Рішення
від 01.10.2020 по справі 580/4203/20
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 жовтня 2020 року справа № 580/4203/20

16:55 м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Кульчицького С.О.,

за участю: секретаря судового засідання - Мауріної Я.Ю.,

представника позивача - Чорноіваненка О.О. - за ордером,

представника відповідача - Єрмілової А.Г. - за посадою,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ до Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_1 про визнання протиправною, скасування постанови та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ (далі - позивач) до Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області (далі - відповідач), третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_1 (далі - третя особа), в якому просить:

- визнати протиправною та скасувати постанову Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області від 25.09.2020 року за №9 про відмову в реєстрації ОСОБА_1 кандидатом на посаду голови Смілянського міського голови Черкаського району Черкаської області, висунутої шляхом висування від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ;

- зобов`язати Смілянську міську територіальну виборчу комісію Черкаського району Черкаської області зареєструвати ОСОБА_1 кандидатом на посаду Смілянського міського голови Черкаського району Черкаської області, висунутої шляхом висування від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ.

Обгрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначає, що відповідач з порушенням вимог виборчого законодавства України відмовив позивачу у реєстрації кандидатом на посаду міського голови Смілянської міської ради Черкаського району Черкаської області. Підставою для відмови відповідач вказує невідповідність поданих позивачем документів, а саме грошова застава внесена політичною партією «ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ» , а не позивачем. Позивач зазначає, що право на внесення грошової застави надано як організації партії, яка висунула кандидата на посаду міського голови, так і організації відповідної партії вищого рівня.

Ухвалою судді Черкаського окружного адміністративного суду ОСОБА_2 відкрито провадження та призначено справу до розгляду на 01.10.2020 о 12 год. 00 хв.

У зв`язку з перебуванням судді Білоноженко М.А. з 01.10.2020 на лікарняному та неможливістю розгляду справи у строк передбачений ст. 273 КАС України, справа шляхом автоматизованого розподілу передана на розгляд судді Кульчицькому С.О.

Заперечуючи проти задоволення позовних вимог, відповідачем 01.10.2020 подано до суду відзив, у якому зазначено, що політичні партії не є суб`єктами виборчого процесу на місцевих виборах. Таким суб`єктом на місцевих виборах є місцева організація партії, через яку виборці реалізуються своє право висування кандидатів на місцевих виборах. Сплата грошової застави політичною партією «ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ» , яка не є суб`єктом виборчого процесу на місцевих виборах, не передбачена виборчим законодавством України та є законною підставою для відмови в реєстрації кандидатів, поданих місцевою організацією партії. З вказаних підстав просив у задоволенні позову відмовити.

Третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача письмових пояснень щодо позову не надала.

Ухвалою суду від 01.10.2020 прийнято позовну заяву до провадження судді ОСОБА_3 та призначено розгляд справи на 12 год. 00 хв. 01.10.2020.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві, позов просив задовольнити.

Представник відповідача проти задоволення позовних вимог заперечувала з підстав, викладених у відзиві.

Третя особа надала у судовому засіданні усні пояснення, в яких підтримала правову позицію позивача, викладену у позовній заяві.

Заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд зазначає таке.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 16.11.2000 зареєстровано Черкаську обласну організацію ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ. Організаційно-правова форма - політична партія.

Пунктами 4.1 та 4.2 Статуту політичної партії «ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ» , затвердженого установчим з`їздом політичної партії «Яблуко» , протокол № 1 від 25.09.1999, визначено, що Партія самостійно визначає свою організаційну структуру. Обласні, місцеві та первинні осередки Партії утворюються і діють згідно з адміністративно-територіальним устроєм України. Обласними організаціями Партії є її організації в автономній Республіці Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські організації (а.с. 12).

Відповідно до п. 4.4. Статуту обласні та місцеві організації можуть набувати статусу юридичної особи після прийняття відповідного рішення Політичною Радою Партії та реєстрації у встановленому законом порядку. Обласні та місцеві організації, які набули статусу юридичної особи, мають право на відкриття рахунків в установах банків України, виготовлення печатки, штампів, бланків зі своїм найменуванням, зразки яких затверджуються Головою Партії (а.с.12).

Рішенням Загальних зборів Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ № 1 від 22.09.2020, ОСОБА_1 висунуто кандидатом на посаду Смілянського міського голови на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020року.

Вказану кандидатуру погоджено рішенням від 22.09.2020 № 4 Політичною Радою «ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ» (а.с. 48).

Згідно з довідкою Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області № 50 від 24.09.2020, представником Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ Байдою О.С. подано для реєстрації документи, а заступником голови Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області ОСОБА_4 о 15 год. 50 хв. прийнято:

- рішення зборів, конференції місцевої організації політичної партії про висування кандидата на посаду голови на 1 арк.;

- заява особи про згоду балатуватися кандидатом на посаду голови на 1 арк.;

- автобіографія кандидата на посаду голови на 1 арк. та електронному носії;

- документ про внесення грошової застави на 1 арк.;

- фотографія кандидата на посаду голови (одна фотографія розміром 4х6 см) на 1 арк. та електронному носії;

- копія першої та другої сторінок паспорта громадянина України у вигляді паспортної книжечки або копії лицьового та зворотного боків паспорта громадянина України у вигляді картки кандидата на посаду голови на 1 арк.

Відповідно до платіжного доручення № 3 від 23.09.2020, платником є ПВД ПП (код 21708217), сплачено на рахунок Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області грошові кошти у сумі 5000,00 грн., з призначенням платежу «Грош. застава Черкас. облас організ. Партії Вільних Демократів за кандидата на посаду Смілянського міського голови Липова К.В. ПП Партія Вільних демократі» .

Відповідач 25.09.2020 о 17 год. 45 хв. прийняв постанову № 9, якою відповідно до ч. 2 ст. 225 Виборчого кодексу України відмовив у реєстрації ОСОБА_1 кандидатом на посаду Смілянського міського голови, висунутої на зборах Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ, в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

Як вбачається з протоколу засідання Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області №7 від 25.09.2020, відповідач послався на норми ст. 11, 14, 15 Закону України Про політичні партії в Україні та встановив, що політична партія, місцева організація політичної партії, яка в установленому законом порядку набула статусу юридичної особи, відкривають рахунки в установах банків України виключно в національній валюті України. Таким чином, організацією партії, яка висуває кандидата на посаду міського голови є місцеві, районні та обласні організації політичних партій або інші утворення, передбачені статутом партії та зареєстровані в порядку, встановленому Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань . Відповідно, оплата грошової застави проводиться від імені організації політичної партії або іншого утворення, яке передбачене статутом партії на рахунок виборчої комісії.

Вважаючи відмову у реєстрації ОСОБА_1 кандидатом на посаду Смілянського міського голови, висунутої на зборах Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ протиправною, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Надаючи правову оцінку встановленим фактичним обставинам, суд зазначає таке.

Верховна Рада України постановою від 15.07.2020 №795-IX призначила чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на неділю, 25 жовтня 2020 року.

Центральна виборча комісія постановою від 08.08.2020 №160 призначила перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, а постановою від 14.08.2020 №176 призначила перші вибори депутатів районних рад на 25 жовтня 2020 року.

Гарантії права громадян на участь у виборах, підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів, визначає Виборчий кодекс України від 19.12.2019 №396-IX.

Згідно з ст. 11 Виборчого кодексу України громадяни України, які є виборцями, мають право висування кандидатів на виборах, яке реалізується ними через політичні партії та їхні місцеві організації або шляхом самовисування у порядку, встановленому цим Кодексом.

Частиною 2 статті 216 Виборчого кодексу України визначено, що право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови реалізується виборцями через організації партій або шляхом самовисування у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Частиною 1 статті 218 Виборчого кодексу України визначено, що висування кандидатів організацією партії проводиться на її зборах, конференції у порядку, встановленому статутом партії та цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 221 Виборчого кодексу України право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, реалізується виборцями через місцеві організації партій або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим Кодексом. Висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі організацією партії відбувається на її конференції, зборах у порядку, встановленому статутом партії та цією статтею.

Отже, організацією політичної партії, через яку реалізується право виборців висувати кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови є місцеві організації політичних партій.

Згідно з п. 4 . 1 ст. 224 Виборчого кодексу України відповідна сільська, селищна, міська виборча комісія реєструє кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, висунутого організацією партії, за умови отримання нею документу про внесення грошової застави відповідно до статті 225 цього Кодексу.

Абзацом 3 ч. 2 ст. 225 Виборчого кодексу України передбачено, що організація партії, яка висунула кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови (міста з кількістю виборців до 75 тисяч) або організація відповідної партії вищого рівня, а також особа, висунута шляхом самовисування на посаду сільського, селищного, міського голови (міста з кількістю виборців до 75 тисяч), у єдиному одномандатному виборчому окрузі, після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу в розмірі мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу.

Таким чином, аналізуючи норми виборчого законодавства, суд висновує, що грошова застава за висунутого кандидата на посаду міського голови вноситься організацією партії, яка висунула такого кандидата або організацією відповідної партії вищого рівня.

Судом встановлено, що головою Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ Набокіною Н.А. подано заяву про реєстрацію кандидата на посаду Смілянського міського голови на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року ОСОБА_1 , висунуту на Загальних зборах Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ, до якої додані: рішення Загальних зборів місцевої організації політичної партії про висування кандидата на посаду голови від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ на 1 арк.; заява особи про згоду балатуватися кандидатом на посаду голови від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ на 1 арк.; автобіографія кандидата на посаду голови на 1 арк. та електронному носії; документ про внесення грошової застави на 1 арк.; фотографія кандидата на посаду голови (1 фотографія розміром 4х6 см) на 1 арк. та електронному носії; копія першої та другої сторінок паспорта громадянина України у вигляді паспортної книжечки кандидата на посаду голови на 1 арк.

На підтвердження сплати грошової застави у сумі 5000,00 грн. надано платіжне доручення № 3 від 23.09.2020 року, згідно якого платником є ПВД ПП (код 21708217).

Згідно з відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 16.11.2000 зареєстровано Черкаська обласна організація ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ (ЧООПВД). Організаційно-правова форма - політична партія. Ідентифікаційний код юридичної особи - 25974329.

У вказаному витягу інформація про засновників відсутня.

Згідно з відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 02.11.1999 зареєстровано політичну партію «ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ» (ПП «ПВД» ).Організаційно-правова форма - політична партія. Ідентифікаційний код юридичної особи - 21708217.

У вказаному витязі інформація про реєстрацію структурного утворення політичної партії відсутня.

Згідно з ст. 10 Закону України Про політичні партії в Україні рішення про створення політичної партії приймається на її установчому з`їзді (конференції, зборах). Обласні, міські, районні організації, первинні осередки політичної партії або інші структурні утворення, передбачені статутом партії, утворюються в порядку, визначеному статутом партії.

Отже, Статутом політичної партії «ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ» , визначено, що Партія самостійно визначає свою організаційну структуру, однак до суду доказів того, що Черкаська обласна організація ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ (ЧООПВД) є входить до вказаної політичної партії. Згідно з відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань позивач є самостійною юридичною особою, з організаційно-правовою формою - політична партія. Рішення Політичної Ради Партії про набуття Черкаською обласною організацією ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ статусу юридичної особи суду також не надано (п. 4.4. Статуту).

Таким чином, політична партія «ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ» не є організацією вищого рівня по відношенню до Черкаська обласна організація ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ та є різними юридичними особами і відповідно до ч. 2 ст. 225 Виборчого кодексу не має права сплачувати грошову заставу за реєстрацію кандидатом на посаду Смілянського міського голови ОСОБА_1 , а тому позивач як юридична особа мав самостійно внести відповідну грошову заставу.

Враховуючи викладене вище, суд висновує, що відповідачем правомірно відмовлено у реєстрації ОСОБА_1 як кандидатом на посаду Смілянського міського голови, висунутої на Загальних зборах Черкаської обланої організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ, а тому відсутні підстави для скасування постанови Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області від 25.09.2020 року за № 9.

Таким чином, оцінивши кожен доказ, який є у справі щодо його належності, допустимості, достовірності та їх достатності і взаємного зв`язку у сукупності, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні, та враховуючи всі наведені обставини, суд вважає позов таким, що не підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Розподіл судових витрат здійснюється у порядку визначеному ст. 139 КАС України.

Керуючись статтями 6, 14, 242-245, 255, 268, 272, 273, 275 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ до Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_1 про визнання протиправною, скасування постанови та зобов`язання вчинити дії - відмовити повністю.

Судовий збір належить відшкодувати за рахунок коштів, передбачених бюджетом України, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Копію рішення направити особам, які беруть участь у справі.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом двох днів з дня проголошення рішення.

Суддя С.О. Кульчицький

Дата ухвалення рішення01.10.2020
Оприлюднено02.10.2020

Судовий реєстр по справі —580/4203/20

Постанова від 05.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Ухвала від 04.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Ухвала від 04.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Рішення від 01.10.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О. Кульчицький

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О. Кульчицький

Ухвала від 30.09.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

М.А. Білоноженко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні