Ухвала
від 24.04.2020 по справі 752/21287/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/21287/19

Провадження № 1-кс/752/1736/20

У Х В А Л А

24 квітня 2020 року слідчийсуддя Голосіївськогорайонного судум.Києва ОСОБА_1 за участісекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні вприміщенні судув м.Києві клопотання представника обслуговуючогокооперативу «Житлово-будівельнийкооператив «Дніпровський-27»-адвоката ОСОБА_3 проскасування арештумайна накладеногов межахкримінального провадження № 22019101110000061 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.04.2019 року, подане в порядку глави 17 Кримінального процесуального кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

адвокат ОСОБА_3 представник ОК "Житлово-будівельний кооператив «Дніпровський-27» звернувся до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва з клопотанням про скасування арешту майна в межахкримінального провадження № 22019101110000061 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.04.2019 року року та заборони користування та вчинення будь-яким суб"єктам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, які уповноважені здійснювати реєстраційні дії в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, в тому числі нотаріусам, іншим акредитованим суб`єктам, посадовим особам здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо земельної ділянки за кадастровим номером 3223151000:01:023:0036 площею 0,5 га.

В обґрунтування поданого клопотання адвокат ОСОБА_3 зазначає про те, що 22.10.2019 року слідчим суддею Голосіївського районного суду м. Києва накладено арешт на майно, а саме на земельну ділянку за кадастровим номером 3223151000:01:023:0036 площею 0,5 га та заборонено користуватися та вчиняти будь-яким суб`єктам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, які уповноважені здійснювати реєстраційні дії в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, в тому числі нотаріусам, іншим акредитованим суб`єктам, посадовим особам здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо зазначеного майна. Вважає, що арешт є безпідставним, оскільки зазначена земельна ділянка передана безоплатно у власність ОК "Житлово-будівельний кооператив «Дніпровський-27» відповідно до закону, а саме на підставі рішення Української міської ради від 05.02.2019 року з метою будівництва і обслуговування житлового будинку у АДРЕСА_1 , що підтверджується висновком наукового експерта Інституту держави і права ім В. М. Крецького НАН України, крім того зауважив, що вказане майно не є речовим доказом, підозра у кримінальному провадженні посадовим особам ОК "Житлово-будівельний кооператив «Дніпровський-27» не повідомлялась. Як наслідок, просить скасувати арешт майна, накладений ухвалою слідчого судді від 22.10.2019 року, зокрема в частині земельної ділянки за кадастровим номером 3223151000:01:023:0036 площею 0,5 га, що належить ОК "Житлово-будівельний кооператив «Дніпровський-27».

В судовому засіданні представник ОК "Житлово-будівельний кооператив «Дніпровський-27» - адвокат ОСОБА_3 відсутній, до суду подав клопотання про розгляд справи без його участі, просив задовольнити клопотання про скасування арешту з зазначених у ньому підстав.

Уповноважений прокурор відділу прокуратури Київської області у межах кримінального провадження № 22019101110000061 у судовому засіданні в черговий раз відсутній, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Його неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

За правилами ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання про скасуваня арешту, фіксування технічними засобами судового засідання не здійснювалось у зв`язку з відсутністю у судовому засіданні осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Дослідивши клопотання та матеріали, додані до нього, слідчим суддею встановлено наступне.

Слідчим управлінням Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22019101110000061 від 17.04.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за фактом незаконного привласнення земельних ділянок комунальної власності за кадастровими номерами 3223151000:01:023:0036 площею 0,5 га та 3223110100:01:015:0064 площею 1,1489 га.

Ухвалою слідчого судді від 22.10.2019 року накладено арешт, зокрема на земельну ділянку за кадастровим номером 3223151000:01:023:0036 площею 0,5 га з забороною користуватися та вчиняти будь-яким суб`єктам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, які уповноважені здійснювати реєстраційні дії в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, в тому числі нотаріусам, іншим акредитованим суб`єктам, посадовим особам здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо зазначеного майна.

Відповідно до змісту ухвали слідчого судді від 22.10.2019 року арешт накладений з метою збереження земельної ділянки за кадастровим номером 3223151000:01:023:0036 площею 0,5 га , як речового доказу, оскільки є об"єктом кримінально-протиправвних дій.

Вказана ухвала постановлена слідчим суддею за відсутності прокурора, яким було подано клопотання та власників майна та в апеляційному порядку, в частині скасування арешту землеьної ділянки за кадастровим номером 3223151000:01:023:0036 площею 0,5 га не оскаржувалась.

Вирішуючи питання щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення клопотання, а також здійснюючи судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, слідчий суддя виходить із наступного.

Згідно ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Право приватної власності є непорушним.

За правилами ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ст. 7 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на засадах, в тому числі, верховенства права, згідно якої людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави, законності, згідно якої під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства, а також недоторканості права власності, відповідно до якої позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України, арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

За вимогами ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку . Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення, в тому числі, збереження речових доказів; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно вимог ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Арешт може бути накладений і на майно, на яке раніше накладено арешт відповідно до інших актів законодавства. У такому разі виконанню підлягає ухвала слідчого судді, суду про накладення арешту на майно відповідно до правил цього Кодексу.

Відповідно до ч. 6 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

У відповідності до ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Уповновважений прокурор відділу прокуратури Київської облатсі неодноразово належним чином повідомлявся про розгляд клопотання про скасування арешту, однак на розгляд не з"явився , доказів на підтвердженя того, що на час розгляду клопотанням органом досудового розслідування зібрано докази на підтвердження того, що відносно посадових осіб обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Дніпровський-27» здійснюється досудове розслідування, а також належного обгрунтування того, що земельна ділянка за кадастровим номером 3223151000:01:023:0036 площею 0,5 га була об`єктом кримінально протиправних дій ОК «Житлово-будівельний кооператив «Дніпровський-27».

Відтак, віднесення вказаної земельної ділянки, набутої безоплатно у власність ОК «Житлово-будівельний кооператив «Дніпровський-27», до категорії речових доказів у кримінальному правопорушенні в межах кримінального провадження № 22019101110000061 відомоті про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідвань 17.04.2019 року не відповідає завданням кримінального провадження, відповідно підстави для подальшого вжиття заходів щодо її збереження як речового доказу у кримінальному провадженні № 22019101110000061 немає.

За правилами ст. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Враховуючи вищенаведені обставини у їх сукупності, слідчий суддя приходить до висновку, що арешт нерухомого майна, а саме земельної ділянки за кадастровим номером 3223151000:01:023:0036 площею 0,5 га. не може вважатись обґрунтованим, а тому підлягає скасуванню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 170, 174 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

клопотання представника обслуговуючого кооперативу«Житлово-будівельнийкооператив «Дніпровський-27»-адвоката ОСОБА_3 проскасування арештумайна накладеногов межахкримінального провадження № 22019101110000061 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.04.2019 року, задовольнити.

Скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва від 22.10.2019 року (справа № 752/21287/19) на земельну ділянку за кадастровим номером 3223151000:01:023:0036 площею 0,5 га.

Скасувати заборону користування та вчинення будь-яким суб"єктам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, які уповноважені здійснювати реєстраційні дії в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, в тому числі нотаріусам, іншим акредитованим суб`єктам, посадовим особам здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо земельної ділянки за кадастровим номером 3223151000:01:023:0036 площею 0,5 га.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.04.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91535958
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.04.2019 року, подане в порядку глави 17 Кримінального процесуального кодексу України

Судовий реєстр по справі —752/21287/19

Ухвала від 10.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 06.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 12.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 12.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Постанова від 10.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Вирок від 02.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 02.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні