Ухвала
від 28.09.2020 по справі 922/3016/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"28" вересня 2020 р.м. ХарківСправа № 922/3016/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Рильової В.В.

розглянув матеріали

позовної заяви Акціонерного товариства "Таскомбанк" (місцезнаходження: 01032, місто Київ, вулиця Симона Петлюри, будинок 30; код ЄДРПОУ 09806443) до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Зім-Електрод" (місцезнаходження: 61003, місто Харків, вулиця Гамарника, будинок 12; код ЄДРПОУ 36988615), 2. Фізичної особи ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ; ІПН НОМЕР_1 ) про стягнення 249 694,43 грн.

Акціонерне товариство "Таскомбанк" (позивач) звернулося до Господарського суду Харківської області з позовною заявою про солідарне стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Зім-Електрод" (1-го відповідача) та ОСОБА_1 (2-го відповідача) заборгованості за Кредитним договором № ID5561526 від 05 листопада 2018 року, що становить 249 694,43 грн., в т.ч.: заборгованість по тілу кредиту - 174 998,00 грн.; заборгованість по відскокам - 0,15 грн.; заборгованість по комісії - 55 674,13 грн.; штраф - 3 362,91 грн.; пеня (нарахована на суму заборгованості) - 15 659,24 грн. Також Акціонерне товариство "Таскомбанк" просить суд покласти на відповідачів судові витрати у даній справі.

Дослідивши матеріали позовної заяви АТ "Таскомбанк" господарський суд встановив, що її подано з додержанням вимог статей 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Відтак, керуючись статтею 176 Господарського процесуального кодексу України, суд приймає таку позовну заяву до розгляду та відкриває провадження у справі № 922/3016/20.

Відповідно до частини другої статті 171 Господарського процесуального кодексу України, позивач має право в позовній заяві заявити клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, якщо такий розгляд допускається цим Кодексом.

Звертаючись до суду із даним позовом АТ "Таскомбанк" також просить суд розглядати дану справу в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до статті 12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (що у 2020 році складає 210 200,00 гривень); справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Також згідно приписів частин першої, другої статті 247 Господарського процесуального кодексу України у спрощеному провадженні господарський суд розглядає малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Відповідно до частини третьої статті 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно статті 250 Господарського процесуального кодексу України, питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі. У випадку, передбаченому частиною другою статті 247 цього Кодексу, за наслідками розгляду відповідного клопотання позивача суд з урахуванням конкретних обставин справи може: задовольнити клопотання та визначити строк відповідачу для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження; або відмовити в задоволенні клопотання та розглянути справу за правилами загального позовного провадження.

Зважаючи на те, що ціна спору у даній справі не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а також приймаючи до уваги кількість сторін та інших учасників справи, характер спірних правовідносин та предмет доказування, які вказують на незначну складність даної справи, суд вважає за можливе визнати справу № 922/3016/20 малозначною та розглядати її за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до частини п`ятої статті 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Керуючись статтями 12, 171, 176, 234, 235, 247, 249, 250-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву Акціонерного товариства "Таскомбанк" до розгляду та відкрити провадження у справі № 922/3016/20.

2. Визнати справу № 922/3016/20 малозначною та розглядати її за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами в порядку частини п`ятої статті 252 Господарського процесуального кодексу України.

3. Відповідачам, у разі наявності заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, подати суду заяву із обґрунтуванням своїх заперечень, протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали.

Попередити відповідачів про те, що у разі неподання ними обґрунтованих заперечень щодо розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження, вони мають право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведуть, що пропустили строк з поважних причин.

4. Звернути увагу сторін на те, що розгляд справи по суті почнеться через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, без проведення судового засідання.

5. Відповідачам, згідно з частиною першою статті 251 Господарського процесуального кодексу України, встановити п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання до суду відзиву на позовну заяву.

Відзив повинен відповідати вимогам статті 165 Господарського процесуального кодексу України. Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана позивачу одночасно із надісланням відзиву до суду.

6. Позивачу, згідно з частиною другою статті 251 Господарського процесуального кодексу України встановити строк на подання до суду відповіді на відзив - п`ять днів з дня отримання відзиву.

Відповідачі, в свою чергу, мають право подати заперечення на відповідь позивача протягом п`яти днів з дня отримання відповідних документів.

7. Звернути увагу сторін на те, що за приписами частини сьомої статті 252 Господарського процесуального кодексу України, клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін відповідачі мають право подати в строк для подання відзиву, а позивач - не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

8. Учасники справи подають докази безпосередньо до суду, керуючись вимогами статті 80 Господарського процесуального кодексу України.

Заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати вимогам статей 169, 170 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити сторони про можливість одержання інформації по справі з сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду в порядку, передбаченому ГПК України.

Ухвалу підписано 28.09.2020.

Суддя В.В. Рильова

справа № 922/3016/20

Примітка: У зв`язку з початком тестової експлуатації підсистеми Електронний суд з 01.01.2019, відповідно до Розділу XI Положення про автоматизовану систему документообігу суду приймання та реєстрація надісланих учасниками судових процесів електронних процесуальних документів повинна здійснюватися з Електронних кабінетів, які вони мають створити в Електронному суді за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua. Після запровадження роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи приймання через офіційну поштову скриньку суду процесуальних документів та документів, що стосуються розгляду справ здійснюватися не буде.

Дата ухвалення рішення28.09.2020
Оприлюднено28.09.2020
Номер документу91808505
СудочинствоГосподарське
Сутьсолідарне стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Зім-Електрод" (1-го відповідача) та ОСОБА_1 (2-го відповідача) заборгованості за Кредитним договором № ІD5561526 від 05 листопада 2018 року, що становить 249 694,43 грн., в т.ч.: заборгованість по тілу кредиту - 174 998,00 грн.; заборгованість по відскокам - 0,15 грн.; заборгованість по комісії - 55 674,13 грн.; штраф - 3 362,91 грн.; пеня (нарахована на суму заборгованості) - 15 659,24 грн. Також Акціонерне товариство "Таскомбанк" просить суд покласти на відповідачів судові витрати у даній справі. Дослідивши матеріали позовної заяви АТ "Таскомбанк" господарський

Судовий реєстр по справі —922/3016/20

Рішення від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 28.09.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні