Ухвала
від 08.09.2020 по справі 359/6089/20
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2020 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 ,

при секретарі ОСОБА_4 ,

з участю особи, яка подала скаргу - адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_5 в інтересах ПП "БЕСКІД" на ухвалу слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 06 серпня 2020 року,

в с т а н о в и л а:

Ухвалою слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 06 серпня 2020 року відмовлено у відкритті провадження за скаргою ОСОБА_5 в інтересах потерпілого ПП "БЕСКІД" на бездіяльність слідчого, яка полягає у ненаданні заявнику, потерпілому постанови про закриття кримінального провадження.

Своє рішення слідчий суддя мотивував тим, що ч. 1 ст. 303 КПК України встановлено вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, а скаржник звернувся до суду з вимогою про зобов`язання уповноваженої на те посадової особи СВ Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області в порядку виконання вимог ст.ст. 111, 112 і ч. 6 ст. 284 КПК України невідкладно надати ПП "БЕСКІД" копію рішення про закриття кримінального провадження №12015110100001050, що не підлягає оскарженню відповідно до вимог ст. 303 КПК України, а тому з посиланнями на ч. 4 ст. 304 КПК України відмовив у відкритті провадження за скаргою.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, адвокат ОСОБА_5 в інтересах ПП "БЕСКІД" подав апеляційну скаргу, в якій, вважає ухвалу слідчого судді такою, що не відповідає вимогам кримінального процесуального законодавства та порушує право потерпілого, просить скасувати ухвалу слідчого


Справа №11-сс/824/4471/2020 Головуючий у першій інстанції ОСОБА_6

Категорія: ст. 304 КПК України Доповідач ОСОБА_1

судді та постановити нову ухвалу, якою зобов`язати уповноважену на те посадову особу СВ Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області, в порядку виконання вимог ст.ст. 111, 112 і ч. 6 ст. 284 КПК України, невідкладно, але в строк не більше трьох днів, надати ПП "БЕСКІД", яке є заявником і потерпілим у кримінальному провадженні №12015110100001050, копію рішення про закриття вказаного кримінального провадження.

В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що 25.06.2020 року за №112 ним на ім`я начальника слідчого підрозділу Бориспільського відділу поліції ГУ НП в Київській області рекомендованим листом було направлено адвокатський запит про надання інформації у кримінальному провадженні №12015110100001050 та надання копії підсумкового рішення, яке прийнято у вказаному кримінальному провадженні, та який отримано Бориспільським відділом поліції 01.07.2020 року.

Разом з тим, відповіді на запит, не дивлячись на те, що кримінальне процесуальне законодавство встановлює строк виконання адвокатського запиту 5 днів, строк розгляду клопотання - 3 дні, і навіть термін розгляду звернення відповідно до Закону України "Про звернення громадян" становить 1 місяць, він дотепер не отримав і саме цю бездіяльність посадових осіб слідчого підрозділу Бориспільського відділу поліції ГУ НП в Київській області, яка полягає у нездійсненні процесуальної дії у визначений законом строк, він оскаржив до слідчого судді та просив відновити порушені права, тобто його скарга відповідає вимогам п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України.

Також апелянт просить поновити строк на апеляційне оскарження, оскільки оскаржувану ухвалу було постановлено без його виклику, а її копію він отримав поштою лише 13.08.2020 року.

Будучи повідомленим про дату, час та місце апеляційного розгляду, прокурор в призначений час до суду апеляційної інстанції не з`явився, про поважність причин своєї неявки суду не повідомив і ніяких клопотань про відкладення розгляду не подавав, а тому, відповідно до вимог ч. 4 ст. 405 КПК України, апеляційний суд, враховуючи, що його неявка не перешкоджає проведенню розгляду, вважає можливим розглянути апеляційну скаргу без його участі.

Заслухавши доповідь судді, пояснення адвоката ОСОБА_5 в інтересах ПП "БЕСКІД" на підтримку доводів апеляційної скарги, вивчивши матеріали провадження за скаргою та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Зважаючи на те, що копію оскаржуваної ухвали, яка була постановлена без виклику осіб, представником ПП "БЕСКІД" - адвокатом ОСОБА_5 отримано 13 серпня 2018 року, а апеляційна скарга ним подана 18 серпня 2020 року, тобто протягом 5-ти днів з дня отримання копії судового рішення, то колегія суддів не вбачає підстав для вирішення питання поновлення апелянту строку на апеляційне оскарження судового рішення, як про те ставиться питання в його апеляційній скарзі.

Як вбачається з матеріалів провадження за скаргою, адвокат ОСОБА_5 , який діє в інтересах потерпілого ПП "БЕСКІД", звернувся до Бориспільського міськрайонного суду Київської області зі скаргою на бездіяльність слідчого, яка полягає у ненаданні заявнику, потерпілому постанови про закриття кримінального провадження, в якій просив зобов`язати уповноважену на те посадову особу СВ Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області, в порядку виконання вимог ст.ст. 111, 112 і ч. 6 ст. 284 КПК України, невідкладно надати ПП "БЕСКІД", яке є заявником і потерпілим у кримінальному провадженні №12015110100001050, копію рішення про закриття вказаного кримінального провадження.

В обґрунтування своїх вимог посилався на те, що ПП "БЕСКІД" є потерпілим у кримінальному провадженні №12015110100001050, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою його директора ОСОБА_7 25.06.2020 року за №112 ним на ім`я начальника слідчого підрозділу Бориспільського відділу поліції ГУ НП в Київській області рекомендованим листом було направлено адвокатський запит про надання інформації у кримінальному провадженні №12015110100001050 та надання копії підсумкового рішення, яке прийнято у вказаному кримінальному провадженні, який отримано Бориспільським відділом поліції 01.07.2020 року. Проте, до цього часу відповіді ним не отримано, а лише з усної інформації канцелярії відділу поліції відомо, що кримінальне провадження №12015110100001050 закрито, копію постанови про що ПП "БЕСКІД" не отримувало та дотепер полишене права оскарження такого рішення.

Слідчий суддя відмовив у відкритті провадження за скаргою адвоката ОСОБА_5 , який діє в інтересах потерпілого ПП "БЕСКІД", на бездіяльність слідчого, оскільки вимоги скарги щодо зобов`язання слідчого вчинити вказані у ній процесуальні дії не можуть бути предметом розгляду слідчим суддею в порядку ст. 303 КПК України.

Таке рішення суду першої інстанції колегія суддів вважає законним та обґрунтованим, з огляду на наступне.

Статтею 303 ч. 1 КПК України встановлений вичерпний перелік рішень, дій, бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування.

Зокрема, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому розслідуванні може бути оскаржена лише така бездіяльність слідчого або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк.

Відповідно до ч. 2 ст. 303 КПК України, скарги на інші рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора не розглядаються під час досудового розслідування і можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді.

Згідно з вимогами ч. 4 ст. 304 КПК України слідчий суддя відмовляє у відкритті провадження за скаргою, якщо вона подана на рішення, дії чи бездіяльність, що не підлягають оскарженню.

Оскільки, за змістом скарги адвоката ОСОБА_5 , який діє в інтересах потерпілого ПП "БЕСКІД", не оскаржувалась така бездіяльність слідчого, яка, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, може бути предметом розгляду слідчого судді, колегія суддів дійшла висновку, що оскаржувана ухвала винесена з додержанням вимог кримінального процесуального закону та слідчий суддя обґрунтовано відмовив у відкритті провадження за скаргою.

Доводи апеляційної скарги адвоката ОСОБА_5 про те, що предметом його оскарження до слідчого судді була бездіяльність слідчого, яка полягає у нездійсненні процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений строк, не заслуговують на увагу, оскільки можливість оскарження нездійснення слідчим, прокурором інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, передбачає наявність зв`язку між обов`язком слідчого чи прокурора вчинити визначені КПК дії та строком, у межах якого зазначені особи, зобов`язані їх вчинити. Проте, нормами Кримінального процесуального кодексу України, на які в тому числі посилається апелянт, не визначено строку, в який слідчий зобов`язаний вчинити, вказані у скарзі адвоката ОСОБА_5 , дії, а саме щодо встановленого у ч. 6 ст. 284 КПК України обов`язку надіслання заявнику, потерпілому, прокурору копії постанови слідчого, дізнавача про закриття кримінального провадження.

Що стосується доводів апеляційної скарги про встановлення кримінальним процесуальним законодавством строку виконання адвокатського запиту 5 днів, строку розгляду клопотання - 3 дні, і терміну розгляду звернення відповідно до Закону України "Про звернення громадян" - 1 місяць, то вони в даному випадку є недоречними, оскільки невиконання окремих з них, як то - адвокатський запит та звернення громадянина, має наслідком застосування іншого виду юридичної відповідальності, що виходить за межі кримінального процесуального законодавства і не може бути предметом оскарження до слідчого судді, а встановлений у ст. 220 КПК України 3-денний строк для розгляду слідчим поданого клопотання не може бути застосований до даних правовідносин, оскільки з клопотанням в порядку ст. 220 КПК України адвокат ОСОБА_5 до слідчого не звертався і вимоги про зобов`язання слідчого саме розглянути таке клопотання, яке було б подано в порядку ст. 220 КПК України, у скарзі адвоката ОСОБА_5 до слідчого судді не ставилось.

З урахуванням викладеного, колегія суддів приходить до висновку, що рішення слідчим суддею суду першої інстанції про відмову у відкритті провадження за скаргою адвоката ОСОБА_5 в інтересах ПП "БЕСКІД" постановлено з дотриманням положень ст.ст. 303, 304 КПК України, а тому відсутні підстави для скасування ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 06 серпня 2020 року та задоволення апеляційної скарги адвоката ОСОБА_5 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 404, 407 КПК України, колегія суддів

у х в а л и л а:

апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_5 в інтересах ПП "БЕСКІД" залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 06 серпня 2020 року, якою відмовлено у відкритті провадження за скаргою ОСОБА_5 в інтересах потерпілого ПП "БЕСКІД" на бездіяльність слідчого, яка полягає у ненаданні заявнику, потерпілому постанови про закриття кримінального провадження, - без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення08.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91613406
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —359/6089/20

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Горб Ірина Михайлівна

Ухвала від 06.08.2020

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні