Рішення
від 15.09.2020 по справі 126/1170/20
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 126/1170/20

Провадження № 2/126/593/2020

"15" вересня 2020 р. м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Рудя О.Г.

з секретарем Кучанською В.М.

за участі прокурора Гладкоскока М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за позовом керівника Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області та Ставківської сільської ради Бершадського району Вінницької області до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, завданих незаконним виловом цінних видів водних біоресурсів,

ВСТАНОВИВ:

Керівник Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області та Ставківської сільської ради Бершадського району Вінницької області звернувся в суд з даним позовом, в якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь Ставківської сільської ради Бершадського району Вінницької області збитки, завдані незаконним виловом цінних видів водних біоресурсів в сумі 5151 грн..

Позов обгрунтовує тим, що згідно протоколу про адміністративне правопорушення № 001088 від 03.01.2019 року ОСОБА_1 в період часу з 16:30 год. по 17:15 год. на р. Південний Буг поблизу с. Ставки Бершадського району Вінницької області, використовуючи гумовий човен "BARK" без реєстраційного номеру, здійснював незаконний вилов риби із застосуванням заборонених сітних знарядь лову - зяберних сіток у кількості 8 шт. В результаті чого виловив рибу: судак - 10 шт. вагою 9 кг; карась сріблястий - 3 екз., вагою 1 кг, чим наніс збитки рибному господарству України на загальну суму 5151 грн..

За вказаним фактом, 07.02.2020 року постановою Бершадського районного суду вінницької області ОСОБА_1 було притягнуто до відповідальності за ч. 4 ст. 85 КУпАП.

Згідно розрахунку шкода заподіяна державі ОСОБА_1 внаслідок незаконного вилову водних живих біоресурсів становить 5151 грн.. Однак, шкоду ОСОБА_1 не відшкодував, тому з цим позовом керівник Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави, змушений звернутись до суду.

Прокурор в судовому засіданні позов підтримав за обставин викладених в ньому, просив позов задовольнити.

Представники Управління Державного агенства рибного господарства у Вінницькій області та Ставківської сільської ради Бершадського району Вінницької області в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися своєчасно та належним чином. Від них надійшли заяви про розгляд справи у їхню відсутність. Позов підтримують.

Відповідач в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином і не повідомив суд про причини своєї неявки. У встановлений судом строк відзив на позовну заяву не подав.

Суд, заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи, оцінивши належність і достовірність показань сторін по справі, сприяючи всебічному й повному з`ясуванню обставин справи, що має істотне значення для правильного вирішення спору, прийшов до наступного.

У відповідності до ч. 3 та ч. 4 ст. 12, ч. 1 та ч. 2 ст. 13 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показання свідків.

Згідно ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У відповідності до положень статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

При розгляді справи, судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Статтею 121 Конституції України на прокуратуру покладається представництво інтересів держави в суді у випадках, визначених законом.

Статтею 4 ЦПК України встановлено, що у випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України Про прокуратуру прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Судом встановлено, що згідно протоколу про адміністративне правопорушення № 001088 від 03.01.2019 року ОСОБА_1 в період часу з 16:30 год. по 17:15 год. на р. Південний Буг поблизу с. Ставки Бершадського району Вінницької області, використовуючи гумовий човен "BARK" без реєстраційного номеру, здійснював незаконний вилов риби із застосуванням заборонених сітних знарядь лову - зяберних сіток у кількості 8 шт. В результаті чого виловив рибу: судак - 10 шт. вагою 9 кг; карась сріблястий - 3 екз., вагою 1 кг, чим наніс збитки рибному господарству України на загальну суму 5151 грн..

Постановою Бершадського районного суду Вінницької області від 07.02.2020 року ОСОБА_1 було визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 85 КУпАП та піддано адміністративному стягненню у вигляді штрафу.

Відповідно до ст. ст. 3-5 Закону України Про тваринний світ та ст. 39 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища об`єкти тваринного світу (в тому числі риби, ссавці, членистоногі, молюски тощо) знаходяться під охороною держави та належить до природних ресурсів загальнодержавного значення.

Згідно зі ст. 27 Закону України Про тваринний світ у порядку загального використання об`єктів тваринного світу громадянам, у випадках, передбачених законодавством, дозволяється безоплатне любительське і спортивне рибальство для особистого споживання (без права реалізації) у визначених відповідно до законодавства водних об`єктах загального користування у межах встановлених законодавством обсягів безоплатного вилову і за умови додержання встановлених правил рибальства і водокористування. В інших випадках любительське і спортивне рибальство здійснюються на праві спеціального використання об`єктів тваринного світу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України відповідно до цього та інших законів.

Відповідно до ч.1 ст. 52-1 Закону України Про тваринний світ для добування об`єктів тваринного світу забороняються виготовлення, збут, застосування, зберігання отруйних принад, колючих, давлячих та капканоподібних знарядь лову, електроловильних систем (електровудок) електротону, петель, самоловів, самострілів, вибухових речовин, пташиного клею та монониткових (волосінних) сіток (крім тих, що призначені для промислового лову), а також інших засобів, заборонених законом.

Частиною 1 статті 63 Закону України Про тваринний світ визначено, що порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу тягне за собою адміністративну, цивільно-правову чи кримінальну відповідальність відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 ЦК України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Згідно ч. 1 ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно ч. 4 ст. 68 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища підприємства, установи, організації та громадяни зобов`язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України.

Відповідальність за порушення законодавства про рослинний світ несуть особи, винні у протиправному знищенні або пошкодженні об`єктів рослинного світу (ч. 2 ст. 40 Закону України Про рослинний світ ).

Відповідно до ч. 4 ст. 63 Закону України Про тваринний світ , підприємства, установи, організації та громадяни зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства в галузі охорони використання і відтворення тваринного світу, в порядку та розмірах встановлених законодавством України.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1209 від 21.11.2011 Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів (далі Постанова), затверджено такси для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) цінних видів водних біоресурсів у водних об`єктах України.

Згідно зі ст. 47 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища , грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища в результаті господарської та іншої діяльності, перераховуються на рахунок місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища за місцем заподіяння екологічної шкоди.

Так, відповідно до розрахунку шкоди до протоколу № 001088 від 03.01.2019 року, загальна сума завданої ОСОБА_1 шкоди внаслідок незаконного вилову водних живих біоресурсів становить 5151 грн., а тому суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь держави вказану суму збитку.

Згідно вимог ст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь прокуратури Вінницької області судовий збір в розмірі 2102,00 гривень.

На підставі викладеного, згідно ст.ст. 22, 1166 ЦК України, Закону України Про охорону навколишнього природного середовища , Закону України Про рослинний світ , керуючись ст.ст. 5, 10-13, 19, 76-82, 141, 258, 259, 264, 265, 273, 280 ЦПК України, ЗУ Про судовий збір , суд -

УХВАЛИВ :

Позов керівника Бершадської місцевої прокуратури Вінницької області (вул. Шевченка, 4 м. Бершадь Вінницької області код ЄРПОУ 02909909) в інтересах держави в особі Управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області (провул. Селянський, 9 м. Вінниця, 21050 ЄДРПОУ 41644588) та Ставківської сільської ради Бершадського району Вінницької області (вул. Гагаріна, 1, с. Ставки Бершадського району Вінницької області, 24452, ЄДРПОУ 04329659) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 РНОКПП НОМЕР_1 ) про відшкодування збитків, завданих незаконним виловом цінних видів водних біоресурсів - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Ставківської сільської ради на рахунок: (УК у Бершадському районі /с.Ставки/ 24062100/ код отримувача 37908394, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), номер рахунку (IBAN) UA 908999980314161968000002061) збитки, завдані незаконним виловом цінних видів водних біоресурсів у сумі 5151 грн. 00 коп. (п`ять тисяч сто п`ятдесят одна грн. 00 коп.).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь прокуратури Вінницької області (отримувач коштів: Прокуратура Вінницької області; код юридичної особи в ЄДРПОУ: 02909909, МФО 820172, розрахунковий рахунок НОМЕР_2 ) 2102,00 грн. (дві тисячі сто дві грн. 00 коп.)у відшкодування сплати по судовому збору.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О. Г. Рудь

Дата ухвалення рішення15.09.2020
Оприлюднено23.09.2020
Номер документу91707993
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків, завданих незаконним виловом цінних видів водних біоресурсів

Судовий реєстр по справі —126/1170/20

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

Рішення від 15.09.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні