Ухвала
від 30.09.2020 по справі 340/2072/19
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

30 вересня 2020 року м. Дніпросправа № 340/2072/19

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Чередниченка В.Є. (доповідач),

суддів: Чепурнова Д.В., Сафронової С.В.,

перевіривши на відповідність вимогам Кодексу адміністративного судочинства України апеляційну скаргу Головного управління Державної податкової служби у Кіровоградській області на рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 07 листопада 2019 року у справі №340/2072/19 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Триірта до Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області, Державної податкової служби України про визнання протиправними та скасування рішень,-

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Кіровоградського окружного адміністративного суду від 07 листопада 2019 року позов товариства з обмеженою відповідальністю Триірта до Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області, Державної податкової служби України про визнання протиправними та скасування рішень задоволено повністю.

Головне управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області, як правонаступник Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області не погодившись з рішенням суду першої інстанції, після отримання 13 листопада 2019 року (а.с.154) його копії, 11 вересня 2020 року звернулося до суду з апеляційною скаргою.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 299 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо є постанова про залишення апеляційної скарги цієї самої особи без задоволення або ухвала про відмову у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою цієї особи на це саме судове рішення.

Як вбачається з матеріалів справи, Головне управління Державної податкової служби у Кіровоградській області зверталось до суду з апеляційною скаргою на рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 07 листопада 2019 року у справі №340/2072/19 та ухвалою Третього апеляційного адміністративного суду від 13 серпня 2020 року скаржнику відмовлено у відкритті апеляційного провадження у зв`язку з визнанням неповажними наведених ним на виконання ухвали про залишення апеляційної скарги без руху причин пропуску строку апеляційного оскарження судового рішення (а.с.175-176).

Тобто, в матеріалах справи наявна ухвала про відмову у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою цієї особи на це саме судове рішення, що враховуючи положення статті пункту 3 частини 1 статті 299 Кодексу адміністративного судочинства України є підставою для відмови у відкритті апеляційного провадження у цій справі.

Разом з цим, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне зазначити й те, що у пункті 46 рішення Європейського суду з прав людини «Устименко проти України» (№ 32053/13) зазначено, що право на справедливий судовий розгляд, гарантоване пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, повинно тлумачитися у світлі Преамбули Конвенції, відповідна частина якої проголошує верховенство права спільною спадщиною Високих Договірних Сторін.

Одним з основоположних аспектів верховенства права є принцип правової визначеності, яка передбачає дотримання принципу res judicata, тобто принципу остаточності рішення, згідно з яким жодна зі сторін не має права домагатися перегляду остаточного і обов`язкового рішення лише з метою повторного слухання справи і постановлення нового рішення.

Відхід від цього принципу можливий лише тоді, коли він зумовлений особливими і непереборними обставинами. Суд постановив, що якщо звичайний строк оскарження поновлюється зі спливом значного періоду часу, таке рішення може порушити принцип правової визначеності» .

Враховуючи те, що копію оскаржуваного рішення скаржником отримано 13.11.2019 року, що підтверджується наявною в матеріалах справи розпискою, при цьому скаржник звертався до суду з апеляційною скаргою, по якій ухвалою суду від 13.08.2020 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження, поновлення строку апеляційного оскарження судового рішення Головному управлінню Державної податкової служби у Кіровоградській області буде свідчити про порушення принципу рівності сторін та надання відповідачу необґрунтовано тривалового строку на звернення до суду з апеляційною скаргою, що в свою чергу порушить принцип правової визначеності, що є неприпустимим.

Керуючись частиною 1 статті 299 КАС України, Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Головного управління Державної податкової служби у Кіровоградській області на рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 07 листопада 2019 року у справі №340/2072/19.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Повне судове рішення складено та підписано суддями 30 вересня 2020 року.

Головуючий - суддя В.Є. Чередниченко

суддя Д.В. Чепурнов

суддя С.В. Сафронова

Дата ухвалення рішення30.09.2020
Оприлюднено05.10.2020
Номер документу91914852
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування рішень

Судовий реєстр по справі —340/2072/19

Ухвала від 30.09.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Ухвала від 24.09.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 13.08.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 06.03.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 20.01.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Панченко О.М.

Ухвала від 21.12.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Панченко О.М.

Рішення від 07.11.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Ухвала від 20.08.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні