Рішення
від 21.09.2020 по справі 420/2456/20
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/2456/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 вересня 2020 року Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Бжассо Н.В.,

за участі секретаря судового засідання Музики І.О.,

за участі сторін:

представника позивача Самарської І.О. (згідно довіреності),

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Одеса за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Опорного закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області за участі третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Управління освіти, культури, молоді та спорту Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю)

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Опорного закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області за участі третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Управління освіти, культури, молоді та спорту Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району, за результатом розгляду якого, позивач просить суд:

Застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до Опорного закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області (ЄДРПОУ: 34254466, юридична адреса: 67770, Одеська обл., Білгород-Дністровський р-н., с. Шабо, вул. Шанцера, 1) :

- у спосіб: у вигляді повного зупинення експлуатації приміщень Софіївської філії І-ІІ ступенів Опорного закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області за адресою: 67791, Одеська обл., Білгород-Дністровський р-н., с. Софіївкка, вул. 28 Червня, 75;

- у порядок: шляхом відключення за допомогою фахівців енергопостачальних організацій вищевказаних будівель Софіївської філії І-ІІ ступенів Опорного закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області від джерел електропостачання (або інших електромереж, електроприладів, пристроїв, обладнання, установок), обмеження до них доступу, за винятком проведення робіт з усунення недоліків зазначених в акті перевірки № 697 від 18.12.2019 року, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі та можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей, зазначених в акті перевірки № 697 від 18.12.2019 року за номерами: 1-13, 15, 16.

В обґрунтування адміністративного позову представник позивача зазначає, що з 12-18 грудня 2019 року, відповідно до вимог Кодексу цивільного захисту України, наказу ГУ ДСНС України в Одеській області № 420 від 11.12.2019 року Про проведення позапланових перевірок на підставі Посвідчення на проведення перевірки від 11.12.2019 року № 738 провідним фахівцем Білгород-Дністровського МРВ ГУ ДСНС України в Одеській області, здійснено позапланову перевірку Софіївської філії І-ІІ ступенів Опорного закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, під час якої перевірено: будівлі, споруди, приміщення, територію з метою перевірки додержання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, за результатами якої складено Акт № 697 від 18.12.2019 року. Актом встановлені порушення приписів Кодексу цивільного захисту України, Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС України № 1417 від 30.12.2014 року, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05.03.2015 року за № 252/26697 та інших чинних нормативно-правових актів, стандартів.

Порушеннями за номерами 1-13,15-16 є такими, що впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі, що можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей, а також неможливістю її ефективної ліквідації та рятуванню людей. Будь-яких скарг під час проведення позапланового заходу чи заперечень на Акт № 697, який вручено завідуючій Софіївської філії І-ІІ ступенів Опорного закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, не надходило. Подальша експлуатація Опорного закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, з виявленими порушеннями створює реальну та невідворотну загрозу життю та здоров`ю людей.

Ухвалою суду від 01.04.2020 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 05.05.2020 року.

27.04.2020 року від представника відповідача надійшов відзив на адміністративний позов, згідно з яким відповідач повідомив суд про часткове усунення порушень, що наведені у акті перевірки від 18.12.2019 року № 697.

30.04.2020 року від представника позивача надійшла відповідь на відзив на адміністративний позов.

Ухвалою суду від 23.06.2020 року, яка занесена до протоколу підготовчого засідання, суд залучив до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Управління освіти, культури, молоді та спорту Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району.

02.07.2020 року від представника відповідача надійшли документи по справі.

Ухвалою суду від 24.07.2020 року, яка занесена до протоколу підготовчого засідання, суд закрив підготовче провадження у справ та призначив справу до судового розгляду по суті на 11.09.2020 року.

Під час судового розгляду справи представник позивача позовні вимоги підтримала та просила задовольнити.

Відповідач та третя особа у судове засідання не з`явилися, належним чином та своєчасно повідомлялися про дату, час і місце судового розгляду. 09.09.2020 року від представника відповідача надійшло клопотання про розгляд справи без участі відповідача. Причини неявки третьої особи суду не відомо.

Суд вислухав представника позивача, розглянув матеріали справи, всебічно і повно з`ясував всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінив надані учасниками справи докази в їх сукупності та робить наступні висновки.

У період з 12.12.2019 року по 18.12.2019 року ГУ ДСНС в Одеській області проведено позапланову перевірку щодо дотримання Софіївською філією І-ІІ ступенів Опорного навчального закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Під час перевірки була присутня завідуюча Софіївської філії І-ІІ ступенів Опорного навчального закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Меркулова Т.М .

За результатами перевірки складено акт № 697 від 18.12.2019 року, з огляду на який позивачем виявлено 16 порушень вимог законодавства.

Суд встановив, що порушення, які зазначені у пунктах 1-13,15,16 розділу Опис виявлених порушень вимог законодавства є такими, що впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі, що можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей.

Акт перевірки отримала особисто завідуюча установи відповідача - 18.12.2019 року.

Суд встановив, що 04.05.2020 року Білгород-Дністровським МРВ ГУ ДСНС в Одеській області проведено повторно позапланову перевірку щодо дотримання Софіївською філією І-ІІ ступенів Опорного навчального закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Під час перевірки була присутня завідуюча Софіївської філії І-ІІ ступенів опорного навчального закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Меркулова Т.М .

За результатами перевірки складено Акт № 75 від 04.05.2020 року, з огляду на який позивачем виявлено 7 порушень вимог законодавства, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі, що можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей.

Порушення під номерами 1-7, що вказані в Акті перевірки № 75 від 04.05.2020 року, відповідають порушенням під номерами 1, 2, 3, 5, 9, 10, 16, що вказані в Акті перевірки № 697 від 18.12.2019 року.

Акт перевірки № 75 від 04.05.2020 року та Припис № 57 від 04.05.2020 року отримала особисто завідуюча установи відповідача - 04.05.2020 року.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності , державний нагляд (контроль) - діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, державних колегіальних органів, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування (далі - органи державного нагляду (контролю)) в межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб`єктами господарювання та забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, прийнятного рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища.

У відповідності до п.п. 12 ч. 1 ст. 67 Кодексу цивільного захисту України, до повноважень центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, належить звернення до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки роботи підприємстві окремих виробництв, виробничих дільниць, експлуатації будівель, об`єктів, споруд, цехів, дільниць, а також машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, зупинення проведення робіт, у тому числі будівельно-монтажних, випуску і реалізації пожежо-небезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту, надання послуг, якщо ці порушення створюють загрозу життю та/або здоров`ю людей.

Відповідно до ч. 1 ст. 68 Кодексу цивільного захисту України, посадові особи центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, у разі порушення вимог законодавства з питань техногенної та пожежної безпеки, у тому числі невиконання їх законних вимог, зобов`язані застосовувати санкції, визначені законом.

Згідно з ч. 2 ст. 68 Кодексу цивільного захисту України, у разі встановлення порушення вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створює загрозу життю та здоров`ю людей, посадові особи центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сферах техногенної та пожежної безпеки, звертаються до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатації будівель, споруд, окремих приміщень, випуску та реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту у порядку, встановленому законом.

Як встановлено частиною 1 статті 70 Кодексу цивільного захисту України, підставою для звернення центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, об`єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів є:

1) недотримання вимог пожежної безпеки, визначених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами, стандартами, нормами і правилами;

2) порушення вимог пожежної безпеки, передбачених стандартами, нормами і правилами, під час будівництва приміщень, будівель та споруд виробничого призначення;

3) випуск і реалізація вибухопожежонебезпечної продукції та продукції протипожежного призначення з відхиленням від стандартів чи технічних умов або без даних щодо відповідності такої продукції вимогам пожежної безпеки;

4) нездійснення заходів щодо захисту персоналу від шкідливого впливу ймовірних надзвичайних ситуацій;

5) відсутність на виробництвах, на яких застосовуються небезпечні речовини, паспортів (формулярів) на обладнання та апаратуру або систем із забезпечення їх безперебійної (безаварійної) роботи;

6) невідповідність кількості засобів індивідуального захисту органів дихання від небезпечних хімічних речовин нормам забезпечення ними працівників суб`єкта господарювання, їх непридатність або відсутність;

7) порушення правил поводження з небезпечними речовинами;

8) відсутність або непридатність до використання засобів індивідуального захисту в осіб, які здійснюють обслуговування потенційно небезпечних об`єктів або об`єктів підвищеної небезпеки, а також в осіб, участь яких у ліквідації наслідків надзвичайної ситуації передбачена планом локалізації і ліквідації наслідків аварій;

9) відсутність на об`єкті підвищеної небезпеки диспетчерської служби або її неготовність до виконання покладених на неї завдань, у тому числі через відсутність відповідних документів, приладів, обладнання або засобів індивідуального захисту;

10) неготовність до використання за призначенням аварійно-рятувальної техніки, засобів цивільного захисту, а також обладнання, призначеного для забезпечення безпеки суб`єктів господарювання;

11) проведення робіт з будівництва будинків та споруд, розміщення інших небезпечних об`єктів, інженерних і транспортних комунікацій, які порушують встановлений законодавством з питань техногенної безпеки порядок їх проведення або проведення яких створює загрозу безпеці населення, суб`єктам господарювання, обладнанню та майну, що в них перебувають.

Згідно частини 2 статті 70 Кодексу цивільного захисту України, повне або часткове зупинення роботи підприємств, об`єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, виконання робіт, надання послуг здійснюється виключно за рішенням адміністративного суду.

Відповідно до преамбули Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності , цей Закон визначає правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов`язки та відповідальність суб`єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю).

Частиною 5 статті 4 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності встановлено, що повне або часткове зупинення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг допускається за постановою адміністративного суду, ухваленою за результатами розгляду позову органу державного нагляду (контролю) щодо застосування заходів реагування. Вжиття інших заходів реагування, передбачених законом, допускається за вмотивованим письмовим рішенням керівника органу державного нагляду (контролю) чи його заступника, а у випадках, передбачених законом, - із наступним підтвердженням обґрунтованості вжиття таких заходів адміністративним судом.

Частиною 7 статті 7 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності визначає, що на підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду. У разі необхідності вжиття інших заходів реагування орган державного нагляду (контролю) протягом п`яти робочих днів з дня завершення здійснення заходу державного нагляду (контролю) складає припис, розпорядження, інший розпорядчий документ щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу, а у випадках, передбачених законом, також звертається у порядку та строки, встановлені законом, до адміністративного суду з позовом щодо підтвердження обґрунтованості вжиття до суб`єкта господарювання заходів реагування, передбачених відповідним розпорядчим документом.

Частина 10 зазначеної статті також передбачає, що у разі якщо обґрунтованість заходів реагування, зазначених у розпорядчих документах щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходів державного нагляду (контролю), відповідно до закону має бути підтверджена адміністративним судом, зазначені в таких документах строки усунення виявлених порушень, застосування до суб`єкта господарювання санкцій обраховуються з дня набрання законної сили постановою адміністративного суду про підтвердження обґрунтованості вжиття заходів реагування.

Суд зазначає, що перевірки позивачем проводилися у присутності уповноваженого представника відповідача, якому було вручено копії актів перевірки та приписи. В актах перевірки відсутні будь-які заперечення або зауваження щодо проведених перевірок та складених актів. Відповідач не надав суду доказів на підтвердження усунення порушень, що наведені в Акті від 04.05.2020 року № 75, що складений за результатом повторної перевірки відповідача.

Проте, суд зазначає, що з урахуванням того, що структурним підрозділом позивача проведено повторно перевірку Софіївської філії І-ІІ ступенів Опорного закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області, згідно з якою встановлено, що відповідач частково усунув порушення вимог законодавства, що вказані в Акті перевірки від 18.12.2019 року № 697 та складено новий Акт № 75 від 04.05.2020 року, в якому у пунктах 1-7 перелічені порушення, що не усунуті відповідачем, суд робить висновок, що вимоги позивача належать до часткового задоволення та заходи реагування мають бути застосовані до повного усунення відповідачем порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які впливають на ризик виникнення надзвичайних ситуацій, аварії чи пожежі та можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей, зазначених в Акті перевірки № 75 від 04 травня 2020 року під №№ 1-7.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Згідно зі ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Таким чином, суд робить висновок, що адміністративний позов належить до часткового задоволення.

Керуючись ст.ст.2, 3, 6, 8, 9, 73, 74, 75, 76, 77, 94, 173-183, 192-228, 243, 245, 246, 250, 262, 295 КАС України, суд

ВИРІШИВ:

Задовольнити частково адміністративний позов Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Опорного закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області за участі третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Управління освіти, культури, молоді та спорту Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

Застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до Опорного закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області, код ЄДРПОУ: 34254466, юридична адреса: 67770, Одеська область, Білгород-Дністровський район, с. Шабо, вулиця Шанцера, 1:

- у спосіб: повного зупинення експлуатації будівель Софіївської філії І-ІІ ступенів Опорного закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області, за адресою: 67791, Одеська область, Білгород-Дністровський район, с. Софіївка, вул. 28 Червня, 75.

- у порядок: шляхом відключення за допомогою фахівців енергопостачальних організацій вищевказаних будівель Софіївської філії І-ІІ ступенів Опорного закладу Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області від джерел електропостачання (або інших електромереж, електроприладів, пристроїв, обладнання, установок), обмеження до них доступу, за винятком проведення робіт з усунення недоліків зазначених в Акті перевірки № 75 від 04 травня 2020 року до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які впливають на ризик виникнення надзвичайних ситуацій, аварії чи пожежі та можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей, зазначених в Акті перевірки № 75 від 04 травня 2020 року під №№ 1-7.

В іншій частині позову - відмовити.

Відповідно до статті 255 КАС України рішення суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно з частиною першою статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складання повного тексту рішення.

Апеляційна скарга подається учасниками справи відповідно до п.15.5 ч.1 розділу VІІ Перехідні положення КАС України через Одеський окружний адміністративний суд до П`ятого апеляційного адміністративного суду.

Позивач - Головне управління ДСНС України в Одеській області (адреса місцезнаходження: 65091, м. Одеса, вул. Прохорівська, 6, код ЄДРПОУ: 38643633).

Відповідач - Опорний заклад Шабівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області (юридична адреса: 67770, Одеська область, Білгород-Дністровський район, с. Шабо, вулиця Шанцера, 1, код ЄДРПОУ: 34254466).

Третя особа - Управління освіти, культури, молоді та спорту Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району (адреса: будинок 63, вулиця Центральна, с. Шабо., Білгоро-Дністровський район, Одеська область, код ЄДРПОУ: 42045473)

Повний текст рішення складений та підписаний судом 21 вересня 2020 року.

Суддя Н.В. Бжассо

.

Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено23.09.2020
Номер документу91687855
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю

Судовий реєстр по справі —420/2456/20

Ухвала від 09.12.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 04.11.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Рішення від 21.09.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бжассо Н.В.

Ухвала від 01.04.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бжассо Н.В.

Ухвала від 25.03.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бжассо Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні