Рішення
від 23.10.2020 по справі 349/1334/20
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/1334/20

Провадження № 2/349/497/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

23 жовтня 2020 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

у складі головуючого судді Могили Р.Г.

за участі секретаря судового засідання Матасової Н.М.

розглянув у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу № 349/1334/20 за позовом ОСОБА_1 до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

У вересні 2020 року ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Микитчин П.С., звернулася до суду з позовом до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської РДА, про визнання права власності на земельну частку (пай), яка розташована на території Васючинської сільської ради Рогатинського району, як спадкоємцем за законом після смерті матері ОСОБА_2 .

Позов обгрунтований тим, що у зв`язку із смертю її матері ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне їй майно - земельну частку (пай), площею 51,73 умовно кадастрових гектарів , яка знаходиться на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області. Матизаповіту не складала, вона як дочка є єдиним спадкоємцем за законом першої черги та в порядку ст. 1268 ЦК України спадщину прийняла, однак через втрату земельного сертифікату не може отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину за законом.

Відповідачі заперечень проти позову не подали.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

14 вересня 2020 року ухвалою судді позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків.

21 вересня 2020 року ухвалою судді позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження, справу призначено до підготовчого засідання.

22 жовтня 2020 року ухвалою суду закрито підготовче провадження у справі та призначено судовий розгляд справи по суті.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася. Від представника позивача адвоката Микитчина П.С. надійшло клопотання про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує повністю, просив задовольнити.

Васючинська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області подала заяву про розгляд справи за відсутності їхнього представника, в якій вказала, що визнає позов повністю.

Рогатинська районна державна адміністрація Івано-Франківської області не забезпечила явку свого представника в судове засідання.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

У зв`язку з тим, що особи, які беруть участь у справі в судове засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази.

Дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, з огляду на таке.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 03 червня 1997 року Васючинською сільською радою Рогатинського району Івано-Франківської області.

Судом встановлено та підтверджується копією сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ІФ №0042983 та копією книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Рогатинською районною державною адміністрацію, ОСОБА_2 на підставі рішення Рогатинської районної державної адміністрації №64 від 09 березня 2000 року належало право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності спілки селян власників Васючин розміром 51,73 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі.

У зв`язку зі смертю ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належну їй середню земельну частку (пай), яка знаходиться на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Іваано-Франківської області .

Згідно довідки виконавчого комітету Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області №282 від 30 липня 2020 року заповіт від імені ОСОБА_2 у виконавчому комітеті сільської ради не посвідчувався. На день смерті ОСОБА_2 разом із нею проживала її дочка ОСОБА_1 .

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 20 вересня 1957 року Букачівським районним бюро ЗАГС Станіславської області, матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 являється ОСОБА_2 .

У зв`язку із реєстрацією шлюбу ОСОБА_3 та ОСОБА_4 05 вересня 1970 року, вона змінила прізвище на ОСОБА_5 . Даний факт підтверджується копією свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 , виданого 05 вересня 1970 року уповноваженою особою будинку урочистих подій Івано-Франківської обласної ради депутатів трудящих.

З постанови державного нотаріуса Рогатинської районної державної нотаріальної контори Андрейків Т.В. від 05 вересня 2020 року вбачається, що ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем померлої ОСОБА_2 . Вказаною постановою нотаріус відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на ім`я ОСОБА_1 , оскільки відсутній правовстановлюючий документ, який би підтверджував право власності спадкодавця на земельну частку (пай).

В газеті Голос Опілля від 02 серпня 2020 року №30 опубліковано оголошення про втрату сертифікату на земельну частку (пай) серії ІФ №0042983, виданого на ім`я ОСОБА_2 .

Норми права, які застосував суд та мотиви їх застосування.

Право власності на землю гарантується відповідно до положень ст.14 Конституції України.

Відповідно до п.г ч.1 ст.81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою ( ч.1 ст.1220 ЦК України).

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї (ч.3 ст.1268 ЦК України)

Згідно ст.1261 ЦК України в першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч.1 ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

За змістом частини першої статті 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

На підставі наведеного, суд дійшов висновку, що оскільки спадкодавець ОСОБА_2 була власником спірної земельної частки (паю), а спадкоємець ОСОБА_1 прийняла спадщину, однак не може отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну частку (пай) у зв`язку з втратою документа, що засвідчує право власності, а тому це право підлягає захисту судом шляхом його визнання.

Керуючись ст. ст. 206, 263-265 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , як спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на земельну частку (пай), в розмірі 51,73 умовних кадастрових гектарів, яка знаходиться на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання:с.Васючин Рогатинський район Івано-Франківська область, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач: Васючинська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Рогатинський район, с. Васючин, код ЄДРПОУ 04354806.

Відповідач: Рогатинська районна державна адміністрація Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Рогатинський район, м.Рогатин вул. Галицька, буд.65, код ЄДРПОУ 23805775.

Повний текст рішення складено 23 жовтня 2020 року.

Суддя Р.Г. Могила

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення23.10.2020
Оприлюднено26.10.2020
Номер документу92395707
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/1334/20

Рішення від 23.10.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 22.10.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 21.09.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні