Рішення
від 14.09.2020 по справі 904/965/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.09.2020 Справа № 904/965/20

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Кеся Н.Б.

за позовом Акціонерного товариства комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м.Дніпро

до Відповідача-1 Приватного підприємства "Євро-СВ", м.Нікополь Дніпропетровська область

Відповідача-2 ОСОБА_1 , м.Нікополь Дніпропетровська область

про стягнення 48702,81 грн

Представники сторін в судове засідання не викликались

СУД ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовних вимог

Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" (далі-Позивач) 19.02.2020 звернулося з позовом до Відповідача-1 Приватного підприємства "Євро-СВ", м.Нікополь Дніпропетровська область та Відповідача-2 ОСОБА_1 , в якому просить суд стягнути солідарно з Відповідачів на свою користь заборгованість за Кредитним договором №б/н від 07.02.2019 року в розмірі 48702,81 грн (41616,68 грн заборгованість за кредитом; 1971,77 грн заборгованість за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість; 4801,07 грн заборгованість за відсотками у вигляді щомісячної комісії; 313,29 грн пеня за несвоєчасність виконання зобов`язань за договором) та вирішити питання про розподіл судових витрат.

Позивач обґрунтовує свої позовні вимоги наявністю невиконаних Відповідачем-1 грошових зобов`язань за Кредитним договором №б/н від 07.02.2019 року та невиконанням Відповідачем-2 грошових зобов`язань Договору поруки №POR1549442867595 від 07.02.2019.

2. Процесуальні питання, вирішені судом

21.02.2020 ухвалою суду залишено позовну заяву без руху для усунення Акціонерним товариством Комерційний банк "Приватбанк" недоліків позовної заяви.

У зв`язку із усуненням недоліків позовної заяви, 19.03.2020 ухвалою суду прийнято позовну заяву до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідачі заперечення щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження не подали. Про сповіщення Відповідачів про відкриття провадження у справі та розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи, господарським судом розміщено оголошення на офіційному сайті Судової влади України (http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\) в розділі "Новини" (арк.с. 52).

Також в матеріалах справи наявне поштове повідомлення, яке підтверджує отримання ухвали суду від 19.03.2020 Відповідачем-1 (арк.с. 63).

Сповіщення Відповідача-2 про відкриття провадження у справі підтверджується реєстром №16 від 02.06.2020 поштових відправлень господарського суду Дніпропетровської області (арк.с. 68). Згідно з довідками поштової установи поштові відправлення на адресу Відповідача-2 поштовою установою повернуто до суду з посиланням "за закінченням встановленого строку зберігання" (арк.с. 60-62, 64-67). Поштова кореспонденція направлялась Відповідачу на зареєстровану адресу, згідно з паспортними даними (арк.с. 26-27).

До того ж, судом 19.03.2020 було здійснено запит до ВАДР управління паспортної роботи громадянства та реєстрації фізичних осіб ГУ ДМС у Дніпропетровській області щодо надання відомостей про реєстрацію місця проживання (перебування) та інші персональні дані, що містяться в картотеці реєстраційного обліку про ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 (арк.с. 51).

У відповідь на запит ВАДР управління паспортної роботи громадянства та реєстрації фізичних осіб ГУ ДМС у Дніпропетровській області повідомило суд, що ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 (арк.с. 56).

Також ухвала суду про відкриття провадження у справі від 19.03.2020 була оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень, доступ до якого є вільним, цілодобовим і безкоштовним.

Пунктом 99 Правил надання поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009, передбачено, що рекомендовані поштові відправлення з позначкою "Судова повістка", які не були вручені під час доставки, повторні повідомлення про надходження реєстрованих поштових відправлень під час доставки за зазначеною адресою або під час вручення в об`єкті поштового зв`язку вручаються адресату.

У разі відсутності адресата до абонентської поштової скриньки адресата вкладається повідомлення про надходження зазначеного рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення.

За змістом пункту 116 зазначених Правил у разі неможливості вручення одержувачам поштові відправлення, внутрішні поштові перекази зберігаються об`єктом поштового зв`язку місця призначення. Не вручені з поважних причин рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка" повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п`ять календарних днів з дня надходження листа до об`єкта поштового зв`язку місця призначення із зазначенням причини невручення.

Відповідно до пункту 117 Правил поштові відправлення повертаються об`єктом поштового зв`язку відправнику у разі закінчення встановленого строку зберігання.

Відповідно до п. 5 частини шостої статті 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

З огляду на наведене, суд вважає, що Відповідач вважається повідомленим про відкриття провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження, оскільки судом було виконано всі покладені на нього обов`язки з повідомлення про розгляд справи.

3. Позиції інших учасників справи

Заперечення проти позову від Відповідачів не надійшли.

4. Обставини, встановлені судом під час розгляду справи по суті

06.02.2019 року Приватним підприємством "Євро-СВ" через систему інтернет-клієнт-банкінгу було підписано із використанням електронного цифрового підпису Анкету-заяву про приєднання до Умов та правил надання послуг "КУБ". Відповідно до цієї заяви позичальник приєднався до розділу 3.2.8. Умов та правил надання банківських послуг (далі - Умови), які розміщені на офіційному веб-сайті АТ КБ "ПРИВАТБАНК" http://privatbank.ua.

Відповідно до умов заяви про приєднання до Умов та правил надання послуг "КУБ":

1.1. Банк за наявності вільних грошових коштів зобов`язується надати Клієнту строковий кредит для фінансування поточної діяльності Клієнта в обмін на зобов`язання Клієнта з повернення кредиту, сплати процентів та ін. винагород в обумовлені цим Договором терміни.

1.2. Розмір кредиту: 100000 (сто тисяч ) грн.

1.3. Строк кредиту: 12 місяців з дати видачі коштів Клієнту.

1.4. Проценти за користування кредитом: перші 6 місяців 1,8% в місяць від початкового розміру кредиту, починаючи з 7-го місяця - 1,6% від початкового розміру кредиту (в т.ч. при достроковому - погашенні кредиту).

1.5. Порядок погашення заборгованості за кредитом: щомісяця рівними частинами, починаючи з місяця, наступного за місяцем видачі коштів Клієнту, до календарного числа місяця, в яке було надано кредит, включно із цим числом; погашення процентів щомісяця, починаючи з місяця, наступного за місяцем видачі коштів Клієнту, до календарного числа місяця, в яке було надано кредит, включно із цим числом.

Сторони узгодили, що графік погашення кредиту надається у Додатку 1 до цієї Заяви та доступний Клієнту у системі "Приват24 для бізнесу".

1.6. У випадку порушення строку погашення заборгованості за кредитом, що зазначений в п.1.5 цієї Заяви, Клієнт зобов`язаний додатково до процентів, вказаних в п.1.4., сплатити Банку проценти у розмірі 4 % в місяць від суми простроченої заборгованості та неустойку в розмірі і згідно розділу 3.2.8. Умов та Правил надання банківських послуг.

1.7. Клієнт доручає Банку розмістити у мережі інтернет відомості про його бізнес-проект, за яким Банк надає кредит.

1.8. В разі участі Клієнта у програмах відшкодування частини кредиту за рахунок державного та/або міського бюджетів Клієнт дає Банку дозвіл на розкриття банківської таємниці та будь-якої іншої інформації з обмеженим доступом, в тому числі персональних даних, розпоряднику коштів, який здійснює таке відшкодування, з метою здійснення контролю за цільовим використанням кредитних коштів.

1.9. Укладення кредитного договору здійснюється шляхом підписання Клієнтом цієї Заяви шляхом накладення електронного цифрового підпису в системі "Приват24 для бізнесу" або у сервісі "Paperless" або іншим шляхом, що прирівнюється до належного способу укладення сторонами кредитного договору.

1.10. Кредитний договір вважається укладеним, якщо Клієнт підписав цю Заяву протягом 10 днів з дати направлення Заяви Клієнту в системі "Приват24 для бізнесу" або у сервісі "Paperless". Якщо Клієнт підписав Заяву пізніше цього терміну, вона втрачає дію і укладення договору можливе тільки після подачі нової заяви на отримання кредиту та нового прийняття рішення Банком щодо можливості кредитування Клієнта.

Так, на виконання умов заяви, Позивачем було перераховано на поточний рахунок Відповідача-1 кошти у розмірі 100000,000 грн, які використовувались Клієнтом, що підтверджується випискою з рахунку № НОМЕР_2 (арк.с. 23).

В порушення взятих на себе зобов`язань Відповідач-1 отримані кредитні кошти не повернув, відсотки за їх користування не сплатив.

Відповідно до розрахунку Позивача (арк.с. 22) станом на 08.01.2020 заборгованість Відповідача-1 за Договором становить 48702,81 грн, що складається з:

- 41616,68 грн - заборгованість за кредитом,

- 1971,77 грн - заборгованість за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість;

4801,07 грн - заборгованість за відсотками у вигляді щомісячної комісії;

313,29 грн - заборгованість з пені за період з 23.12.2019 по 08.01.2020.

В матеріалах справи відсутні докази погашення Позичальником заборгованості перед Позивачем.

На забезпечення кредитних зобов`язань Позичальника, 07.02.2019 між Публічним акціонерним товариством комерційний банк "Приватбанк" (далі-Кредитор) та ОСОБА_1 (далі-Поручитель) укладений Договір поруки №POR1549442867595 (арк.с. 24), предметом цього договору є надання поруки Поручителем перед Кредитором за виконання Приватного підприємства "Євро-СВ", код ЄДРПОУ 41740168 (далі-Боржник) зобов`язань за угодами приєднання до: розділу 3.2.8 "Кредит КУБ" Умов та правил надання банківських послуг (далі-Угода1) по сплаті процентної ставки за користування кредитом; кредиту в розмірі 100000,00 грн. Якщо під час виконання Угоди 1 зобов`язання Боржника, що забезпечене цим Договором збільшується, внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності Поручителя, Поручитель при укладенні цього Договору дає свою згоду на збільшення зобов`язань за Угодою 1 в розмірі таких збільшень. Додаткових узгоджень про такі збільшення з Поручителем не потрібні (п.1.1 Договору поруки).

Відповідно до п. 1.2 Договору поруки Поручитель відповідає перед Кредитором за виконання зобов`язань за Угодою 1 в тому ж розмірі, що і Боржник, включаючи сплату кредиту, процентів, нарахованих за користування кредитом, винагород, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків. Згідно цього пункту Поручитель відповідає перед Кредитором всіма власними коштами та майном, яке належить йому на праві власності.

У випадку невиконання Боржником якого-небуть зобов`язання, передбаченого п. 1.1 цього договору, Кредитор має право направити Поручителю вимогу із зазначенням невиконаного(их) зобовязання(нь). Направлення Кредитором вказаної вимоги не є перешкодою та не позбавляє права Кредитора звернутися до суду з вимогою виконати взяті на себе Поручителем зобов`язання або вимагати від Поручителя виконання взятих на себе зобов`язань іншими способами. Поручитель відповідає перед Кредитором як солідарний Боржник у випадку невиконання Боржником зобов`язань за Угодою 1, незалежно від факту направлення чи ненаправлення Кредитором Поручителю передбаченої даним пунктом вимоги (пп. 2.1.2 Договору поруки).

Сторони взаємно домовились, що порука за цим Договором припиняється через 15 років після укладення цього Договору. У випадку виконання Боржником та/або поручителем всіх зобов`язань за Угодою 1 цей Договір припиняє свою дію (п. 4.1 Договору поруки).

5. Норми права та мотиви, з яких виходить господарський суд при прийнятті рішення

Згідно із ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо не встановлено договором або законом.

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 ЦК України).

Стаття 629 ЦК України встановлює, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 1049 ЦК України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Статтею 611 ЦК України передбачено, що уразі порушення зобов`язання наступають правові наслідки, встановлені договором або законом.

В силу ст.554 ЦК України поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, якщо інше не встановлено договором поруки.

У разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки (ч. 1, 2 ст. 554 ЦК України).

В силу ч. 1 ст. 543 ЦК України у разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

В силу положень ст. ст. 16, 549-551, 611, 625 Цивільного кодексу України та ст. ст. 20, 216-220, 224-226 та 230 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку передбачених Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, іншими законами і договором, а держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб`єктів господарювання та споживачів, зокрема, шляхом присудження до виконання обов`язку в натурі, відшкодування збитків та застосування штрафних санкцій.

6. Висновки господарського суду за результатами вирішення спору

На підставі викладеного, з урахуванням встановлених обставин, із яких видно, що Відповідач-1 як Боржник, та Відповідач-2 як Поручитель, неналежним чином виконали свої зобов`язання перед Позивачем за вищевказаним Кредитним договором та Договором поруки, суд доходить висновку, що позовні вимоги Позивача про стягнення з Відповідача 41616,68 грн заборгованості за кредитом; 1971,77 грн заборгованості за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість; 4801,07 грн заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії та 313,29 грн пені за несвоєчасність виконання зобов`язань за договором підлягають задоволенню у повному обсязі.

За результатами розгляду справи судові витрати у справі покладаються на Відповідача в порядку ст. 129 ГПК України.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" до Відповідача-1 Приватного підприємства "Євро-СВ" та Відповідача-2 ОСОБА_1 задовольнити в повному обсязі.

Стягнути солідарно з Приватного підприємства "Євро-СВ" (53200, Дніпропетровська область, м.Нікополь, проспект Трубників, буд.41, кв.81, код ЄДРПОУ 41740168) та ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) заборгованість за Кредитним договором №б/н від 07.02.2019 року в розмірі 48702,81 грн (41616,68 грн заборгованість за кредитом; 1971,77 грн заборгованість за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість; 4801,07 грн заборгованість за відсотками у вигляді щомісячної комісії; 313,29 грн пеня за несвоєчасність виконання зобов`язань за договором) та 2102,00 грн судового збору.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 ГПК України.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 14.09.2020

Суддя Н.Б. Кеся

Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено15.09.2020
Номер документу91496189
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/965/20

Ухвала від 11.03.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 04.03.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 07.12.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 20.10.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 08.10.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Судовий наказ від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Рішення від 14.09.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 19.03.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 21.02.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні