Ухвала
від 23.09.2020 по справі 496/4549/18
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/4549/18

Провадження № 2/496/765/20

У Х В А Л А

23 вересня 2020 року Біляївський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді - Буран В.М.,

за участю:

секретаря - Мединської К.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Біляївка Одеської області заяву ОСОБА_1 про скасування заходів забезпечення позову по цивільній справі за позовом Заступника прокурора Одеської області в інтересах держави в особі: Міністерства юстиції України, Державної архітектурно-будівельної інспекції України, до відповідачів: Державний реєстратор Комунального підприємства Реєстраційна служба Одеської області - Махортова Ігоря Олександровича, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію права власності, скасування запису про право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, -

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшла вказана заява в якій ОСОБА_1 просить скасувати заходи забезпечення позову застосовані ухвалою Біляївського районного суду Одеської області від 26.11.2018 року, яку обґрунтовує тим, що представник позивача не довів належними та допустимими доказами існування реальної загрози невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду у разі задоволення позову, не обґрунтував належним чином необхідність вжиття зазначеного заходу забезпечення позову, не навів беззаперечних доказів про здійснення відповідачем дій щодо відчуження належного йому майна з метою уникнення виконання рішення суду у разі задоволення позову та не надав пропозицій щодо зустрічного забезпечення, тому на його думку заява представника позивача про забезпечення позову є не обґрунтованою, а накладений арешт на майно відповідача є незаконним та підлягає скасуванню.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про час та місце слухання справи, про причини неявки суд не повідомив.

Відповідач - ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про час та місце слухання справи, про причини неявки суд не повідомив.

Відповідач - ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, але у своїй заяві просив розглянути питання про скасування заходів забезпечення позову без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлено, що ухвалою Біляївського районного суду Одеської області від 26 листопада 2018 року по справі за позовом Заступника прокурора Одеської області в інтересах держави в особі: Міністерства юстиції України, Державної архітектурно-будівельної інспекції України, до відповідачів: Державний реєстратор Комунального підприємства Реєстраційна служба Одеської області - Махортова Ігоря Олександровича, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію права власності, скасування запису про право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, було накладено арешт на будівлі сільськогосподарського призначення, загальною площею 774,9 кв.м., що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер майна 1586191751210, що належать на праві власності ОСОБА_3 заборонивши відчуження зазначеного майна у будь-який спосіб (а.с. 43).

Згідно до статті 158 ЦПК України, суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи. За результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, постановляється ухвала.

Згідно постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22.12.2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті. Суд не вправі скасовувати вжиті заходи до виконання рішення або зміни способу його виконання, за винятком випадків, коли потреба в забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились обставини, що зумовили його застосування.

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст. 317 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Відповідно до ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 391 ЦК України передбачене право власника майна вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Ст. 1 Протоколу № 1 до Європейської Конвенції з прав людини встановлено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Основною метою ст. 1 Першого протоколу до Конвенції є попередження свавільного захоплення власності, конфіскації, експропріації та інших порушень безперешкодного користування майном. При цьому в своїх рішеннях Європейський суд постійно вказує на необхідність дотримання справедливої рівноваги між інтересами суспільства та необхідністю дотримання фундаментальних прав особи (наприклад, рішення у справі Спорронг і Льоннрот проти Швеції від 23.09.1982 р., Новоселецький проти України від 11.03.2003 р., Федоренко проти України від 01.06.2006 р.). Необхідність забезпечення такої рівноваги відображено в структурі ст. 1 Першого протоколу до Конвенції, зокрема, необхідно щоб була дотримана обґрунтована пропорційність між застосованими заходами та переслідуваною метою, якої намагаються досягти шляхом позбавлення особи її власності.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов висновку, що арешт має бути скасований з огляду на таке. Позовні вимоги стосуються скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, та скасування запису в реєстрі права власності. При цьому позивач не заявляє вимог щодо наслідків такого скасування, не зазначає вимог про повернення майна, про реституцію. Підстави набуття права власності ОСОБА_1 не є предметом судового розгляду.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Керуючись ст. 81, 158 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву ОСОБА_1 про скасування заходів забезпечення позову по цивільній справі за позовом Заступника прокурора Одеської області в інтересах держави в особі: Міністерства юстиції України, Державної архітектурно-будівельної інспекції України, до відповідачів: Державний реєстратор Комунального підприємства Реєстраційна служба Одеської області - Махортова Ігоря Олександровича, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію права власності, скасування запису про право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно - задовольнити.

Скасувати заходи забезпечення позову у вигляді арешту із забороною відчуження майна у будь-який спосіб, накладеного на будівлі сільськогосподарського призначення, загальною площею 774,9 кв.м., що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер майна 1586191751210, що належать на праві власності ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ) ухвалою Біляївського районного суду Одеської області від 26 листопада 2018 року.

Примірник ухвали про скасування заходів забезпечення позову невідкладно після набрання такою ухвалою законної сили надіслати заявнику, всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також державним та іншим органам, які повинні були та (або) виконували ухвалу про забезпечення позову, для здійснення ними відповідних дій щодо скасування заходів забезпечення позову.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду через Біляївський районний суд Одеської області шляхом подання апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Буран В.М.

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення23.09.2020
Оприлюднено28.09.2020
Номер документу91789125
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —496/4549/18

Постанова від 03.06.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Постанова від 03.06.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Рішення від 04.03.2021

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Рішення від 04.03.2021

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 05.11.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 04.11.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 23.09.2020

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 12.06.2020

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 26.11.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні