Ухвала
від 03.10.2020 по справі 280/7004/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ПРИЙНЯТТЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ ДО РОЗГЛЯДУ ТА ВІДКРИТТЯ СПРОЩЕНОГО ПОЗОВНОГО ПРОВАДЖЕННЯ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ СПРАВІ

03 жовтня 2020 року Справа № 280/7004/20 м. Запоріжжя Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Калашник Ю.В., розглянувши матеріали позовної заяви Кандидата у депутати Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року від Запорізької обласної організації політичної партії За майбутнє ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 ) до Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області (71118, Запорізька область, м. Бердянськ, пл. Єдності, буд.2, код ЄДРПОУ 43755616), третя особа: Запорізька регіональна організація політичної партії Опозиційна платформа - за життя (69095, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд.111, код ЄДРПОУ 39400010) про визнання протиправною та скасування постанови, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

03.10.2020 о 17 год. 27 хв. до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Кандидата у депутати Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року від Запорізької обласної організації політичної партії За майбутнє ОСОБА_1 (далі - позивач) до Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області (далі - відповідач), третя особа: Запорізька регіональна організація політичної партії Опозиційна платформа - за життя (далі - третя особа), в якій позивач просить суд:

визнати протиправною та скасувати постанову №37 від 28 вересня 2020 року Про реєстрацію кандидатів у депутати Бердянської міської ради, включених до єдиного та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати від Запорізької регіональної організації політичної партії Опозиційна платформа - за життя , в частині її окремих положень про реєстрацію кандидатами в депутати таких осіб: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ;

зобов`язати відповідача не пізніше наступного дня після набуття рішенням суду законної сили, вчинити дії визначені ч.5 ст.231 Виборчого кодексу України, що випливають з скасування реєстрації кандидатів у депутати Бердянської міської ради, таких осіб: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , які включені до єдиного та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати від Запорізької регіональної організації політичної партії Опозиційна платформа - за життя .

Крім того, позивач просить витребувати у відповідача оригінали для огляду та належним чином завірені копії для долучення до матеріалів справи, всього пакету документів, який 24 вересня 2020 року був поданий відповідачу уповноваженою особою від Запорізької регіональної організації політичної партії Опозиційна платформа - за життя Бодасюк О.Ю., для реєстрації кандидатів у депутати Бердянської міської ради на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня 2020 року, включених до єдиного та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати Бердянської міської ради від Запорізької регіональної організації політичної партії Опозиційна платформа - за життя .

Спір виник із публічно-правових відносин, у яких сторони є суб`єктами виборчого процесу.

Згідно положень частини 4 статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) на зазначений спір поширюється юрисдикція адміністративних судів та він має розглядатись у порядку адміністративного судочинства окружним адміністративним судом.

Позовна заява відповідає вимогам КАС України, подана в межах строку звернення до адміністративного суду. Підстави для повернення позовної заяви, відмови у відкритті провадження у справі та залишення позовної заяви без розгляду відсутні.

Частиною 11 статті 273 КАС України, суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Відповідно до ч.2 ст.12 КАС України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

За таких обставин, суддя дійшов висновку про наявність підстав для відкриття спрощеного позовного провадження та призначення судового засідання.

Відповідно до положень частини 4 статті 9 КАС України, суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Частиною 3 статті 80 КАС України встановлено, що про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Щодо витребування у відповідача повного пакету документів, які подавались третьою особою до відповідача для реєстрації кандидатів у депутати зазначеної міської ради, суд зазначає, що з урахуванням предмета спору (оскарження постанови в частині п`яти кандидатів в депутати) у суду відсутні правові підстави для витребування у відповідача таких документів.

Таким чином, для об`єктивного, повного і всебічного розгляду справи, суддя дійшов висновку про необхідність витребування у відповідача додаткових доказів, а саме: постанови №37 від 28.09.2020 із усіма додатками; протоколу засідання відповідача, на якому була прийнята оскаржувана постанова; документів та матеріалів, які подавались Запорізькою регіональною організацією політичної партії Опозиційна платформа - за життя щодо реєстрації кандидатів в депутати Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , за наслідками розгляду яких прийнята оскаржувана постанова.

Керуючись ст.ст. 160, 161, 171, 248, 256, 273, 277 КАС України, суддя -

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити спрощене позовне провадження в адміністративній справі № 280/7004/20.

Призначити судове засідання на 04 жовтня 2020 року о 10:30 , яке буде проводитися суддею Калашник Ю.В. одноособово в приміщенні Запорізького окружного адміністративного суду за адресою: м.Запоріжжя, вул.Сергія Синенка, 65в, зала судових засідань № 15.

Витребувати у Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області належним чином завірені копії наступних документів: постанови №37 від 28.09.2020 із усіма додатками; протоколу засідання відповідача, на якому була прийнята оскаржувана постанова; документів та матеріалів, які подавались Запорізькою регіональною організацією політичної партії Опозиційна платформа - за життя щодо реєстрації кандидатів в депутати Бердянської міської ради Бердянського району Запорізької області ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , за наслідками розгляду яких прийнята оскаржувана постанова.

Зобов`язати відповідача надати витребувані судом документи у строк до 10 год. 00 хв. 04 жовтня 2020 року. Докази можуть бути надіслані засобами електронної пошти на адресу суду (inbox@adm.zp.court.gov.ua).

Встановити відповідачу строк до 10 год. 00 хв. 04 жовтня 2020 року для подання суду відзиву на позовну заяву, який має відповідати вимогам ст. 162 КАС України, та докази надіслання (надання) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Запропонувати третій особі - подати до 10 год. 00 хв. 04.10.2020 письмові пояснення по суті заявлених позовних вимог та документи на їх обґрунтування, з урахуванням вимог ст.162 КАС України.

Копію даної ухвали разом із витягом про процесуальні права та обов`язки направити сторонам у порядку, встановленому статтею 268 КАС України, відповідачу - копію позовної заяви та додані до неї документи.

В судове засідання викликати сторін (їх представників), у порядку встановленому статтею 268 КАС України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://adm.zp.court.gov.ua/sud0870/gromadyanam/csz/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту прийняття.

Суддя Ю.В.Калашник

Пам`ятка про права та обов`язки осіб, які беруть участь у справі

Права та обов`язки осіб, які беруть участь у справі (ст.44 КАС України).

1. Учасники справи мають рівні процесуальні права та обов`язки.

2. Учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

3. Учасники справи мають право:

1) ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень;

2) подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам;

3) подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб;

4) ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти;

5) оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках;

6) користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

4. Учасники справи можуть за власний рахунок додатково замовити та отримати в суді засвідчені копії документів і витяги з них.

Права та обов`язки сторін (стаття 47 КАС України).

1. Крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

4. Крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, відповідач має право визнати позов повністю або частково, подати відзив на позовну заяву.

5. Сторони можуть досягнути примирення на будь-якій стадії судового процесу, що є підставою для закриття провадження в адміністративній справі.

6. Суд не приймає відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем і не визнає умов примирення сторін, якщо ці дії суперечать закону або порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси.

7. У разі подання будь-якої заяви, визначеної частиною першою або третьою цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у судовому рішенні.

8. Відповідач, який не є суб`єктом владних повноважень, може пред`явити зустрічний позов відповідно до положень статті 177 цього Кодексу.

Дата ухвалення рішення03.10.2020
Оприлюднено05.10.2020

Судовий реєстр по справі —280/7004/20

Ухвала від 04.10.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 04.10.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 03.10.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні