Ухвала
від 27.09.2020 по справі 440/5340/20
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження в адміністративній справі

27 вересня 2020 рокум. ПолтаваСправа № 440/5340/20

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Канигіна Т.С., перевіривши матеріали позовної заяви

позивача Полтавської регіональної організації політичної партії Опозиційна платформа - За життя (вул. Переяслівська, 42, м. Кременчук, Полтавська область, 39600) до відповідача Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області (вул. Соборна, 14/23, м. Кременчук, Полтавська область, 39600) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

В С Т А Н О В И В:

27.09.2020 Полтавська регіональна організація політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, а саме просить:

- визнати протиправною бездіяльність Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області з неприйняття документів для реєстрації кандидатів у депутати, включених до територіального виборчого списку організації партії Полтавської регіональної організації політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" у Кременчуцькому районі;

- зобов`язати Кременчуцьку районну територіальну виборчу комісію Полтавської області вчинити дії з прийняття документів для реєстрації кандидатів у депутати, включених до територіального виборчого списку організації партії Полтавської регіональної організації політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" у Кременчуцькому районі.

Підставою звернення до суду з цим позовом є переконання позивача про порушення відповідачем-суб`єктом владних повноважень його прав та законних інтересів у сфері публічно-правових відносин.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України, подана з дотриманням правил підсудності та строку звернення до суду.

Підстави для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження на даній стадії відсутні.

З метою остаточного визначення предмета спору та характеру спірних відносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті, суд вважає за необхідне розглядати справу за правилами загального позовного провадження з проведенням підготовчого судового засідання, з урахуванням особливостей, визначених статтею 273 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини першої статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

За приписами частин першої, другої та третьої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин. Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Частинами першою та третьою статті 80 цього ж Кодексу передбачено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Зважаючи на вищевикладене судом визнано за необхідне для повного та всебічного з`ясування обставин справи витребувати від Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області належним чином засвідчене рішення про встановлення режиму роботи Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області та графіку чергувань членів комісії у приміщенні виборчої комісії; докази фіксування оскаржуваних дій, які відбулися 24.09.2020 у приміщенні Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області, зокрема: відео та фото фіксації вказаних подій, із зазначенням дати та часу такої фіксації; письмові пояснення стосовно зазначених обставин справи.

З урахуванням викладеного, керуючись статтями 80, 171, 248, 256, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі №440/5340/20 за позовом Полтавської регіональної організації політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" до Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії.

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження, з урахуванням особливостей, визначених статтею 273 Кодексу адміністративного судочинства України.

Призначити підготовче засідання на 15:00 год. 28 вересня 2020 року в приміщенні Полтавського окружного адміністративного суду за адресою: 36039, м. Полтава, вул. Пушкарівська, 9/26.

Встановити відповідачу строк до 12:00 28 вересня 2020 року для подання відзиву на позов.

Зобов`язати Кременчуцьку районну територіальну виборчу комісію Полтавської області надати суду у строк до 12:00 28 вересня 2020 року належним чином засвідчене рішення про встановлення режиму роботи Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області та графіку чергувань членів комісії у приміщенні виборчої комісії; докази фіксування оскаржуваних дій, які відбулися 24.09.2020 у приміщенні Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області, зокрема: відео та фото фіксації вказаних подій, із зазначенням дати та часу такої фіксації; письмові пояснення стосовно зазначених обставин справи.

Роз`яснити учасникам справи, що:

адміністративні справи щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій суд розглядає у дводенний строк після надходження позовної заяви;

у справах, визначених статтями 273-277, 280-283, 285-289 Кодексу адміністративного судочинства України, щодо подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи суд негайно повідомляє відповідача та інших учасників справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - кур`єром або за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв`язку;

учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи, з моменту направлення такого повідомлення працівником суду, про що останній робить відмітку у матеріалах справи, та (або) з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України відповідної ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду;

у справах, визначених статтями 273-277, 280-283, 285-289 Кодексу адміністративного судочинства України, заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив);

копії позовної заяви та доданих до неї документів направляються відповідачу й іншим учасникам справи на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - електронною поштою, якщо така відома суду, або надаються для ознайомлення в судовому засіданні;

на обчислення строків, встановлених статтями 273-277, 280-283 Кодексу адміністративного судочинства України, не поширюються правила частин другої - десятої статті 120 цього Кодексу;

строки, встановлені у справах, визначених цією статтею, обчислюються календарними днями і годинами;

учасники справи мають право викласти свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору у заявах по суті справи;

у разі подання учасником справи заяви по суті справи, останній має долучити до такої заяви докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються його доводи, якщо такі докази не надані іншими учасниками справи; а також документи, що підтверджують надіслання (надання) відповідної заяви разом із доданими до неї доказами іншим учасникам справи;

у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами;

учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: http://adm.pl.court.gov.ua/sud1670/.

Справа розглядатиметься суддею одноособово.

Повістку та копію ухвали про відкриття провадження у справі направити учасникам справи, в порядку, передбаченому статтею 268 Кодексу адміністративного судочинства України.

Надіслати відповідачу копію позовної заяви разом із приєднаними до неї копіями документів у порядку, передбаченому статтею 269 Кодексу адміністративного судочинства України.

Про відкриття провадження у справі повідомити Центральну виборчу комісію.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Т.С. Канигіна

Дата ухвалення рішення27.09.2020
Оприлюднено28.09.2020
Номер документу91805299
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —440/5340/20

Постанова від 02.10.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Рішення від 29.09.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Т.С. Канигіна

Ухвала від 27.09.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Т.С. Канигіна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні