Рішення
від 09.09.2020 по справі 569/9092/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/9092/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 вересня 2020 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в особі головуючого-судді Бучко Т.М.

секретар судового засідання Дем`янчук Н.В.

з участю позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного виробничого підприємства - фірми "Аванті" про визнання майнових прав на об`єкт незавершеного будівництва,

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся в суд з позовом до відповідача, в якому просить визнати за ним майнові права на об`єкт незавершеного будівництва Гараж № НОМЕР_1 площею 19,8 кв.м, розташований на прибудинковій території житлового будинку АДРЕСА_1 .

В обґрунтування заявлених позовних вимог покликається на те, що 16 січня 2018 року між ним та відповідачем укладено договір купівлі-продажу майнових прав на гараж № НОМЕР_1 , розміщений при житловому будинку по АДРЕСА_1 . За договором відповідач взяв на себе зобов`язання ввести об`єкт майнових прав в експлуатацію в другому кварталі 2018 року. Майнові права мали бути передані до 1 липня 2018 року. Для оформлення права власності на об`єкт майнових прав відповідач після закінчення будівництва зобов`язувався надати акт прийому-передачі майнових прав та наказ про розподіл площ. Ним на виконання умов договору було сплачено в повному обсязі вартість майнових прав на об`єкт в сумі 171405,98 грн. Станом на дату подання позову будівництво третьої черги житлового будинку не закінчене, прибудинкова територія не об лаштована, будівництво гаража зупинене та не здійснюється протягом тривалого часу, що ставить під сумнів подальше виконання відповідачем своїх зобов`язань за договором. Вважає належним способом захисту свого порушеного права як покупця визнання майнових прав на об`єкт будівництва.

Ухвалою судді від 16 червня 2020 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви. У встановлений судом строк недоліки позовної заяви усунені.

Ухвалою суду від 24 червня 2020 року позовну заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у справі.

Ухвалою суду від 10 серпня 2020 року підготовче провадження закрито та призначено справу до судового розгляду по суті.

В судовому засіданні позивач позов підтримав з підстав, викладених у позовній заяві. Просить позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив. Про місце, дату та час судового засідання повідомлений своєчасно та належним чином. Відзиву на позов відповідачем до суду не подано.

За наявності передбачених ч.1 ст.280 ЦПК України умов суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд, заслухавши пояснення позивача, з`ясувавши обставини та дослідивши представлені у справі докази, дійшов таких висновків.

Суд встановив, що 16 січня 2018 року між Приватним виробничим підприємством фірмою Аванті та ОСОБА_1 укладено договір купівлі-продажу майнових прав № 019, за п.1.1 якого компанія (відповідач) продає, а покупець (позивач) придбаває майнові права на гараж № НОМЕР_1 при житловому будинку з вбудовано-прибудованим приміщенням магазину за адресою: АДРЕСА_1 , ІІІ черга будівництва, на умовах та в порядку, що визначені в договорі.

Згідно розділу 3 договору купівлі-продажу майнових прав вартість майнових прав на гараж складає гривневий еквівалент суми 6000 доларів США, що становить 171405,98 грн за курсом НБУ на дату укладання договору, в тому числі ПДВ. Покупець оплачує 100 % вартості майнових прав на гараж в момент підписання договору. Визначена сторонами вартість майнових прав на гараж є кінцевою та не підлягає зміні.

В п.6.7 договору купівлі-продажу майнових прав сторони дійшли згоди, що з моменту здійснення оплати покупцем суми грошових коштів, визначеної пунктом 3.1 договору, покупець вважається таким, що у повному обсязі виконав перед компанією визначені договором грошові зобов`язання.

Як вбачається з довідки ПВП-фірма Аванті № 1 від 16 січня 2018 року, всі розрахунки з Приватним виробничим підприємством - фірмою Аванті по договору купівлі-продажу майнових прав № 019 від 16 січня 2018 року ОСОБА_1 проведені в повному обсязі, що підтверджується також квитанцією до прибуткового касового ордера № 1 від 16 січня 2018 року про прийняття від позивача коштів в сумі 171405,98 грн.

Таким чином, позивачем виконано перед відповідачем грошові зобов`язання за договором купівлі-продажу майнових прав.

В свою чергу, відповідач на підставі п.2.2.4 договору зобов`язувався передати позивачу майнові права у строк до 1 липня 2018 року.

Відповідно до п.1.6 договору купівлі-продажу майнових прав для оформлення покупцем права власності на гараж відповідач зобов`язаний надати йому акт прийому-передачі майнових прав, наказ (витяг) про розподіл площ в об`єктів будівництва та довідку про розрахунок за договором. Передача та приймання майнових прав здійснюється сторонами за актом приймання-передачі майнових прав після отримання Декларації про готовність об`єкта до експлуатації . Покупець набуває право власності на майнові права після оформлення акту приймання-передачі майнових прав (п.1.4 договору купівлі-продажу майнових прав).

Згідно п.6.1 договору купівлі-продажу майнових прав відповідач прийняв на себе зобов`язання перед покупцем вчинити дії, направлені на спорудження об`єкта капітального будівництва - житлового будинку з вбудовано-прибудованим приміщенням магазину, на прибудинковій території якого розміщено ряд індивідуальних гаражів (в тому числі гараж № НОМЕР_1 ), з терміном вводу в експлуатацію - другий квартал 2018 року.

Відповідачем вказані зобов`язання за договором купівлі-продажу майнових прав виконані не були. Об`єкт будівництва в експлуатацію в передбачені строки не введено, акт прийому-передачі майнових прав позивачу не надано.

За змістом положень ст.15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Одним зі способів захисту особистих немайнових або майнових прав та інтересів, з якими особа має право звернутися до суду, є визнання права.

Відповідно до ст.190 ЦК України майном як особливим об`єктом визнаються окрема сукупність речей, а також майнові права та обов`язки, при цьому майнові права визнаються речовими правами.

Згідно з ч.2 ст.331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, споруди, тощо) виникає з моменту завершення будівництва. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Захист майнових прав здійснюється у порядку, визначеному законодавством, а якщо такий спеціальний порядок не визначений, захист майнового права здійснюється на загальних підставах цивільного законодавства.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За правилом ст.527 ЦК України боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Згідно ст.530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню в цей строк (термін).

Відповідно до ч.1 ст.610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Суд встановив, що позивач повністю сплатив вартість майнових прав на гараж, а введення об`єкта будівництва в експлуатацію не відбулося у встановлені договором строки. Відповідач всупереч вимогам умов укладеного договору та цивільного законодавства України не виконав взяті на себе зобов`язання, чим порушив законні права та інтереси позивача, який з незалежних від нього причин не може зареєструвати за собою право власності на об`єкт майнових прав.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду, викладеної в постановах від 20 березня 2019 року у справі № 6-14-39цс19 та від 27 лютого 2019 року у справі № 6-14-606цс18, у разі невиконання належним чином взятих на себе зобов`язань, а також відсутності факту введення будинку в експлуатацію, з урахуванням повної та вчасної сплати пайових внесків, ефективним способом захисту порушених прав є визнання майнових прав на об`єкт інвестування.

За таких обставин суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

За правилами ст.141 ЦПК України підлягають стягненню з відповідача на користь позивача понесені ним документально підтверджені витрати по оплаті судового збору в розмірі 1714,05 грн.

На підставі наведеного та керуючись ст.10, 89, 141, 264, 265, 273, 280-282, 353, 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Приватного виробничого підприємства - фірми "Аванті" про визнання майнових прав на об`єкт незавершеного будівництва - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 майнові права на об`єкт незавершеного будівництва "Гараж № НОМЕР_1 " площею 19,8 кв.м, розташований на прибудинковій території житлового будинку АДРЕСА_1 .

Стягнути з Приватного виробничого підприємства - фірми "Аванті" на користь ОСОБА_1 1714 (одну тисячу сімсот чотирнадцять) грн 05 коп у відшкодування судових витрат.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський міський суд шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Сторони у справі :

позивач - ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 ;

відповідач - Приватне виробниче підприємство - фірма "Аванті", місцезнаходження: 33028, м.Рівне, вул.Соборна 1, офіс 217; код ЄДРПОУ 31299609.

Повне судове рішення складено 14 вересня 2020 року.

Суддя :

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення09.09.2020
Оприлюднено21.09.2020
Номер документу91635694
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —569/9092/20

Рішення від 09.09.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Рішення від 09.09.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Ухвала від 10.08.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Ухвала від 24.06.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Ухвала від 16.06.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні