Ухвала
від 11.09.2020 по справі 554/3884/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 11.09.2020 Справа № 554/3884/20

Єдиний унікальний номер справи: №554/3884/20

Провадження № 1-кс/554/12672/2020

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 вересня 2020 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчої ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , про проведення обшуку ,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчим управлінням ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні №12020170000000149 від 09.04.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України, за фактом розтрати та привласнення коштів субвенції, виділеної для закладів освіти на території Полтавської області.

Під час досудового розслідування встановлено, що в 2018 році для впровадження концепції «Нова Українська школа» в навчальних закладах Полтавської області, на підставі постанови Кабінету міністрів України №237 від 4 квітня 2018 року передбачено субвенцію, загальним обсягом 48436700 грн. У 2019 році на підставі постанови Кабінету міністрів України №130 від 27.02.2019 передбачено субвенцію, загальним обсягом 44515100 грн.

Головним розпорядником бюджетних коштів на видатки в галузі освіти обласного бюджету є Департамент освітиі наукиПолтавської обласноїДержавної адміністрації.

Кошти вказанихсубвенцій помісячнонадходили відповіднодо розписудержавного бюджетуна казначейський(дохідний)рахунок відкритийна Полтавськуобласну Державнуадміністрацію.

Закупівлею дидактичних матеріалів, комп`ютерного обладнання відповідного мультимедійного контенту займалася централізовано КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради (код ЄДРПОУ 38377934).

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації, діючи за попередньою змовою з службовими особами КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради та ТОВ «НВП «Енглер» (ТОВ «Енсоф») у 2018 та 2019 роках здійснили розтрату та привласнення коштів субвенції, яка була виділена з державного бюджету для впровадженняконцепції «НоваУкраїнська школа» в навчальних закладах на території Полтавської області.

Досудовим розслідуваннямвстановлено,що в 2018 та 2019 роках КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради було проведено 14 відкритих торгів на закупівлю предметів та комп`ютерного обладнання для закладів освіти Полтавської області, переможцем в яких стало ТОВ "Науково-виробниче підприємство «Енглер».

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради, зловживаючи службовим становищем, тобто умисно, з метою розтрати та привласнення коштів субвенції, яка була виділена з державного бюджету для впровадженняконцепції «НоваУкраїнська школа» в навчальних закладах на території Полтавської області у 2018 та 2019 роках, всупереч інтересам служби за попередньою домовленістю з представниками ТОВ «НВП «Енглер» (код ЄДРПОУ 36938941), при оголошенні публічних закупівель, в технічних завданнях, документації конкурсних торгів упереджено прописували технічні характеристики предметів закупівлі з метою подальшого упередженого визнання переможцем торгів ТОВ «НВП «Енглер».

За результатами вказаних торгів між КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради в особі в.о. директора ОСОБА_4 та ТОВ "Науково-виробниче підприємство «Енглер» в особі директора ОСОБА_5 , а також директора з маркетингу ОСОБА_6 , укладено 14 договорів відповідно до яких ТОВ "Науково-виробниче підприємство «Енглер» зобов`язується у 2018 та 2019 роках своїми силами і засобами на власний ризик поставити та встановити за адресами начальних закладів на території Полтавської області товари відповідно до умов договорів.

Згідно умов даних договорів здача-приймання товарів (обладнання) за вищевказаними договорами ТОВ "Науково-виробничепідприємство «Енглер» і КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної ради повинна була проводитися шляхом підписання (від КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної ради Користувачами (навчальними закладами до яких доставлено товар, обладнання)) накладних, актів приймання-передачі, актів введення в експлуатацію, актів відповідального зберігання, оформлених в установленому порядку. При цьому вказані документи складалися в 3-х примірниках, один з яких направлявся до ТОВ "Науково-виробничепідприємство «Енглер».

В ході досудового розслідування встановлено, що для доставки товарів до навчальних закладів, які розташовані на території м. Полтава та Полтавської області, згідно вищевказаних договорів, ТОВ "Науково-виробниче підприємство «Енглер» (код ЄДРПОУ 36938941) постійно користувалося послугами ТОВ «Нова Пошта.

При цьому встановлено, що відправки вищевказаних товарів здійснювалися з відділень ТОВ «Нова Пошта», які розташовані в м. Києві до відділень, які розташовані на території м. Полтава та Полтавської області з подальшою адресною доставкою товарів працівниками ТОВ «Нова Пошта» до місцезнаходження кожного з навчальних закладів.

08.07.2020 на підставі ухвали слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 19 червня 2020 року проведено тимчасовий доступ до документів ТОВ «Нова Пошта» в ході якого вилучено інформацію, яка містить відомості про реальні дати поставок товарів до навчальних закладів, які передбачені умовами вищевказаних договорів.

На підставі вилученої інформації встановлено, що службові особи КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради, діючи за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ "Науково-виробниче підприємство «Енглер», з метою розтрати та привласнення коштів субвенції, вносили до актів приймання-передачі, актів введення в експлуатацію та видаткових накладних недостовірні відомості щодо отримання ними техніки та користувачами (директори навчальних закладів або матеріально відповідальні особи) були підписані вказані акти без наявності поставленої техніки, що стало підставою для перерахунку коштів субвенції на рахунок ТОВ «НВП «Енглер» та їх подальшого привласнення.

Окрім того, під час досудового розслідування встановлено, що ТОВ «НВП «Енглер» здійснював постачання предметів закупівель до закладів освіти на території Полтавської області за завищеними цінами.

Так, у вересні 2018 року ТОВ «НВП «Енглер» відповідно до договору №50 здійснило поставку до 246 навчальних закладів на території Полтавської області по одному аналогічному комплекту обладнання персональний комп`ютер/ноутбук вчителя та техніку для друкування, копіювання, сканування та ламінування з витратними матеріалами для початкової школи, а також засоби навчання, за ціною одного комплекту - 43278,00 грн. з ПДВ., яка (враховуючи висновок експертів), являється завищеною на суму 12447,65 грн.

Згідно висновку експерта №1231 від 05.06.2020 за результатами судової товарознавчої експертизи встановлено, що ринкова вартість нового комплекту обладнання - персональний комп`ютер/ноутбук вчителя та техніку для друкування, копіювання, сканування та ламінування з витратними матеріалами для початкової школи, а також засоби навчання, станом на 28 вересня 2018 року могла становити 30 тисяч 830 гривень 35 копійок.

Одночасно з товарами (обладнанням) ТОВ "Науково-виробничепідприємство «Енглер»повинно булопередати закладамосвіти (користувачам) всі необхідні документи на такий Товар (обладнання): гарантійні талони; інструкції з експлуатації товару (обладнання) та іншу документацію, яка передбачена виробником цього товару (обладнання), а також чинним законодавством України та є необхідними для установки та експлуатації товару (обладнання) відповідно до його цільового призначення.

Під час оглядів товарів (обладнання), які знаходяться в закладах освіти виявлено відсутність обов`язкових реквізитів в гарантійних талонах (дати продажу, відтисків печатки, зазначення виробу та інших), що свідчить про їх недійсність.

Також під час досудового розслідування встановлено, що 20.01.2020 ТОВ «НВП Енглер» змінило назву на ТОВ «Енсоф», а також змінило адресу реєстрації та фактичне знаходження на наступну адресу: м. Київ, вулиця Кирилівська 134-А, офіс 230.

На даний час, в ході досудового розслідування виникла необхідність у встановленні розміру збитку, завданого державному бюджету, внаслідок протиправних дій службових осіб Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації, посадових осіб ТОВ «НВП «Енглер» та службових осіб КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради та перерахування КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної ради на рахунок ТОВ "Науково-виробниче підприємство «Енглер» відкритий в АТ «Райффайзен Банк Аваль» грошових коштів загальною сумою190354605.96гривень, за поставку товарів (обладнання) за завищеними цінами, згідно умов вищевказаних договорів, що можливо зробити лише шляхом проведення судово-економічної експертизи.

Окрім того, в ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні ряду інших судових експертиз, серед яких: почеркознавчі та технічні експертизи документів.

Для проведення вищевказаних експертиз, на дослідження експертам необхідно надати ряд оригіналів документів, які зберігаються службовими особами ТОВ «Енсоф» у приміщеннях, які розташовані на 2 та 3 поверсі будівлі, яка розташована за адресою: м. Київ, вулиця Кирилівська 134-А.

Враховуючи вищевикладене,з метоюздобуття доказівта документуваннязлочинної діяльностіосіб причетнихдо вчиненняданого кримінальногоправопорушення,можливість проведення судовихекспертиз,а такожвстановлення відомостей,що маютьзначення дляустановлення фактівта обставинвчинення кримінальногоправопорушення,виникає необхідністьу проведенні обшукув приміщенняхза місцемзнаходження ТОВ «Енсоф» на 2 та 3 поверсі будівлі, яка знаходиться за адресою: м. Київ, вулиця Кирилівська 134-А.

Згідно данихДержавного реєструречових правна нерухомемайно власникомбудівлі заадресою м. Київ, вулиця Кирилівська 134-А являється ТОВ «Український фармацевтичний центр» код ЄДРПОУ 30308486, яке передає в оренду приміщення у вказаній будівлі з правом їх подальшої передачі в піднайм (суборенду).

Враховуючи причетністьслужбових тапосадових осіб ТОВ «НВП «Енглер» до вчинення даного кримінального правопорушення в іншийзаконний спосібвідшукати тавилучити вищевказаніречі,предмети тадокументи неможливо у зв`язку з можливістю їх знищення останніми з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Слідчий в судовому засіданні прохав клопотання задовольнити, пояснення надав аналогічно викладеним в клопотанні.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникати до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною 3 ст. 233 КПК України.

Згідно ч.3 ст.233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення такий дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення істини у кримінальному провадженні № 12020170000000149, за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись вимогами ст. 234 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл групі слідчих по кримінальному провадженні та прокурорам зі складу групи прокурорів на проведення обшуку в приміщеннях товариства з обмеженою відповідальністю «Енсоф» (код ЄДРПОУ 36938941), які знаходяться на 2 та 3 поверсі будівлі, яка знаходиться за адресою:м. Київ, вулиця Кирилівська 134-А, власником якої являється ТОВ «Український фармацевтичний центр» код ЄДРПОУ 30308486, з метою відшукання та вилучення наступних речей та документів: договір прозакупівлю №45,укладений 09.07.2018 між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радив особів.о.директора ОСОБА_4 та ТОВ"Науково-виробничепідприємство «Енглер»,в особідиректора ОСОБА_5 ;договір прозакупівлю №51,укладений 27.08.2018між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радив особів.о.директора ОСОБА_4 та ТОВ"Науково-виробничепідприємство «Енглер»,в особідиректора ОСОБА_5 ; договір прозакупівлю №50,укладений 13.08.2018між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радив особів.о.директора ОСОБА_4 та ТОВ"Науково-виробничепідприємство «Енглер»,в особідиректора ОСОБА_5 ;договір прозакупівлю №79, укладений10.10.2018між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радив особів.о.директора ОСОБА_4 та ТОВ"Науково-виробничепідприємство «Енглер»,в особідиректора ОСОБА_5 ;договір про закупівлю №82, укладений 19.11.2018між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радив особів.о.директора ОСОБА_4 та ТОВ"Науково-виробничепідприємство «Енглер»,в особідиректора ОСОБА_5 ;договір про закупівлю №80/83, укладений 10.12.2018між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радив особів.о.директора ОСОБА_4 та ТОВ"Науково-виробничепідприємство «Енглер»,в особідиректора ОСОБА_5 ,договір про закупівлю №24, укладений 23.05.2019між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радив особів.о.директора ОСОБА_4 та ТОВ"Науково-виробничепідприємство «Енглер»,в особідиректора ОСОБА_5 ;договір про закупівлю №26 укладений 26.06.2019між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радив особів.о.директора ОСОБА_4 та ТОВ"Науково-виробничепідприємство «Енглер»,в особідиректора ОСОБА_5 , договір про закупівлю №28, укладений 17.07.2019між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радив особів.о.директора ОСОБА_4 та ТОВ"Науково-виробничепідприємство «Енглер»,в особідиректора ОСОБА_5 , договір про закупівлю №31, укладений 07.08.2019між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радив особів.о.директора ОСОБА_4 та ТОВ"Науково-виробничепідприємство «Енглер»,в особідиректора змаркетингу ОСОБА_6 ;договір про закупівлю №32, укладений 07.08.2019між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радив особів.о.директора ОСОБА_4 та ТОВ"Науково-виробничепідприємство «Енглер»,в особідиректора змаркетингу ОСОБА_6 ,договір про закупівлю №35, укладений 27.08.2019між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радив особів.о.директора ОСОБА_4 та ТОВ"Науково-виробничепідприємство «Енглер»,в особідиректора змаркетингу ОСОБА_6 ,договір про закупівлю №36, укладений 09.09.2019між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радив особів.о.директора ОСОБА_4 та ТОВ"Науково-виробничепідприємство «Енглер»,в особідиректора змаркетингу ОСОБА_6 , договір про закупівлю №48, укладений 04.12.2019 між КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради в особі в.о. директора ОСОБА_4 та ТОВ "Науково-виробниче підприємство «Енглер», в особі директора з маркетингу ОСОБА_6 , зі всіма додатками та додатковими угодами до них, документами про участь у торгах проведених КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради, документами щодо виконання умов вказаних договорів (акти прийому-передачі, розрахункові документи, рахунки фактури, квитанції, товарно-транспортні накладні, податкові накладні, акти введення в експлуатацію, акти відповідального зберігання, видаткові накладні), та інші документи щодо виконання ТОВ "Науково-виробниче підприємство «Енглер» умов вищевказаних договорів, вхідну та вихідну кореспонденцію між КУ «Центрфінансово-статистичногоаналізу таматеріально-технічногозабезпечення освітніхзакладів» Полтавськоїобласної радита ТОВ "Науково-виробниче підприємство «Енглер» за 2018-2019 роки, чорнові записи, носії інформації (комп`ютери, ноутбуки, накопичувачі інформації чи інші матеріальні носії), мобільні телефони, які містять відомості про привласнення та подальший рух коштів субвенції, які були отримані згідно вищевказаних договорів, а також інші відомості про вчинене кримінальне правопорушення, печатки ТОВ "Науково-виробниче підприємство «Енглер» (код ЄДРПОУ 36938941), документів, що мають вільні зразки рукописного тексту та підписів директора з маркетингу ТОВ "НВП «Енглер» ОСОБА_6 , документів, що мають вільні зразки рукописного тексту та підписів директора ТОВ "НВП «Енглер» ОСОБА_5 , документів бухгалтерського обліку ТОВ "НВП «Енглер» за 2018-2019 роки, що містять відомості про подальший рух грошових коштів, отриманих від КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради, документів, що містять відомості про контрагентів, в яких ТОВ "НВП «Енглер» придбало товари та обладнання для подальшого продажу КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради згідно умов укладених договорів в 2018-2019 роках.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91480192
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/3884/20

Ухвала від 10.09.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 11.09.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 11.09.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 11.09.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні