Ухвала
від 15.09.2020 по справі 335/7246/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/7246/20 1-кс/335/3863/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 вересня 2020 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , підозрюваних ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , захисників підозрюваних ОСОБА_5 , ОСОБА_6 адвоката ОСОБА_8 , захисника підозрюваного ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_9 , адвоката підозрюваного ОСОБА_10 адвоката ОСОБА_11 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого слідчого управління Головного управління Національної поліції в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_12 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12015080350001745, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.12.2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358, ст. 290, ч. 3 ст. 28, ст. 290 КК України,

ВСТАНОВИВ:

08.09.2020 року до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя надійшло клопотання старшого слідчого слідчого управління ГУНП в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_12 , погоджене заступником прокурора Запорізької області ОСОБА_13 , про продовження строку досудового розслідування до шести місяців у кримінальному провадженні № 12015080350001745, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.12.2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358, ст. 290, ч. 3 ст. 28, ст. 290 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчим зазначено, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у вищезазначеному кримінальному провадженні, відносно ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Досудовим розслідуваннявстановлено,що у невстановлений під час досудового розслідування час ОСОБА_10 перебуваючи у місті Запоріжжі, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, маючи умисел на заволодіння чужим майном шляхом обману, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, за допомогою комп`ютерної техніки, використовуючи абонентський номер НОМЕР_1 та підроблені документи, зареєстрував черезглобальну мережуІнтернет сторінкуна сайті«Lardi-Trans.com»,що належитьТОВ «Ларді»(кодЄДПОУ 30516477)під найменуваннямюридичної особи ТОВ «Візит логістик груп» (код ЄДПОУ 39530995), з метою отримання замовлень від громадян та суб`єктів господарської діяльності на перевезення вантажу, які в подальшому виконувати не збирався.

Після цього, реалізуючи свій злочинний намір направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та невстановленими у ході досудового розслідування особами звернувся до невстановленої особи, з метою виготовлення підроблених документів, а саме: посвідчення водія та паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , свідоцтва про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium» реєстраційний номер НОМЕР_2 та свідоцтва про реєстрацію причепу «TROULLET» з реєстраційним номером НОМЕР_3 .

За невстановлених слідством обставин, невідомою особою виготовленні підроблені документи, а саме:

- посвідчення водія на ім`я ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , з фотографією ОСОБА_6 ;

- свідоцтво про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium» реєстраційний номер НОМЕР_2 ;

- свідоцтво про реєстрацію причепу «TROULLET» з реєстраційним номером НОМЕР_3 .

Для виконання зазначеного злочинного умислу, щодо заволодіння чужим майном шляхом обману ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, при невстановлених обставинах, часі та місці придбав реєстраційні номери НОМЕР_2 та НОМЕР_3 .

Після цього, при невстановлених обставинах, часі та місці ОСОБА_10 діючи за попередньою змовою зі ОСОБА_6 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, з метою виключення можливості подальшої ідентифікації, змінили реєстраційний номер НОМЕР_4 вантажного автомобілю «Renault Premium» на реєстраційний номер НОМЕР_2 та змінили реєстраційний номер НОМЕР_5 причепу «FRUEHAUF» на реєстраційний номер НОМЕР_3 .

14.07.2017 року, ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою зі ОСОБА_6 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, з метою досягнення злочинного умислу, направленого на незаконне заволодіння медом, який належить ТОВ «ВРМ Агро», у телефонній розмові домовився з представником ТОВ «ВРМ Агро» ОСОБА_15 про перевезення меду загальною вагою 20500 кілограмів з села Костянтинівка Мелітопольського району Запорізької області до смт. Томаківка Дніпропетровської області та діючи умисно, з корисливих мотивів з електронної скриньки « ІНФОРМАЦІЯ_6 » подав останній для ознайомлення завідомо підроблені офіційні документи, а саме: посвідчення водія та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , з фотографією ОСОБА_6 , свідоцтво про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium», реєстраційний номер НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію причепу«TROULLET» з реєстраційним номером НОМЕР_3 .

Після чого,15.08.2017року приблизноо 14 годині ОСОБА_6 ,діючи запопередньою змовоюз ОСОБА_10 та невстановленимиу ходідосудового розслідуванняособами,продовжуючи реалізовуватизлочинний умисел,направлений назаволодіння чужиммайном,шляхом обману, прибувна територіюТОВ «ВРМАгро»,яка розташованаза адресою:Запорізька область,Мелітопольський район,село Костянтинівка,вулиця Центральна,244/2,де пред`явивменеджеру ФОП« ОСОБА_16 » ОСОБА_17 ,раніше отриманнівід ОСОБА_10 ,завідомо підроблені посвідчення водія та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_14 , з фотографією візуально схожою на своє зображення, свідоцтво про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium» реєстраційний номер НОМЕР_2 та свідоцтво про реєстрацію причепу«TROULLET» з реєстраційним номером НОМЕР_3 , на підставі яких здійснив завантаження 20500 кілограмів меду, який належить ТОВ «ВРМ Агро» до вантажного автомобілю «Renault Premium» червоного кольору з підробленим реєстраційним номером НОМЕР_2 та причепу рефрижератору з підробленим реєстраційним номером НОМЕР_3 .

У подальшому, ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_10 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, продовжуючи реалізовувати злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном, під виглядом виконання замовлення з перевезення вантажу, розуміючи, що перевезення меду, який належить ТОВ «ВРМ Агро» необхідно здійснити до ТОВ «АРП Спас», яке розташоване за адресою: Дніпропетровська область, смт. Томаківка, вулиця Пушкіна, 2А, перевіз 20500 кілограмів меду, який належить ТОВ «ВРМ Агро» до території, яка розташована за адресою: Запорізька область, Запорізький район, село Володимирівське, вулиця Жемчужна, 28, яка належить ТОВ «Олія Агро», отримавши можливість фактично розпоряджатися чужим майном, чим завдали ТОВ «ВРМ Агро» матеріальну шкоду в особливо великих розмірах, на суму 800000 гривень.

Таким чином, на думку органа досудового розслідування, своїми умисними діями ОСОБА_10 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.4 ст.190 КК України, яке кваліфікується як заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, кримінальне правопорушення передбачене ч. 4 ст. 358 КК України, яке кваліфікується як використання завідомо підробленого документу та кримінальне правопорушення передбачене ст. 290 КК України, яке кваліфікується як заміна без дозволу відповідних органів номерної панелі з ідентифікаційним номером транспортного засобу.

Крім цього, 12.04.2019 року о 14 годині ОСОБА_10 перебуваючи у місті Запоріжжі, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, маючи умисел на заволодіння чужим майном шляхом обману, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, за допомогою комп`ютерної техніки, використовуючи абонентський номер НОМЕР_6 та підроблені документи, зареєстрував черезглобальну мережуІнтернет сторінкуна сайті«Lardi-Trans.com»,що належитьТОВ «Ларді»(кодЄДПОУ 30516477)під найменуваннямюридичної особи ТОВ «Компанія Транслогістік» (код ЄДПОУ 42540825), з метою отримання замовлень від громадян та суб`єктів господарської діяльності на перевезення вантажу, які в подальшому виконувати не збирався.

Після цього, 05.08.2019 року реалізуючи свій злочинний намір направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 та невстановленими у ході досудового розслідування особами звернувся до невстановленої особи, з метою виготовлення підроблених документів, а саме: посвідчення водія на ім`я ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , свідоцтва про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium» реєстраційний номер НОМЕР_7 та свідоцтва про реєстрацію причепу «SCHMITZ» з реєстраційним номером НОМЕР_8 .

За невстановлених слідством обставин, невідомою особою виготовленні підроблені документи, а саме:

- посвідчення водія на ім`я ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , з фотографією ОСОБА_5 ;

- свідоцтво про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium» реєстраційний номер НОМЕР_7 ;

- свідоцтво про реєстрацію причепу «SCHMITZ» з реєстраційним номером НОМЕР_8 .

Для виконання зазначеного злочинного умислу, щодо заволодіння чужим майном шляхом обману ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, при невстановлених обставинах, часі та місці придбав реєстраційні номери НОМЕР_7 та НОМЕР_8 .

Після цього, при невстановлених обставинах, часі та місці ОСОБА_10 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 , невстановленими у ході досудового розслідування особами, з метою виключення можливості подальшої ідентифікації перефарбували кабіну вантажного автомобілю «Renault Premium» з червоного в білий колір, змінили його реєстраційний номер НОМЕР_4 на реєстраційний номер НОМЕР_7 та змінили реєстраційний номер НОМЕР_5 причепу «FRUEHAUF» на реєстраційний номер НОМЕР_8 .

Після чого, ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на заволодіння чужим майном 23.09.2019 року у мережі Інтернет на сайті «Lardy-trans» знайшов об`яву розміщену ОСОБА_19 про необхідність перевезення вантажу картоплі з смт. Ратне Волинської області до міста Костянтинівка Донецької області.

Цього ж дня, ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, з метою досягнення злочинного умислу, направленого на незаконне заволодіння вантажем картоплі, у телефонній розмові домовився з ОСОБА_19 про завантаження картоплі 24.09.2019 року у смт. Ратне Волинської області та діючи умисно, з корисливих мотивів з номеру телефону НОМЕР_6 через мессенджер «Viber» подав останній для ознайомлення завідомо підроблені офіційні документи, а саме: посвідчення водія на ім`я ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , з фотографією ОСОБА_5 , свідоцтво про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium» реєстраційний номер НОМЕР_7 , свідоцтво про реєстрацію причепу «SCHMITZ» з реєстраційним номером НОМЕР_8 .

Після чого,24.09.2019року приблизнооб 11годині ОСОБА_5 ,діючи запопередньою змовоюз ОСОБА_10 та невстановленимиу ходідосудового розслідуванняособами,продовжуючи реалізовуватизлочинний умисел,направлений назаволодіння чужиммайном,шляхом обману,прибув досмт.Ратне Волинськоїобласті,де пред`явив відправникувантажу ОСОБА_20 ,раніше отриманнівід ОСОБА_10 ,завідомо підроблені посвідчення водія на ім`я ОСОБА_18 , з фотографією візуально схожою на своє зображення, свідоцтво про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium» реєстраційний номер НОМЕР_7 та свідоцтво про реєстрацію причепу «SCHMITZ SKO 24L» з реєстраційним номером НОМЕР_8 , на підставі яких здійснив завантаження 23000 кілограмів картоплі, сортів «Королева Анна» та «Бріз», яка належить ОСОБА_21 до вантажного автомобілю «Renault Premium» білого кольору з підробленим реєстраційним номером НОМЕР_7 та причепу рефрижератору з підробленим реєстраційним номером НОМЕР_8 .

У подальшому, 25.09.2019 року приблизно о 13 годині, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_10 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, продовжуючи реалізовувати злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном, під виглядом виконання замовлення з перевезення вантажу, розуміючи, що перевезення вантажу картоплі необхідно здійснити до міста Костянтинівка Донецької області перевіз 23000 кілограмів картоплі, яка належить ОСОБА_21 до складу, який розташований за адресою: місто Запоріжжя, вул. Чубанова, 5, де діючи умисно, за попередньою змовою з ОСОБА_5 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, здійснив продаж 23000 кілограмів картоплі ОСОБА_22 , чим завдав ОСОБА_21 матеріальну шкоду у великих розмірах, на загальну суму 228570 гривень.

19.06.2019 року о 10 годині ОСОБА_10 перебуваючи у місті Запоріжжі, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, маючи умисел на заволодіння чужим майном шляхом обману, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, за допомогою комп`ютерної техніки, використовуючи абонентський номер НОМЕР_9 та підроблені документи, зареєстрував через глобальну мережу Інтернет сторінку на сайті «Lardi-Trans.com», що належить ТОВ «Ларді» (код ЄДПОУ 30516477) під найменуванням юридичної особи ТОВ «ЛОГІСТИК ГРУП» (код ЄДПОУ 42540825), з метою отримання замовлень від громадян та суб`єктів господарської діяльності на перевезення вантажу, які в подальшому виконувати не збирався.

Після цього, реалізуючи свій злочинний намір направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 та невстановленими у ході досудового розслідування особами звернувся до невстановленої особи, з метою виготовлення підроблених документів, а саме: посвідчення водія на ім`я ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , свідоцтва про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium» реєстраційний номер НОМЕР_10 та свідоцтва про реєстрацію причепу «BURG BRA-18M» з реєстраційним номером НОМЕР_11 .

За невстановлених слідством обставин, невідомою особою виготовленні підроблені документи, а саме:

- посвідчення водія на ім`я ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , з фотографією ОСОБА_5 ;

- свідоцтво про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium» реєстраційний номер НОМЕР_10 ;

- свідоцтво про реєстрацію причепу «BURG BRA-18M» з реєстраційним номером НОМЕР_11 .

Для виконання зазначеного злочинного умислу, щодо заволодіння чужим майном шляхом обману ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, при невстановлених обставинах, часі та місці придбав реєстраційні номери НОМЕР_10 та НОМЕР_11 .

Після цього, при невстановлених обставинах, часі та місці ОСОБА_10 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 невстановленими у ході досудового розслідування особами, з метою виключення можливості подальшої ідентифікації, змінили реєстраційний номер НОМЕР_4 вантажного автомобілю «Renault Premium» на реєстраційний номер НОМЕР_10 та змінили реєстраційний номер НОМЕР_5 причепу «FRUEHAUF» на реєстраційний номер НОМЕР_11 .

Надалі, ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном 03.08.2019 року у мережі Інтернет на сайті «Lardy-trans» знайшов об`яву розміщену менеджером з транспортної експедиційної діяльності ТОВ «ЩЕДРО» ОСОБА_24 про необхідність перевезення продукції ТОВ «ЩЕДРО» за маршрутом Запоріжжя-Івано-Франковськ.

Цього ж дня, ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, з метою досягнення злочинного умислу, направленого на незаконне заволодіння продукцією ТОВ «ЩЕДРО»», у телефонній розмові домовився з ОСОБА_25 , про перевезення масложирової продукції ТОВ «ЩЕДРО» 03.08.2019 року з міста Запоріжжя до міста Івано-Франковськ та діючи умисно, з корисливих мотивів з номеру телефону НОМЕР_9 через мессенджер «Viber» подав останньому для ознайомлення завідомо підроблені офіційні документи, а саме посвідчення водія на ім`я ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , з фотографією ОСОБА_5 , свідоцтво про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium», реєстраційний номер НОМЕР_10 свідоцтва про реєстрацію причепу BURG BRA-18M» з реєстраційним номером НОМЕР_11 .

Після чого,03.08.2019року приблизноо 13годині ОСОБА_5 ,діючи запопередньою змовоюз ОСОБА_10 та невстановленимиу ходідосудового розслідуванняособами,продовжуючи реалізовуватизлочинний умисел,направлений назаволодіння чужиммайном,шляхом обману,прибув натериторію ТОВ«ЩЕДРО»,яка розташованаза адресою:місто Запоріжжя,вулиця Харчова,3,де пред`явивохоронцям ТОВ«ЩЕДРО»,раніше отриманнівід ОСОБА_10 ,завідомо підроблені посвідчення водія на ім`я ОСОБА_23 , з фотографією візуально схожою на своє зображення, свідоцтво про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium» реєстраційний номер НОМЕР_10 та свідоцтво про реєстрацію причепу «BURG BRA-18M» з реєстраційним номером НОМЕР_11 , на підставі яких здійснив завантаження 19535 кілограмів масложирової продукції, яка належить ТОВ «ЩЕДРО» до вантажного автомобілю «Renault Premium» білого кольору з підробленим реєстраційним номером НОМЕР_10 та причепу рефрижератору з підробленим реєстраційним номером НОМЕР_11 .

У подальшому, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_10 та невстановленими у ході досудового розслідування особами, продовжуючи реалізовувати злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном, під виглядом виконання замовлення з перевезення вантажу, розуміючи, що перевезення масложирової продукції ТОВ «Щедро» необхідно здійснити до пункту відвантаження, який розташований за адресою: місто Івано-Франківськ, вулиця Євгена Коновальця, 425 а, перевіз 19535 кілограмів масложирової продукції до невстановленого місця а отримавши можливість фактично розпоряджатися чужим майном, здійснили її продаж, чим завдали ТОВ «ЩЕДРО» (код ЄРДПОУ 41162327) матеріальну шкоду у великих розмірах на суму 547565 гривень.

Крім того, приблизно на початку 2018 року, ОСОБА_10 розумуючи, що для заволодіння чужим майном шляхом обману в більших розмірах, необхідно створити організовану групу.

Зцією метою,09.01.2018року,маючи умиселна заволодіннячужим майномшляхом обмануувеликих розмірах, у складі організованої групи, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, розробив план злочинної діяльності.

З метою реалізації плану, за допомогою комп`ютерної техніки, використовуючи абонентський номер НОМЕР_12 та підроблені документи, зареєстрував черезглобальну мережуІнтернет сторінкуна сайті«Lardi-Trans.com»,що належитьТОВ «Ларді»(кодЄДПОУ 30516477)під найменуваннямюридичної особи ТОВ «Тайгр» (код ЄДПОУ 41853540), для злочинної діяльності організованої групи, завдяки якій учасники організованої групи мали можливість отримувати замовлення від громадян та суб`єктів господарської діяльності на перевезення вантажу, яким вони б могли заволодіти шляхом обману.

Після цього, продовжуючи реалізовувати злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману у великих розмірах, у складі організованої групи, згідно розробленого плану ОСОБА_10 приблизно на початку грудня 2019 року, перебуваючи у м. Запоріжжі, запропонував ОСОБА_5 , з яким раніше неодноразово вчиняв заволодіння чужим майном у великих розмірах, шляхом обману та будучи впевненим в ньому, запропонував йому вступити в створену ним організовану групу, довівши до останнього свій злочинний план, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману у великих розмірах, на що останній надав свою згоду. Тим самим, ОСОБА_10 залучив ОСОБА_5 до створеної ним організованої групи.

Після цього, приблизно в середині грудня 2019 року ОСОБА_10 за рекомендацією ОСОБА_5 , знаходячись у м. Запоріжжі, запропонував ОСОБА_7 вступити в створену ним організовану групу, довівши до останнього свій злочинний план, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману у великих розмірах, на що останній надав свою згоду. Тим самим, ОСОБА_10 залучив ОСОБА_7 до створеної ним організованої групи.

Згідно з розподіленими ролями ОСОБА_10 та розробленого плану, як організатор групи, керував діями всіх учасників, планував вчинення злочинів, підбирав осіб, відносно яких необхідно було вчинити шахрайські дії, замовляв підроблені документи та підроблені реєстраційні номери на вантажні автомобілі, на яких вони планували перевозити вантаж, розподіляв між учасниками кошти, отриманні злочинним шляхом.

ОСОБА_5 , відповідно до розподілених ОСОБА_10 ролей та розробленого плану, повинен був використовуючи підроблені документи та реєстраційні номери на вантажному автомобілі прибувати до місця завантаження вантажу та доставляти вантаж отриманий шахрайським шляхом до визначеного ОСОБА_10 місця розвантаження.

ОСОБА_26 , відповідно до розподілених ОСОБА_10 ролей та розробленого плану, повинен був використовуючи підроблені документи та реєстраційні номери на вантажному автомобілі прибувати до місця завантаження вантажу та доставляти вантаж отриманий шахрайським шляхом до визначеного ОСОБА_10 місця розвантаження.

Таким чином, ОСОБА_10 створив злочинну організовану групу, члени якої були об`єднані єдиним планом, з розподілом ролей її учасників, відомих кожному з її учасників. Злочинне об`єднання, яке створив ОСОБА_10 , з метою заволодіння чужим майном шляхом обману у великих розмірах, характеризувалось стійкістю, що виражалося у його згуртованості і стабільності.

Для конспірації своїх злочинних дій та уникнення викриття правоохоронними органами, члени організованої групи, придбали сім картки мобільних операторів з номерами НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 та звернулися до невстановлених слідством осіб, якими були виготовленні підроблені документи, а саме:

- свідоцтво про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium» реєстраційний номер НОМЕР_10 ;

- свідоцтво про реєстрацію причепу «BURG» з реєстраційним номером НОМЕР_11 ;

- посвідчення водія на ім`я ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , з фотографією візуально схожою на зображення ОСОБА_7 ;

- реєстраційні номери НОМЕР_10 та НОМЕР_11 , які прикріпили до вантажного автомобіля «Renault Premium» та причепу рефрижератору.

Надалі, ОСОБА_10 , діючи у складі організованої групи, з відома ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на заволодіння чужим майном, шляхом обману у великих розмірах, в мережі Інтернет почав пошук осіб, відносно яких можливо буде вчинити шахрайські дії, у зв`язку з чим 25.12.2019 року на сайті «Lardy-trans» знайшов об`яву розміщену ТОВ «V-ЕКТОР» про необхідність перевезення вантажу мандаринів ТОВ «ДЖИЛИЛЛЕР» з м. Одеса.

Цього ж дня, ОСОБА_10 , діючи у складі організованої групи, з відома ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , з метою досягнення злочинного умислу, направленого на незаконне заволодіння чужим майном шляхом обману у великих розмірах, а саме вантажем мандаринів ТОВ «ДЖИЛИЛЛЕР», у телефонній розмові домовився з представником ТОВ «V-ЕКТОР» про перевезення вантажу цитрусових з міста Одеса до міста Дніпро.

Після чого ОСОБА_10 , діючи у складі організованої групи, з відома ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , 26.12.2019 року з номеру телефону НОМЕР_12 через мессенджер «Viber» подав останньому для ознайомлення завідомо підроблені посвідчення водія на ім`я ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , з фотографією ОСОБА_7 , свідоцтво про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium» реєстраційний номер НОМЕР_10 , свідоцтво про реєстрацію причепу «BURG» з реєстраційним номером НОМЕР_11 .

Після чого,28.12.2019року приблизноо 23годині, ОСОБА_26 , діючиу складіорганізованої групи,разом з ОСОБА_5 ,за вказівкою ОСОБА_10 та згіднорозробленого плану,продовжуючи реалізовуватизлочинний умисел,направлений назаволодіння чужиммайном шляхомобману увеликих розмірах,прибув доскладу ТОВ«ДЖИЛИЛЛЕР»,за адресою: м.Одеса,вул.Новомосковська дорога,2/1,де пред`явив комірникуТОВ «ДЖИЛИЛЛЕР» ОСОБА_27 ,раніше отриманнівід ОСОБА_10 ,завідомо підроблені: посвідчення водія на ім`я ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , з фотографією візуально схожою на своє зображення, свідоцтво про реєстрацію вантажного автомобіля «Renault Premium» реєстраційний номер НОМЕР_10 , свідоцтво про реєстрацію причепу «BURG» з реєстраційним номером НОМЕР_11 , на підставі яких здійснив завантаження 20 кілограмів мандаринів першого ґатунку сорту «Satsuma», врожаю 2019 року, вартістю 500000 гривень

У подальшому, 29.12.2019 року ОСОБА_26 , діючи у складі організованої групи, у супроводі ОСОБА_5 за вказівкою ОСОБА_10 , продовжуючи реалізовувати злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном, шляхом обману у великих розмірах, під виглядом виконання замовлення з перевезення вантажу, розуміючи, що перевезення вантажу мандаринів необхідно здійснити до ТОВ «АТБ-Маркет» за адресою: місто Дніпро, вулиця Олександра Поля,40, перевезли 20000 кілограмів мандаринів до міста Дніпро та отримавши можливість фактично розпоряджатися чужим майном, здійснили продаж мандаринів першого ґатунку сорту «Satsuma», врожаю 2019 року, загальною вагою 20000 кілограмів, вартістю 500000 гривень невстановленим особам, чим завдали ТОВ «ДЖИЛИЛЛЕР» (код ЄРДПОУ 41475991) матеріальну шкоду у великих розмірах, на вищевказану суму. Після чого, ОСОБА_10 , розподілив отриманні грошові кошти між членами організованої групи в раніше обумовлених долях.

15.05.2020 року ОСОБА_10 , ОСОБА_6 та ОСОБА_5 у кримінальному провадженні № 12017080140003711 від 17.08.2017 року, повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 190, ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ст. 290 КК України.

16.05.2020 року ОСОБА_7 у кримінальному провадженні № 12017080140003711 від 17.08.2017 року, повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч. 4 ст. 358 КК України.

21.05.2020 року відносно підозрюваних ОСОБА_10 та ОСОБА_5 обрано запобіжні заходи у вигляді домашніх арештів.

31.07.2020 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358, ст. 290, ч. 3 ст. 28 ст. 290 КПК України.

03.08.2020 року ОСОБА_10 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358, ст. 290, ч. 3 ст. 28 ст. 290 КПК України.

04.08.2020 року ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 28 ст. 290 КПК України.

07.07.2020 року ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12017080140003711від 17.08.2017продовжено до чотирьох місяців, тобто до 15.09.2020 року.

07.08.2020 року матеріали досудових розслідувань № 12017080140003711 від 17.08.2018 року були об`єднанні з матеріалами кримінальних проваджень №1202008000000256 від 01.07.2020 року за ч. 2 ст. 190 КК України та № 12015080350001745 від 28.12.2015 року за ч. 4 ст. 190 КК України. Досудове розслідування продовжено у кримінальному провадженні № 12015080350001745 від 28.12.2015 року.

Чотирьохмісячний строк досудового розслідування спливає 15.09.2020 року, однак, внаслідок особливої складності кримінального провадження завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки у кримінальному провадженні необхідно виконати наступне:

1. Долучити до матеріалів кримінального провадження висновок судової товарознавчої експертизи меду, викраденого у ОСОБА_28 .

2. Долучити до матеріалів кримінального провадження висновок судової комп`ютерно-технічної експертизи ноутбуку, вилученого під час проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_29 .

3. Отримати тимчасовий доступ до інформації ТОВ «Інтертелеком» по номеру картки, яка працювала з модемом, який використовувався для вчинення кримінального правопорушення.

4. Звернутися до Запорізького апеляційного суду з клопотанням про використання матеріалів НСРД з кримінального провадження № 12018080020001011, по якому прийняте рішення про закриття.

5. У встановленому законом порядку долучити до матеріалів кримінального провадження клопотання про проведення негласних слідчих дій, оперативно розшукових заходів та ухвали слідчого судді Апеляційного суду Запорізької області про надання дозволів на проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

6. Встановити повне коло осіб, причетних до скоєння злочинів, вирішити питання про пред`явлення останнім підозр у вчиненні кримінальних правопорушень.

7. З урахуванням зібраних під час досудового розслідування у кримінальному провадженні матеріалів, вирішити питання щодо кінцевої кваліфікації дій підозрюваних та складання остаточного повідомлення про підозру.

8. Продовжити строки дії запобіжних заходів підозрюваним особам.

9. Виконати інші необхідні слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні, необхідність в яких виникне за результатами встановлених обставин.

Зазначені процесуальні дії не було проведено раніше, оскільки в кримінальному провадженні наявна велика кількість учасників, процесуальний статус яких на даний час не визначений, що збільшує обсяг обставин, які підлягають доказуванню.

Крім цього, під час розслідування проведена значна кількість слідчих дій, за результатами яких виникла потреба у проведенні додаткових та нових слідчих і розшукових дій. Особлива складність кримінального провадження зумовлена тяжкістю злочинів, що розслідуються та кількістю, складністю і тривалістю проведення призначених судових експертиз.

Процесуальні дії, які потрібно провести, необхідні для повного і неупередженого розслідування і їх результати матимуть значення для судового розгляду.

На підставі викладеного, беручи до уваги, що для виконання зазначених слідчих дій необхідно строк не менше 6 місяців, а провести слідчі дії, які необхідні для повного та всебічного розслідування кримінального провадження, в зазначений термін неможливо з об`єктивних причин, а також те, що вищевказане кримінальне провадження має особливу складність, слідчий просив продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні за № 12015080350001745від 28.12.2015року до шести місяців, тобто до 15.11.2020 року.

У судовому засіданні прокурор та слідчий підтримали подане клопотання і просили його задовольнити.

Підозрювані ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та їх захисник адвокат ОСОБА_8 , а також захисник підозрюваного ОСОБА_10 адвокат ОСОБА_11 в судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечували, посилаючись на те, що клопотання є необґрунтованим, та жодних підстав для його задоволення не має.

Підозрюваний ОСОБА_26 та його захисник адвокат ОСОБА_9 в судовому засіданні проти задоволення клопотання не заперечували.

Підозрюваний ОСОБА_10 у судове засідання не з`явився.

Вислухавши пояснення прокурора, слідчого, підозрюваних, захисників підозрюваних, дослідивши подане клопотання та надані слідчим матеріали, якими обґрунтовується клопотання, приходжу до наступних висновків.

Згідно пункту 2 абзацу третього частини першоїстатті 219 КПК Українидосудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Відповідно до п. 2 ч. 3ст. 294 КПК України,якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першоїстатті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другоїстатті 219 цього Кодексудо шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора.

Згідно частини 1статті 295-1 КПК Україниу випадках, передбаченихстаттею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Встановлено, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12015080350001745 від 28.12.2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ст. 290, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358, ст. 290, ч. 3 ст. 28 ст. 290 КК України.

15.05.2020 року ОСОБА_10 , ОСОБА_6 та ОСОБА_5 у кримінальному провадженні № 12017080140003711 від 17.08.2017 року, повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 190, ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ст. 290 КК України.

16.05.2020 року ОСОБА_7 у кримінальному провадженні № 12017080140003711 від 17.08.2017 року, повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч. 4 ст. 358 КК України.

21.05.2020 року відносно підозрюваних ОСОБА_10 та ОСОБА_5 обрано запобіжні заходи у вигляді домашніх арештів.

31.07.2020 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358, ст. 290, ч. 3 ст. 28 ст. 290 КПК України.

03.08.2020 року ОСОБА_10 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358, ст. 290, ч. 3 ст. 28 ст. 290 КПК України.

04.08.2020 року ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 28 ст. 290 КПК України.

07.07.2020 року ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12017080140003711від 17.08.2017продовжено до чотирьох місяців, тобто до 15.09.2020 року.

07.08.2020 року матеріали досудових розслідувань № 12017080140003711 від 17.08.2018 року були об`єднанні з матеріалами кримінальних проваджень №1202008000000256 від 01.07.2020 року за ч. 2 ст. 190 КК України та № 12015080350001745 від 28.12.2015 року за ч. 4 ст. 190 КК України. Досудове розслідування продовжено у кримінальному провадженні № 12015080350001745 від 28.12.2015 року.

У клопотанні слідчий посилається на те, що строк досудового розслідування, продовжений Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя, закінчується 15.09.2020 року, однак завершити досудове слідство до вказаного строку не надається можливим, у зв`язку із складністю провадження, оскільки у кримінальному провадженні потрібно долучити до матеріалів кримінального провадження висновок судової товарознавчої експертизи меду, викраденого у ОСОБА_28 ; долучити до матеріалів кримінального провадження висновок судової комп`ютерно-технічної експертизи ноутбуку, вилученого під час проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_29 ; отримати тимчасовий доступ до інформації ТОВ «Інтертелеком» по номеру картки, яка працювала з модемом, який використовувався для вчинення кримінального правопорушення; звернутися до Запорізького апеляційного суду з клопотанням про використання матеріалів НСРД з кримінального провадження № 12018080020001011, по якому прийняте рішення про закриття; у встановленому законом порядку долучити до матеріалів кримінального провадження клопотання про проведення негласних слідчих дій, оперативно розшукових заходів та ухвали слідчого судді Апеляційного суду Запорізької області про надання дозволів на проведення негласних слідчих (розшукових) дій; встановити повне коло осіб, причетних до скоєння злочинів, вирішити питання про пред`явлення останнім підозр у вчиненні кримінальних правопорушень; з урахуванням зібраних під час досудового розслідування у кримінальному провадженні матеріалів; вирішити питання щодо кінцевої кваліфікації дій підозрюваних та складання остаточного повідомлення про підозру; продовжити строки дії запобіжних заходів підозрюваним особам; виконати інші необхідні слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні, необхідність в яких виникне за результатами встановлених обставин.

Під час розгляду клопотання прокурором та слідчим доведено, що додатковий строк, на який слідчий просить продовжити досудове розслідування, дійсно необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, та які можливо отримати тільки в результаті проведення зазначених заходів забезпечення кримінального провадження. В результаті проведення вказаних процесуальних дій, будуть отримані додаткові докази, які можуть бути використані під час судового розгляду кримінального провадження для встановлення обєктивної істини у справі.

Також встановлено, що на теперішній час з обєктивних причин неможливо виконати вимогист. 290 КК Українищодо відкриття матеріалів досудового розслідування підозрюваним та їх захисникам, оскільки стороною обвинувачення не зібрані усі докази по справі та не отримано тимчасовий доступ до документів, що також унеможливлює закінчення досудового розслідування у продовжений судом строк.

Усі доводи адвокатів ОСОБА_8 та ОСОБА_11 у судовому засіданні в наданих запереченнях зводяться лише до їх незгоди з предявленим підозрюваним ОСОБА_10 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 підозрою і відсутності на їх думку належних, допустимих та достовірних доказів щодо їх винуватості.

Оцінюючі у сукупності усі наведені стороною захисту заперечення та матеріали суд до уваги їх не бере та відхиляє, оскільки предметом розгляду даного клопотання є встановлення передбачених законом підстав для продовження строку досудового розслідування, а питання щодо обґрунтованості предявленої підозри, розумних строків її розгляду судом першої інстанції та доведеності вини підозрюваних, слідчим суддею під час розгляду даного клопотання не досліджуються.

Таким чином, з огляду на особливу складність кримінального провадження та зібрані під час досудового розслідування відомості, беручи до уваги, що для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду у кримінальному провадженні необхідний додатковий час, зокрема для проведення відповідних процесуальних дій та заходів забезпечення кримінального провадження, а також те, що вказані дії не могли бути здійснені та завершенні раніше з обєктивних причин, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню та строк досудового розслідування необхідно продовжити до шести місяців.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого слідчого управління Головного управління Національної поліції в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_12 задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні за № 12015080350001745 від 28.12.2015 року до шести місяців, тобто до 15.11.2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Вступна та резолютивна частини ухвали постановлені в нарадчій кімнаті та проголошені у судовому засіданні 15.09.2020 року.

Повний текст ухвали виготовлений 16.09.2020 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91672839
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.12.2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358, ст. 290, ч. 3 ст. 28, ст. 290 КК України

Судовий реєстр по справі —335/7246/20

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 06.10.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 15.09.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 15.09.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 15.09.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 14.09.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні