Ухвала
від 02.10.2020 по справі 441/1454/20
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 441/1454/20

2/441/670/20

У Х В А Л А

"02" жовтня 2020 р. Городоцький районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді - Яворської Н.І.

секретар судового засідання - Гавриляк М.І.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м. Городок цивільну справу за позовною заявою Фермерського господарства Козацьке до Бартатівської сільської ради Городоцького району Львівської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про скасування рішень та визнання права постійного користування земельною ділянкою,

в с т а н о в и в:

У провадженні Городоцького районного суду Львівської області перебуває вищевказана справа.

В підготовче засідання сторони не явились, причину неявки суду не повідомили.

Дослідивши матеріали справи з питань предметної юрисдикції, суд приходить до наступних висновків.

За статтею 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності й спеціалізації та визначається законом.

За вимогами частини першої статті 18 Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII Про судоустрій і статус суддів суди спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Судова юрисдикція - це компетенція спеціально уповноважених органів судової влади здійснювати правосуддя у формі визначеного законом виду судочинства щодо визначеного кола правовідносин.

Стаття 255 ЦПК України передбачає виключний перелік підстав для закриття провадження у справі. Зокрема, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Як вбачається з позиції Верховного Суду у складі Об`єднаної Палати Касаційного цивільного суду висловленої у постанові від 05 вересня 2019 року в справі №686/6775/18, критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин у їх сукупності. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, у якому розглядається визначена категорія справ.

Критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність спору щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів у будь-яких правовідносинах, крім випадків, коли такий спір вирішується за правилами іншого судочинства, а по-друге, спеціальний суб`єктний склад цього спору, в якому однією зі сторін є, як правило, фізична особа.

За загальним правилом у порядку цивільного судочинства загальні суди вирішують справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, у яких хоча б одна зі сторін є фізичною особою, зокрема спори, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також із інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Тобто в порядку цивільного судочинства розглядаються справи, що виникають із приватноправових відносин.

Одним із критеріїв розмежування справ цивільної й господарської юрисдикції є суб`єктний критерій.

Статтею 20 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) визначено особливості предметної та суб`єктної юрисдикції господарських судів, якими уточнено коло спорів, що розглядаються господарськими судами, та встановлено, що господарські суди розглядають справи у спорах, які виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності, та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем; справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Сторонами в даному спорі є Фермерське господарство та Бартатівська сільська рада Городоцького району Львівської області.

Предметом судового розгляду у цій справі є вимога, скасування рішень та визнання права постійного користування земельною ділянкою.

З огляду на вказане можна зробити висновок, що спір виник у зв`язку з провадженням господарської діяльності Фермерського господарства Козацьке , такий спір має розглядатися за правилами господарського судочинства.

Відтак, беручи до уваги наведене вище, суд приходить до висновку за необхідне закрити провадження у справі, оскільки цей спір не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства.

Крім того, враховуючи положення ст.256 ЦПК України позивачу слід роз`яснити право звернення за даним позовом до Господарського суду Львівської області.

Керуючись ст.ст. 247 , 255 , 256 , 260 , 261 ЦПК України , суд -

п о с т а н о в и в:

Закрити провадження у справі за позовом Фермерського господарства Козацьке до Бартатівської сільської ради Городоцького району Львівської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про скасування рішень та визнання права постійного користування земельною ділянкою.

Роз`яснити позивачу його право звернення за даним позовом до Господарського суду Львівської області.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення через Городоцький районний суд Львівської області до Львівського апеляційного суду.

Суддя Н.І. Яворська

СудГородоцький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення02.10.2020
Оприлюднено05.10.2020
Номер документу91960499
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —441/1454/20

Рішення від 29.12.2022

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Рішення від 29.12.2022

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 24.10.2022

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 14.03.2022

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Постанова від 15.07.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Постанова від 15.07.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 28.01.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 26.01.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 02.10.2020

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Яворська Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні