Ухвала
від 11.09.2020 по справі 461/7274/20
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/7274/20

Провадження № 1-кс/461/5945/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.09.2020 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , скаржника ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши скаргу директора приватного підприємства «Велена» ОСОБА_3 на бездіяльність поліції,

встановив:

скаржник звернувся до слідчого судді зі скаргою, в якій просить визнати незаконною бездіяльність та зобов`язати уповноважених посадових осіб Головного управління Національної поліції у Львівській області внести до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення за його заявою від 07.08.2020 року .

Обґрунтовуючи скаргу, покликається на те, що 07.08.2020 року директор приватного підприємства «Велена» ОСОБА_3 звернулась до Головного управління Національної поліції у Львівській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення. Однак, відомості про злочин уповноваженими особами Головного управління Національної поліції у Львівській області не внесені до ЄРДР. Вважає, що така бездіяльність працівників поліції суперечить ст.214 КПК України та порушує його права скаржника, визначені КПК України. Просить скаргу задовольнити.

Скаржник та її представник, під час розгляду справи скаргу підтримали, з мотивів наведених у ній.

Представник суб`єкта оскарження в судове засідання не з`явився. Відповідно до ч.3 ст.306 КПК України, неявка слідчого чи прокурора не є перешкодою у розгляді скарги.

Дослідивши матеріали скарги, заслухавши пояснення скаржника, приходжу до наступного висновку.

Відповідно до ст.55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Саме в запроваджені механізму реального захисту громадянами своїх прав у суді полягає здійснення функцій правової держави та її утвердження як такої.

Встановлено, що 07 серпня 2020 року директор приватного підприємства «Велена» ОСОБА_3 подала до Головного управління Національної поліції у Львівській області заяву про вчинення кримінального правопорушення.

Станом на день розгляду скарги доказів внесення відомостей про злочин за заявою скаржника до ЄРДР не здобуто. Також встановлено, що скаржниці скеровано повідомлення з Сихівського ВП ГУ НП у Львівській області про розгляд звернення, тобто без дотримання положень ст.214 КПК України.

Згідно ч.1 ст.214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Відповідно до п.4 ч.5 ст.214 КПК України та пп.4 п.2.1 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

Відповідно до п.22 Перехідних положень КПК України (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88),рекомендовано Генеральнійпрокуратурі Українипротягом трьохмісяців здня опублікуванняцього Кодексу: 1) створити Єдиний реєстр досудових розслідувань, розробити та затвердити за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства,положенняпро порядокйого ведення; 2) привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Кодексом.

Прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила (ст.25 КПК України).

З аналізу зазначених норм випливає, що законом передбачено обов`язок слідчого, прокурора, іншої службової особи, уповноваженої на прийняття заяв і повідомлень про кримінальне правопорушення, прийняти і зареєструвати їх, у разі якщо ці заяви чи повідомлення відповідають тим критеріям, які встановлені для них КПК України.

При цьому, як встановлено в ході розгляду справи, вищенаведених дій уповноваженими посадовими особами Головного управління Національної поліції у Львівській області вчинено не було.

Як встановлено в ході розгляду скарги та вбачається з пояснень скаржника, заява директора приватного підприємства «Велена» ОСОБА_3 про кримінальне правопорушення, в цілому відповідає критеріям, визначеним ст.214 КПК України.

Враховуючи вищенаведене, приймаючи до уваги той факт, що заява про вчинення кримінального правопорушення від 07.08.2020 року не розглянута належним чином, відомості про злочин не внесено до ЄРДР, приходжу до переконання, що посадовими особами Головного управління Національної поліції у Львівській області не було вжито належних заходів щодо дотримання вимог, передбачених ч.1 ст.214 КПК України, відтак скарга в цій частині підлягає до задоволення.

Відповідно до положень ст. 307 КПК України, за результатамирозгляду скаргна рішення,дії чибездіяльність слідчогочи прокурорапостановляється ухвалазгідно зправилами цьогоКодексу. Ухваласлідчого суддіза результатамирозгляду скаргина рішення,дії чибездіяльність підчас досудовогорозслідування можебути про: 1)скасування рішенняслідчого чипрокурора; 1-1)скасування повідомленняпро підозру; 2)зобов`язання припинитидію; 3)зобов`язання вчинитипевну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

Таким чином, законодавець встановив виключний перелік рішень, які можуть бути ухвалені слідчим суддею за результатами розгляду даної категорії скарг. Відтак скарга в частині визнання незаконною бездіяльності щодо невнесення відомостей до ЄРДР задоволенню не підлягає, оскільки виходить за межі повноважень слідчого судді визначені КПК України.

Керуючись ст.ст.303, 304,306,307 КПК України,

постановив:

Скаргу задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених на розгляд заяв про вчинення кримінального правопорушення (злочину) посадових осіб Головного управління Національної поліції у Львівській області вжити передбачені положеннями ст.214 КПК України заходи щодо реєстрації заяви директора приватного підприємства «Велена» про вчинення кримінального правопорушення від 07.08.2020 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

У решті вимог скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення11.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91517827
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —461/7274/20

Ухвала від 11.09.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 11.09.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 10.09.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні