Рішення
від 05.11.2020 по справі 425/2467/20
РУБІЖАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.11.2020 Провадження №2-о/425/100/20

Справа №425/2467/20

Рубіжанський міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді Овчаренко О.Л.

за участі секретаря Гайворонської І.В.

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в м. Рубіжному цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Просторівська сільська рада Білокуракинського району Луганської області, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Рубіжанського міського суду Луганської області із заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин, а саме, що він є сином ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заявлених вимог заявник зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Просторе Білокуракинського району Луганської області померла його матір - ОСОБА_3 . Після смерті матері відкрилася спадщина. Коли він звернувся до нотаріальної контори, було виявлено помилку в написанні його прізвища, що заважає йому оформити спадщину після смерті матері. Так, у свідоцтві про його народження, складеного російською мовою, його прізвище та прізвище матері зазначено ОСОБА_3 . Проте в подальшому в його документах, зокрема, і в паспорті було допущено помилку та зазначено прізвище ОСОБА_3 .

11 вересня 2020 року позовну заяву залишено без руху, позивачу надано строк для усунення недоліків.

Ухвалою Рубіжанського міського суду Луганської області від 24 вересня 2020 року прийнято до розгляду заяву, відкрито провадження у зазначеній цивільній справі та призначено справу до розгляду.

Заявник в судовому засіданні підтримав заявлені вимоги, просив їх задовольнити.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, надала до канцелярії суду заяву, в якій просила розглянути справу без її участі, заявлені ОСОБА_1 вимоги підтримала.

Представник заінтересованої особи - Просторівської сільської ради Білокуракинського району Луганської областів судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Вислухавши пояснення заявника, дослідивши матеріали справи, допитавши свідків, суд дійшов до висновку про те, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

З копії свідоцтва про народження, складеного російською мовою, вбачається, що ОСОБА_6 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що 18.08.1954 року зроблено відповідний актовий запис № 7. Батьком записаний ОСОБА_7 , матір`ю - ОСОБА_8 .

Згідно з копією паспорта заявника серії НОМЕР_1 , виданого Рубіжанським МВ УМВС України в Луганській області 11.01.2002, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований з 24.02.1981 за адресою: АДРЕСА_1 .

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 08.11.2019 Виконавчим комітетом Просторівської сільської ради Білокуракинського району Луганської області вбачається, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Просторе Білокуракинського району Луганської області, про що зроблено відповідний актовий запис № 14.

Згідно із копією заповіту від 05 березня 2010 року, посвідченого секретарем виконавчого комітету Просторівської сільської ради Білокуракинського району Луганської області Безруковою Н.Г., ОСОБА_3 заповіла своє майно синові ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та доньці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

З копії спадкової справи, яка заведена Білокурикинською державною нотаріальною конторою Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на момент смерті була зареєстрована та проживала одна за адресою: АДРЕСА_2 . Із заявами про прийняття спадщини до нотаріальної контори звернулися ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Допитаний в якості свідка ОСОБА_9 в судовому засіданні пояснив, що заявник є його батьком і сином ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 . Після смерті його бабусі ОСОБА_3 з`ясувалось, що у написанні прізвища його батька і померлої бабусі наявні розбіжності щодо зазначення однієї букви.

Допитана в якості свідка ОСОБА_10 в судовому засіданні пояснила, що заявник є її чоловіком. У заявника була матір ОСОБА_3 , яка жила в Білокуракинському районі Луганської області. Померла ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , після чого з`ясувалось, що в написанні прізвищ заявника та його матері не збігається одна буква. А саме у заявника прізвище - ОСОБА_3 , а у його матері - ОСОБА_3 .

У суду немає підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів, повідомлених свідками. Їх показання об`єктивно підтверджуються і не суперечать іншим зібраним у справі доказам.

Згідно із п. 5 ч. 2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Факт, який просить встановити заявник, є юридичним, оскільки від його встановлення залежить виникнення особистих прав заявника. Чинним законодавством не передбачений інший порядок встановлення такого факту, він не пов`язаний з вирішенням спору про право та встановлення його іншим шляхом неможливе.

Враховуючи вищевикладені докази в їх сукупності, судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . На думку суду, різниця у написанні прізвищ заявника та його померлої матері ( ОСОБА_3 та ОСОБА_3 ) сталася внаслідок неоднакового їх написання українською мовою. Встановлення факту родинних відносин дозволить заявнику отримати свідоцтво про право на спадщину після смерті його матері.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 76, 258, 259, 263-265, 268, 273, 294, 315, 319, 354 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Просторівська сільська рада Білокуракинського району Луганської області, задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який народився в селі Надьожне Сватівського району Луганської області, є рідним сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Із урахуванням пункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції, яка набрала чинності 15.12.2017 року) рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до Луганського апеляційного суду через Рубіжанський міський суд Луганської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками

апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання: АДРЕСА_3 РНОКПП НОМЕР_3 .

Заінтересовані особи:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Просторівська сільська рада Білокуракинського району Луганської області, місцезнаходження: 92230, Луганська область, Білокуракинський район, с.Просторе, ЄДРПОУ 04336004.

Рішення в повному обсязі було складено та підписано 10.11.2020.

Суддя О.Л.Овчаренко

Дата ухвалення рішення05.11.2020
Оприлюднено11.11.2020
Номер документу92755598
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —425/2467/20

Рішення від 05.11.2020

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

Рішення від 05.11.2020

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

Ухвала від 16.10.2020

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні