Рішення
від 27.08.2020 по справі 579/470/20
КРОЛЕВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 579/470/20

2/579/305/20

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

27 серпня 2020 року Кролевецький районний суд Сумської області

у складі головуючого судді - Моргуна О.В.,

за участі секретаря судового засідання - Сірої С.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Кролевець цивільну справу за позовною заявою Кролевецької районної державної адміністрації в інтересах малолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 до ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , треті особи служба у справах дітей Кролевецької районної державної адміністрації, Яровська сільська рада, про відібрання дітей від матері та батьків без позбавлення їх батьківських прав,-

в с т а н о в и в:

Кролевецька районна державна адміністрація Сумської області звернулася до суду з позовною заявою в інтересах малолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 до ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 про відібрання дітей від матері та батьків без позбавлення їх батьківських прав, мотивуючи свої вимоги наступним чином.

ОСОБА_7 є матір`ю малолітніх ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Батько ОСОБА_1 і ОСОБА_2 - ОСОБА_9 за час проживання сім`ї ОСОБА_7 на території Яровської сільської ради та у Яровському навчально-виховному комплексі жодного разу не з`являвся, дітей не відвідував, не брав участі у вихованні та утриманні дітей.

Батько трьох менших дітей ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , та ОСОБА_6 - ОСОБА_8 неодноразово вчиняє фізичне насилля відносно дітей, зловживає алкогольними напоями, веде себе агресивно в стані алкогольного сп`яніння.

Відомості про батька ОСОБА_3 записані відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

До служби у справах дітей Кролевецької РДА неодноразово надходили усні скарги від працівників Яровського НВК, Яровської сільської ради, мешканців села про неналежне виконання батьківських обов`язків ОСОБА_7 та ОСОБА_8 . Вказана сім`я перебуває під соціальним супроводом Кролевецького районного центру соціальних служб для дітей, сім`ї та молоді. ОСОБА_7 за свідченням сусідів постійно зловживає алкогольними напоями, про дітей не турбується.

03.03.2020 року діти ОСОБА_3 , ОСОБА_1 і ОСОБА_2 влаштовані до Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей (м.Шостка), ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 - до Сумського обласного спеціалізованого будинку дитини. Діти ОСОБА_7 - ОСОБА_9 за інформацією ОЦСПРД прибули до закладу у занедбаному стані, вдягнені у брудний одяг та голодні.

02.03.2020 року виконкомом Яровської сільської ради було прийнято рішення про доцільність відібрання дітей ОСОБА_9 - ОСОБА_7 - ОСОБА_8 у матері ОСОБА_7 та батьків ОСОБА_9 та ОСОБА_8 без позбавлення їх батьківських прав.

12.03.2020 року на засіданні комісії з питань захисту прав дитини при Кролевецькій районній державній адміністрації розглядалось питання доцільності/недоцільності відібрання дітей від матері ОСОБА_7 та батьків ОСОБА_9 та ОСОБА_8 . Членами комісії було прийнято рішення про доцільність відібрання дітей ОСОБА_9 - ОСОБА_7 - ОСОБА_8 від матері ОСОБА_7 та батьків ОСОБА_9 та ОСОБА_8 без позбавлення їх батьківських прав.

Враховуючи викладене, зокрема те, що ОСОБА_7 , ОСОБА_9 та ОСОБА_8 не виконують і не мають наміру виконувати свої батьківські обов`язки по відношенню до своїх дітей, Кролевецька районна державна адміністрація як орган опіки та піклування просить суд відібрати дітей від матері ОСОБА_7 та батьків ОСОБА_9 та ОСОБА_8 без позбавлення їх батьківських прав, та передати дітей органу опіки та піклування.

Позивач Кролевецька районна державна адміністрація Сумської області в судове засідання свого представника не направила, надіславши суду клопотання про розгляд справи без участі її представника, позовні вимоги підтримує в повному обсязі (а.с. 67).

Відповідачі ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 відзив на позовну заяву не подали, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, до суду не з`явились, про причини неявки не повідомили.

Третя особа служба у справах дітей Кролевецької РДА надала суду клопотання про розгляд справи без участі її представника, позовні вимоги підтримує в повному обсязі (а.с.68).

Третя особа Яровська сільська рада про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, в судове засідання свого представника не направила.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

З урахуванням зазначених положень ЦПК України та клопотання учасників справи, суд вирішив можливим розглянути справу у відсутність представника позивача, третіх осіб, відповідачів.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до положення ч.2 ст.247 ЦПК України суд здійснив розгляд справи без фіксування судового процесу технічними засобами.

Суд, дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя, поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Згідно ч. 1 ст. 170 СК України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання.

У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування.

По справі встановлено, що відповідач ОСОБА_7 є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвами про народження дітей (а.с. 7, 8, 9, 10, 11, 12).

Відповідач ОСОБА_9 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвами про народження дітей (а.с. 7, 9).

Відповідач ОСОБА_8 є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвами про народження дітей (а.с. 10, 11, 12).

Батько ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , записаний згідно ч.1 ст.135 СК України, що вбачається з витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (а.с. 13).

З 02.03.2020 року діти ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 перебувають на обліку служби у справах дітей Кролевецької РДА як такі, що опинилися у складних життєвих обставинах, що підтверджується наказом начальника служби у справах дітей Кролевецької РДА від 02.03.2020 року №20 (а.с. 29).

Відповідачі ОСОБА_7 , ОСОБА_8 зареєстровані разом з дітьми за адресою АДРЕСА_1 , що вбачається з довідки про склад сім`ї Яровської сільської ради Кролевецького району (а.с. 23).

Відповідач ОСОБА_9 на території Яровської сільської ради Кролевецького району Сумської області не зареєстрований, не проживає і не з`являвся, вихованням своїх дітей ОСОБА_2 , ОСОБА_2 не займався, що вбачається з довідки Яровської сільської ради Кролевецького району Сумської області від 02.03.2020р. №77 (а.с. 18).

Рішенням виконавчого комітету Яровської сільської ради Кролевецького району Сумської області від 02.03.2020 року №20 Про негайне відібрання малолітніх дітей вирішено негайно відібрати малолітніх дітей у ОСОБА_7 та ОСОБА_8 (а.с. 16).

Згідно акту обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_7 від 02 березня 2020 року, в якій виховується 6 малолітніх дітей, за адресою Кролевецький район, с.Ярове, умови проживання незадовільні, в кімнатах брудно, холодно, брудні речі розкидані, продукти харчування відсутні. На момент обстеження старші діти ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 знаходились на подвір`ї, вдягнені не відповідно до сезону, босоніж, у брудному одязі. Молодші діти перебували самі у нетопленій хаті, брудні, голодні, вдягнені у ганчір`я, заплакані. На момент обстеження в даній сім`ї не створені умови для проживання дітей, всі діти відібрані від матері та влаштовані до педіатричного відділення Кролевецької ЦРЛ (а.с. 28).

За змістом характеристики, виданої виконкомом Яровської сільської ради Кролевецького району Сумської області від 02.03.2020 року ОСОБА_7 , 1987 року народження, проживає в АДРЕСА_1 , разом із співмешканцем ОСОБА_8 , має неповнолітніх дітей. ОСОБА_7 не працює, знаходиться у відпустці по догляду за дітьми до досягнення 3 років. Неодноразово залишала дітей самих без догляду, схильна до вживання алкогольних напоїв, також неодноразово надходили скарги стосовно ОСОБА_7 від працівників Яровського НВК ЗОШ І-ІІ ст. ДНЗ про неналежне виховання дітей. На засіданні виконавчого комітету розглядалось питання про невиконання батьківських обов`язків ОСОБА_7 та ОСОБА_8 (а.с. 17).

Як вбачається з характеристики, виданої Яровським НВК ЗОШ І-ІІ ст. ДНЗ Кролевецької районної ради Сумської області від 03.03.2020 №24, від 11.03.2020 №27 ОСОБА_7 - мати ОСОБА_1 , учениці 4 класу, ОСОБА_3 , учня 1 класу, ОСОБА_2 , вихованця дитячого садка, систематично ухиляється від виконання батьківських обов`язків. На зауваження адміністрації школи, класного керівника, вихователя не реагувала. ОСОБА_7 нехтує дотриманням санітарно-гігієнічних умов у житловому приміщенні, де проживають діти, основні потреби дітей у харчуванні не забезпечуються, діти не забезпечені шкільним приладдям, ходять в брудному одязі, не доглянуті. Мати регулярно зловживає спиртним. ОСОБА_8 , співмешканець ОСОБА_7 , неодноразово застосовував фізичне насильство до її дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 . Приходив до школи у нетверезому стані та ображав нецензурними словами педагогічний колектив, погрожував фізичною розправою. Під час обстеження житлово-побутових умов родини ОСОБА_8 погрожував комісії від Яровського НВК та принижував нецензурними словами (а.с. 22).

Вказані обставини підтверджуються повідомленням адміністрації Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей від 04.03.2020р. № 116, з якого вбачається, що до закладу зараховані малолітні діти ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які опинились в складних життєвих обставинах. Діти прибули до закладу в занедбаному стані, в забрудненому одязі, голодні (а.с.24).

Відповідно до інформації адміністрації Сумського обласного спеціалізованого будинку дитини малолітні діти - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , перебувають у будинку дитини з 05.03.2020 року і по теперішній час на повному державному утриманні. Діти поступили до закладу в занедбаному стані. За час перебування дітей у закладі мати ОСОБА_7 дітей не відвідувала, телефонувала один раз 10.03.2020 року (а.с. 25).

Питання щодо доцільності/недоцільності відібрання дітей від матері ОСОБА_7 та батьків ОСОБА_9 та ОСОБА_8 розглядалось на засіданні комісії з питань захисту прав дитини Кролевецької районної державної адміністрації 12.03.2020 року. За висновком органу опіки та піклування Кролевецької районної державної адміністрації Сумської області від 16.03.2020 року було прийнято рішення про доцільність відібрання дітей ОСОБА_9 - ОСОБА_7 - ОСОБА_8 від матері ОСОБА_7 та батьків ОСОБА_9 та ОСОБА_8 без позбавлення їх батьківських прав (а.с. 26-27).

З викладеного вбачається, що відповідачі втратили будь-які зв`язки зі своїми малолітніми дітьми, при цьому свою позицію щодо позову суду не висловили, заперечень щодо вказаних обставин суду не надали. Всупереч вимогам ст.ст.150, 155, 180 СК України, які передбачають обов`язки батьків по вихованню та утриманню дітей, вони ухиляються від виконання цих обов`язків, а їх спосіб життя не забезпечує інтересів дітей, і залишення дітей з відповідачами створює загрозу для їх життя, здоров`я і морального виховання.

Згідно ч.ч.1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може грунтуватись на припущеннях.

Сторонам надано можливість повно реалізувати процесуальні права, надані їм законом, в тому числі надати докази.

На відповідачів покладений обов`язок з врахуванням предмету і підстав позову довести відповідно до вимог ст.ст.12, 13 ЦПК України за допомогою належних та допустимих доказів, з урахуванням положень ст.ст.78-80 ЦПК України, протилежне, на що позивач посилається як на підставу своїх вимог.

Відповідачі взагалі не надали заперечень проти позову та доказів, на які вони посилаються як на підставу своїх заперечень проти позову.

Декларація прав дитини, проголошена Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, як принципове положення визначила, що дитина повинна зростати в умовах турботи.

У частині першій статті 3 Конвенції про права дитини визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Проаналізувавши досліджені докази, суд дійшов висновку, що відповідачі не виконують батьківських обов?язків, передбачених ст. 150 СК України, ухилялися від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей.

Суд не вбачає достатніх та обґрунтованих підстав, щоб відступити від висновку органу опіки та піклування.

Після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, суд погодився з обґрунтованим висновком органу опіки та піклування Кролевецької РДА Сумської області про доцільність відібрання дітей ОСОБА_9 - ОСОБА_7 - ОСОБА_8 від матері ОСОБА_7 та батьків ОСОБА_9 та ОСОБА_8 без позбавлення їх батьківських прав, і прийшов до висновку, що ОСОБА_7 , ОСОБА_9 та ОСОБА_8 свої батьківські обов`язки брати участь у вихованні дітей, передбачені ст.150 та ч.2 ст.157 СК України, будучи при цьому повнолітніми, дієздатними особами, без поважних причин не виконують, таким чином ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей, що відповідно до ч.1 ст. 170 СК України є підставою для відібрання дітей від матері та батьків без позбавлення їх батьківських прав та передання дітей органу опіки та піклування.

Суд вважає, що відібрання дітей ОСОБА_9 - ОСОБА_7 - ОСОБА_8 від матері ОСОБА_7 та батьків ОСОБА_9 та ОСОБА_8 без позбавлення їх батьківських прав відповідатиме інтересам дітей та умовам їх нормального розвитку, виховання та навчання, сприятиме забезпеченню найкращих інтересів дітей.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідачів підлягає стягненню в дохід держави судовий збір у розмірі по 840 грн. 80 коп. з кожного.

Відповідно до ст.ст.150, 155, 164, 167, 170 Сімейного кодексу України, керуючись ст.ст. 4, 5, 81, 247, 258, 259, 265, 268, 273, 280, 282 ЦПК України,-

в и р і ш и в:

позовну заяву Кролевецької районної державної адміністрації Сумської області, місцезнаходження: 41300, Сумська область, м.Кролевець, пл.Миру, 1, код ЄДРПОУ 04058151, в інтересах малолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 до ОСОБА_7 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , ОСОБА_8 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , ОСОБА_9 , останнє відоме місце проживання: 97010, Автономна Республіка Крим, Красногвардійський район, с. Клепиніне, треті особи служба у справах дітей Кролевецької районної державної адміністрації, місцезнаходження: 41300, Сумська область, м.Кролевець, вул.Європейська, 15; Яровська сільська рада, місцезнаходження: 41337, Сумська область, Кролевецький район, с.Ярове, вул.Селянівка, 14, про відібрання дітей від матері та батьків без позбавлення їх батьківських прав задовольнити.

Відібрати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , від матері ОСОБА_7 та від батька ОСОБА_9 без позбавлення їх батьківських прав.

Передати ОСОБА_1 , ОСОБА_2 органу опіки та піклування.

Відібрати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , від матері ОСОБА_7 без позбавлення її батьківських прав.

Передати ОСОБА_3 органу опіки та піклування.

Відібрати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 від матері ОСОБА_7 та від батька ОСОБА_8 без позбавлення їх батьківських прав.

Передати ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 органу опіки та піклування.

Стягнути з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 в дохід держави судовий збір у розмірі по 840 грн. 80 коп. з кожного.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Кролевецький районний суд Сумської області.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідачів. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст.273 ЦПК України.

Повне рішення суду складено 07 вересня 2020 року.

Суддя О. В. Моргун

СудКролевецький районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення27.08.2020
Оприлюднено15.09.2020
Номер документу91522293
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —579/470/20

Рішення від 27.08.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Рішення від 27.08.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 09.04.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 25.03.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні