Рішення
від 30.09.2020 по справі 925/956/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2020 року Черкаси справа № 925/956/20

Господарський суд Черкаської області у складі судді Кучеренко О.І.,

без виклику учасників справи, розглянув справу за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю УМАНЬДОРРЕМБУД до Державного підприємства Служба місцевих автомобільних доріг у Черкаській області про стягнення 78338,00 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю УМАНЬДОРРЕМБУД звернулось у Господарський суд Черкаської області з позовом до Державного підприємства Служба місцевих автомобільних доріг у Черкаській області про стягнення заборгованості за надані послуги з обслуговування наземних видів транспорту згідно з договором про закупівлю послуг від 12.02.2019 №140 у розмірі 78338,00 грн та відшкодування судових витрат у вигляді сплаченого судового збору у сумі 2102,00 грн та витрати на надання правої допомоги у сумі 10 000,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що за укладеним між сторонами договором позивач надав послуги з обслуговування наземних видів транспорту, а відповідач прийняв послуги, проте у визначений договором строк відповідач не розрахувався, допустивши прострочення оплати їх вартості.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 31.07.2020 відкрито провадження у справі, справу ухвалено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи. Встановлено відповідачу строк для подання суду відзиву на позов та усіх доказів, якими обґрунтовує свої заперечення та клопотанням (у разі наявності) щодо розгляду справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

27.08.2020 відповідач надіслав до суду відзив від 26.08.2020 №616/06 на позовну заяву, у якому він не оспорює наявність заборгованості перед позивачем згідно з укладеним договором про закупівлю послуг №140 від 12.02.2019 у розмірі 78338,00 грн.

Відзив відповідача прийнято судом до розгляду.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши докази, суд

ВСТАНОВИВ:

12.02.2019 між Державним підприємством Служба місцевих автомобільних доріг у Черкаській області (замовником, відповідач у справі), в особі директора Франчука І.І., що діє на підставі Статуту, та Товариством з обмеженою відповідальністю УМАНЬДОРРЕМБУД (виконавцем, позивач у справі), в особі директора Піскуна О.А., що діє на підставі Статуту, було укладено договір про закупівлю послуг №140 (надалі - договір, а.с. 8-14), за умовами якого виконавець зобов`язався у порядку та на умовах, визначених цим договором, своїми силами і засобами на власний ризик та/або з залученням субпідрядних організацій надати послуги: Код за ДК 021:2015-63710000-9 Послуги з обслуговування наземних видів транспорту (Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального місцевого значення та штучних споруд на них по Уманському району Черкаської області (зимове утримання) , згідно з технічною специфікацією (Додаток №1) за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в обумовлений цим договором термін. Замовник зобов`язувався прийняти виконані належним чином послуги згідно із цим договором та чинним законодавством України після перевірки фізичних та вартісних показників та сплатити їх вартість по мірі надходження коштів передбачених на ці цілі на його рахунок.

Відповідно до пункту 1.4 договору послуги виконуються виконавцем відповідно до календарних планів на підставі дефектних актів, які затверджені замовником. Складання дефектних актів покладається на виконавця з подальшим затвердженням замовником.

У пункті 2.1 договору сторони погодили, що виконавець повинен надати передбачені цим договором послуги замовнику, якість яких відповідає умовам та вимогам нормативних документів, які зазначені у пункті 1.3 цього договору та іншим діючим нормативним актам. Відповідальність за якість виконаних послуг, випробування матеріалів, устаткування несе виконавець.

Згідно з пунктом 3.1 договору ціна цього договору становить 2495718,00 грн з урахуванням ПДВ.

Відповідно до пункту 4.1 договору розрахунки за надані послуги проводяться замовником в межах виділених бюджетних асигнувань після підписання сторонами актів приймання виконаних будівельних робіт (форма №КБ-2в) і довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (форма №КБ-3), які складаються виконавцем і подаються для підписання замовнику не пізніше як за 5 робочих днів до кінця звітного місяця.

Відповідно до пункту 5.1 договору термін надання послуг починається з моменту укладення цього договору і до 31.12.2019, в частині розрахунків до повного виконання зобов`язань за цим договором.

Замовник зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати за належним чином надані послуги в порядку, передбаченому розділом 4 цього договору (підпункт 6.1.1 пункту 6.1 договору).

Згідно з пунктом 7.1 договору у разі невиконання або неналежного виконання свої зобов`язань за договором сторони несуть відповідальність, передбачену законами та цим договором.

Договір набирає чинності з моменту підписання його сторонами та діє по 31.12.2019, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами свої зобов`язань (пункт 10.1 договору).

28.12.2019 між позивачем та відповідачем підписано акт приймання виконаних будівельних робіт №7, який підписаний та скріплений печатками представників сторін за договором на суму 78338,00 грн (а.с. 17-22) та довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2019 року (а.с. 23).

Підписанням акту замовник підтвердив факт належного надання виконавцем послуг за договором та відсутність будь-яких претензій до якості та повноти наданих послуг.

Відповідно до акту звіряння взаємних розрахунків між позивачем та відповідачем заборгованість відповідача складає 78338,00 грн (а.с. 24).

На адресу відповідача було направлено претензію від 18.06.2020 щодо здійснення повної оплати та попереджено про звернення до суду у разі невиконання даної вимоги (а.с. 25-26).

Листом від 22.06.2020 №431/01 відповідач повідомив позивача, що кошти в межах бюджетних асигнувань станом на червень 2020 року на рахунок відповідача не надійшли, тому з метою досудового врегулювання спору просив позивача узгодити відтермінування оплати заборгованості у сумі 78338,00 грн та вказав, що зазначену заборгованість буде сплачено після надходжень в першочерговому порядку (а.с. 27).

Оскільки відповідач не провів розрахунки за фактично отримані послуги з обслуговування наземних видів транспорту, позивач звернувся до суду за захистом порушеного права та примусового стягнення боргу у сумі 78338,00 грн.

Згідно з частиною 2 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

За приписами частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є, зокрема, договори та інші правочини.

Статтею 626 Цивільного кодексу України передбачено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Договір, який укладений між позивачем та відповідачем містить у собі ознаки договору підряду та договору про надання послуг, що регламентовані главами 61, 63 Цивільного кодексу України.

Згідно з частиною 1 статті 174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Згідно зі статтею 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові. Для виконання окремих видів робіт, встановлених законом, підрядник (субпідрядник) зобов`язаний одержати спеціальний дозвіл. До окремих видів договорів підряду, встановлених параграфами 2 - 4 цієї глави, положення цього параграфа застосовуються, якщо інше не встановлено положеннями цього Кодексу про ці види договорів.

У договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Якщо у договорі підряду не встановлено ціну роботи або способи її визначення, ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що звичайно застосовуються за аналогічні роботи з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами. Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу (стаття 843 Цивільного кодексу України).

Якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково (стаття 854 Цивільного Кодексу України).

Згідно зі статтями 901, 903 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором

Предметом договору, який укладений між позивачем та відповідачем у справі є надання послуг з обслуговування наземних видів транспорту. Вказаний договір, підписаний уповноваженими представниками та не заперечений сторонами, не визнаний в установленому порядку недійсним. Суд вважає, що сторонами досягнуто згоди по всіх істотних умовах договору.

За умовами договору розрахунки між сторонами по цьому договору здійснюються в межах виділених бюджетних асигнувань після підписання сторонами актів приймання виконаних будівельних робіт (форма №КБ-2в) і довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (форма №КБ-3), які складаються виконавцем і подаються для підписання замовнику не пізніше як за 5 робочих днів до кінця звітного місяця. 28.12.2019 відповідачем підписано акт приймання виконаних будівельних робіт №7 на суму 78338,00 грн. Отже, в силу положень договору та наведених правових норм, строк виконання зобов`язання відповідача щодо оплати наданих позивачем послуг за грудень 2019 року є таким, що настав.

Згідно зі статтею 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Факт наявності заборгованості підтверджується договором, актом приймання виконаних будівельних робіт, довідкою про вартість виконаних будівельних робіт. Суд враховує, що на момент прийняття рішення жодних первинних та належних доказів належного та повного розрахунку за надані послуги, у розумінні вимог статей 74, 76 Господарського процесуального кодексу України, відповідач суду не подав, тому вимога про стягнення з відповідача заборгованості у сумі 78338,00 грн є обґрунтованою, отже підлягає до задоволення.

Позивачем при зверненні до суду із цим позовом використано належний, у розумінні вимог статті 16 Цивільного кодексу України та статті 20 Господарського кодексу України, спосіб захисту його порушеного права. З огляду на це суд вважає, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю УМАНЬДОРРЕМБУД підлягають до повного задоволення.

Частиною першою статті 123 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи, до яких відповідно до пункту 1 частини третьої зазначеної статті належать витрати на професійну правничу допомогу.

Разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи (частина першої статті 124 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до статті 16, 58 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога). Представником у суді може бути адвокат.

Відповідно до частини 3 статті 4 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність , адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро (організаційні форми адвокатської діяльності).

Частиною 5 статті 14 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність стороною договору про надання правової допомоги є адвокатське бюро.

У свою чергу пункт 4 частини 1 статті 1 вказаного закону визначає, що договір про надання правової допомоги це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами (частина друга статті 126 Господарського процесуального кодексу України). Поряд з цим, згідно з вимогами частини восьмої статті 129 цього кодексу розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Отже, відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу здійснюється у разі наявності відповідної заяви сторони, яку вона зробила до закінчення судових дебатів, якщо справа розглядається з повідомленням учасників справи з проведенням дебатів, а відповідні докази надані цією стороною або до закінчення судових дебатів або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду. При цьому перевірка цих доказів та надання їм оцінки здійснюється судом у разі дотримання цього порядку, оскільки за інших обставин розподіл судових витрат, пов`язаних із розглядом справи, не може бути здійснений.

У статті 126 Господарського процесуального кодексу України встановлено для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, у тому числі гонорару адвоката за представництво у суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Позивач в позовній заяві просить стягнути з відповідача судові витрати на професійну правничу допомогу у сумі 10 000,00 грн. На підтвердження наданих Адвокатським об`єднанням RGM group послуг з правничої допомоги надано договір про надання правової допомоги від 20.02.2019 №42/2, який укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю УМАНЬДОРРЕМБУД та Адвокатським об`єднанням RGM group , акт наданих послуг від 10.07.2020, детальний опис робіт (наданих послуг) виконаних адвокатом. Про оплату правничих послуг свідчить платіжне доручення від 21.07.2020 №739 про отримання від Товариства з обмеженою відповідальністю УМАНЬДОРРЕМБУД суми 10000,00 грн.

Наявність документального підтвердження витрат на правову допомогу та їх розрахунок є підставою для задоволення вимог про відшкодування таких витрат.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається, зокрема, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки позовні вимоги позивача задоволені повністю, до відшкодування йому за рахунок відповідача підлягає судовий збір у розмірі 2102,00 грн.

Відповідно до положень частини 4 статті 129 Господарського процесуального кодексу України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки суд задовольнив позов позивача повністю, з відповідача на користь позивача підлягає до відшкодування 10000,00 грн витрат за надану професійну правничу допомогу.

Керуючись статтями 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства Служба місцевих автомобільних доріг у Черкаській області (вул. Смілянська, 131, м. Черкаси, 18001, ідентифікаційний код 42009566) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю УМАНЬДОРРЕМБУД (вул. Індустріальна, 16, м. Умань, Черкаська область, 20300, ідентифікаційний код 03333370) 78338,00 грн заборгованості, 2102,00 грн судового збору та 10 000,00 витрат на правову допомогу.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги на рішення, рішення набирає законної сили після прийняття судом апеляційної інстанції судового рішення. Рішення може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя О.І.Кучеренко

Дата ухвалення рішення30.09.2020
Оприлюднено01.10.2020
Номер документу91874357
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 78338,00 грн

Судовий реєстр по справі —925/956/20

Ухвала від 26.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 22.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 02.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Рішення від 30.09.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 31.07.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні