Ухвала
від 21.09.2020 по справі 610/2355/20
БАЛАКЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Іменем України

№ 610/2355/20 № 1-кс/610/711/2020

м. Балаклія 21.09.2020 року

Слідчий суддя Балаклійського районного суду Харківської області ОСОБА_1 , за участі: секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого про надання дозволу на огляд,

в с т а н о в и в:

В клопотанніслідчий проситьнадати дозвілна «проведенняогляду свердловини,в томучислі іїї підземнихкомунікацій за адресою: вул. Стадіонна, 3, с. П'ятигірське Балаклійського району Харківської області, яка належить ДП «Племінний завод Курганський» ТОВ «Харімпекс», в який входить свердловина, глибиною 600 метрів та діаметром труби 1м з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, які можуть мати суттєве значення для розслідування кримінального правопорушення, а також проведення судових експертиз».

В обґрунтування клопотання зазначено про те, що під час проведення досудового розслідування отримано дані, які дають достатні підстави вважати, що суб`єкт господарювання ДП «Племінний завод Курганський» ТОВ «Харімпекс» за вказаною адресою здійснює забір води з підземних джерел (свердловини) без спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами), тому виникла необхідність проведення огляду свердловини, в тому числі її підземних комунікацій, з метою виявлення механізму взірки тощо, що необхідно для проведення ряду судових експертиз.

Слідчий в суді підтримав клопотання.

Відповідно до ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Частиною 5 ст. 237 КПК України передбачено, що при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Як убачається з клопотання і доданих на його обґрунтування матеріалів, слідчим відділенням Балаклійського ВП ГУ НП в Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020225190000117. Відомості про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) було внесено 18.09.2020р. з кваліфікацією за ч. 2 ст. 240 КК України порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

Безпосередніми підставами для огляду зазначено:

1.пояснення ОСОБА_4 , директора департаменту безпеки ТОВ «Курганський бройлер», в яких він пояснив, що 17.09.2020р. близько 15.00год. ним було виявлено незаконну врізку в їх водяну свердловину, яка розташована поблизу колишньої мийки підприємства Курган, на яку в них є всі документи. Виявилось, що даною свердловиною заволоділо ДП «Племінний завод Курганський» ТОВ «Харімпекс», після чого приїхали представники даного підприємства та почали доводити, що дана свердловина належить їм. Тому просив розібратися в даній події, а саме кому належить ця свердловина, та прийняти заходи щодо неправомірного видобутку державних надр води, які потребують необхідного ліцензування (а.с. 10);

2.протокол огляду від 17.09.2020р., під час якого за адресою: АДРЕСА_1 ,було виявлено на ділянці поля свердловину зверху накриту бетонною плитою округлої форми O 220см, із нижньої частини в землі проведено трубу металеву, яка йде до вентелю, який знаходиться під вказаною плитою. Приєднана металева труба O 90мм прокладена на глибині 1,2м в траншеї шириною 1.4м, яка входить від даного вентилю на довжину 8,4м, потім згинається вправо та уходить під землю далі на відстань близько 70м та після чого виходить з-під ґрунту та заповнює углублення в ґрунті у вигляді басейну розміром 10х25м приблизною глибиною схилу 4.10м, краї схилу вкриті полімерною плівкою чорного кольору. Із труби, що виходить з-під землі, під напором йде вода. Поряд із трубою з лівого боку розташовано трактор д.н.з. НОМЕР_1 , до якого під`єднана помпа «СARAR 170115 Serial № 54357611», від якої із задньої частини відходить рукав у поглиблення із водою, на момент огляду перебуває у непрацюючому стані. Із верхньої частини помпи мається рукав, що обходить трактор та йде вправо на земельну ділянку. Виявлений трактор було вилучено. Від огляду свердловини ОСОБА_5 відмовилась, з протоколом огляду не погодилась (а.с. 6, 7), а також до протоколу додано фотоматеріали з місця огляду (а.с. 8, 9);

3.пояснення ОСОБА_5 , виправлені на заяву про продовження зауважень до протоколу огляду місця події від 17.09.2020р. (а.с. 11);

4.витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, з якого вбачається, що об'єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 ,в томучислі «Я-1»-свердловина,глибиною 600метрів тадіаметром труби1,0мналежить ДП «Племінний завод Курганський» ТОВ «Харімпекс», та на неї 20.08.2020р. накладено заборону відчуження (а.с. 13-15);

5.інформацію Державного земельного кадастру, згідно з якою земельна ділянка кадастровий номер 6320286000:03:000:1019 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва за адресою: Харківська область, Балаклійський район, с. П`ятигірське, вул. Стадіонна, б. 3, є охоронною зоною навколо (вздовж) об`єкта енергетичної системи (а.с. 19, 20).

З наданих матеріалів клопотання убачається, що досудове розслідування перебуває лише на початковій стадії, інформація про вчинене кримінальне правопорушення підлягає перевірці слідчим (оперативним) шляхом.

На даний час не встановлено відсутності в ДП «Племінний завод Курганський» ТОВ «Харімпекс» спеціального дозволу на здійснення забору води з підземних джерел (свердловини), тобто на користування надрами (підземними водами), за адресою: вул. Стадіонна, 3, с. П'ятигірське Балаклійського району Харківської області, не допитано керівництво підприємства з цього питання, не отримано від них даних про наявність чи відсутність спеціального дозволу на здійснення вищевказаного виду діяльності, не отримано такі відомості і від органу, який повинен видавати такий дозвіл тощо.

З витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вбачається, що за адресою: вул. Стадіонна, 3, с. П'ятигірське Балаклійського району Харківської області, у власності ДП «Племінний завод Курганський» ТОВ «Харімпекс» є свердловина, однак не убачається того, що саме вона була предметом огляду.

З матеріалів, доданих до клопотання, не зрозуміло, як було встановлено кадастровий номер земельної ділянки, на якій знаходиться свердловина. До того ж, в клопотанні вказано, що власником зазначеної земельної ділянки є держава, однак в наданій інформації з Державного земельного кадастру її власник не вказаний.

Клопотання ґрунтується лише на заяві про вчинений злочин та поясненнях ОСОБА_4 , якого навіть не було допитано в даному кримінальному провадженні як свідка, з попередженням його про кримінальну відповідальність, його заява та пояснення в ході досудового розслідування слідчим (оперативним) шляхом перевірено не було, тому до них суд відноситься критично, внаслідок недоведеності.

Пояснення ОСОБА_5 було виправлені в заяву про продовження зауважень до протоколу огляду місця події від 17.09.2020р. При цьому не вказано, ким вона працює в ДП «Племінний завод Курганський» ТОВ «Харімпекс». Крім того, її не було допитано в даному кримінальному провадженні як свідка, з попередженням її про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ст. 84 КПК України доказами вкримінальному провадженніє фактичнідані,отримані упередбаченому цимКодексом порядку,на підставіяких слідчий,прокурор,слідчий суддяі судвстановлюють наявністьчи відсутністьфактів таобставин,що маютьзначення длякримінального провадженнята підлягаютьдоказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Однак, наявні в матеріалах справи пояснення та заяви не є доказами, оскільки не набули процесуальної форми у виді показань тощо.

Самої заяви про вчинене кримінальне правопорушення недостатньо.

Отже, доказова база на цей час відсутня, доводи клопотання мають характер більше припущень, тому не пропорційним, не відповідним засадам кримінального провадження верховенство права, законність.

Убачається за необхідне спочатку зібрати докази порушення встановлених правил використання надр (здійснення забору води зі свердловини без спеціального дозволу), а лише потім вдаватися до дій, які обмежують права, свободи та інтереси осіб у кримінальному провадженні.

Поза «розумним сумнівом» не доведені достатні підстави вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення. Надання дозволу на огляд явно порушуватиме справедливий баланс між інтересами власника та володільця, гарантованими законом, і завданням цього кримінального провадження.

Отже, клопотання не містить достатньої сукупності допустимих даних, які б давали достатні підстави вважати наявними обставини, зазначені в ч. 5 ст. 234 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234-235, 237 КПК України,

п о с т а н о в и в:

Повністю відмовити у задоволенні клопотання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБалаклійський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу91793093
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —610/2355/20

Ухвала від 02.04.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

Ухвала від 02.04.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

Ухвала від 21.09.2020

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

Ухвала від 21.09.2020

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

Ухвала від 21.09.2020

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

Ухвала від 21.09.2020

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні