Рішення
від 14.09.2020 по справі 686/33853/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/33853/19

Провадження № 2/686/871/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

3 вересня 2020 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Бондарчука В.В.

секретаря Петльованої Л.В.,

з участю представника позивача Крамар А.В.,

відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Хмельницькому за правилами загального позовного провадження справу за позовом Хмельницької міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю Укрелком ЛТД , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 про врегулювання розбіжностей, визнання договору укладеним,

встановив:

17 грудня 2019 року Хмельницька міська рада звернулася до суду із позовом до відповідачів про врегулювання розбіжностей та визнання договору укладеним, посилаючись на те, що рішенням сесії від 22 березня 2017 року №56 із змінами згідно рішення від 26 червня 2019 року №54 ТОВ Укрелеком ЛТД , фізичним особам ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 було передано в оренду земельну ділянку площею 2119 кв.м. по АДРЕСА_1 кадастровий номер 6810100000:05:004:0021 для обслуговування нежитлових приміщень цеху по виробництву електрообладнання та офісу з добудовою цеху по виробництву та зберігання електрообладнання та матеріалів терміном на 3 роки. Було виготовлено договір оренди, та надано для підписання. На адресу Хмельницької міської ради 25 вересня 2019 року надійшов лист від відповідачів від 19 вересня 2019 року №114/1 та доданий до нього протокол розбіжностей до договору оренди землі, зокрема відповідачі не погодилися із викладеною редакцією пунктів 8,14, 33,35, абзацу 3 пункту 45 проекту договору. Хмельницька міська рада не погодилася із запропонованою редакцією пунктів 8 та 14, а саме щодо дії договору оренди та встановлених штрафних санкцій. Відповідно до ст.14 закону України Про оренду землі договір оренди укладається в письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджується КМ України. Згідно ст.15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є: об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування, розмір земельної ділянки), строк дії договору оренди землі, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації способу та умов розрахунків, строків і порядку її внесення і перегляду та відповідальності з її несплату. Відповідно до ст.638 ЦК України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли усіх істотних умов договору. Рішенням Хмельницької міської ради від 27 грудня 2018 року №18 було вирішено доручити у випадку надходження протоколів розбіжностей до договорів оренди земельних ділянок з приводу непогодження положень договору, які встановлені типовою формою договору оренди землі, що затверджена постановою КМ України №220 від 903 березня 2004 року директору департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів у місячний строк з дня надходження протоколів здійснити підготовку відповідних листів про непогодження протоколів розбіжностей та подати на підпис міському голові. 2 жовтня 2019 року Хмельницька міська рада листом №12-3943-02-10 повідомила відповідачів про те, що запропонована ними редакція пунктів 8 та 14 проекту договору оренди землі не погоджена. З огляду на викладене, відповідно до положень ст.ст.6, 649 ЦК України позивач просить врегулювати розбіжності які виникли між сторонами при укладенні договору на підставі правового акту органу місцевого самоврядування.

4 лютого 2020 року до суду надійшов відзив на позов, в якому відповідачі зазначили, що на момент прийняття Хмельницькою міською радою рішення №56 від 23 березня 2017 року про передачу в оренду земельної ділянки діяла форма типового договору оренди, що була затверджена постановою КМ України №220 від 03 березня 2004 року, договір, який пропонувала укласти Хмельницька міська рада містив зміни, відповідно до постанови КМ України №890 від 22 листопада 2017 року, що є протиправним. Крім цього пеня зазначена а у п.14 проекту договору у типовій формі договору не передбачена. Відповідачі не відмовляли в укладенні договору, недосягнення згоди щодо пунктів 8 та 14 є свідченням неукладеності договору і не дає право позивачу звертатись до суду із відповідними вимогами.

Представник позивача в судовому засіданні вимоги викладені у позовній заяві підтримав в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_1, який діє у власних інтересах та інтересах ТОВ Укрелком ЛТД в судовому засіданні проти позову заперечив.

Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, хоча про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, подали до суду заяви про розгляд справи без їхньої участі.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи та дослідивши наявні у ній докази, прийшов до наступного висновку.

Як встановлено в судовому засіданні рішенням Хмельницької міської ради від 22 березня 2017 року №56 ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , Товариству з обмеженою відповідальністю Укрелком ЛТД було надано в оренду земельну ділянку, площею 2119 кв.м. по АДРЕСА_2 , кадастровий номер 6810100000:05:004:0021 для обслуговування нежитлових приміщень цеху по виробництву електрообладнання та офісу з добудовою цеху по виробництву та зберігання електрообладнання та матеріалів, які належать їм на праві власності строком на 10 років. П.7 цього рішення було визначено, що фізичним та юридичним особам слід надати документи, необхідні для укладання договору оренди землі у чотирьохмісячний термін (від дати прийняття рішення).

20 липня 2017 року відповідачами було подано заяву про виготовлення договору оренди земельної ділянки.

На виконання зазначеного рішення Хмельницькою міською радою було підготовлено проект договору оренди земельної ділянки, який після отримання погоджень, мав бути переданий до Управління адміністративних послуг для погодження, відповідне повідомлення 17 серпня 2017 року було направлено відповідачам.

12 грудня 2018 року договори оренди земельних ділянок та додаткові угоди до договорів оренди, які станом на 6 грудня 2018 року не були підписані орендарями були повернуті Управлінням адміністративних послуг Хмельницької міської ради до управління земельних ресурсів та земельної реформи, в тому числі і договір оренди землі, яка мала бути передана відповідачам.

05 квітня 2019 року ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 звернулися до Хмельницької міської ради із заявою про встановлення терміну дії договору не більше трьох років з моменту підписання договору.

Рішенням Хмельницької міської ради №54 від 26 червня 2019 року було внесено зміни до рішення Хмельницької міської ради від 22 березня 2017 року №56 змінивши вираз 10 років на 3 роки .

Згідно ст. 1 Закону України Про оренду землі оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

За змістом ч.ч. 1, 5 ст. 6 Закону України Про оренду землі орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до ст. 14 Закону України Про оренду землі договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України.

В силу ч. 1 ст. 628 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

За приписами ст. 15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є: об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Відповідно до ст. 638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір і прийняття пропозиції другою стороною.

Частиною ч. 3 ст. 6 ЦК України передбачено, що сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов`язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами.

Пунктом 288.1 статті 288 Податкового кодексу України передбачено, що договір оренди земель державної і комунальної власності укладається за типовою формою, затвердженою Кабінетом Міністрів України.

Підпунктом 3.1 рішення Хмельницької міської ради від 27.12.2018 № 18 було доручено вирішення у випадку надходження протоколів розбіжностей до договорів оренди земельних ділянок з приводу непогодження положень договору, які встановлені типовою формою договору оренди землі, затвердженою Постановою КМ України від 03.03.2004 № 220 із внесеними змінами, директору департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів О. Чорнієвичу у місячний термін з дня надходження протоколів здійснити підготовку відповідних листів про непогодження протоколів розбіжностей та подати на підпис міському голові.

На підставі зазначеного рішення листом від 02.10.2019 № 12-3943-02-10 відповідачів було повідомлено, що Хмельницька міська рада не погоджує запропоновану ним редакцію пунктів 8, 14 проекту договору оренди землі.

В силу ст.ст. 6, 13, 14, 16 Закону України Про оренду землі , орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі. Типова форма договору оренди землі затверджена Постановою Кабінету Міністрів України № 220 від 03.03.2004, якою і передбачено наявність у договорі оренди землі пунктів в редакції, яку запропоновував орендодавець - Хмельницька міська рада, а саме:

-Пункт 8. з формулюванням Договір укладено на


років. Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право поновити його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не раніше ніж за 60 днів та не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

-Пункт 14. з формулюванням У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором: у десятиденний строк сплачується штраф у розмірі 100 відсотків річної орендної плати, встановленої цим договором; справляється пеня у розмірі 0,5% від несплаченої суми за кожний день прострочення.

Оцінюючи пункти 8 та 14 Договору щодо яких сторони не досягли згоди при укладенні договору, суд прийшов до висновку, що вказані пункти проекту договору оренди землі відповідають пунктам 8 та 14 Типового договору оренди землі, тому сторони договору не вправі відхилятися від вказаного положення, яке у відповідності до ст. 15 Закону України Про оренду землі належить до істотних умов договору оренди землі, зокрема, щодо строку дії та відповідальність за несвоєчасну орендну плату.

Згідно ст. 649 ЦК України розбіжності, що виникли між сторонами при укладенні договору на підставі правового акту органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування та в інших випадках, встановлених законом, вирішуються судом.

Враховуючи викладене, суд вважає, що обраний позивачем спосіб захисту є ефективним захистом порушеного права щодо усунення розбіжностей викладених в пунктах 8 та 14 договору, оскільки спір щодо інших істотних умов договору між сторонами відсутній.

Таким чином, суд дійшов висновку про наявність підстав для врегулювання розбіжностей, шляхом викладення спірних пунктів 8 та 14 договору оренди землі в редакції, запропонованій позивачем, що відповідає Типовому договору оренди землі, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 р. № 220 .

Посилання відповідачів на те, що договір мав би відповідати вимогам типового договору, із змінами згідно постанови КМ України №843 від 23 листопада 2016 року, який був чинний на час прийняття рішення Хмельницькою міською радою про передачу в оренди земельної ділянки, на увагу не заслуговує, оскільки позивачем було підготовлено проект договору, переданого його на підписання до Управлінням адміністративних послуг Хмельницької міської ради, а в подальшому у зв`язку із не підписанням його відповідачами було повернуто до управління земельних ресурсів та земельної реформи Департаменту архітектури містобудування та земельних ресурсів.

У зв`язку із не підписанням договору відповідачами, та внесенням змін до типового договору оренди, згідно постанови КМ України №890 від 26 листопада 2017 року, в тому числі і щодо відповідальності сторін, підстави для відмови у задоволенні позову, наведені відповідачами відсутні.

Судові витрати по справі становлять 3 842 грн, які відповідно до ст.141 ЦПК України слід стягнути з відповідачів в рівних частках.

Керуючись ст.ст.6, 628, 638, 649 ЦК України, ст.ст.6, 13-16 Закону України Про оренду землі , ст.288 Податкового кодексу України, ст.ст. 76, 258, 264, 265, 354 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Позов задоволити.

Врегулювати розбіжності до п.8,п.14 договору оренди земельної ділянки площею 2119 кв.м. по АДРЕСА_1 кадастровий номер 6810100000:05:004:0021 між Хмельницькою міською радою в особі міського голови Симчишина Олександра Сергійовича, який діє на підставі Закону України Про місцеве самоврядування з одного боку та Товариством з обмеженою відповідальністю Укрелком ЛТД , в особі директора ОСОБА_1, який діє на підставі статуту, фізичною особою ОСОБА_1 , фізичною особою ОСОБА_3 , фізичною особою ОСОБА_2 з другого боку та вважати, п.8 та п.14 цього договору укладеними в наступній редакції:

8. Договір укладено на 3 (три) роки до 22.03.2020 року. Після закінчення строку дії договору орендар має переважене право поновити його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не раніше ніж за 60 днів та не пізніше 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію

14. У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором:

- у 10-денний строк сплачується штраф у розмірі 100 відсотків річної орендної плати, встановленої цим договором;

- справляється пеня у розмірі 0,5 % від несплаченої суми за кожний день прострочення .

Визнати укладеним договір оренди земельної ділянки площею 2119 кв.м. по АДРЕСА_1 , кадастровий номер 6810100000:05:004:0021 між Хмельницькою міською радою в особі міського голови Симчишина Олександра Сергійовича, який діє на підставі Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" з одного боку, та ТОВ "Укрелком ЛТД", в особі директора ОСОБА_1 , який діє на підставі статуту, фізичною особою ОСОБА_1 , фізичною особою ОСОБА_2 , фізичною особою ОСОБА_3 з другого боку та вважати пункти 8, 14 цього договору укладеними на умовах визначених у пропозиції Хмельницької міської ради.

Стягнути з ТОВ Укрелком ЛТД , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 на користь Хмельницької міської ради судові витрати в сумі по 960 грн 50 коп. з кожного.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

Позивач: Хмельницька міська рада, місцезнаходження вул. Гагаріна, 3 м. Хмельницький, код ЄДРПОУ 33332218.

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Укрелком ЛТД , місцезнаходження вул. Пілотська 77Б, м. Хмельницький, код ЄДРПОУ 37920914.

Відповідач: ОСОБА_2 , місце проживання АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: ОСОБА_3 , місце проживання АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Текст рішення виготовлений 14 вересня 2020 року.

Суддя:

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено18.09.2020
Номер документу91618016
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —686/33853/19

Ухвала від 20.02.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бондарчук В. В.

Рішення від 14.09.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бондарчук В. В.

Рішення від 03.09.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бондарчук В. В.

Ухвала від 15.01.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бондарчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні