Рішення
від 21.09.2020 по справі 910/10233/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

21.09.2020Справа № 910/10233/20

Господарський суд міста Києва у складі судді Бондарчук В.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ОПР , м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Фемос , м. Київ

про стягнення 315 356,91 грн.

Без повідомлення (виклику) сторін.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ОПР (далі - ТзОВ ОПР /позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Фемос (далі - ТзОВ Будівельна компанія Фемос /відповідач) про стягнення 315 356,91 грн попередньої оплати, у зв`язку із неналежним виконанням зобов`язань за договором будівельного підряду б/н від 16.05.2018.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 20.07.2020 позовну заяву прийняв до розгляду та відкрив провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

04.08.2020 через відділ діловодства суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому ТзОВ Будівельна компанія Фемос заперечує проти задоволення позову, посилаючись на те, що зобов`язання з виконання робіт останній вважав відстроченим у зв`язку з тим, що позивач не забезпечив надання будівельного майданчику (фронту робіт). Крім того, відповідач стверджує про відсутність правових підстав для повернення невикористаного авансу за договором будівельного підряду б/н від 16.05.2018.

19.08.2020 через відділ діловодства суду від позивача надійшла відповідь на відзив на позовну заяву.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

16.05.2018 між Товариством з обмеженою відповідальністю ОПР (далі - замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Фемос (далі - генеральний підрядник) укладено договір будівельного підряду б/н, відповідно до якого генеральний підрядник зобов`язується здійснити комплекс ремонтно-будівельних робіт, пов`язаних з поліпшенням існуючих експлуатаційних показників приміщення (далі - роботи) в приміщенні (далі - об`єкт), що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Андріївська, буд. 7, на підставі наданої замовником проектно-кошторисної документації. Замовник зобов`язується надати будівельний майданчик (фронт робіт), передати проектно-кошторисну документацію, прийняти закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

Відповідно до п.п. 2.1., 2.2. договору загальна ціна даного договору визначається проектно-кошторисною документацією, що є невід`ємною частиною договору, і до неї включається ціна матеріалів, обладнання, вартість їх поставки та ціна виконання будівельно-монтажних робіт. Документація передається генеральному підряднику у день підписання цього договору. Договірна ціна по цьому договору складає 521 639,77 грн в т.ч. ПДВ 20%.

Згідно п. 2.5. договору оплата ціни робіт здійснюється на підставі акту приймання виконаних робіт з урахуванням сплаченого авансу. При цьому оплата проводиться замовником по фактичним витратам генерального підрядника на підставі підтверджуючих документів, але не більше обумовленої цим договором ціни робіт.

За умовами п.п. 2.8., 2.9. договору, замовник надає генеральному підряднику аванс в розмірі 405 682,71 грн протягом 5 робочих днів з моменту підписання цього договору.

Суми використаного авансу закриваються на підставі актів приймання виконаних робіт і актів приймання обладнання, матеріалів підписаних уповноваженими представниками сторін у порядку, передбаченому п. 5.2.-5.3. цього договору.

У відповідності до п. 2.11. договору, у випадку дострокового розірвання договору з вини/ініціативи будь-якої зі сторін або у випадку невиконання/неналежного виконання зобов`язань, генеральний підрядник зобов`язаний протягом 10 робочих днів з моменту письмової вимоги замовника, але в будь-якому випадку до дня розірвання договору повернути замовнику суму сплаченого замовником авансу в повному обсязі, за винятком сум використаного авансу за роботи, матеріали, які фактично виконані і прийняті замовником на підставі відповідних актів приймання виконаних робіт, підписаних уповноваженими представниками сторін.

Згідно п.п. 4.1., 4.2., 4.3. договору остаточний термін виконання робіт, передбачених п.1.1. цього договору, передбачається календарним планом виконання робіт (додаток №2 до договору) і встановлюється до 18.06.2018 (включно). Строки виконання окремих етапів робіт зазначаються у календарному плані. Генеральний підрядник приступає до виконання робіт не пізніше 3-х робочих днів від дати перерахування замовником авансу на рахунок генерального підрядника.

Положеннями п. 4.4. договору передбачено, що при виникненні обставин, які не залежать від генерального підрядника та які перешкоджають виконанню ним своїх зобов`язань за даним договором у встановлені терміни, строк здавання робіт за письмовим погодженням замовника може бути продовжено на час дії обставин, які не залежать від генерального підрядника, з доданням часу на відновлення генеральним підрядником робочого процесу та можливим перенесенням робіт на сприятливий час, що оформлюється договором про зміни до цього договору.

За змістом п. 5.1. договору передавання виконаних робіт генеральним підрядником і прийняття робіт замовником оформлюється актом приймання виконаних робіт, підписаним уповноваженими представниками сторін.

Відповідно до п.п. 7.8., 7.14. договору сторони також погодили, що замовник має право відмовитись від цього договору та вимагати відшкодування збитків, якщо генеральним підрядником не почато роботу в строк, передбачений п. 4.3. договору, або якщо виконання робіт проводиться з порушенням строків, передбачених календарним планом (додаток №2) або якщо протягом перших 10 робочих днів генеральний підрядник не виконав обсяг робіт, передбачений календарним планом, або при виявленні відхилень від проектно-кошторисної документації, а також невідповідність виконаних робіт стандартам ДБН.

Замовник має право достроково в односторонньому порядку відмовитися від договору у випадку прострочення виконання зобов`язань генеральним підрядником за даним договором більш як на 30 днів. При настанні такого випадку цей договір вважається розірваним зі спливом 5-ти календарних днів з моменту направлення генеральному підряднику повідомлення замовника про відмову від договору. В цьому випадку генеральний підрядник зобов`язується повернути суму сплаченого авансу протягом 5 робочих днів з моменту направлення письмової вимоги замовником.

Цей договір набуває чинності з дня його підписання уповноваженими представниками сторін і є чинним до 31.07.2018. Закінчення строку дії цього договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього договору. Закінчення строку дії цього договору не звільняє сторони від виконання тих зобов`язань, що лишилися невиконаними (п. 13.1. договору).

Додатково до договору будівельного підряду б/н від 16.05.2018 сторони підписали проектно-кошторисну документацію, календарний план - графік виконання робіт та форму акту-допуску.

На виконання умов договору будівельного підряду б/н від 16.05.2018 позивачем перераховано на рахунок відповідача попередню оплату в загальному розмірі 402 682,71 грн, що підтверджується платіжними дорученнями №28324 від 22.05.2018 на суму 202 841,36 грн та №28323 від 22.05.2018 на суму 202 841,35 грн.

Разом з тим, відповідач виконав свої зобов`язання неналежним чином, виконавши лише частину обумовлених договором робіт, при цьому несвоєчасно, а саме у червні 2019 року.

Так, 27.06.2020 між сторонами складено та підписано акт приймання виконаних будівельних робіт по договору будівельного підряду б/н від 16.05.2018 за червень 2019 року на суму 90 325,80 грн, а також довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрат за договором будівельного підряду б/н від 16.05.2018, відповідно до якої всього вартість виконаних робіт склала 90 325,80 грн.

11.10.2019 та 24.06.2020 позивач звертався до відповідача з претензіями, в яких повідомляв про відмову в односторонньому порядку від договору, у зв`язку із порушенням генеральним підрядником строків виконання робіт та просив повернути суму перерахованого, але невикористаного авансу в розмірі 315 356,91 грн.

Однак, відповідач відповіді на претензії не надав, грошові кошти не повернув.

Отже, позивач звернувся до суду з цим позовом про стягнення 315 356,91 грн невикористаної попередньої оплати за договором будівельного підряду б/н від 16.05.2018.

Відповідач, в свою чергу, заперечує проти задоволення позову, посилаючись на те, що строки виконання робіт були порушені не з вини генерального підрядника, водночас зазначає про відсутність правових підстав для повернення залишку попередньої оплати.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, з огляду на таке.

Судом встановлено, що за своїм змістом та правовою природою укладений між сторонам правочин є договором будівельного підряду, який підпадає під правове регулювання норм ст. 837-886 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України).

Відповідно до ст. 875 ЦК України за договором будівельного підряду підрядник зобов`язується збудувати і здати у встановлений строк об`єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов`язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов`язок не покладається на підрядника, прийняти об`єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов`язаних з місцезнаходженням об`єкта. До договору будівельного підряду застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові (ст. 837 ЦК України).

Частина 1 статті 193 ГК України встановлює, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 статті 193 ГК України визначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Так, згідно укладеного сторонами договору будівельного підряду б/н від 16.05.2018, генеральний підрядник зобов`язався здійснити комплекс ремонтно-будівельних робіт, пов`язаних з поліпшенням існуючих експлуатаційних показників приміщення (далі - роботи) в приміщенні (далі - об`єкт), що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Андріївська, буд. 7, на підставі наданої замовником проектно-кошторисної документації. Замовник зобов`язався надати будівельний майданчик (фронт робіт), передати проектно-кошторисну документацію, прийняти закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

Статтею 530 ЦК України вставлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно зі ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Відповідно до п.п .4.1., 4.2., 4.3. договору остаточний термін виконання робіт, передбачених п.1.1. цього договору, передбачається календарним планом виконання робіт (додаток №2 до договору) і встановлюється до 18.06.2018 (включно). Строки виконання окремих етапів робіт зазначаються у календарному плані. Генеральний підрядник приступає до виконання робіт не пізніше 3-х робочих днів від дати перерахування замовником авансу на рахунок генерального підрядника.

Разом з тим, судом встановлено, що відповідач виконав роботи з порушенням вказаних у договорі строків та не в повному обсязі, про що свідчить акт приймання виконаних будівельних робіт від 27.06.2020.

Внаслідок неналежного виконання відповідачем своїх зобов`язань, позивач в порядку, передбаченому п. 7.8. договору, повідомив відповідача про втрату подальшого інтересу та розірвання договору будівельного підряду б/н від 16.05.2018 та просив повернути залишок невикористаного авансу в розмірі 315 356,91 грн.

Так, відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події.

За таких обставин, оскільки матеріалами справи підтверджено, що позивачем перераховано на рахунок відповідача в якості попередньої оплати 405 682,71 грн, водночас, останнім виконано робіт за договором будівельного підряду б/н від 16.05.2018 лише на суму 90 325,80 грн, приймаючи до уваги, що позивач, як замовник, скористався правом на дострокове розірвання договору, внаслідок неналежного виконання взятих на себе зобов`язань генеральним підрядником, вимога ТзОВ ОПР про стягнення з відповідача 315 356,91 грн сплаченого, але невикористаного авансу є обґрунтованою.

При цьому, обставини, викладені відповідачем у відзиві на позову заяву, щодо неможливості своєчасного виконання робіт за договором будівельного підряду б/н від 16.05.2018 у зв`язку із ненаданням позивачем будівельного майданчику (фронту робіт), є безпідставними та необґрунтованими, оскільки в матеріалах справи відсутні докази на їх підтвердження, крім того, відповідачем не надано жодних відомостей щодо звернення до замовника про наявність обставин, які перешкоджають виконанню робіт, погодження продовження строків на їх виконання чи укладення додаткових угод про зміну строків виконання робіт.

Статтею 74 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до вимог ст. 76, 77 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи встановлене вище, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю ОПР .

Відповідно до статті 129 ГПК України, витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 254 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю ОПР задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Фемос (03035, місто Київ, площа Солом`янська, будинок 2, офіс 706 Б; ідентифікаційний код 41893740) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ОПР (03113, місто Київ, вулиця Івана Шевцова, будинок 1; ідентифікаційний код 38202668) 315 356 (триста п`ятнадцять тисяч триста п`ятдесят шість) грн 91 коп. - попередньої оплати та 4 730 (чотири тисячі сімсот тридцять) грн 35 коп. - судового збору.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів в порядку, передбаченому ст. 253-259, з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 розділу XI Перехідні положення .

Суддя В.В. Бондарчук

Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено22.09.2020

Судовий реєстр по справі —910/10233/20

Постанова від 16.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 15.01.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Постанова від 07.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 07.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 30.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 21.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 20.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні