Рішення
від 29.09.2020 по справі 240/16705/20
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2020 року м. Житомир справа № 240/16705/20

категорія 101030200

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Лавренчук О.В.,

секретаря судового засідання Степанчука С.В.,

за участю: представника позивача - адвоката Войцешука Вадима Вілерійовича,

представника відповідача - адвоката Рябчун Олесі Дмитрівни,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Житомирської регіональної організації Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ" до Тетерівської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області про визнання протиправною та скасування постанови №8/2 від 24 вересня 2020 року, зобов`язання вчинити дії,

встановив:

Житомирська регіональна організація Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ" 28 вересня 2020 року звернулась до Житомирського окружного адміністративного суду з позовом до Тетерівської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області у якому просить:

- визнати протиправною та скасувати постанову Тетерівської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області №8/2 від 24 вересня 2020 року Про відмову в реєстрації кандидата на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області висунутого Житомирською регіональною організацією Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ ;

- зобов`язати Тетерівську сільську територіальну виборчу комісію Житомирського району Житомирської області зареєструвати ОСОБА_1 кандидатом на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня 2020 року, висунутого Житомирською регіональною організацією Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ .

В обґрунтування позову вказує, що 24 вересня 2020 року відповідачем прийнято постанову №8/2 Про відмову в реєстрації кандидата на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області висунутого Житомирською регіональною організацією Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ", якою було відмовлено ОСОБА_1 в реєстрації його кандидатом на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня 2020 року. Підставою винесення спірної Постанови вказано порушення ч.2 ст. 218 Виборчого кодексу України, а саме: Житомирська регіональна організація Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ повідомила відповідача про дату проведення конференції з метою висування кандидатів, яка відбулась 17 вересня 2020 року, 23 вересня 2020 року. Визначення Відповідачем вказаної підстави для відмови в реєстрації кандидата є порушенням вимог законодавства, оскільки ч.2 ст. 230 Виборчого кодексу України містить вичерпний перелік порушень, у разі яких територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови. Порушення ч.2 ст.218 ВКУ не зазначено у вказаній нормі закону. Просить позовні вимоги задовольнити. голови Житомирського району Житомирської області висунутого Житомирською регіональною організацією Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ , якою було відмовлено ОСОБА_1 в реєстрації його кандидатом на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня 2020 року. Підставою винесення спірної Постанови вказано порушення ч.2 ст. 218 Виборчого кодексу України, а саме: Житомирська регіональна організація Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ повідомила Відповідача про дату проведення конференції з метою висування кандидатів, яка відбулась 17 вересня 2020 року, 23 вересня 2020 року. Визначення Відповідачем вказаної підстави для відмови в реєстрації кандидата є порушенням вимог законодавства, оскільки ч.2 ст. 230 Виборчого кодексу України містить вичерпний перелік порушень, у разі яких територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови. Порушення ч.2 ст.218 ВКУ не зазначено у вказаній нормі закону. Просить позовні вимоги задовольнити.

Ухвалою судді Житомирського окружного адміністративного суду від 28.09.2020 відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання на 09:00 29 вересня 2020 року. Зобов`язано позивача - Житомирську регіональну організацію Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" надати до судового засідання, докази повідомлення у письмовій формі Тетерівську сільську територіальну виборчу комісію Житомирського району Житомирської області про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області. Зобов`язано відповідача - Тетерівську сільську територіальну виборчу комісію Житомирського району Житомирської області надати у судове засідання, яке призначене на 09:00 29 вересня 2020 року оригінал Журналу реєстрації документів, заяв і скарг у виборчій комісії (для огляду) та належним чином завірені копії з Журналу реєстрації документів, заяв і скарг у виборчій комісії за період із 10 вересня 2020 року по 24 вересня 2020 року. Зобов`язано Житомирську регіональну організацію Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ" надати у судове засідання, яке призначене на 09:00 29.09.2020 належним чином завірену копію Статуту Житомирської регіональної організації Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ".

До суду 28.09.2020 надійшло клопотання представника позивача у якому просить врахувати додатковий засіб зв`язку - електронну адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 для оперативного обміну інформацією по справі № 240/16705/20.

Про дату, час та місце розгляду позовної заяви позивача повідомлено шляхом направлення копії ухвали, судової повістки та пам`ятки про права та обов`язки сторін, на електронну пошту представника позивача за довіреністю - Головакова Дениса Володимировича.

Відповідача про дату, час та місце розгляду адміністративної справи повідомлено шляхом направлення копії ухвали, судової повістки та пам`ятки про права та обов`язки сторін на електронну адресу - ІНФОРМАЦІЯ_2 та за номером телефону НОМЕР_1 , які міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відділом документального забезпечення суду 29.09.2020 зареєстровано клопотання представника Житомирської регіональної організації Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ" про долучення до матеріалів справи копії повідомлення від 16.09.2020.

До суду 29.09.2020 надійшло клопотання представника відповідача про залишення позовної заяви без розгляду.

Ухвалою суду від 29.09.2020 відмовлено у задоволенні клопотання адвоката Рябчук Олесі Дмитрівни, представника Тетерівської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області про залишення без розгляду позовної заяви Житомирської регіональної організації Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ" до Тетерівської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області про визнання протиправною та скасування постанови №8/2 від 24 вересня 2020 року, зобов`язання вчинити дії.

У судовому засіданні, на вимогу ухвали суду від 28.09.2020, представник відповідача надала для огляду в судовому засіданні оригінал Журналу реєстрації документів, заяв і скаргу у виборчій дільниці.

Через відділ документального забезпечення суду 29.09.2020 представник відповідача подала належним чином завірені копії з Журналу реєстрації документів, заяв і скаргу у виборчій дільниці за період із 31.08.2020 по 23.09.2020.

У підготовчому засідання судом не допущено до участі у справі ОСОБА_2 згідно довіреності від 28.09.2020, виданої позивачем.

Ухвалою суду від 29.09.2020 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду на 29.09.2020 о 12:00.

До судового розгляду справи по суті допущено адвоката Войцешука В.В., який діє на підставі ордеру серії РН-967 №030 від 29.09.2020 та надає правову допомогу Житомирській регіональній організації Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ".

Представник позивача у судовому засіданні надав друковані видання засобів масової інформації, а саме: газету "Субота" №38 (1079) від 16 вересня 2020 року та газету "Житомирщина" від 15 вересня 2020 року.

Судом долучено до матеріалів справи копії друкованих видань засобів масової інформації.

Представник позивача просив позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача заперечувала щодо позовних вимог та просила відмовити у їх задоволенні.

Відзив на позовну заяву до суду не надходив.

Суд, розглянувши позовну заяву, з`ясувавши всі обставини справи в їх сукупності, перевіривши їх наявними в матеріалах справи і дослідженими доказами, дійшов висновку про відмову у задоволенні позовних вимог, з таких підстав.

Як вбачається з рішення (протокол №3/52) ІІІ Конференції Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ про висування кандидата на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області від 17 вересня 2020 року, висунуто кандидатом на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року від Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ ОСОБА_1 , (а.с. 5).

Відповідно до довідки від 23.09.2020 про прийняття Тетерівською сільською територіальною виборчою комісією документів, поданих на реєстрацію кандидатів у депутати сільської, селищної, міської рад (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч осіб) на місцевих вборах 25 жовтня 2020 року, (а.с. 6), Тетерівська сільська територіальна виборча комісія в особі голови, відповідно до ст. 223 Виборчого кодексу України прийняла від кандидата ОСОБА_1 наступні документи:

- заява про реєстрацію від 23.09.2020 на 1 арк;

- заява-згода від 17.09.2020 на 1 арк;

- автобіографія від 17.09.2020;

- копія паспорта 1, 2 стор на 1 арк;

- рішення Конференції (протокол №3/52) ЖРОПП "Опозиційна платформа - ЗА ЖИТТЯ" на 1 арк.;

- ел. носій (фото, автобіографія);

- платіжний документ про сплату грошової застави.

Постановою Тетерівської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирська область №8/2 від 24 вересня 2020 року відмовлено ОСОБА_1 в реєстрації його кандидатом на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня 2020 року висунутого Житомирською регіональною організацією Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - 3А ЖИТТЯ , у зв`язку з порушенням загального порядку висування кандидатів організацією партії, визначеного Виборчим кодексом України, а саме недотримання вимог ч. 2 ст. 218 Виборчого кодексу України, (а.с. 4).

У постанові Тетерівської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирська область №8/2 від "24" вересня 2020 року вказано: "при вивченні поданих ОСОБА_3 документів на реєстрацію кандидата на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області ОСОБА_1 , встановлено порушення Житомирською регіональною організацією Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ загального порядку висування кандидатів організацією партії. Згідно ч. 2 ст. 218 Виборчого кодексу України про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції. Повідомлення Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ від 16 вересня 2020 року про проведення конференції організації партії 17 вересня 2020 року о 14:00 год., подано до Тетерівської сільської територіальної виборчої комісії представником Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ за довіреністю ОСОБА_3 23 вересня 2020 року, що зареєстровано в Журналі реєстрації документів, заяв і скарг у виборчій комісії за вхідним номером 48. Згідно п. 1-1) ч. 2 ст. 230 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації окремого кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови у разі порушення порядку висування окремого кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, встановленого статтями 216-221 цього Кодексу, в тому числі щодо заборони одночасного висування.

Вважаючи постанову "Про відмову в реєстрації кандидата на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області висунутого "Житомирською регіональною організацією Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ від 24.09.2020 №8/2, протиправною, позивач звернувся до суду.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, суд зазначає наступне.

Гарантії права громадян на участь у виборах, підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів визначає та регулює Виборчий кодекс України.

Частиною 2 статті 6 Виборчого кодексу України встановлено, що основні виборчі права громадян України включають:1) право вільно обирати (право голосу на виборах); 2) право бути обраним.

Статтею 20 Виборчого кодексу України визначено, що виборчий процес - це здійснення протягом встановленого цим Кодексом періоду часу суб`єктами, визначеними статтею 22 цього Кодексу, виборчих процедур, пов`язаних із підготовкою і проведенням відповідних виборів, встановленням та офіційним оголошенням (офіційним оприлюдненням) їх результатів.

Суб`єктом виборчого процесу відповідних виборів є:

1) виборець, який має право голосу на відповідних виборах;

2) виборча комісія, уповноважена здійснювати підготовку і проведення відповідних виборів;

3) партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах;

4) кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах у порядку, встановленому цим Кодексом;

5) офіційний спостерігач від кандидата чи партії (організації партії) - суб`єкта відповідного виборчого процесу або від громадської організації, зареєстрований у порядку, встановленому цим Кодексом. (ч. 1 ст. 22 Виборчого кодексу України)

Приписами ч. 1. ст. 64 Виборчого кодексу України передбачено що суб`єкт виборчого процесу може оскаржити рішення, дії чи бездіяльність, що стосуються виборчого процесу, до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови реалізується виборцями через організації партій або шляхом самовисування у порядку, передбаченому цим Кодексом. (ч. 2 ст.216 Виборчого кодексу України).

Статтею 218 Виборчого кодексу України встановлено, що висування кандидатів організацією партії проводиться на її зборах, конференції у порядку, встановленому статутом партії та цим Кодексом.

Відповідно до норм статті 221 Виборчого кодексу України, право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, реалізується виборцями через місцеві організації партій або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим Кодексом. Висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі організацією партії відбувається на її конференції, зборах у порядку, встановленому статутом партії та цією статтею. Організація партії може висунути кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови особу, яка є членом цієї партії, або безпартійну особу, яка відповідно до статті 193 цього Кодексу має право бути обраною депутатом.

Відповідно до ч. 4 статті 221 Виборчого кодексу України, висування кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови від організації партії здійснюється рішенням конференції, зборів організації партії. Рішення зборів, конференції організації партії про висування кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови підписується керівником організації партії і скріплюється печаткою організації партії, а в разі її відсутності - печаткою організації партії вищого рівня або печаткою партії.

Матеріалами адміністративної справи підтверджується, що рішенням (протокол №3/52) ІІІ Конференції Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ про висування кандидата на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області від 17 вересня 2020 року, висунуто кандидатом на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року від Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ ОСОБА_1 . Рішення підписане головою Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ Ю.О. Павленко та скріплено печаткою Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ , (а.с. 5).

Частиною 2 статті 218 Виборчого кодексу України встановлено, що про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції.

Під час судового розгляду справи встановлено, що відповідно до ч. 2 ст. 218 Виборчого кодексу України Житомирська регіональна організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ повідомила Тетерівську сільську територіалуну виборчу комісію Житомирського району Житомирської області про те, що 17.09.2020 о 14:00 у приміщенні готельно-оздоровчого комплексу "Волна" за адресою вул. Покровська, 130а, м. Житомир Житомирської області відбудеться ІІІ Конференція Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ з метою висування кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах з виборів депутатів до Тетерівської сільської ради Житомирського району Житомирської області та на голову Тетерівської сільської ради Житомирського району Житомирської області на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року. На повідомленні вказано його дату підпису - 16 вересня 2020 року.

Судом досліджено копію вказаного вище повідомлення та встановлено, що на повідомленні міститься відмітка: Отримано Тетерівська ОВК 23.09.2020.

Окрім того, судом під час розгляду адміністративної справи досліджено оригінал Журналу реєстрації документів, заяв і скаргу у виборчій дільниці та встановлено наявність запису за порядковим номером 48: дата надходження документа - 23.09.2020; назва організації, що надіслала документ: Опозиційна платформа - за життя; стислий виклад документа: повідомлення про конференцію, що відб. 17.09.2020.

Отже, належними доказами, копії яких містяться в матеріалах адміністратвиної справи підтверджується, що про дату, час і місце проведення конференції Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ про висування кандидата на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області від 17 вересня 2020 року, Тетерівську сільську територіалуну виборчу комісію Житомирського району Житомирської області повідомлено 23 вересня 2020 року

Разом з тим, суд критично ставиться до твердження представника позивача, який на підтвердження того, що Тетерівську сільську територіальну виборчу комісію Житомирського району Житомирської області вчасного повідомленно про дату, час і місце проведення конференції Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ шляхом опублікування такої інформації в засобах масової інформації, зокрема у газеті "Субота" №38/1079 від 16.09.2020 та газеті "Житомирщина" №61 (20993) від 15.09.2020, з огляду на наступне.

Судом досліжено повідомлення, які містяться в засобах масової інформації, друковані видання яких надані представником позивача та встановлено наявність оголошення наступного змісту: "повідомлення про проведення Конференції Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ . На виконання ст. 218 Виборчого кодексу України Житомирська регіональна організація Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ повідомляє, що 17 вересня 2020 року о 14 год. в приміщенні готельно-оздоровчого комплексу "Волна" за адресою: вул. Покровська, 130А, відбудеться Конференція Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ з метою висування кандидатів у депутати, кандидатів на посади сільського, селищного, міського голови на перших та чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Акредитація представників ЗМІ для участі у вказаному заході триватиме до 16 вересня 2020 року за телефоном: (0412) 47-16-47".

Суд відмічає, що повідомлення засобів масової інформації про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії визначено загальним порядком висування кандидатів організацією парті, який передбачено ч. 4 ст. 218 Виборчого кодексу України.

Отже, опублікування оголошення у засобах масової інформації про проведення конференції з метою висування кандидатів організація партії, суд розцінює, як дії, спрямовані на виконання позивачем вимог ч. 4 ст. 218 Виборчого кодексу України.

Разом з тим, частиною 2 ст. 218 Виборчого кодексу України чітко визначено обов"язок організації партії повідомити у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніше як за день до проведення зборів, конференції про дату, час і місце проведення конференції з метою висування кандидатів організації партії.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позивачем не дотримано вимоги ч. 2 ст. 218 Виборчого кодексу України.

Доказів на спростування такого висновку, матеріали адміністратвиної справи не містять.

Умови реєстрації кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови визначені статтею 224 Виборчого кодексу України.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 224 Виборчого кодексу України, відповідна сільська, селищна, міська виборча комісія реєструє кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, висунутого організацією партії, за умови отримання нею таких документів:

1) заяви про реєстрацію кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, підписаної керівником організації партії та засвідченої печаткою організації партії або організації відповідної партії вищого рівня, або печаткою партії;

2) рішення зборів, конференції організації партії про висування кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови від цієї організації партії, яке має бути підписане керівником організації партії та засвідчене печаткою організації партії, а в разі її відсутності - печаткою організації партії вищого рівня, а у разі висування місцевою організацією партії кандидата на посаду міського голови - також погоджене центральним керівним органом партії, що засвідчується печаткою цієї партії (із зазначенням найменування центрального керівного органу партії, номера та дати прийняття відповідного рішення, яке не додається);

3) заяви особи про згоду балотуватися кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови від цієї організації партії, яка повинна також містити згоду на оприлюднення біографічних відомостей та на обробку персональних даних кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, зобов`язання в разі обрання протягом місяця після офіційного оприлюднення результатів виборів передати у порядку, встановленому законом, в управління іншій особі належні йому підприємства та корпоративні права (у разі відсутності таких підприємств чи корпоративних прав - зазначити про їх відсутність), а також зобов`язання в разі обрання припинити діяльність чи скласти представницький мандат, які відповідно до Конституції та законів України несумісні з посадою сільського, селищного, міського голови (у разі відсутності такої діяльності чи такого мандата - зазначити про їх відсутність);

4) документа про внесення грошової застави відповідно до статті 225 цього Кодексу;

5) автобіографії кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови на паперовому носії та в електронному вигляді, що обов`язково повинна містити: прізвище, власне ім`я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), всі попередні прізвища, власні імена, по батькові та дати їх зміни (якщо особа протягом останніх п`яти років до дня висування кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови змінювала прізвище та/або власне ім`я (одне з власних імен чи всі власні імена), та/або по батькові), число, місяць, рік і місце народження, громадянство, відомості про освіту, посаду (заняття), місце роботи, партійність, адресу місця проживання, наявність чи відсутність представницького мандата, контактний номер телефону, відомості про наявність чи відсутність судимості, дату складання автобіографії та підпис кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови (складається у друкованому вигляді);

6) однієї фотографії кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови розміром 4 х 6 сантиметрів на паперових носіях та в електронному вигляді;

7) копії першої та другої сторінок паспорта громадянина України у вигляді паспортної книжечки або копії лицьового та зворотного боків паспорта громадянина України у вигляді картки кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови.

Подання документів до сільської, селищної, міської виборчої комісії для реєстрації кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, висунутого організацією партії, здійснюється представником відповідної організації партії, уповноваженим на це довіреністю від організації партії.

Відповідно до ч. 3 статті 224 Виборчого кодексу України, представнику організації партії, кандидату на посаду сільського, селищного, міського голови, який подав документи в порядку самовисування, територіальна виборча комісія видає довідку із зазначенням дати і часу прийняття документів, переліку прийнятих документів.

В матеріалах адміністративної справи міститься копія довідки від 23.09.2020 відповідно до якої, Тетерівською сільською територіальною виборчою комісією Житомирського району Житомирської області 23.09.2020 прийнято документи, що подані на реєстрацію ОСОБА_1 , як кандидата у депутати сільської, селищної, міської рад (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч осіб) на місцевих вборах 25 жовтня 2020 року , а саме: заява про реєстрацію від 23.09.2020 на 1 арк; заява-згода від 17.09.2020 на 1 арк; автобіографія від 17.09.2020; копія паспорта 1, 2 стор на 1 арк; рішення Конференції (протокол №3/52) ЖРОПП "Опозиційна платформа - ЗА ЖИТТЯ" на 1 арк.; ел. носій (фото, автобіографія); платіжний документ про сплату грошової застави, (а.с. 6).

Порядок реєстрації кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови визначено статтею 229 Виборчого кодексу України.

Відповідно до ч. 1 вказаної статті, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови реєструється відповідною сільською, селищною, міською виборчою комісією, за умови подання їй документів, передбачених статтею 224 цього Кодексу.

Приписами ч. 3. статті 229 Виборчого кодексу України встановлено, що подання документів до сільської, селищної, міської виборчої комісії для реєстрації кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, висунутого організацією партії, здійснюється представником організації партії, уповноваженим на це довіреністю від такої організації партії, а кандидатів, висунутих шляхом самовисування, - ними особисто, крім випадків подачі таких документів за допомогою електронних сервісів у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією.

Сторонами не заперечується, що документи для реєстрації кандидата на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня 2020 року подано представником Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ ОСОБА_3 , уповноваженого на підставі довіреності від цієї організації партії.

Частиною 7 статті 229 Виборчого кодексу України встановлено, що сільська, селищна, міська виборча комісія не пізніш як на п`ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови або заяви про самовисування та доданих до неї необхідних документів приймає рішення про реєстрацію відповідного кандидата або про відмову в його реєстрації.

Частиною 2 статті 230 Виборчого кодексу України встановлено, що територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації окремого кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови у разі:

1) відсутності хоча б одного з документів стосовно кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, зазначених у пунктах 5-12 частини першої статті 222, пунктах 3-7 частини першої статті 223, частині першій статті 224 цього Кодексу, невідповідності таких документів вимогам цього Кодексу (в тому числі щодо розміру грошової застави кандидата на посаду міського голови)";

1-1) порушення порядку висування окремого кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, встановленого статтями 216-221 цього Кодексу, в тому числі щодо заборони одночасного висування;

2) отримання від уповноваженого органу інформації, що підтверджує факт припинення громадянства України особою, висунутою кандидатом у депутати, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови;

3) отримання від уповноваженого органу інформації, що підтверджує факт виїзду особи, висунутої кандидатом у депутати, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, за межі України для постійного проживання;

4) отримання від суду належним чином засвідченої копії судового рішення, яким особу, висунуту кандидатом у депутати, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, визнано недієздатною;

5) наявності в особи, висунутої кандидатом у депутати, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку;

6) виявлення інших обставин, які позбавляють особу, висунуту кандидатом у депутати, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, права бути обраною депутатом.

Постановою Тетерівської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирська область №8/2 від 24 вересня 2020 року відмовлено ОСОБА_1 в реєстрації його кандидатом на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня 2020 року висунутого Житомирською регіональною організацією Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - 3А ЖИТТЯ , у зв`язку з порушенням загального порядку висування кандидатів організацією партії, визначеного Виборчим кодексом України, а саме недотримання вимог ч. 2 ст. 218 Виборчого кодексу України.

В оскаржуваній постанові №8/2 від 24.09.2020 вказано, що згідно п. 1-1) ч. 2 ст. 230 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації окремого кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови у разі порушення порядку висування окремого кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, встановленого статтями 216-221 цього Кодексу, в тому числі щодо заборони одночасного висування.

Згідно вимог ч. 4 ст. 230 Виборчого кодексу України, рішення про відмову в реєстрації кандидата (кандидатів) у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови повинно містити вичерпні підстави відмови. Копія цього рішення не пізніше наступного дня після його прийняття видається (направляється) представнику організації партії (у разі висування такої особи організацією партії) та кандидату в депутати, кандидату на посаду сільського, селищного, міського голови (у разі самовисування).

У постанові №8/2 від 24.09.2020 вказано, що: "при вивченні поданих ОСОБА_3 документів на реєстрацію кандидата на посаду Тетерівського сільського голови Житомирського району Житомирської області ОСОБА_1 , встановлено порушення Житомирською регіональною організацією Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ загального порядку висування кандидатів організацією партії. Згідно ч. 2 ст. 218 Виборчого кодексу України про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції. Повідомлення Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ від 16 вересня 2020 року про проведення конференції організації партії 17 вересня 2020 року о 14:00 год., подано до Тетерівської сільської територіальної виборчої комісії представником Житомирської регіональної організації Політичної партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ за довіреністю Головаковим Д.В. 23 вересня 2020 року, що зареєстровано в Журналі реєстрації документів, заяв і скарг у виборчій комісії за вхідним номером 48."

Обгрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає, що частина 2 статті 230 Виборчого кодексу України містить вичерпний перелік порушень, у разі яких територіальна виборча комісія відмовляє у реєстрації кондидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, однак порушення ч. 2 ст. 218 Виборчого кодексу України не зазначено у вказаній статті.

Суд вважає таке твердження позивача помилковим з огляду на наступне.

Так пунктом 1-1 ч. 2 ст. 230 Виборчого кодексу України чітко визначено, що територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації окремого кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови у разі порушення порядку висування окремого кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, встановленого статтями 216-221 цього Кодексу, в тому числі щодо заборони одночасного висування.

Із системного аналізу вказаної правової норми вбачається, що порушення порядку, який встановлений статтями 216, 217, 218, 219, 220 та 221 Виборчого кодексу України є підставою для відмови в реєстрації кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови.

Отже, порушення вимог статті 218 "Загальний порядок висування кандидатів організацією партії" Виборчого кодексу України є підставою для відмови в реєстрації кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови.

Під час судового розгляду адміністративної справи встановлено, що позивачем порушено порядок висування кандидата на посаду сільського голови, встановлений ч. 2 ст. 218 Виборчого кодексу України.

Враховуючи викладене, суд вважає, що постанова Тетерівської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирська область №8/2 від 24 вересня 2020 року грунтується на вимогах чинного законодавства, а тому є правомірною, а позовні вимоги - необгрунтованими.

Частиною першою та другою статті 77 КАС України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Положеннями статті 90 КАС України визначено, що суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні. Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), що міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Щодо судових витрат.

Частиною 9 статті 273 Кодексу адмінітративного судочинства України встановлено, що суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених цим Кодексом.

Суд відмічає, що станом на момент вирішення справи, судовий збір позивачем не сплачено.

Керуючись статтями 6-9, 32, 77, 90, 139, 270 - 273, 278 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

вирішив:

Відмовити у задоволенні позовної заяви Житомирської регіональної організації Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ" до Тетерівської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області про визнання протиправною та скасування постанови №8/2 від 24 вересня 2020 року, зобов`язання вчинити дії.

Стягнути з Житомирської регіональної організаціїї Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" (Майдан Смолянський, 3, Житомир,10003, код ЄДРПОУ 42417904) на користь Державної судової адміністрації України (01601, м. Київ, вул. Липська, 18/5, код ЄДРПОУ 26255795) судовий збір в сумі 2102 (дві тисяч сто дві) гривні 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Рішення суду може бути оскаржене до Сьомого апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги у дводенний строк з дня його проголошення.

Рішення проголошено: 29 вересня 2020 року о 16:20 .

Головуючий суддя О.В. Лавренчук

Дата ухвалення рішення29.09.2020
Оприлюднено29.09.2020
Номер документу91842916
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування постанови №8/2 від 24 вересня 2020 року, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —240/16705/20

Ухвала від 29.09.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Лавренчук Ольга Володимирівна

Ухвала від 29.09.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Лавренчук Ольга Володимирівна

Рішення від 29.09.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Лавренчук Ольга Володимирівна

Ухвала від 28.09.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Лавренчук Ольга Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні