Ухвала
від 14.09.2020 по справі 200/6974/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відмову у задоволенні клопотання про зупинення провадження, відкладення розгляду справи

14 вересня 2020 р. Справа №200/6974/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Олішевської В.В., за участю секретаря судового засідання Оганянц О.В., розглянувши у відкритому судовому засідання адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АГАФОН ГРУП"

до відповідача: Головного управління ДПС у Донецькій області

про: визнання протиправним та скасування податкового повідомлення - рішення форми "Н" від 21.05.2020 року № 0084755404, яким застосовано штраф у розмірі 10% у сумі 59065 грн. за затримку реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних на 15 і менше календарних днів на суму ПДВ 590650 грн.

за участю

представників сторін:

від позивача: не з`явився,

від відповідача: Яковлєва А.С.

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю "АГАФОН ГРУП", звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Головного управління ДПС у Донецькій області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення - рішення форми "Н" від 21.05.2020 року № 0084755404, яким застосовано штраф у розмірі 10% у сумі 59065 грн. за затримку реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних на 15 і менше календарних днів на суму ПДВ 590650 грн.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Через канцелярію суду надав клопотання про зупинення провадження у справі до прийняття Кабінетом міністрів України рішення про завершення дії карантину або перенесення судового засідання на іншу дату.

Представник відповідача у судове засідання з`явився, просив суд відмовити у задоволенні позовних вимог.

Розглянувши клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 29 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" від 06.04.2000 року № 1645-III карантин встановлюється та відміняється Кабінетом Міністрів України.

На теперішній час у країні діють обмеження, які встановлені Кабінетом Міністрів України, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, для запобігання поширення вірусної інфекції.

Постановою Кабінету Міністрів № 211 від 11.03.2020 з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020, з 12.03.2020 по 03.04.2020 на усій території України установлено карантин. Рішенням Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 загальнонаціональний карантин продовжено до 24.04.2020. Рішенням Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 загальнонаціональний карантин продовжено до 11.05.2020. Рішенням Кабінету Міністрів України від 04.05.2020 загальнонаціональний карантин продовжено до 22.05.2020.

Постановою Кабінету Міністрів України № 392 від 20.05.2020 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів" з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - COVID-19), з 22 травня 2020 р. до 22 червня 2020 р. встановлено карантин. Постановою Кабінету Міністрів України від 25 червня 2020 року № 522 продовжено карантин до 31.07.2020.

Постановою Кабінету Міністрів України № 641 від 22 липня 2020 року "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" установлено з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - COVID-19), з 1 серпня до 31 серпня 2020 р. на території Автономної Республіки Крим, Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Київської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, м. Києва, м. Севастополя (далі - регіони) карантин.

Постановою Кабінету Міністрів України № 760 від 26 серпня 2020 року Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641 Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 у пункт 1, а саме цифри і слово "31 серпня" замінити цифрами і словом "31 жовтня".

Суд зазначає, що Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 18.06.2020 року № 731-ІХ (який набрав чинності 17.07.2020 року) внесено зміни до п. 3 Розділу VI "Прикінцеві положення" Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до якого під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином".

Отже, суд може продовжити процесуальні строки, встановлені судом, лише за наявності клопотання про продовження строку через неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк через обмеження, впроваджені у зв`язку з карантином.

Суд звертає увагу, що представник позивача з відповідним вмотивованим клопотанням до суду не звертався.

Стосовно клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі до прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про завершення дії карантину, суд зазначає наступне.

Приписами статті 236 Кодексу адміністративного судочинства України визначено вичерпний перелік підстав для зупинення провадження у справі, а саме частиною 1 вказаної статті визначено, що суд зупиняє провадження у справі в разі: 1) смерті або оголошення в установленому законом порядку померлою фізичної особи, ліквідації суб`єкта владних повноважень, іншого органу, а також злиття, приєднання, поділу, перетворення юридичної особи, які були стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво, - до встановлення правонаступника; 2) необхідності призначення або заміни законного представника сторони чи третьої особи - до вступу у справу законного представника; 3) об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду; 4) звернення обох сторін з клопотанням про надання їм часу для примирення - до закінчення строку, про який сторони заявили у клопотанні; 5) перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції, - до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції; 6) прийняття рішення про врегулювання спору за участю судді - до припинення врегулювання спору за участю судді.

Крім того, частина 2 статті 236 Кодексу адміністративного судочинства України передбачає, що суд має право зупинити провадження у справі в разі: 1) захворювання учасника справи, підтвердженого медичною довідкою, що перешкоджає прибуттю до суду, якщо його особиста участь буде визнана судом обов`язковою, - до одужання; 2) знаходження учасника справи у довгостроковому відрядженні, якщо його особиста участь буде визнана судом обов`язковою, - до повернення з відрядження; 3) перебування учасника справи на альтернативній (невійськовій) службі не за місцем проживання або на строковій військовій службі - до припинення перебування на альтернативній (невійськовій) службі не за місцем проживання або на строковій військовій службі; 4) призначення судом експертизи - до одержання її результатів; 5) перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (в іншій справі) у касаційному порядку палатою, об`єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду - до набрання законної сили судовим рішенням касаційної інстанції; 6) направлення судового доручення щодо збирання доказів - до надходження ухвали суду, який виконував доручення, про виконання доручення або неможливість виконання доручення; 7) звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів; 9) розгляду типової справи і оприлюднення повідомлення Верховного Суду про відкриття провадження у зразковій справі - до набрання чинності рішенням Верховного Суду у зразковій справі; 10) постановлення ухвали про тимчасове вилучення доказів державним виконавцем для дослідження судом - до закінчення виконавчого провадження з вилучення доказів для дослідження судом.

Отже, з аналізу вимог Кодексу адміністративного судочинства України, суд зазначає про відсутність підстав для зупинення провадження у справі до прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про завершення дії карантину, у зв`язку з чим, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі.

Суд зазначає, що ухвалою суду від 29 липня 2020 року про відкриття провадження у справі, від 17 серпня 2020 року про відмову у задоволенні клопотання про зупинення провадження, відкладення розгляду справи від 17 серпня 2020 року, суд зобов`язував позивача надати додаткові документи, проте витребувані документи суду не надані.

За приписами ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 3 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ч. 1 ст. 76 КАС України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Згідно ч. 1 ст. 80 Кодексу адміністративного судочинства України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: необхідність витребування нових доказів, у випадку, коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження.

Приписами частини 3 статті 223 Кодексу адміністративного судочинства України про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами.

Згідно ч. 8 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України про відкладення розгляду справи постановляється ухвала.

У зв`язку з необхідністю витребування у позивача додаткових доказів та пояснень у справі, суд приходить висновку про відкладення розгляду справи.

Суд звертає увагу сторін на те, що витребувані судом документи можуть бути надані до суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою, факсом або іншими засоби зв`язку.

Крім того, суд звертає увагу позивача на те, що приписами частини 4 статті 195 Кодексу адміністративного судочинства України під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України.

Суд зазначає, що у разі не можливості представника позивача прибути у судове засідання до м. Слов`янську, останній не позбавлений можливості звернутися до суду з клопотання про проведення судового засіданні в режимі відеоконференції поза приміщенням суду з використанням програми відеоконферензв`язку "EasyCon" або в приміщенну суду, відповідно до вимог статті 195 КАС України.

Крім того, суд звертає увагу позивача на те, що приписами статті 2 КАС України визначено, що завданням адміністративного судочинства України, зокрема, є своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно - правових відносин.

Відповідно до статті 258 КАС України суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Ухвалою суду від 29 липня 2020 року відкрито провадження у справі, призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, отже строк розгляду даної справи спливає 27 липня 2020 року.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд зобов`язує позивача виконати вимоги ухвали суду від 29 липня 2020 року, від 17 серпня 2020 року та від 14 вересня 2020 року та надати у наступне судове засідання витребувані документи для розгляду справи в межах строків визначених статтею 258 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись ст. ст. 2, 9, 76, 77, 78, 80, 205, 223, 243, 248, 258, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Агафон Груп" про зупинення провадження у справі до прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про завершення дії карантину - відмовити.

Відкласти розгляд справи № 200/6974/20-а за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АГАФОН ГРУП" до Головного управління ДПС у Донецькій області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення - рішення форми "Н" від 21.05.2020 року № 0084755404, яким застосовано штраф у розмірі 10% у сумі 59065 грн. за затримку реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних на 15 і менше календарних днів на суму ПДВ 590650 грн. до 28 вересня 2020 року.

Призначити розгляд справи на 28 вересня 2020 року об 11 год. 00 хв. в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: вул. Добровольська, буд. 1, м. Слов`янськ, Донецька область, 84122.

Позивачу надати суду спірні податкові накладні та квитанції про їх реєстрацію, докази того, що позивач не міг накласти електронний цифровий підпис при реєстрації спірних накладних (повідомлення про неможливість накладення електронного цифрового підпису), письмові пояснення та докази стосовно того, які позивачем вчинялись дії для своєчасної реєстрації податкових накладних, письмові пояснення та докази стосовно того чи повідомляв позивач контролюючий орган про неможливість накладення електронного цифрового підпису на спірні податкові накладні.

Відповідачу надати спірні податкові накладні та квитанції про їх реєстрацію, письмові пояснення стосовно того чи повідомляв позивач управління про неможливість накладення електронного цифрового підпису на спірні податкові накладні.

Визнати обов`язковою участь представник позивача у судовому засіданні.

Відповідно до ст. 129-1 Конституції України судові рішення є обов`язковими до виконання на всій території України.

Ухвала прийнята в нарадчій кімнаті, проголошена у судовому засіданні 14 вересня 2020 року в присутності представника відповідача.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення суддею.

Суддя В.В. Олішевська

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено15.09.2020
Номер документу91498306
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/6974/20-а

Рішення від 28.09.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська В.В.

Ухвала від 14.09.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська В.В.

Ухвала від 17.08.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська В.В.

Ухвала від 10.08.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська В.В.

Ухвала від 29.07.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні