Ухвала
від 14.09.2020 по справі 349/1334/20
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/1334/20

Провадження № 2/349/497/20

У Х В А Л А

14 вересня 2020 року м. Рогатин

Суддя Рогатинського районного суду Івано-Франківської області Могила Р.Г. перевірив позовну заяву ОСОБА_1 до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Микитчин П.С., звернулася до суду з позовом до Васючинської сільської ради, Рогатинської РДА, про визнання права власності на земельну частку (пай), яка розташована на території Васючинської сільської ради Рогатинського району, як спадкоємцями за законом після смерті матері ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно положень ч.1 ст.175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Із позовної заяви вбачається, що вона подана без дотримання вимог ст.175 ЦПК України.

Відповідно до вимог п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Однак, всупереч вищезазначеним вимогам цивільного процесуального закону України, в позовній заяві відсутнє обґрунтування вимоги про визнання за позивачем права власності на дану земельну ділянку.

Як доказ на підтвердження викладених обставин про право позивача на спадкування за законом зазначає про сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий ОСОБА_2 на підставі рішення Рогатинської РДА №64 від 09 березня 2000 року,який на даний час втрачений.

В той же час до позовної заяви долучено копію свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , з якого вбачається, що остання померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до частин першої та другої статті 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) від 05 червня 2003 року № 899-IV основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Згідно ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст.1218 ЦК України).

Відповідно до ст.316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Статтею 25 ЦК України визначено, що здатність фізичної особи мати цивільні права та нести цивільні обов`язки є правоздатністю. Зміст правоздатності складає сукупність тих цивільних прав та обов`язків, які можуть мати фізичні особи. Цивільна правоздатність є невіддільною від самого існування людини, виникає в момент народження і припиняється зі смертю.

Як вбачається із долучених до позовної заяви доказів, документ, що посвідчує право спадкодавця ОСОБА_2 на майно видане після її смерті.

Згідно частин першої та другої статті 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на вищенаведене приходжу до висновку, що позовну заяву необхідно залишити без руху, надавши позивачу строк десять днів для усунення вказаних в ухвалі недоліків.

Керуючись ст. 185 ЦПК України ,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування, залишити без руху.

Спосіб усунення недоліків:

- подання до суду позовної заяви в новій редакції із зазначенням обставин, які підтверджують, що до складу спадкового майна після смерті ОСОБА_2 входила земельна частка (пай), яка перебувала у колективній власності спілки селян-власників Васючин в с.Васючин Рогатинського району Івано-Франківської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Р.Г.Могила

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено15.09.2020
Номер документу91506162
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/1334/20

Рішення від 23.10.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 22.10.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 21.09.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні