Ухвала
від 16.09.2020 по справі 390/80/19
КІРОВОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 390/80/19

Провадження № 1-кп/390/86/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" вересня 2020 р. Кіровоградський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника - ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Кропивницький обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018120170000259 від 08.03.2018, стосовно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Бережинка Кіровоградського району та області, громадянина України, не одруженого, з повною загальною середньою освітою, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше неодноразово судимого,

який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.185, ч.3 ст.185 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Кіровоградського районного суду Кіровоградської області перебуває кримінальне провадження стосовно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.185, ч.3 ст.185 КК України.

В підготовчому судовому засіданні встановлено, що відповідно до лікарського свідоцтва про смерть № 866 від 03.08.2020, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті: м.Кропивницький, приймальне відділення КМЛШМД. Причина смерті: проникаюче поранення грудної клітини.

Потерпілі в судове засідання не з`явилися.

Прокурор та захисник висловилися про необхідність закриття провадження на підставі ст.284 КПК України.

Близьки родичі ОСОБА_5 не подали клопотання про продовження провадження з метою реабілітації обвинуваченого.

Суд, заслухавши думку прокурора, захисника, дослідивши матеріали кримінального провадження, вважає, що провадження по справі підлягає закриттю з наступних підстав.

Пунктом 5 ч.1 ст.284 КПК України передбачено, що кримінальне провадження закривається в разі, якщо помер підозрюваний, обвинувачений, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти такі рішення - закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої абочастиною другою статті 284 цього Кодексу.

Враховуючи викладене та те, що обвинувачений ОСОБА_5 помер, заяв і клопотань про продовження провадження з метою реабілітації обвинуваченого до суду не надходило, суд вважає необхідним дане кримінальне провадження закрити, в зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Стосовно заявлених на досудовому розслідуванні цивільних позовів потерпілим ПАТ «Кіровоградобленерго», які долучені до обвинувального акту, суд зазначає наступне.

Порядок вирішення цивільного позову в кримінальному провадженні регламентований главою 9 КПК України.

Згідно із частинами 1, 5 ст.128 КПК України особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред`явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння. Цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами, встановленими цим Кодексом. Якщо процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються норми Цивільного процесуального кодексу України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

Відповідно до ст.129 КПК України ухвалюючи обвинувальний вирок, постановляючи ухвалу про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, суд залежно від доведеності підстав і розміру позову задовольняє цивільний позов повністю або частково чи відмовляє в ньому. У разі встановлення відсутності події кримінального правопорушення суд відмовляє в позові. У разі виправдання обвинуваченого за відсутності в його діях складу кримінального правопорушення або його непричетності до вчинення кримінального правопорушення, а також у випадках, передбаченихчастиною першою статті 326цього Кодексу, суд залишає позов без розгляду.

Пунктом 7 ч.1 ст.255 ЦПК України передбачено, що суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

В українському законодавстві діє положення про персональну відповідальність за власні протиправні дії, а тому перехід обов`язку з відшкодування завданої злочином шкоди до інших осіб від безпосереднього заподіювача обвинуваченого в кримінальній справі чи фізичних осіб, які повинні нести за його дії матеріальну відповідальність (цивільних відповідачів) у разі їх вибуття з процесу внаслідок смерті, неможливий.

Враховуючи системний аналіз зазначених норм КПК та ЦПК України, суд дійшов висновку, що провадження по цивільним позовам потерпілої сторони ПАТ «Кіровоградобленерго» підлягають закриттю, оскільки кримінальне провадження закривається у зв`язку із смертю обвинуваченого, тобто безпосереднього заподіювача шкоди.

Судові витрати на залучення експертів у розмірі 3575 грн, суд вважає необхідним віднести на рахунок держави.

Питання щодо речових доказів суд вирішує відповідно до ст.100 КПК України.

Керуючись ст. 255 ЦПК України, ст.ст. 100, 128, 129, 284, 314, 370, 372КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Кримінальне провадження за № 12018120170000259 від 08.03.2018 стосовно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.185, ч.3 ст.185 КК України - закрити, в зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Провадження по цивільним позовам ПАТ «Кіровоградобленерго» до ОСОБА_5 про відшкодування майнової шкоди у розмірі 36 910 грн та про відшкодування майнової шкоди у розмірі 876,12 грн - закрити, на підставі п.7 ч.1ст. 255 ЦПК України.

Судові витрати на залучення експертів у розмірі 3575 грн віднести на рахунок держави.

Речові докази по справі велосипед марки "Унівега", який переданий потерпілому ОСОБА_6 під розписку, залишити у його розпорядженні.

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення через Кіровоградський районний суд Кіровоградської області.

Суддя Кіровоградського районного суду

Кіровоградської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91597914
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —390/80/19

Ухвала від 16.09.2020

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Терещенко Д. В.

Ухвала від 16.09.2020

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Терещенко Д. В.

Ухвала від 05.04.2019

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Терещенко Д. В.

Ухвала від 21.01.2019

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Терещенко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні