Ухвала
від 11.09.2020 по справі 425/2467/20
РУБІЖАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

11.09.2020 року Провадження №2-о/425/100/20

Справа №425/2467/20

Суддя Рубіжанського міського суду Луганської області Овчаренко О.Л., розглянувши в приміщенні суду в м.Рубіжному заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа: Просторівська сільська рада, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Рубіжанського міського суду Луганської області з заявою про встановлення факту родинних відносин, а саме факту того, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була його рідною матір`ю. Заявником зазначено, що при оформленні спадщини в нотаріальній конторі було виявлено помилку, яка заважає йому вступити в спадщину. Так, в свідоцтві про народження прізвище заявника та прізвище матері зазначено ОСОБА_3 (російською мовою), проте в інших його документах було допущено помилку, зокрема, в паспорті громадянина України його прізвище зазначено ОСОБА_4 .

Розглянувши подану заяву, суд вважає за необхідне залишити її без руху з наступних підстав. Відповідно до ч. 3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно з ч.9 ст.10 ЦПК України якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Оскільки Розділом ІV Окреме провадження ЦПК України не передбачено наслідків невідповідності закону поданої в порядку окремого провадження заяви, суддя, застосовуючи аналогію закону, керується ст.185 ЦПК України.

Дана заява не відповідає вимогам, встановленим ст.ст. 175, 177 та 318 ЦПК України.

Частиною 2 статті 318 ЦПК України передбачено, що до заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини.

В порушення наведених приписів до заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, заявником не надано доказів звернення заявника до нотаріуса для вчинення певних дій, а саме відсутня постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Також вищезазначена заява ОСОБА_1 не містить підтвердження заявника про те, що ним не подано іншої заяви з тим самим предметом та з тих самих підстав (п. 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України) та зазначення щодо наявності у заявника або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додаються до заяви (п. 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України).

Окрім того, згідно зі ст.294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає в тому числі і за участі заінтересованих осіб. Такими особами є особи, що заінтересовані у розгляді справи і які визначаються виходячи з мети встановлення юридичного факту. При визначенні кола заінтересованих осіб у встановленні факту слід враховувати їх юридичний інтерес, а саме: - тоді, коли факти, що підлягають встановленню, можуть вплинути на їх права та обов`язки; - якщо це організації та установи, в яких заявник буде реалізовувати рішення про встановлення факту.

Так, заінтересованими особами у справах про встановлення факту родинних відносин, метою якого є оформлення спадкових прав, можуть бути спадкоємці померлої особи, які мають право на спадщину як за законом, так і за заповітом, і для яких у зв`язку із встановленням факту родинних відносин мають настати певні юридичні наслідки; або теріторіальна громада за місцем відкриття спадщини за відсутності інших спадкоємців.

При цьому, відповідно до ст.1221 ЦПК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

В заяві про встановлення факту не зазначено про існування чи відсутність інших спадкоємців за законом чи заповітом після смерті ОСОБА_2 .

Із заяви про встановлення факту вбачається, що заявником вказано заінтересованою особою Просторівську сільську раду, але заява не містить обґрунтування з посиланням на докази та їх наданням, яким чином встановлення даного факту стосується саме прав та інтересів даної сільської ради.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, оскільки встановлено, що вказану заяву подано без належного дотримання вимог, передбачених діючим законодавством, суддя вважає за необхідне залишити її без руху, надавши заявнику строк для усунення недоліків, які мають бути усунуті шляхом подання до Рубіжанського міського суду Луганської області нової редакції заяви (з її копією для всіх учасників справи) та додання до заяви всіх наявних доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини. У разі відсутності у заявника таких доказів або неможливості їх надати, зазначити про це в новій редакції заяви із зазначенням причин.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 258, 260, 261, 318, 353, 354 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа: Просторівська сільська рада, - залишити без руху.

Надати заявнику для усунення зазначених недоліків строк тривалістю десять днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Роз`яснити заявнику, що у випадку не усунення зазначених недоліків у встановлений строк, заява буде йому повернута. Повернення заяви у такому випадку не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення. Копію ухвали надіслати заявнику. Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О.Л.Овчаренко

СудРубіжанський міський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення11.09.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91473189
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —425/2467/20

Рішення від 05.11.2020

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

Рішення від 05.11.2020

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

Ухвала від 16.10.2020

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні