Ухвала
від 11.09.2020 по справі 578/781/20
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ухвала

Іменем України

11 вересня 2020 року

Смт Краснопілля

Справа № 578/781/20

Провадження № 1-кс/578/323/20

Слідчий суддя Краснопільського районного суду Сумської області ОСОБА_1

розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого слідчого відділу Краснопільського відділення поліції (с. Краснопілля) Охтирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області капітана поліції ОСОБА_2 /далі також слідчий/, погоджене з начальником Краснопільського відділу Охтирської місцевої прокуратури Сумської області ОСОБА_3 /далі також прокурор/, про продовження строку досудового розслідування,-

учасники судового провадження:

секретар судового засідання ОСОБА_4 .

Установив:

09.09.2020 слідчий за погодженням із прокурором звернувся до слідчого судді Краснопільського районного суду Сумської області з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за № 42019201120000104 від 13.09.2019 за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 197-1, частиною першою статті 241 Кримінального кодексу України /далі також - КК/ строком на шість місяців.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що в ході опрацювання інформації органів місцевого самоврядування, сільських/селищних рад Краснопільського району Сумської області, щодо здійснення суб`єктами господарювання на території району діяльності з обробки деревини та виготовлення деревного вугілля, встановлено факти самовільного зайняття такими суб`єктами земельних ділянок державної та комунальної форми власності для розміщення обладнання для проведення господарської діяльності. Вказаними діями завдається значна шкода державним інтересам та інтересам територіальних громад у вигляді ненадходження до бюджету відповідних платежів. В окремих випадках вказані суб`єкти розміщюють на земельних ділянках, що використовують у господарській діяльності з обробки деревини, відходи виробництва на інші матеріали, чим забруднюють та псують поверхневий шар грунту і завдають шкоду довкіллю. Вказані відомості знаходяться у кримінальному провадженні за № 42019201120000104, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.09.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 197-1 КК.

Крім того, слідчий зазначив, що до чергової частини Краснопільського відділення поліції (с. Краснопілля) Охтирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області / далі також Краснопільське ВП Охтирського ВПГУНП в Сумській області / надійшов рапорт від старшого ДОП Краснопільського ВП Охтирського ВПГУНП в Сумській області про те, що від мешканців с. Самотоївка, с. Сінне, смт Краснопілля Краснопільського району Сумської області, де розташовані печі для випалювання деревного вугілля, надходять скарги про забруднення викидами атмосферного повітря. Вказані відомості знаходяться у кримінальному провадженні за №12020200180000025, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.01.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 241 КК.

Вищевказані кримінальні провадження 31.03.2020 об`єднані процесуальним керівником під єдиним номером № 42019201120000104.

Слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження:

- 22.01.2020 проведено огляд місці події на території приміщення, яке спеціалізується по виготовленню древесного вугілля за адресою: вул. Мезенівська, буд. 134 смт Краснопілля Краснопільського району Сумської області;

- допитано у якості свідків ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ;

- 25.03.2020 проведено огляд місці події території підприємства, яке раніше займалося випалюванням деревного вугілля за адресою: с. Сінне Краснопільського району Сумської області;

- 02.07.2020 проведено огляд місці події - ділянки місцевості, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 ;

- допитано у якості свідків ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ; ОСОБА_11 ;

- 02.07.2020 проведено огляд місці події - ділянки місцевості, яка розташована за межами с. Сінне Краснопільського району Сумської області, неподалік автодороги сполучення «Сінне - Барилівка»;

- допитано у якості свідків ОСОБА_12 , ОСОБА_13 ;

- 02.07.2020 проведено огляд місці події - ділянки місцевості, яка розташована на відстані близько 540 м від залізничної станції «Корчаківка» у с. Самотоївка Краснопільського району Сумської області;

- допитано у якості свідків ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 .

У зв`язку з тим, що жодній особі не було повідомлено про підозру у вчиненні даного кримінального правопорушення, з метою здобуття доказів та встановлення особи, яка скоїла вищевказані кримінальні правопорушення, допиту свідків, які працюють у ФОП ОСОБА_5 , ТОВ «Теробайт-С», ТОВ «Ековудпром», проведення оглядів місця події на території вище вказаних суб`єктів господарювання, з метою перевірки відомостей щодо забруднення земель та атмосферного повітря, встановлення фактів незаконного використання деревного вугілля, продуктів виробництва та відходів, підготовити клопотання про тимчасові доступи до установчих, правовстановлюючих та дозвільних документів на вище вказані суб`єкти господарювання, слідчий просить продовжити строк досудового розслідування на шість місяців.

Крім того, слідчий зазначає, що провести зазначені дії раніше не представлялося за можливе, у зв`язку з карантинними обмеженнями, які введені в Україні з березня 2020 року та діють до цього часу.

Слідчий, прокурор в судове засідання не з`явилися, про місце та час розгляду справи повідомлені належним чином, їх неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання.

Перевіривши надані матеріали, суд вважає клопотання слід задовольнити з наступних підстав.

Згідно з частиною першою статті 294 Кримінального процесуального кодексу України /надалі також КПК/ якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першоїстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

За змістом частини четвертої статті 295-1 КПК, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

Крім того, частиною 5 статті цього кодексу передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру, якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення.

Враховуючи конкретніобставини справи,а такожте,що строкдосудового розслідуванняспливає 13вересня 2020року,при цьомупроведення вищевказанихслідчих тапроцесуальних дійу передбаченийзаконом строкне виявляєтьсяможливим зоб`єктивнихпричин,слідчий суддяприходить довисновку прообґрунтованість клопотанняслідчого танаявність підставдля йогозадоволення.

Результати вказаних слідчих дій мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, однак їх проведення потребує додаткового часу строком не менше шести місяців.

Згідно частини дев`ятоїстатті 295-1 КПК, ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Керуючись статтями 294, 295-1 Кримінального процесуального кодексу України, -

Постановив:

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019201120000104 від 13.09.2019 за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 197-1, частиною першою статті 241 Кримінального кодексу України, строком на шість місяців.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКраснопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення11.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91522276
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —578/781/20

Ухвала від 16.03.2021

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Зеря Ю. О.

Ухвала від 11.09.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 10.07.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні