Рішення
від 21.09.2020 по справі 677/77/19
КРАСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Красилівський районний суд Хмельницької області

Справа № 677/77/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

ЗАОЧНЕ

21.09.2020 м.Красилів

Красилівський районний суд Хмельницької області у складі:

головуючого - судді Вознюка Р.В.

за участі секретаря судового засідання Басистої Т.В.

справа № 677/77/19,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі - товариство з обмеженою відповідальністю Укртех Торг ,

вимоги позову - захист прав споживача,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду справу в порядку загального позовного провадження.

І. Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача

В обґрунтування позову позивачка вказала, що 17.10.2018 між нею та товариством з обмеженою відповідальністю Укртех Торг (надалі ТОВ Укртех Торг , Виконавець), було укладено договір № 00991 про надання послуг (надалі- Договір), предметом якого було надання послуги, пов`язаної із здійсненням послуги з пошуку транспортного засобу, що стане предметом лізингу або перейде у власність замовника, за наступними характеристиками: Skoda Fabia 1,6 Ambition, 2015 року випуску, вартістю 161 200 грн. Після укладення договору позивачка перерахувала на рахунок відповідача заздалегідь обумовлену суму за послугу з пошуку транспортного засобу у розмірі 32 000 грн.. Відповідно до п. 5 Договору, даний договір укладається Сторонами на строк 1 рік., при цьому у договорі строк виконання Виконавцем його обов`язків не визначений. Зазначає, що Виконавець не приступив до виконання умов договору, послуги з підбору не надав, закрив офіс у м. Хмельницькому, перестав відповідати на телефонні дзвінки позивачки. Договір відповідач не виконав, а сплачені кошти не повернув.

Позивачка вважає, що відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України Про захист прав споживачів вона має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) та вимагати відшкодування збитків в розмірі 32000 грн. З метою досудового врегулювання виниклого питання, зверталася до відповідача з письмовими заявами - 12.12.2018 з вимогою про виконання обов`язків, покладених на Виконавця у семиденний строк з моменту її отримання, та 29.12.2018 - з претензією про відмову від Договору, і вимогою повернути сплачені кошти у розмірі 32000 грн., які не привели до жодних результатів. У зв`язку з наведеним просить стягнути з відповідача на свою користь збитки у розмірі 32000 грн.

Заперечень відповідача до суду не надійшло.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи

Позивачка та її представник в судове засідання не з`явилися, представник позивачки у заяві позов підтримав та просить справу розглядати за його та позивачки відсутності, щодо заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач, який повідомлений про дату, час і місце судового засідання належним чином, в судове засідання повторно не з`явився, відзив на позов не подав та про причини неявки суд не повідомив.

ІІІ. Процесуальні дії у справі

04.02.2019 відкрито провадження у справі.

21.09.2020 судом ухвалено проводити заочний розгляд справи.

IV. Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин

Судом встановлено, що 17.10.2018 між позивачкою та ТОВ Укртех Торг укладено договір № 00991 про надання послуг, предметом якого було надання послуги, пов`язаної із здійсненням послуги з пошуку транспортного засобу, що стане предметом лізингу або перейде у власність замовника, за наступними характеристиками: Skoda Fabia 1,6 Ambition, 2015 року випуску, вартістю 161 200 грн.

Пунктом 2 Договору передбачено, що виконавець зобов`язаний здійснити пошук автомобіля за характеристиками у чіткій відповідності до п.1 Договору, надати консультації щодо вибору автомобілю, провести переговори щодо придбання автомобіля у власність замовника або лізингової компанії, провести перевірку технічного стану автомобіля та законність документів на нього, погодити із замовником обраний автомобіль для його подальшого викупу, підготувати всі необхідні документи для оформлення договору купівлі-продажу автомобіля із умовою подальшого передання у лізинг або власність замовника.

З пункту 10 Договору вбачається, що виконавець надає послугу особисто. За погодженням замовника виконавець може доручити виконання послуги, обумовленої умовами даного Договору третій особі. Замовник не оплачує послуги та виконання послуги третьою особою.

Відповідно до пункту 14 Договору даний договір припиняється на загальних підставах припинення договору, а також у разі неналежного виконання чи невиконання умов договору сторонами.

Пуктом 8 Договору передбачено, що замовник має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов`язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим. Якщо значну частину обсягу послуги чи робіт (понад сімдесят відсотків загального обсягу) вже було виконано, замовник має право розірвати договір лише стосовно частини послуги або робіт, що залишилася. В такому випадку виконавець повертає отримані від Замовника кошти пропорційно обсягу наданої послуги. У разі неможливості виконати договір про надання послуг, що виникла не з вини виконавця, замовник зобов`язаний виплатити виконавцеві розумну плату. Якщо неможливість виконати договір виникла з вини замовника, він зобов`язаний виплатити виконавцеві плату в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ТОВ Укртех Торг зареєстрований за видом діяльності торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами (КВЕД 45.11).

З метою досудового врегулювання невиконання Договору відповідачем, позивачкою надіслані ТОВ Укртех Торг письмові заяви: 12.12.2018 - вимога про виконання обов`язків, покладених на Виконавця у семиденний строк з моменту її отримання, яка надіслана на офіційні електронні адреси відповідача, та 29.12.2018 - претензія про відмову від Договору, з вимогою повернути сплачені кошти у розмірі 32000 грн, яка надіслана на поштову адресу відповідача.

Як вбачається зі змісту Договору № 00991 про надання послуг виконавець приступає до надання послуги тільки після отримання грошових коштів від замовника на свій розрахунковий рахунок. Позивачкою 17.10.2018 сплачено відповідачу 32000 грн. на виконання умов Договору. Однак, станом на дату звернення позивачки до суду, а саме 21.01.2019, відповідач свої зобов`язання за вищезазначеним договором не виконав.

Позивачкою вимога, передбачена ч. 2 ст. 530 ЦК України, надсилалась на адресу відповідача 12.12.2018. Проте послугу з пошуку легкового транспортного засобу ТОВ Укртех Торг позивачці не надало.

Оскільки виконавець не виконав умови договору, позивачка, відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України Про захист прав споживачів , просить стягнути з відповідача на свою користь збитки у розмірі 32000 грн.

Дані обставини підтверджуються: відомостями з позовної заяви, договором №0091 про надання послуг, укладеним 17.10.2018 між ОСОБА_1 та ТОВ Укртех Торг ; квитанцією № 34 від 17.10.2018 про сплату ОСОБА_1 32000 грн. на рахунок ТОВ Укртех Торг ; вимогою (в порядку ч. 2 ст. 530 ЦК України) від 12.12.2018; претензією (про відмову від договору) від 29.12.2018; фіскальними чеками ПАТ УКРПОШТА (ІД215600426655 від 12.12.2018, від 29.12.2018) про надіслання ТОВ Укртех Торг рекомендованих листів.

Згідно із ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України Про захист прав споживачів споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов`язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим.

Відповідно до п. 5 Договору, даний договір укладений Сторонами на строк 1 рік, при цьому у договорі строк виконання Виконавцем його обов`язків не визначений.

Частиною 2 ст. 530 ЦК України передбачено, що якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно ст. 615 ЦК України у разі порушення зобов`язання однією стороною друга сторона має право частково або в повному обсязі відмовитися від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом. Одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

При цьому, згідно ч. 3 ст. 651 ЦК України, у разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Частиною 5 ст. 653 ЦК України передбачено, що якщо договір змінений або розірваний у зв`язку з істотним порушенням договору однією із сторін, друга сторона може вимагати відшкодування збитків, завданих зміною або розірванням договору.

Збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, відповідно до ч. 1 ст. 906 ЦК України, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором. Виконавець, який порушив договір про надання послуг за плату при здійсненні ним підприємницької діяльності, відповідає за це порушення, якщо не доведе, що належне виконання виявилося неможливим внаслідок непереборної сили, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 623 ЦК України Боржник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки, розмір яких доказується кредитором.

V. Оцінка суду

З огляду на викладене, має місце порушення права позивачки на належну якість продукції та обслуговування, яке полягає в неотриманні нею послуги з пошуку відповідачем транспортного засобу відповідно до умов Договору. Суд вважає за необхідне позовні вимоги позивачки задовольнити, стягнувши з відповідача на її користь збитки у розмірі 32000 грн..

VI. Розподіл судових витрат між сторонами

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

При вирішенні питання про розподіл судових витрат, суд виходить із того, що позивачка звільнена від сплати судового збору на підставі ч.3 ст. 22 Закону України Про захист прав споживачів при подачі позову до суду, а тому, в порядку ч. 6 ст. 141 ЦПК України, судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь держави у сумі 768 грн 40 коп.

Керуючись ст.ст.12, 13, 76-81, 89, 141, 258, 259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, ст.ст.15, 530,615, 623, 651, 653, 906 ЦК України, ч. 1 ст. 10 Закону України Про захист прав споживачів , суд

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Укртех Торг на користь ОСОБА_1 збитки у розмірі 32000 (тридцять дві тисячі) гривень.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Укртех Торг на користь держави судовий збір у сумі 768 гривень 40 копійок.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано до Красилівського районного суду Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі подання апеляційної скарги позивачем заочне рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду через Красилівський районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ,

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю УКРТЕХ ТОРГ , місцезнаходження: 04053, м.Київ, пров. Бехтерівський, 4 А, ідентифікаційний код юридичної особи 41925410.

Повний текст рішення складено 22.09.2020

Суддя Р. В. Вознюк

Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено23.09.2020
Номер документу91701154
СудочинствоЦивільне
Суть- захист прав споживача, розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду справу в порядку загального позовного провадження. І

Судовий реєстр по справі —677/77/19

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Рішення від 21.09.2020

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Рішення від 21.09.2020

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Ухвала від 04.02.2019

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Ухвала від 23.01.2019

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні