Ухвала
від 08.09.2020 по справі 330/768/20
ЯКИМІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

iменем України

Справа № 330/768/20

2-з/330/18/2020

"08" вересня 2020 р. Суддя Якимівського районного суду Запорізької області Федорець С.В., розглянувши заяву заступника прокурора Запорізької області про забезпечення позову по цивільній справі за позовом заступника прокурора Запорізької області (адреса: 69005, Україна, м. Запоріжжя, вул. Матросова, 29а) в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах, Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області (юридична адреса: 72563, Україна, Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, вул. Калініна 67, фактична адреса: Україна, Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, Приморський бульвар, буд. 1, код ЄДРПОУ: 25489968) до ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_1 ), ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_2 ), державної архітектурно-будівельної інспекції України (адреса: 01133, Україна, м. Київ, бульвар Лесі Українки, буд. 26, код ЄДРПОУ: 37471912) про скасування реєстрації декларації про готовність до експлуатації самочинно збудованого об`єкта, на яке визнано право власності за рішенням суду, визнання недійсним договору про поділ спільного майна подружжя, знесення самочинно збудованого об`єкта,

в с т а н о в и в:

В провадженні Якимівського районного суду Запорізької області знаходиться цивільна справа за позовом заступника прокурора Запорізької області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах, Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , державної архітектурно-будівельної інспекції України про скасування реєстрації декларації про готовність до експлуатації самочинно збудованого об`єкта, на яке визнано право власності за рішенням суду, визнання недійсним договору про поділ спільного майна подружжя, знесення самочинно збудованого об`єкта.

07.09.2020 року на адресу Якимівського районного суду Запорізької області надійшла заява заступника прокурора Запорізької області про забезпечення позову, мотивована наступним.

Ухвалою Якимівського районного суду Запорізької області від 30.04.2020 року було задоволено заяву прокурора та вжито заходів забезпечення позову, у тому числі заборонено Кирилівській селищній раді Якимівського району Запорізької області вчиняти дії щодо видачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , чи будь-яким іншим особам паспортів прив`язки тимчасових споруд на земельній ділянці площею 0,1262 га з кадастровим номером 2320355400:11:001:0266, що розташована за адресою: Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, вул. Коса Федотова.

Якимівська районна державна адміністрація листом від 02.07.2020 року за № 01-32/1131, серед іншого, повідомила державного виконавця відділу примусового виконання рішень УЗПВР у Запорізькій області ПСМУ Мінюсту (м. Дніпро) про те, що у зв`язку з децентралізацією в Якимівському районі Запорізької області утворено дві територіальні громади, які мають уповноважені органи містобудування та архітектури: - Якимівська об`єднана територіальна громада - Відділ економічного розвитку та інвестицій, житлово-комунального господарства, комунального майна, благоустрою, містобудування та архітектури (начальник відділу ОСОБА_3 ); - Кирилівська об`єднана територіальна громада - Відділ містобудування архітектури та благоустрою Кирилівської селищної ради (керівник Сіліна І.О.).

Враховуючи те, що боржнику - Кирилівській селищній раді фактично доведено до відома ухвалу Якимівського районного суду Запорізької області від 30.04.2020 року № 330/768/20 про заборону видачі будь-яким особам паспортів прив`язок тимчасових споруд на земельній ділянці, відповідне виконавче провадження на підставі ч.4 ст. 63, п.9 ч.1 ст. 39 Закону України Про виконавче провадження завершено у зв`язку з фактичним виконанням рішення.

Водночас, як вбачається з листа Якимівської РДА від 02.07.2020 року № 01-32/1131 відповідні дії щодо видачі паспортів прив`язок можуть бути у подальшому вчинені Відділом містобудування, архітектури та благоустрою Кирилівської селищної ради до вирішення справи № 330/768/20 по суті та набрання рішенням суду законної сили.

Відповідно до Порядку розмішення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 року № 244, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.11.2001 року за № 133/20068, паспорт прив`язки тимчасової споруди оформлюється, підписується та видається органом з питань містобудування та архітектури виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Так, 22.10.2019 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про проведення державної реєстрації юридичної особи - Відділу містобудування, архітектури та благоустрою Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області (код ЄДРПОУ - 43302074), у зв`язку з чим на даний час саме цей орган здійснює дії щодо видачі паспортів прив`язки тимчасових споруд на території Кирилівської селищної ради, у тому числі по АДРЕСА_2 . Оскільки відносно вказаного органу раніше жодних заборон встановлено не було, а не встановлення заборони на видачу відділом містобудування паспортів прив`язки може призвести до ускладнення чи унеможливлення виконання в подальшому рішення суду.

На підставі вищевикладеного, прокурор просить заборонити Відділу містобудування, архітектури та благоустрою Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області (місцезнаходження та фактична адреса юридичної особи: вул. Приморський бульвар 1, смт. Кирилівка, Якимівський район, Запорізька область, код ЄДРПОУ: 43302074) вчиняти дії щодо видачі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_2 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_1 , чи будь-яким іншим особам паспортів прив`язки тимчасових споруд на земельній ділянці площею 0,1262 га з кадастровим номером 2320355400:11:001:0266, що розташована за адресою: Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, вул. Коса Федотова.

Згідно до ч.1 ст. 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Розглянувши заяву про забезпечення позову та матеріали цивільної справи, суд дійшов висновку про наступне.

Відповідно до вимог частин першої, другої статті 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

У відповідності до ч.1 ст. 150 ЦПК України позов забезпечується забороною вчиняти певні дії; встановленням обов`язку вчинити певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання; іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1-6 цієї частини.

Згідно ч.2 ст. 150 ЦПК України суд може застосувати кілька видів забезпечення позову.

У відповідності до ст. 150 ч.3 ЦПК України види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

У відповідності до змісту пункту 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року № 9 Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову розглядаючи заяву про забезпечення позову,суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Крім того, при розгляді заяви також враховується правова позиція, викладена у Постанові ВС/КЦС № 474/475/18 від 05.12.2018 року, згідно до якої достатність наданих доказів та переконливість наведеного обґрунтування позову не можуть бути предметом перевірки судом на стадії прийняття заяви про забезпечення позову.

Дослідивши заяву про забезпечення позову та матеріали цивільного позову, суд приходить до висновку, що дійсно вбачається спір між позивачем та відповідачами щодо спірної земельної ділянки ділянки, існує реальна загроза щодо невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду, оскільки під час розгляду справи в суді вказана особа може вчинити дії щодо забудови земельної ділянки, розташування на ній тимчасових чи інших споруд, що унеможливить ефективне поновлення порушених прав об`єднаної Кирилівської територіальної громади саме обраним прокурором способом захисту у вигляді повернення земельної ділянки та приведення її у попередній стан. Це призведе до того, що з метою остаточного поновлення прав необхідно буде вживати інші дії, звертатись з позовом про скасування права власності ОСОБА_2 та ОСОБА_1 на збудовані будівлі. Забезпечити недопущення у подальшому порушення інтересів держави та прав об`єднаної Кирилівської територіальної громади можливо шляхом заборони будівництва на спірній земельній ділянці, заборони оформлення правоустановчих документів на об`єкти нерухомості, заборони розміщення тимчасових споруд та інших об`єктів. З огляду на наведене вбачається, що необхідність вжиття заходів до забезпечення позову зумовлена обґрунтованим припущенням, з врахуванням предмета спору, що невжиття таких заходів може ускладнити чи зробити неможливим виконання рішення суду у разі задоволення позовних вмиог позивача, чим фактично буде нівельована функція судового рішення як механізму дійсного поновлення порушених прав та інтересів.

Згідно до ч.1 ст. 157 ЦПК України ухвала суду про забезпечення позову має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Така ухвала підлягає негайному виконання з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Згідно ч.1 ст. 12 Закону України про виконавче провадження виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Тому суд вважає, що заява про забезпечення позову обґрунтована та вмотивована, а тому підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 141, 150-153, 154, 157, ЦПК України, суд,

ухвалив :

Заяву заступника прокурора Запорізької області про забезпечення позову по цивільній справі за позовом заступника прокурора Запорізької області (адреса: 69005, Україна, м. Запоріжжя, вул. Матросова, 29а) в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах, Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області (юридична адреса: 72563, Україна, Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, вул. Калініна 67, фактична адреса: Україна, Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, Приморський бульвар, буд. 1, код ЄДРПОУ: 25489968) до ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_1 ), ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_2 ), державної архітектурно-будівельної інспекції України (адреса: 01133, Україна, м. Київ, бульвар Лесі Українки, буд. 26, код ЄДРПОУ: 37471912) про скасування реєстрації декларації про готовність до експлуатації самочинно збудованого об`єкта, на яке визнано право власності за рішенням суду, визнання недійсним договору про поділ спільного майна подружжя, знесення самочинно збудованого об`єкта, - задовольнити повністю.

Забезпечити позов шляхом заборони Відділу містобудування, архітектури та благоустрою Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області (місцезнаходження та фактична адреса юридичної особи: вул. Приморський бульвар 1, смт. Кирилівка, Якимівський район, Запорізька область, код ЄДРПОУ: 43302074) вчиняти дії щодо видачі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_2 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_1 , чи будь-яким іншим особам паспортів прив`язки тимчасових споруд на земельній ділянці площею 0,1262 га з кадастровим номером 2320355400:11:001:0266, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до Закону України Про виконавче провадження суд зазначає відомості про стягувача (позивача): прокуратура Запорізької області, код ЄДРПОУ: 02909973, юридична адреса: вул. Матросова 29а, м. Запоріжжя, 69005, відомості про боржників: Кирилівська селищна рада Якимівського району Запорізької області (юридична адреса: вул. Калініна, буд. 67, смт. Кирилівка, Якимівський район, Запорізька область, адреса розташування: Україна, Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, Приморський бульвар 1, код ЄДРПОУ: 25489968), Державна архітектурно-будівельна інспекція України (місцезнаходження юридичної особи: 01133, м. Київ, бульвар Лесі Українки, 26, код ЄДРПОУ: 37471912) в особі її структурного підрозділу без статусу юридичної особи - Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції України у Запорізькій області (місцезнаходження: 69095, м. Запоріжжя, площа Пушкіна, 4), ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серія НОМЕР_3 , виданий Кам`янсько-Дніпровським РВ УМВС України в Запорізькій області 08.02.1996 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , зареєстрований та проживає по АДРЕСА_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серія НОМЕР_4 , виданий Кам`янсько-Дніпровським РВ УМВС України в Запорізькій області 08.02.1996 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрована та проживає по АДРЕСА_3 ), Відділ містобудування, архітектури та благоустрою Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області (адреса юридичної особи: 72563, Україна, Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, вул. Приморський бульвар 1, код ЄДРПОУ: 43302074)

Строк пред`явлення виконавчого документа (ухвали) до виконання до 08.12.2020 року.

Ухвала про забезпечення позову набуває законної сили з дня її проголошення (підписання) суддею та підлягає негайному виконанню у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Копію ухвали про забезпечення позову надіслати особам, щодо яких вжито забезпечення позову та сторонам по справі.

У відповідності до ст. 353 ЦПК України вказана ухвала може бути оскаржена окремо від рішення. Апеляційну скаргу на ухвалу може бути подано до Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

У відповідності до ст. 153 ч.10 ЦПК України оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

Суддя:

Дата ухвалення рішення08.09.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91454021
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —330/768/20

Постанова від 13.12.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 23.11.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Постанова від 25.10.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 06.12.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Рішення від 04.11.2021

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Федорець С. В.

Рішення від 04.11.2021

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Федорець С. В.

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Федорець С. В.

Ухвала від 26.08.2021

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Федорець С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні