Рішення
від 02.09.2020 по справі 126/1632/20
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 126/1632/20

Провадження № 2-о/126/63/2020

"02" вересня 2020 р. м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Рудь О. Г.

секретар Кучанська В. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , заінтересована особа Війтівська сільська рада Бершадського району Вінницької області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи Війтівської сільської ради Бершадського району Вінницької області, звернувся в суд з даною заявою в якій просить встановити факт належності правовстановлюючого документу.

Позов обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати - ОСОБА_2 , після смерті якої залишилася спадщина, яка складається, окрім іншого, із права на земельну частку (пай) на підставі виданого їй сертифікату і яку він прийняв за законом.

Крім нього, інших спадкоємців після смерті ОСОБА_2 ні за заповітом ні за законом не має.

Згідно довідки № 0-2-0.27-88/104-20 від 10.03.2020 року відділу у Бершадському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області його мати ОСОБА_2 була включена в списки колективного сільськогосподарського підприємства Агрофірма Війтівська с. Війтівки Бершадського району Вінницької області, які додавались до державного акту на право колективної власності па землю і на її ім`я було виготовлено сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0425247 розміром 1.97 в умовних кадастрових гектарах згідно розпорядження Бершадської РДА від 14.03.2000 року № 63, реєстраційний № 1246.

Відповідно до розпорядження Бершадської районної державної адміністрації від 20.03.2003 року №: 83 Про внесення змін в розпорядження від 19.04.2002року № 96 про затвердження уточненого розміру та вартості земельної частки (паю) на території Війтівської сільської ради розмір земельної частки (паю) змінено на 1,72 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості).

Коли він в усній формі звернувся до нотаріальних органів про видачу йому свідоцтва про право на спадщину за заповітом, зокрема, свідоцтва на право на земельну частку (пай), у видачі такого свідоцтва йому було відмовлено та рекомендовано звернутися до суду.

Відмовою послугувало те, що при видачі сертифікату виданого на ім`я його матері, Бершадською РДА була допущена помилка в написанні персональних даних ОСОБА_2 , а саме замість по батькові " ОСОБА_3 ", вказано " ОСОБА_4 ".

Його покійна мати працювала в місцевому КСП с. Війтівка і інших осіб із тотожнім прізвищем, ім`ям та по батькові, які були включені в список, що додавався до Державного акту на право колективної власності на землю по колишньому КСП Агрофірма Війтівська с. Війтівки Бершадського району як ОСОБА_2 не значиться.

Допущена помилка в частині персональних даних при заповненні сертифікату на право на земельну частку (пай) на ім`я його покійної матері ОСОБА_2 позбавляє його можливості оформити належним чином всі правоустановчі документи на право на земельну частку (пай) і тому за захистом своїх прав він вимушений звернутися до суду.

Представник заявника ОСОБА_5 подав заяву про підтримання заявлених вимог, справу просив слухати у його відсутність та відсутність заявника.

Представник заінтересованої особи, сільський голова М.Замкова, подала заяву в якій справу просила слухати у відсутність представника сільської ради.

Враховуючи те, що відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та проводить його в даному судовому засіданні на підставі доказів наявних у справі.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 13.03.2020 року, складеного виконавчим комітетом Війтівської сільської ради, актовий запис № 48.

Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, а саме право на земельну частку (пай) розташовану на території Війтівської сільської ради Бершадського району Вінницької області.

Згідно довідки Війтівської сільської ради Бершадського району Вінницької області № 267 від 05.05.2020 року єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 є її син та заявник по справі ОСОБА_1 1951 року народження, який спадщину прийняв, оскільки проживав з покійною по день її смерті. Інших спадкоємців до майна померлої немає.

Маючи намір оформити спадкове майно заявник звернувся до нотаріуса з відповідною заявою, проте йому було відмовлено та роз`яснено, що при видачі сертифікату виданого на ім`я його матері на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0425247 розміром 1.97 в умовних кадастрових гектарах згідно розпорядження Бершадської РДА від 14.03.2000 року № 63, реєстраційний № 1246, Бершадською РДА була допущена помилка в написанні персональних даних ОСОБА_2 , а саме замість по батькові " ОСОБА_3 " її вказано " ОСОБА_4 ", що унеможливлює належне оформлення спадкових прав заявника.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів.

П. 6 ч. 1 вказаної статті визнає, що до таких фактів належить - належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно ст. ст. 293, 315 ЦПК України та роз`яснень п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року "Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", із змінами та доповненнями, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Факт належності правовстановлюючого документу, який просить встановити заявник підтверджується наявними в матеріалах справи копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 13.03.2020 року, складеного виконавчим комітетом Війтівської сільської ради, актовий запис № 48 та копією свідоцтва про народження заявника серії НОМЕР_2 від 09.07.1951 року, актовий запис № 41 та виписками з погосподарської книги Війтівської сільської ради, в яких анкетні дані його матері зазначаються як ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Надані докази, суд визнає належними і допустимими, оскільки ці докази містять у собі інформацію щодо предмета доказування, вони логічно пов`язані з тими обставинами, які підтверджують факти, встановлення яких просить заявник. Відсутні дані, які б свідчили про наявність спору про право у даних правовідносинах. Отже, заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.264, 265, 315, 316, 318, 319 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя АДРЕСА_1 РНОКПП НОМЕР_3 ) за участі заінтересованої особи Війтівської сільської ради (24412, с. Війтівська Бершадського району Вінницької області, вул. Соборна, 104 ЄДРПОУ:04329702) про встановлення факту належності правовстановлюючого документа - задовольнити.

Встановити факт належності правовстановлюючого документа, а саме: що сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ВН 0425247 розміром 1.97 в умовних кадастрових гектарах, який виготовлений згідно розпорядження Бершадської РДА від 14.03.2000 року № 63, реєстраційний № 1246 і відповідно до розпорядження Бершадської РДА від 20.03.2003 року № 83 розмір земельної частки (паю) змінено на 1,72 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі на місцевості на ім`я ОСОБА_2 - дійсно належить ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О. Г. Рудь

СудБершадський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення02.09.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91929752
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —126/1632/20

Ухвала від 29.10.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

Рішення від 02.09.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

Ухвала від 02.09.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

Ухвала від 04.08.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні