Рішення
від 14.09.2020 по справі 290/507/20
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Романівський районний суд Житомирської області

290/507/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

14 вересня 2020 року смт. Романів

Романівський районний суд Житомирської області в складі судді Ковальчука М.В., з участю секретаря судового засідання Багінської В.І., розглянувши в підготовчому засіданні цивільну справу за позовом Нивненської сільської ради Романівського району Житомирської області до ОСОБА_1 про відібрання дітей від матері без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на неповнолітніх дітей, треті особи - Романівська районна державна адміністрація Житомирської області, Пулинська селищна рада Пулинського району Житомирської області,-

В С Т А Н О В И В :

В травні 2020 року Нивненська сільська рада Романівського району Житомирської області, як орган опіки і піклування, звернулася до суду в інтересах ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до ОСОБА_1 , в якому просить відібрати в останньої неповнолітніх дітей, в інтересах яких заявлено позов, без позбавлення її батьківських прав, передавши цих дітей органу опіки та піклування районної державної адміністрації, посилаючись на те, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей, не піклується про їх фізичний і духовний розвиток, веде бродячий спосіб життя.

З метою недопущення загрози життю та здоров`ю ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 18 травня 2020 року виконавчим комітетом Нивненської сільської ради Романівського району Житомирської області було прийнято рішення про негайне їх відібрання від матері.

Окрім того, Нивненська сільська рада Романівського району Житомирської області просить ухвалити рішення про стягнення із ОСОБА_5 на користь осіб чи установ, де будуть проживати діти, аліменти в розмірі не менше 50% прожиткового мінімуму на кожну дитину відповідного віку щомісячно, починаючи з дня подачі заяви до досягнення дітьми повноліття.

В підготовче засідання учасники справи та їх представники, які були належним чином повідомлені про час і місце його проведення, не з`явилися, заявивши клопотання про розгляд справи за їх відсутності. При цьому представник позивача позовні вимоги підтримала повністю та просила позов задовольнити, відповідач позов визнала, а треті особи проти задоволення позову не заперечили.

Відповідно до положень частини 3 статті 200, частини 4 статті 206 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), за результатами підготовчого провадження у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено, що відповідач є матір`ю ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується відповідними свідоцтвами про народження.

Згідно витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження, відомості про батька дітей записано відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України (далі СК України).

З характеристики Нивненської сільської ради Романівського району Житомирської області та повідомлень Пулинської селищної ради Пулинського району Житомирської області вбачається, що ОСОБА_1 не займається вихованням своїх дітей, не піклується про стан їх здоров`я, матеріально не підтримує, веде бродячий спосіб життя. При цьому, неодноразово залишаючи своїх малолітніх дітей ОСОБА_6 в с. Нивна Романівського району Житомирської області, вона проживала на території іншої адміністративно-територіальної одиниці (с. Сколобів Пулинського району Житомирської області).

Вказані обставини підтверджуються також висновком оцінки потреб сім`ї, актами обстеження матеріально-побутових умов, рішенням виконавчого комітету Нивненської сільської ради Романівського району Житомирської області та письмовими поясненнями ОСОБА_6 .

Відповідно до повідомлення комунального некомерційного підприємства Центр первинної медико-санітарної допомоги Пулинської районної ради від 21 січня 2020 року, неповнолітня дитина відповідача, народжена ІНФОРМАЦІЯ_4 , має внутрішньоутробне інфікування внаслідок нехтування останньою своїми батьківськими обов`язками.

Окрім цього, 15 квітня 2020 року ОСОБА_4 була госпіталізована до дитячого відділення комунального некомерційного підприємства Романівська лікарня Романівської районної ради за направленням педіатра без супроводу матері, однак 21 квітня 2020 року мати дитини разом з дитиною самовільного покинула дане відділення, що стверджується інформацією, наданою цим медичним закладом.

18 травня 2020 року виконавчим комітетом Нивненської сільської ради Романівського району Житомирської області було прийнято рішення про відібрання ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у зв`язку із безпосередньою загрозою для їх життя та здоров`я.

Висновками органів опіки і піклування - Романівської районної державної адміністрації Житомирської області та Пулинської селищної ради Пулинського району Житомирської області визнано доцільним відібрання дітей від матері ОСОБА_1 без позбавлення її батьківських прав.

За змістом статті 170 СК України, суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав у випадку ухилення останніх від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування.

Встановивши, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей, а також те, що залишення у неї є небезпечним для життя, здоров`я і морального виховання останніх, приймаючи до уваги визнання нею позову, суд прийшов до висновку про необхідність задоволення позову.

Частиною 4 статті 170 СК України визначено, що при задоволенні позову про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення їх батьківських прав суд вирішує питання про стягнення з них аліментів на дитину. При цьому, згідно частини 2 статті 182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

За таких обставин суд присуджує аліменти на дітей в частці від доходу відповідача.

Відповідно до статті 141 ЦПК України, суд стягує з відповідача на користь держави судовий збір у розмірі, передбаченому статтею 4 Закону України Про судовий збір .

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 170, 180-182 СК України, статтями 10-13, 141, 200, 206, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Нивненської сільської ради Романівського району Житомирської області (адреса місцезнаходження: вул. Шкільна, 20 с. Нивна Романівський район Житомирська область, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ: 04345285) до ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) про відібрання дітей від матері без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на неповнолітніх дітей, треті особи - Романівська районна державна адміністрація Житомирської області (адреса місцезнаходження: вул. Сергія Лялевича, 2 смт. Романів Житомирська область, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ: 04053536), Пулинська селищна рада Пулинського району Житомирської області (адреса місцезнаходження: вул. Незалежності, 13 смт. Пулини Житомирська область, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ: 43543764), задовольнити.

Відібрати ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 від їх матері ОСОБА_1 без позбавлення її батьківських прав, передавши дітей органу опіки та піклування - Романівській районній державній адміністрації Житомирської області.

Стягувати щомісячно із ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) на користь осіб чи установ, де будуть проживати діти, аліменти на неповнолітніх дітей - ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/2 частини усіх видів її заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму на кожну дитину відповідного віку, починаючи з 26 травня 2020 року до досягнення дітьми повноліття.

Стягнути із ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) на користь держави судовий збір в розмірі 1681,60 грн.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів в межах платежу за один місяць.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення в порядку передбаченому підпунктом 15.5 пункту 1 розділу XIII Перехідні положення ЦПК України.

Суддя М.В. Ковальчук

СудРоманівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено17.09.2020
Номер документу91559375
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —290/507/20

Рішення від 14.09.2020

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 26.06.2020

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Бабич С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні