Рішення
від 29.09.2020 по справі 440/5340/20
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2020 року м. ПолтаваСправа № 440/5340/20

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

судді - Канигіної Т.С. ,

за участю:

секретаря судового засідання - Скорика С.В.,

представника позивача - Білоброва І.О.,

представників відповідача - Гордієнка Ю.А., Янди Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження адміністративну справу за позовом Полтавської регіональної організації політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" до Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

27.09.2020 Полтавська регіональна організація Політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" (далі - позивач, ПРО ПП "ОПЗЖ") звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області (далі - відповідач, Кременчуцька РТВК ПО) про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, а саме просить:

- визнати протиправною бездіяльність Кременчуцької РТВК ПО з неприйняття документів для реєстрації кандидатів у депутати, включених до територіального виборчого списку організації партії ПРО ПП "ОПЗЖ" у Кременчуцькому районі;

- зобов`язати Кременчуцьку РТВК ПО вчинити дії з прийняття документів для реєстрації кандидатів у депутати, включених до територіального виборчого списку організації партії ПРО ПП "ОПЗЖ" у Кременчуцькому районі.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що 24.09.2020 о 23 год. 40 хв. уповноважений представник позивача прибув за адресою місцезнаходження Кременчуцької РТВК ПО з метою подання відповідного пакету документів за статтею 222 Виборчого кодексу України, а саме: для реєстрації кандидатів у депутати, включених до територіального виборчого списку ПРО ПП "ОПЗЖ". Позивач зазначає, що не зміг через не залежні від нього причини подати документи, а саме: Кременчуцька РТВК ПО не працювала і проведення передачі/прийняття документів було не можливим. Також ПРО ПП "ОПЗЖ" зазначає, що на наступний день представник позивача намагався подати документи, але у прийнятті їх було відмовлено. За доводами позивача, бездіяльність відповідача, яка полягає у неприйнятті документів для реєстрації кандидатів у депутати, є протиправною.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 27.09.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі №440/5340/20; справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження, з урахуванням особливостей, визначених статтею 273 Кодексу адміністративного судочинства України; підготовче засідання призначено на 15:00 28.09.2020 /а.с. 51-53, том 2/.

28.09.2020 до суду від представника відповідача через електрону адресу суду надійшли докази у справі та відзив на позовну заяву /а.с. 63-65 т.2 /.

28.09.2020 до суду надійшов відзив відповідача на позовну заяву, у якому представник відповідача просить відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі, посилаючись на те, що Кременчуцька РТВК ПО здійснює свою діяльність відповідно до вимог Виборчого кодексу України. Пояснює, що відповідно до статті 222 Виборчого кодексу України подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати здійснюється представником організації партії, уповноваженим на це довіреністю від організації партії. Проте 24.09.2020 близько 23 год. 40 хв. прийшла до Кременчуцької РТВК ПО невідома особа за відсутністю підтвердження своїх повноважень (довіреності) та документу про підтвердження саме особи (паспорту), не представившись, поклала папку перед членом комісії ОСОБА_1 . З огляду на викладене, відповідач був позбавлений можливості для прийняття зазначених документів. Відповідач також зазначає, що у період часу з 21:00 24.09.2020 до 00:15 25.09.2020 у приміщенні комісії були присутні голова комісії ОСОБА_2 , заступник голови комісії ОСОБА_1 , оператор комп`ютерного набору та ОСОБА_3 ; о 00:00 25.09.2020 було складено акт про закінчення роботи виборчої комісії 25.09.2020; наступного дня (25.09.2020) ніхто з представників позивача до приміщень комісії не з`являвся /а.с. 66 т. 2/.

У підготовчому засіданні 28.09.2020 протокольною ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду задоволені клопотання представника позивача та представників відповідача про виклик свідків, а саме: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 .

Представниками позивача та відповідача подані до суду клопотання про перехід до розгляду справи по суті 28.09.2020.

У підготовчому засіданні 28.09.2020 суд протокольною ухвалою закрив підготовче провадження у справі та призначив справу до розгляду по суті на 16:15 28.09.2020.

У судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги, представники відповідача заперечували проти задоволення позову.

Заслухавши пояснення представників сторін, показання свідків, дослідивши наявні матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов наступних висновків.

Постановою Верховної Ради України "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році" №795-ІХ від 15.07.2020 призначено чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на неділю 25.10.2020.

Постановою Центральної виборчої комісії "Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25.10.2020" №160 від 08.08.2020 призначено на неділю, 25.10.2020, перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

Постановою Центральної виборчої комісії "Про утворення та формування складу обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), місцевих (крім міст в Автономній Республіці Крим), районних у місті Києві територіальних виборчих комісій" від 10.08.2020 №172 утворено та сформовано склад обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), міських (крім міст в Автономній Республіці Крим), районах у місті Києві територіальних виборчих комісій, у тому числі у межах Полтавської області, серед яких Кременчуцька районна територіальна виборча комісія Полтавської області.

Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25.10.2020 опублікований на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії, у якому, зокрема, зазначено, що подання до відповідної територіальної виборчої комісії документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови закінчується за тридцять днів до дня голосування - до 24.09.2020 включно.

При цьому, суб`єктом виконання заходу виступає представник місцевої організації партії, уповноважений на підставі довіреності від місцевої організації партії; кандидат у депутати, висунутий шляхом самовисування; кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови, висунутий шляхом самовисування.

Предметом спору в цій справі є правомірність прийняття/неприйняття Кременчуцькою РТВК ПО документів від представника ПРО ПП "ОПЗЖ" для реєстрації кандидатів у депутати, включених до територіального виборчого списку організації партії ПРО ПП "ОПЗЖ" у Кременчуцькому районі.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам та відповідним доводам сторін, суд дійшов таких висновків.

Згідно з частинами першою, другою статті 63 Виборчого кодексу України рішення, дії чи бездіяльність, що стосуються виборчого процесу, можуть бути оскаржені до суду або до виборчої комісії.

Оскарження рішень, дій чи бездіяльності, що стосуються виборчого процесу, до суду, а також розгляд та вирішення справ судом здійснюються в порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України.

Частиною першою статті 64 Виборчого кодексу України встановлено, що суб`єкт виборчого процесу може оскаржити рішення, дії чи бездіяльність, що стосуються виборчого процесу, до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини першої статті 273 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб`єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб`єкти ініціювання референдуму.

Таким чином, правом щодо оскарження рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій наділені суб`єкти виборчого процесу, якими відповідно до статті 22 Виборчого кодексу України є: виборець, який має право голосу на відповідних виборах; виборча комісія, уповноважена здійснювати підготовку і проведення відповідних виборів; партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах ; кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах у порядку, встановленому цим Кодексом; офіційний спостерігач від кандидата чи партії (організації партії) суб`єкта відповідного виборчого процесу або від громадської організації, зареєстрований у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому таке право на оскарження стосується рішення, дії чи бездіяльності, що стосуються виборчого процесу.

Враховуючи вищевикладене, ПРО ПП "ОПЗЖ", як суб`єкт виборчого процесу, через уповноваженого представника звернулась до суду щодо оскарження бездіяльності Кременчуцької РТВК ПО.

У розумінні частини першої статті 20 Виборчого кодексу України виборчий процес це здійснення протягом встановленого цим Кодексом періоду часу суб`єктами, визначеними статтею 22 цього Кодексу, виборчих процедур, пов`язаних із підготовкою і проведенням відповідних виборів, встановленням та офіційним оголошенням (офіційним оприлюдненням) їх результатів.

Відповідно до частини першої статті 196 Виборчого кодексу України виборчий процес місцевих виборів включає такі етапи: 1) утворення виборчих округів; 2) утворення дільничних виборчих комісій; 3) складання списків виборців, їх перевірка та уточнення; 4) висування та реєстрація кандидатів; 5) проведення передвиборної агітації; 6) голосування у день виборів; 7) підрахунок голосів виборців, установлення підсумків голосування і результатів місцевих виборів.

Згідно з частиною восьмою статті 195 Виборчого кодексу України Центральна виборча комісія шляхом прийняття відповідного рішення оголошує про початок виборчого процесу чергових місцевих виборів, перших виборів депутатів місцевої ради, сільського, селищного, міського голови, додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад, а територіальна виборча комісія - про початок виборчого процесу позачергових, повторних, проміжних місцевих виборів на своєму засіданні, про що зазначається у протоколі засідання комісії. Офіційним оголошенням є прийняття відповідною виборчою комісією рішення про початок виборчого процесу відповідного виду місцевих виборів. Рішення відповідної виборчої комісії про оголошення початку виборчого процесу відповідного виду місцевих виборів оприлюднюється не пізніше ніж на третій день після його прийняття у визначений нею спосіб.

Постановою Центральної виборчої комісії від 30.08.2020 №208 "Про початок виборчого процесу місцевих виборів 25.10.2020" оголошено з 05.09.2020 початок виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25.10.2020.

Частинами першою, другою статті 216 Виборчого кодексу України передбачено, що висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за сорок днів до дня голосування і закінчується за тридцять днів до дня голосування.

Право висування кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) реалізується виборцями через місцеві організації політичних партій (далі - організація партії) у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Право висування кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) реалізується виборцями через організації партій або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до статті 222 Виборчого кодексу України, виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, районна, міська, районна у місті, сільська, селищна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати, включених до єдиного та територіальних виборчих списків організації партії, за умови отримання нею таких документів:

1) заяви про реєстрацію кандидатів у депутати, підписаної керівником організації партії та скріпленої печаткою відповідної організації партії, організації партії вищого рівня або печаткою партії;

2) рішення зборів, конференції організації партії про висування кандидатів у депутати від організації партії, передбаченого частиною десятою статті 219 цього Кодексу, підписаного керівником місцевої організації партії та засвідчене печаткою місцевої організації партії або відповідної організації партії вищого рівня, а також погоджене центральним керівним органом партії, що засвідчується печаткою цієї партії (із зазначенням найменування центрального керівного органу партії, номера та дати прийняття відповідного рішення, яке не додається);

3) єдиного виборчого списку та всіх територіальних виборчих списків кандидатів у депутати, віднесених організацією партії до відповідних багатомандатних виборчих округів, за формами, встановленими Центральною виборчою комісією, на паперових носіях, які обов`язково повинні містити відомості, передбачені частиною десятою статті 220 цього Кодексу, підписаних керівником організації партії і скріплених печаткою організації партії або відповідної організації партії вищого рівня, та в електронному вигляді;

4) передвиборної програми організації партії, викладеної державною мовою, обсягом до 4000 друкованих знаків, затвердженої зборами, конференцією організації партії, на паперових носіях, засвідченої підписом керівника організації партії і скріпленої печаткою організації партії, організації партії вищого рівня або печаткою партії, та в електронному вигляді;

5) документа про внесення організацією партії грошової застави відповідно до статті 225 цього Кодексу;

6) заяв осіб, включених до виборчих списків організації партії, про згоду балотуватися кандидатами у депутати від цієї організації партії, які повинні також містити згоду на оприлюднення біографічних відомостей та обробку персональних даних, а також зобов`язання в разі обрання скласти інший представницький мандат (у разі відсутності такого мандата - зазначити про його відсутність);

7) заяви осіб, включених до виборчих списків республіканської в Автономній Республіці Крим організації партії, повинні також містити зобов`язання в разі обрання припинити діяльність, несумісну з мандатом депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим (у разі відсутності такої діяльності - зазначити про її відсутність), та зобов`язання в разі обрання протягом місяця після офіційного оприлюднення результатів виборів передати у порядку, встановленому законом, в управління іншій особі належні підприємства та корпоративні права (у разі відсутності таких підприємств чи корпоративних прав - зазначити про їх відсутність);

8) автобіографій кандидатів у депутати на паперовому носії та в електронному вигляді, що обов`язково повинні містити: прізвище, власне ім`я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), всі попередні прізвища, власні імена, по батькові та дати їх зміни (якщо особа протягом останніх п`яти років до дня виборів змінювала прізвище та/або власне ім`я (одне з власних імен чи всі власні імена), та/або по батькові), число, місяць, рік і місце народження, громадянство, відомості про освіту, посаду (заняття), місце роботи, партійність, адресу місця проживання, наявність чи відсутність представницького мандата, контактний номер телефону, відомості про наявність чи відсутність судимості, дату складання автобіографії та підпис кандидата у депутати (складається у друкованому вигляді);

10) заяви про наявність (відсутність) заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред`явлення виконавчого документа до примусового виконання, кожного кандидата у депутати;

11) по одній фотографії кандидата у депутати розміром 4 х 6 сантиметрів на паперових носіях та в електронному вигляді;

12) копії першої та другої сторінок паспорта громадянина України у вигляді паспортної книжечки або копії лицьового та зворотного боків паспорта громадянина України у вигляді картки кожного кандидата у депутати.

Подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати здійснюється представником організації партії, уповноваженим на це довіреністю від організації партії .

У разі виявлення територіальною виборчою комісією розбіжностей між єдиним виборчим списком та територіальними виборчими списками організації партії, наданими на паперових носіях та в електронному вигляді, перевагу має документ на паперових носіях.

Територіальна виборча комісія видає особі, яка подала документи, зазначені у частині першій цієї статті, довідку про їх прийняття. Довідка має містити перелік прийнятих документів, число, місяць і рік, а також час їх прийняття, посаду і прізвище особи, яка прийняла документи.

Територіальна виборча комісія не розглядає документи, зазначені у частині першій цієї статті, якщо вони подані з порушенням строків, передбачених частиною другою статті 227 цього Кодексу, про що повідомляється суб`єкта звернення листом за підписом голови комісії або за його дорученням - члена територіальної виборчої комісії.

Відповідальність за достовірність і точність відомостей у документах, зазначених у пунктах 6, 7, 8 та 10 частини першої цієї статті, поданих до територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати, несуть особи, висунуті кандидатами у депутати.

Документи для реєстрації кандидатів у депутати можуть подаватися до відповідної виборчої комісії за допомогою електронних сервісів в порядку, встановленому Центральною виборчою комісію.

У такому разі документи, передбачені частиною першою цієї статті, можуть подаватися у вигляді електронних копій, вірність яких засвідчується керівником відповідної організації партії та/або відповідним кандидатом у депутати з урахуванням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

Згідно з частиною другою статті 227 Виборчого кодексу України подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати закінчується за тридцять днів до дня голосування.

Відповідно до частини першої статті 37 Виборчого кодексу України документування діяльності виборчих комісій здійснюється у порядку, встановленому цим Кодексом та порядком ведення діловодства виборчих комісій, що затверджується Центральною виборчою комісією.

Постановою Центральної виборчої комісії "Про Порядок організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів" №173 від 10.08.2020 затверджений Порядок організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів (далі - Порядок №173).

Так, розділ 13 Порядку №173 визначає порядок реєстрації і розгляду документів та звернень, що надходять до виборчої комісії.

Під час реєстрації та розгляду документів і звернень, що надходять до виборчої комісії, комісія керується Кодексом, іншими актами законодавства України, постановами Центральної виборчої комісії та цим Порядком (пункт 13.1 Порядку № 173).

Документи та звернення, що надходять до виборчої комісії, мають право приймати голова комісії, заступник голови комісії, секретар комісії або інші члени комісії, уповноважені на це її рішенням (пункт 13.2 Порядку № 173).

Документи та звернення до виборчої комісії надсилаються поштою чи подаються до комісії особисто або через уповноважену особу, якщо її повноваження підтверджені відповідно до законодавства України.

Документи, передбачені Кодексом, можуть подаватися до виборчої комісії у формі електронного документа з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом. У такому разі документи повинні відповідати вимогам Законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги". Відповідальність за достовірність копій документів, що подаються до виборчих комісій у електронній формі, несе особа, яка засвідчує документ своїм кваліфікованим електронним підписом.

У міжвиборчий період голова територіальної виборчої комісії або інший член цієї виборчої комісії, визначений її рішенням, щотижня перевіряє надходження документів та звернень до виборчої комісії (пункт 13.3 Порядку № 173).

Документи, звернення реєструються в день їх надходження в журналі реєстрації документів, заяв і скарг у виборчій комісії (пункт 13.4 Порядку № 173).

Документи, що надходять до виборчої комісії факсимільним зв`язком або електронною поштою, також реєструються (пункт 13.7 Порядку № 173).

Строки та порядок розгляду документів, звернень, що надійшли до виборчої комісії під час виборчого процесу, встановлено Кодексом, іншими законами України та відповідними актами Центральної виборчої комісії (пункт 13.14 Порядку № 173).

Аналізуючи вищевикладені положення Виборчого кодексу України та Порядку №173, суд зазначає, що висування кандидатів у депутати розпочинається за сорок днів до дня голосування і закінчується за тридцять днів до дня голосування, тобто до 00:00 год. 24.09.2020. При цьому позивач наділений правом вибрати один із способів подачі документів, зокрема, подати через уповноважену особу, про що зазначав представник позивача у судовому засіданні 28.09.2020.

Згідно з наданим до суду журналом реєстрації документів, заяв і скарг у виборчій комісії (копії сторінок 1, 4-6 долучені до матеріалів справи /а.с.75-78 т. 2/, оригінал журналу оглянутий у судовому засіданні) 24.09.2020 відсутні записи реєстрації будь-яких документів від позивача.

За показаннями свідка - ОСОБА_2 : приблизно об 23:40 год. 24.09.2020 прийшла невідома особа жіночої статті без довіреності та документа, якій посвідчує особу, з папкою у руках, поклала її перед ОСОБА_1 . Комісія не прийняла ці документи, оскільки відповідно до вимог статті 222 Виборчого кодексу України подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати здійснюється представником організації партії, уповноваженим на це довіреністю від організації партії.

За показаннями свідка - ОСОБА_3 (Громадська мережа "Опора"): він перебував у приміщенні, де знаходився відповідач, та відслідковував процес подання документів; приблизно об 23 год. 24.09.2020 прийшов представник Політичної партії "Пропозиція", після прийшла дівчина, яка вказала, що від Політичної партії "Опозиційна платформа - За життя", віддала пакет документів члену комісії, при неї була флешка, яку забрала залучена особа "комп`ютерник"; член комісії почала гортати папку та зазначила, що не вистачає якісь документів - списків; на флешці також не було списків, як зазначив "комп`ютерник".

Отже, усі свідки підтвердили, що у проміжку часу 23 год.-24 год. 24.09.2020 приходила дівчина з пакетом документів, які не прийняла комісія.

За доводами представника позивача та показаннями свідка - ОСОБА_3 це був представник від Політичної партії "Опозиційна платформа - За життя".

Таким чином, суд дійшов висновку, що відповідач не прийняв документи від представника позивача.

Суд оцінює дії, які повинен зробити відповідач щодо прийняття відповідних документів, та виходить з наступного.

Відповідно до статті 32 Виборчого кодексу України в Україні утворюються і діють передбачені цим Кодексом виборчі комісії як незалежні органи адміністрування виборчих процесів, які відповідно до своїх повноважень забезпечують здійснення визначених Конституцією України та цим Кодексом основних принципів виборчого права, засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України, підготовку та проведення виборів.

До виборчих комісій належать, зокрема, територіальні виборчі комісії.

Виборчі комісії діють на підставі, в межах повноважень та у спосіб, встановлені Конституцією України, цим Кодексом та законами України.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Пунктом 7 частини першої статті 4 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що суб`єктом владних повноважень є орган державної влади (у тому числі без статусу юридичної особи), орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

З аналізу вищезазначених норм вбачається, що виборча комісія повинна діяти відповідно до спеціально-дозвільного типу правового регулювання, яке побудовано на основі принципу "заборонено все, крім дозволеного законом". Застосування такого принципу забезпечує введення владних функцій у законні рамки і тим самим істотно обмежує можливі зловживання з боку держави та її органів.

Рішення, дії чи бездіяльність суб`єкта владних повноважень, за загальним правилом, не можна визнати неправомірними якщо вони ґрунтуються на законі, чинному на момент прийняття відповідного рішення таким суб`єктом.

При цьому, відповідно до частини другої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони, зокрема, на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України.

Так, згідно з частиною першою статті 222 Виборчого кодексу України подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати здійснюється представником організації партії, уповноваженим на це довіреністю від організації партії.

При цьому, указана стаття та інші норми Виборчого кодексу України не містять нормативно-правових положень щодо наявності права у виборчої комісії не приймати документи за відсутності довіреності уповноваженої особи.

Пунктом 1.4 Порядку №173 передбачено, що до територіальних виборчих комісій належать: виборча комісія Автономної Республіки Крим; обласні виборчі комісії; районні виборчі комісії; міські виборчі комісії; районні у містах виборчі комісії (у містах з районним поділом); селищні, сільські виборчі комісії.

Територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів і є постійно діючими органами.

Згідно з пунктом 13.8 Порядку № 173 не реєструються у виборчій комісії анонімні, вітальні листи, запрошення, що надходять на адресу комісії.

Водночас, подання документів для реєстрації кандидатів у депутати не є листом та або запрошенням. У зв`язку з чим указаний пункт Порядку не може бути застосований до спірних правовідносин.

Відповідно до частини першої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Частинами першою та другою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

З огляду на вищезазначені висновки суду відповідач, як суб`єкт владних повноважень, не доказав, що діяв на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України, що є підставою для задоволення позову.

При цьому надана до матеріалів справи флешка, оригінал відео якої оглянутий у судовому засіданні (надано мобільній телефон свідком - ОСОБА_5 ) не підтверджує доводи позивача про те, що комісія зачинила двері та перешкоджала у доступі до виборчої комісії, оскільки відповідач орендує у Кременчуцькій районній раді та Кременчуцькій державній адміністрації приміщення та знаходиться на 3 поверсі будівлі (сторонами не заперечується; свідками підтверджено).

Також з огляду на показання свідка - ОСОБА_4 є безпідставними доводи позивача про те, що на наступний день представник позивача намагався подати документи, але у прийнятті їх було відмовлено.

Частиною першою статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Отже, враховуючи задоволення позову, на користь позивача підлягають відшкодуванню судові витрати, сплачені позивачем за подання цього позову.

Керуючись ст.ст.132, 139, 242-246, 255, 270-273, 278, 293, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Полтавської регіональної організації Політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" (вул. Переяслівська, 42, м. Кременчук, Полтавська область, 39600, код ЄДРПОУ 41406556) до Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області (вул. Соборна, 14/23, м. Кременчук, Полтавська область, 39600, код ЄДРПОУ 43755747) про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області з неприйняття документів для реєстрації кандидатів у депутати, включених до територіального виборчого списку організації партії Полтавської регіональної організації Політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" у Кременчуцькому районі.

Зобов`язати Кременчуцьку районну територіальну виборчу комісію Полтавської області вчинити дії з прийняття документів для реєстрації кандидатів у депутати, включених до територіального виборчого списку організації партії Полтавської регіональної організації Політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" у Кременчуцькому районі.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Кременчуцької районної територіальної виборчої комісії Полтавської області (вул. Соборна, 14/23, м. Кременчук, Полтавська область, 39600, код ЄДРПОУ 43755747) на користь Полтавської регіональної організації Політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" (вул. Переяслівська, 42, м. Кременчук, Полтавська область, 39600, код ЄДРПОУ 41406556) судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 2102,00 (дві тисячі сто дві) грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двох днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються у відповідності до пункту 15.5 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції Закону України №2147-VIII від 03.10.2017).

Суддя Т.С. Канигіна

Дата ухвалення рішення29.09.2020
Оприлюднено30.09.2020

Судовий реєстр по справі —440/5340/20

Постанова від 02.10.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Рішення від 29.09.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Т.С. Канигіна

Ухвала від 27.09.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Т.С. Канигіна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні