Рішення
від 01.10.2020 по справі 613/925/20
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/925/20 Провадження № 2-о/613/58/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2020 року Богодухівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Уварової Ю.В.,

присяжних - Невинної В.І., Ярошенко О.Г.,

за участі секретаря - Семененко К.М.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Богодухові цивільну справу №613/925/20, провадження № 2-о/613/58/20 за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Богодухівської районної державної адміністрації, Богодухівський районний відділ реєстрації актів цивільного стану Головного Територіального управління юстиції у Харківській області, про усиновлення, -

ВСТАНОВИВ:

До Богодухівського районного суду Харківської області надійшла заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , у якій заявники просять винести судове рішення про усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; внести зміни до актового запису про народження дитини, вказавши: батьком дитини - ОСОБА_2 , матір`ю дитини - ОСОБА_1 , змінити прізвище дитини з ОСОБА_3 на ОСОБА_3 , змінити по батькові дитини з ОСОБА_3 на ОСОБА_3 , змінити місце народження з село Новоселівка (Забродівська сільська рада) на селище міського типу Гути .

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мотивують тим, що вони знаходяться в зареєстрованому шлюбі з 2011 року. Разом з ними проживає дитина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка відповідно до розпорядження Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області від 17.04.2020 року має статус дитини - сироти. Відповідно до розпорядження Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області від 09.07.2020 року опікуном дитини-сироти ОСОБА_3 призначено - ОСОБА_1 . З дитиною - сиротою у заявників склалися дуже гарні стосунки, вони турбуються та піклуються про дитину, створюють всі належні умови для розвитку, ставляться до нього як до своєї дитини. Дитина називає заявників мамою та татом. Службою у справах дітей Богодухівської районної державної адміністрації надано висновок про доцільність усиновлення заявниками ОСОБА_3 , в зв`язку з чим ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з заявою про усиновлення.

Заявники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву підтримали, просили її задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Органу опіки та піклування Богодухівської районної державної адміністрації в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення заяви про усиновлення. Зазначила, що Службою у справах дітей Богодухівського районної державної адміністрації надано висновок про доцільність усиновлення заявниками ОСОБА_3 .

Представник заінтересованої особи - Богодухівського районного відділу реєстрації актів цивільного стану Головного Територіального управління юстиції у Харківській області в судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, при вирішенні питання про усиновлення, покладалась на розсуд суду.

Суд, вислухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 перебувають у зареєстрованому шлюбі з 19 листопада 2011 року, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 , виданим 19.11.2011 року Жовтневим відділом державної реєстрації актів цивільного стану Харківського міського управління юстиції, актовий запис №696 /а.с.19/.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 17 червня 2020 року, яке видано повторно, батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зазначено - ОСОБА_8 та ОСОБА_9 /а.с.31/, відомості про батька зазначені відповідно до ст. 135 СК України.

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , яке видано повторно, ОСОБА_9 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 /а.с.32/.

Опікуном дитини - сироти ОСОБА_3 призначено ОСОБА_1 , що підтверджується розпорядженням Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області №184 від 09.07.2020 року.

З висновку про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини від 26.06.2020 року, виданого ДОЗХМР КНП Міська дитяча поліклініка №12 Харківської міської ради вбачається, що ОСОБА_3 соматично здоров /а.с.11-12/.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 матеріальні та житлово-побутові умови дозволяють виховувати дитину. Заявники офіційно працевлаштовані та отримують регулярний стабільний дохід, достатній для утримання дитини /а.с.17, 18, 29, 30/, забезпечені житлом /а.с.26/. Вони мають задовільний стан здоров`я, відповідно до медичних довідок протипоказань до виконання обов`язків усиновителів не виявлено /а.с.22-23/, вони не притягувалися до кримінальної відповідальності та не перебувають у розшуку /а.с. 24-25/.

Згідно з висновком про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини Богодухівської районної адміністрації Харківсткої області № 01-39/693 від 11.08.2020 року усиновлення ОСОБА_3 заявниками є доцільним та відповідає інтересам дитини. /а.с.7-10/.

Відповідності із ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини проводиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно ст. 218 СК України, для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Згідно положень ч.1 ст.224 СК України, суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема:

1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини;

2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину;

3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення;

4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною;

5) особу дитини та стан її здоров`я;

6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

У відповідності до положень ст. 229 СК України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини.

Зміна прізвища та по батькові особи, яка усиновлена, провадиться у відповідності до положень ст. 231 СК України.

Врахувавши обставини, перелічені у ч.1 ст.224 СК України, що мають істотне значення, а також той факт, що перешкод, передбачених ст. 212 СК України судом не встановлено, суд дійшов висновку про те, що заявники здатні забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя малолітньому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з чим вважає, що заява підлягає задоволенню, із внесенням відповідних змін до актового запису про народження дитини, а саме про зміну його прізвища, по-батькові, про запис заявників батьками дитини, а також про місце народження дитини.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 81, 263-265, 313, 314 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ОСОБА_2 усиновлювачами неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису № 02 вчиненого Виконавчим комітетом Забродівської сільської ради Богодухівського району Харківської області 19 червня 2014 року про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вказавши, що його матір`ю є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянка України, батьком є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянин України та змінити прізвище дитини з ОСОБА_3 на ОСОБА_3 , по-батькові з ОСОБА_3 на ОСОБА_3 , місце народження з Харківська область, Богодухівський район, село Новоселівка на Харківська область, Богодухівський район, селище міського типу Гути .

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду через Богодухівський районний суд Харківської області, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник - ОСОБА_1 , проживаюча за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Заявник - ОСОБА_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Заінтересована особа - Орган опіки та піклування Богодухівської районної державної адміністрації, Харківська область, м. Богодухів, пл.. Свято-Духівська, 2, код ЄДРПОУ 22719536.

Заінтересована особа - Богодухівський районний відділ реєстрації актів цивільного стану Головного Територіального управління юстиції у Харківській області, Харківська область, м. Богодухів, пл. Соборності, 1, ЄДРПОУ 04058953.

Повне рішення суду складено 1 жовтня 2020 року.

Суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення01.10.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91924353
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —613/925/20

Рішення від 01.10.2020

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Рішення від 25.09.2020

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 27.08.2020

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні