Ухвала
від 17.09.2020 по справі 200/6101/19-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну стягувача у справі

17 вересня 2020 р. Справа №200/6101/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Тарасенка І.М., розглянувши в письмовому провадженні заяву Національного банку України про заміну сторони у справі № 200/6101/19-а за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до приватного акціонерного товариства Страхова компанія Форте про стягнення штрафу,

В С Т А Н О В И В:

08 вересня 2020 року до суду звернувся Національний банк України, із заявою про заміну стягувача у справі № 200/6101/19-а.

Позивач просить замінити стягувача по справі № 200/6101/19-а з Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг на його правонаступника - Національний банк України.

Дослідивши заяву та додані до неї матеріали суд дійшов наступного.

Так, рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 09 липня 2019 року адміністративний позов Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг, задоволено повністю.

12 серпня 2019 року по справі виданий виконавчий лист № 200/6101/19-а.

Стягувачем у вищевказаному виконавчому листі є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

12 вересня 2019 року Верховною Радою України прийнято Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг (далі - Закону № 79-ІХ).

Як вбачається зі змісту вказаного Закону, метою його ухвалення є скорочення кількості регуляторних та контролюючих органів на ринках небанківських фінансових послуг шляхом розподілу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, між іншими органами, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг.

Ухваленим Законом № 79-ІХ здійснено законодавче закріплення перерозподілу та консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг та внесено зміни до таких законодавчих актів: 1) Господарського кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення; 2) Законів України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг , Про цінні папери та фондовий ринок , Про недержавне пенсійне забезпечення , Про страхування , Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування , Про державне підтримку сільського господарства України , Про організацію формування та обігу кредитних історій , Про зовнішньоекономічну діяльність , Про кредитні спілки , Про фінансово - кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю , Про обов`язкове страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , Про іпотечні облігації , Про аудиторську діяльність , Про Національний банк України , Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні , Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою , Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення , Про засади державної регуляторної політики у сфері господарського діяльності , Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування , Про ліцензування видів господарської діяльності .

Зміни до зазначених вище законодавчих актів передбачають передачу повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у частині регулювання та нагляду у системі накопичувального пенсійного забезпечення, регулювання та нагляду за функціонуванням фінансово - кредитних механізмів і управлінні майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Решту повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, передається до Національного банку України.

Національний банк на підставі Закону № 79-ІХ стає регулятором страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій, а НКЦПФР регулюватиме недержавні пенсійні фонди та фонди фінансування будівництва.

Пунктом 8 розділу ІІ Прикінцеві положення Закону 79-ІХ установлено, що з 01 липня 2020 року Національний банк України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку є процесуальними правонаступниками Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у судах у межах повноважень, встановлених Законом України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг .

Відповідно до частини 1 та 2 статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ст. 52 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до ч. 4 ст. 379 КАС України, положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Таким чином, заява Покровського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про заміну стягувача у виконавчому листі підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 2, 3, 52 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

заяву Національного банку України про заміну стягувача - задовольнити.

Замінити стягувача за рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 09 липня 2019 року у справі № 200/6101/19-а з Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг (місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Б. Грінченка, 3, код ЄДРПОУ 38062828) на його правонаступника - Національний банк України (місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, код ЄДРПОУ 00032106).

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Ухвала набирає законної сили за правилами, встановленими статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана безпосередньо до Донецького окружного адміністративного суду в порядку і строки, встановлені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя І.М. Тарасенко

Дата ухвалення рішення17.09.2020
Оприлюднено18.09.2020
Номер документу91590699
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення штрафу

Судовий реєстр по справі —200/6101/19-а

Ухвала від 28.04.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 28.04.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 17.09.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Рішення від 09.07.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 13.05.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні