на професійну правничу допомогу (п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України ).

Відповідно до статті 141 ЦПК України , судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, у разі задоволення позову покладаються на відповідача. Розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву (ч.8 ст. 141 ЦПК України ).

Згідно з частинами першою - четвертою статті 137 ЦПК України , витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

Ті самі критерії застосовує ЄСПЛ, присуджуючи судові витрат на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод . Зокрема, у рішеннях від 12 жовтня 2006 року у справі Двойних проти України (пункт 80), від 10 грудня 2009 року у справі Гімайдуліна і інших проти України (пункти 34-36), від 23 січня 2014 року у справі East/West Alliance Limited проти України , від 26 лютого 2015 року у справі Баришевський проти України (пункт 95) зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим.

У рішенні ЄСПЛ від 28 листопада 2002 року у справі Лавентс проти Латвії зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Як вбачається з договору від 02.04.2019 року ФГ Господар-С уклали договір про надання правничої допомоги з адвокатом Говором Д.І.

16.07.2019 року було складено Акт приймання-передачі наданих послуг до договору про надання правової допомоги від 02.04.2019 року, згідно якого претензій стосовно кількості та якості послуг відсутні, та загальна вартість послуг складає 5 000,00 грн.

Відповідно до платіжного доручення № 1200 від 02.04.2019 вбачається, що ФГ Господар-С було сплачено кошти в сумі 5 000,00 грн, за надання правничої допомоги адвокату Говор Д.І.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд має з`ясувати склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Розмір витрат на оплату правової допомоги визначається за домовленістю між стороною та особою, яка надає правову допомогу. Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

Враховуючи, що позов залишено без розгляду, у зв`язку із неявкою належним чином повідомленого позивача ОСОБА_1 та виходячи із доведеності співмірності та розумності розміру понесених судових витрат ФГ Господар-С складності справи, суд вважає за необхідне судові витрати стягнути з ОСОБА_1 на користь ФГ Господар-С в повному розмірі, що складає суму 5 000,00 грн.

На підставі викладеного вище та керуючись ст. ст. 141 ч. 9, 142 ч. 5, 6, 211, 247, 258-261, 353 ЦПК України,-

у х в а л и в:

Стягнути з ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 на користь Фермерського господарства Господар-С (23207, Вінницька область, Вінницький район, с. Сокиринці, вул. 1-го Травня, 146, ідентифікаційний номер - 35346332) , судові витрати в сумі 5 000,00 грн.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 15-ти денний строк з дня отримання копії цієї ухвали.

Суддя І.А. Ганкіна

Дата ухвалення рішення03.09.2020
Оприлюднено11.09.2020
Номер документу91415976
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору недійсним

Судовий реєстр по справі —128/521/19

Ухвала від 03.09.2020

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

Ухвала від 22.05.2020

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

Ухвала від 24.07.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

Ухвала від 06.03.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні