Рішення
від 28.08.2020 по справі 428/5928/20
СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 428/5928/20

Провадження №2-о/428/427/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2020 року м. Сєвєродонецьк

Сєвєродонецький міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді: Шубочкіної Т.В.,

присяжних: Клименко В.В., Осипенко Ю.М.,

за участю секретаря судового засідання: Погребної Л.М.,

заявника: ОСОБА_1 ,

представників заінтересованих осіб: Воротинцевої М.Д., Ємець Н.Г.,

розглянувши у закритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 про усиновлення дитини, заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Луганської області, Біловодський районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Луганський обласний будинок дитини №2, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про усиновлення дитини. В обгрунтування заяви вона зазначила, що вона у шлюбі не перебуває, власних дітей не має. Заявник бажає усиновити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку смт. Біловодськ Біловодського району Луганської області, Україна, яка в теперішній час виховується в Луганському обласному будинку дитини № 2 м. Сєвєродонецька. Рішенням Міловського районного суду Луганської області від 30.10.2019 року мати дитини позбавлена батьківських прав відносно малолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відомості про батька дитини були записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України. Заявник до кримінальної відповідальності не притягувалась, в розшуку не перебуває, засудженою не значиться, має постійний дохід. ОСОБА_1 працює у релігійній організації Парафія на честь ікони Божої Матері Прикликання загиблих на посаді завідуючої виробництвом (їдальна). Заявник проживає у власній квартирі, де є необхідна побутова техніка та меблі, створені всі умови для виховання дитини. Матеріально-побутові та санітарно-гігієнічні умови відповідають нормам. Заявник вважає, що зможе забезпечити дитині виховання у любові та сімейному затишку, бажає надати їй батьківську любов та родинне тепло.

У зв`язку з цим заявник просить суд оголосити її усиновлювачем малолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . У зв`язку з тим, що заявник бажає створити родину, в якій буде дитина, а не просто усиновити дитину, вона бажає бути записаною у Книзі реєстрації народжень батьком та матір`ю дитини, змінити її ім`я на ОСОБА_3 , прізвище на ОСОБА_3 , по батькові на ОСОБА_3 , місце народження на м. Сєвєродонецьк Луганської області Україна , а тому просить зобов`язати відповідний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 підтримала доводи, викладені в заяві, суду пояснила, що вони вирішили усиновити хлопчика і мають бажання виховати з нього гарну людину і достойного громадянина. Вважає, що вона зможе забезпечити дитині гарні умови життя.

У судовому засіданні представник Органу опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Луганської області Воротинцева М.Д. проти задоволення заяви не заперечувала.

У судовому засіданні представник Луганського обласного будинку дитини № 2 Ємець Н.Г. проти задоволення заяви не заперечувала.

В судове засідання представник Біловодського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) не з`явився, про день, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином, причину неявки суду не повідомив.

Вислухавши пояснення учасників справи, дослідивши та оцінивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 СК України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах доньки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 208 СК України усиновленою може бути дитина.

Відповідно до ч. 2 ст. 209 СК України дитина, яку було підкинуто чи знайдено, може бути усиновлена після спливу двох місяців з часу її знайдення.

Відповідно до ч. 1 ст. 211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодше двадцяти одного року.

Відповідно до ст. 219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони позбавленні батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється.

Відповідно до ст. 222 СК України на усиновлення дитини, яка не має батьків і перебуває у закладі охорони здоров`я або навчальному закладі, потрібна письмова згода цього закладу.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача в рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Відповідно до ст. 230 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання змінити відомості про місце народження та дату народження дитини. Дата народження дитини може бути змінена не більш як на шість місяців. У рішенні про усиновлення суд змінює відомості про місце народження та дату народження дитини, якщо це відповідає її інтересам.

З матеріалів справи вбачається, що згідно з копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданим Біловодським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області 20.09.2018, ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у смт. Біловодськ Біловодського району Луганської області, батьком якої записаний ОСОБА_6 , матір`ю - ОСОБА_7 .

Згідно з Розпорядженням голови районної державної адміністрації Міловського району державної адміністрації Луганської області №409 від 14.11.2018 вирішено влаштувати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до будинку дитини на повне державне утримання.

Згідно з Розпорядженням голови районної державної адміністрації Міловського району державної адміністрації Луганської області № 575 від 05.12.2019, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Відповідно до копії рішення Міловського районного суду Луганської області від 30.10.2019 року ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , позбавлено батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно з довідкою про наявність братів, сестер №45 від 14.04.2020 року, виданою службою у справах дітей Міловського району державної адміністрації Луганської області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не має рідних братів, сестер, які перебувають на обліку служби у справах дітей райдержадміністрації.

Відповідно до висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини №456 від 16.07.2020 року, виданим Луганським обласним будинком дитини № 2, з яким ознайомлена заявник, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має мінімальну мозкову дисфункцію, інвалідність відсутня, щеплення за віком всі є.

Згідно із згодою дитячого закладу на усиновлення №454 від 16.07.2020 року, адміністрація Луганського обласного будинку № 2 надала згоду на усиновлення вихованця будинку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , кандидатом в усиновлювачі є ОСОБА_1 .

З висновку виконкому Сєвєродонецької міської ради про доцільність усиновлення малолітньої ОСОБА_2 , 2018р.н., і відповідність його інтересам дитини №3072 від 17.07.2020 року вбачається, що виконком Сєвєродонецької міської ради вважає доцільним усиновлення малолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянкою України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Усиновлення повністю відповідає інтересам дитини.

Згідно з копією рішення Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 06.04.2018 року по справі №428/1328/18 шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_8 , зареєстрований Відділом реєстрації актів громадянського стану Сєвєродонецького міського управління юстиції, актовий запис №755 від 25.10.2003 року, було розірвано.

З акту обстеження житлово-побутових умов від 17.12.2019 року, проведеного за адресою: АДРЕСА_1 , затвердженого начальником Служби у справах дітей вбачається, що за результатами обстеження житлово-побутових умов проживання ОСОБА_1 можна зробити висновок про те, що вказана громадянка має необхідні умови та достатній рівень матеріального забезпечення для проживання та розвитку дитини.

Задовільний матеріальний стан ОСОБА_1 підтверджується довідкою про доходи №24 від 17.07.2020 року, виданою релігійною організацією Парафія на честь ікони Божої Матері Прикликання загиблих , згідно з якою сума отриманого ОСОБА_1 доходу за період з 01.01.2020 року по 30.06.2020 року складає 28 500,00 грн.

Стан здоров`я ОСОБА_1 підтверджується висновками про стан здоров`я заявника від 14.12.2019 року, виданою Комунальним підприємством Сєвєродонецький центр первинної допомоги Сєвєродонецької міської ради , згідно з яким заявник може бути усиновлювачем.

Відсутність відомостей про наявність судимостей у ОСОБА_1 підтверджується довідкою департаменту інформаційних технологій МВС України серії ІІА №1547821.

Підстави, передбачені ст. 212 СК України, відповідно до яких заявник не може бути усиновлювачем, в судовому засіданні не встановлені.

Виходячи зі змісту ст. 3 Конвенції ООН про права дитини, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Забезпечення дитині такого захисту і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом є обов`язком держави.

Згідно з п. а ст. 21 Конвенції ООН про права дитини, держави-учасниці, які визнають і/чи дозволяють існування системи усиновлення, забезпечують, щоб найкращі інтереси дитини враховувалися в першочерговому порядку, і вони забезпечують, щоб усиновлення дитини дозволяли лише компетентні власті, які визначають згідно з застосовуваними законом і процедурами та на підставі всієї інформації, що має відношення до справи і достовірна, що усиновлення допустимо з огляду на статус дитини щодо батьків, родичів і законних опікунів і що, якщо потрібно, зацікавлені особи дали свою усвідомлену згоду на усиновлення на підставі такої консультації, яка може бути необхідною.

Відповідно до ч. 2 ст.207 СК України усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільності та гармонійних умов її життя.

Отже, враховуючи, що матеріальний і побутовий стан заявника ОСОБА_1 , її стан здоров`я, відсутність відомостей про наявність судимостей, її ставлення до дитини і почуття відповідальності за неї відповідають інтересам дитини, яку вона бажає усиновити, суд вважає, що вона здатна забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини, її належне матеріальне забезпечення та повноцінний розвиток.

Крім того, суд також вважає за необхідне, відповідно до ст. 230, ч. 1 ст. 231 СК України, у рішенні про усиновлення змінити прізвище, ім`я, по батькові дитини, та місце народження дитини, що, на думку суду, в повній мірі відповідає її інтересам.

Таким чином, аналізуючи викладені обставини в їх сукупності, враховуючи найвищі інтереси дитини, з метою забезпечення її сімейним вихованням, належним рівнем життя, необхідним для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку, суд приходить до висновку про можливість задоволення заяви ОСОБА_1 про усиновлення дитини підлягає задоволенню.

На підставі ст. 207, 208, 211, 217, 223, 224, 229, 231 Сімейного Кодексу України, ст. 81, 259, 263- 265, 273, 293, 354, 355 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 про усиновлення дитини, заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Луганської області, Біловодський районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Луганський обласний будинок дитини №2 - задовольнити.

Усиновити малолітню ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку смт. Біловодськ Біловодського району Луганської області, Україна, громадянкою України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

У зв`язку з усиновленням в актовому записі про народження ОСОБА_2 , вчиненому Біловодським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області 20.09.2018 року, актовий запис №288, змінити ім`я усиновленої дитини з ОСОБА_2 на ОСОБА_3 , прізвище з ОСОБА_2 на ОСОБА_3 , змінити по батькові з ОСОБА_2 на ОСОБА_3 , місце народження дитини з смт. Біловодськ Біловодського району Луганської області на м. Сєвєродонецьк Луганської області .

Записати у Книзі реєстрації народжень батьками дитини: відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України -зі слів матері, громадянина України ОСОБА_12 , - батьком дитини, громадянку України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 - матір`ю дитини.

Зобов`язати Біловодський районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) внести відповідні зміни до актового запису про народження ОСОБА_2 .

Видати нове свідоцтво про народження дитини - з урахуванням зазначених змін.

Копію рішення після набрання законної сили надіслати Біловодському районному відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків).

Рішення може бути оскаржено до Луганського апеляційного суду через Сєвєродонецький міський суд шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

- заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ;

- заінтересована особа: Орган опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Луганської області, місцезнаходження: Луганська область, місто Сєвєродонецьк, бульвар Дружби Народів, будинок 32, код ЄДРПОУ 26204220;

- заінтересована особа: Луганський обласний будинок дитини № 2, місцезнаходження: 93400, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Лисичанська, буд. 1-б, код ЄДРПОУ 25991799;

- заінтересована особа: Біловодський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), місцезнаходження: 92800, Луганська область, смт. Біловодськ, вул. П.Біливоди, будинок 9, код ЄДРПОУ 21758020.

Суддя Т. В. Шубочкіна

Присяжні Ю. М. Осипенко

В.В. Клименко

Дата ухвалення рішення28.08.2020
Оприлюднено20.09.2020
Номер документу91628513
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини, заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Луганської області, Біловодський районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Луганський обласний будинок дитини №2

Судовий реєстр по справі —428/5928/20

Ухвала від 28.08.2020

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Шубочкіна Т. В.

Рішення від 28.08.2020

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Шубочкіна Т. В.

Ухвала від 29.07.2020

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Шубочкіна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні