Ухвала
від 28.07.2020 по справі 755/20443/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/20443/19

Провадження № 1-кп/761/1971/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 липня 2020 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

провівши в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва судове засідання у кримінальному провадженні № 32019100000000682, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06 грудня 2019 року щодо

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Черкаси, громадянки України, українки, тимчасово не працюючої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.205-1КК України,

В С Т А Н О В И В:

05 лютого 2020 року до Шевченківського районного суду м. Києва з Київського апеляційного суду надійшов обвинувальний акт з відповідними додатками у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019100100000682 від 06 грудня 2019 року.

19 червня 2020 року обвинувальний акт у кримінальному провадженні було призначено до судового розгляду.

У судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 заявила клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності.

Згідно обвинувального акту, ОСОБА_4 у червні 2016 року, точний день та час досудовим розслідуванням не встановлені, перебуваючи поблизу станції метро «Дарниця» в м. Києві, отримала пропозицію від невстановленої слідством особи чоловічої статі щодо внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а саме: проведення реєстрації на її ім`я ТОВ «Торгівельний дім «Навігатор» (код ЄДРПОУ 40036425).

Таким чином у ОСОБА_4 виник злочинний умисел, направлений на Внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, Відповідно до якого ОСОБА_4 за попередньою змовою з невстановленою слідством особою чоловічої статі, погодилась стати засновником та директором в одній особі та зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Торгівельний дім «Навігатор» (код ЄДРПОУ 40036425), після чого передати реєстраційні документи для проведення перереєстрації цієї юридичної особи невстановленій в ході розслідування особі чоловічої статі.

Так, згідно з пунктом 1 статті 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» від 15.05.2003 № 755-IV визначено, що для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстратору (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення або в разі подання електронних документів подати опис, що містить Відомості про надіслані електронні документи, в електронній формі) такі документи:

- заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи;

- примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи у випадках, передбачених законом;

- два примірники установчих документів (у разі подання електронних документів - один примірник);

- документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи. У разі подання електронних документів для проведення державної реєстрації юридичної особи підтвердженням внесення плати за проведення державної реєстрації юридичної особи є примірник електронного розрахункового документа, засвідченого електронним цифровим підписом;

- інформацію з документами, що підтверджують структуру власності засновників - юридичних осіб, яка дає змогу встановити фізичних осіб - власників істотної участі цих юридичних осіб.

Пункт 9 статті 24 цього ж Закону визначає, якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються засновником юридичної особи, державному реєстратору додатково пред`являється його паспорт. Якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються особою, уповноваженою засновником (засновниками) юридичної особи, державному реєстратору додатково пред`являється її паспорт та надається документ, що засвідчує її повноваження або в разі подання електронних документів документ, що засвідчує повноваження цієї особи, в електронній формі залучається до документів, передбачених частинами першою - сьомою цієї статті.

У свою чергу, ОСОБА_4 , реалізовуючи злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, надала невстановленій слідством особі чоловічої статі, копії власного паспорту громадянина України ( НОМЕР_1 , виданого Черкаським PC УДМС України в Черкаській області 05.06.2013) та реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОКПП НОМЕР_2 ) для виготовлення реєстраційних документів ТОВ «Торгівельний дім «Навігатор».

На підставі цих документів невстановлена слідством особа чоловічої статі, у невстановленому досудовим розслідуванням місці виготовила статут ТОВ «Торгівельний дім «Навігатор», протокол №15-06-16 Загальних зборів учасників ТОВ «Торгівельний дім «Навігатор» та інші установчі, реєстраційні документи підприємства, в яких ОСОБА_4 була зазначена як учасник підприємства та призначена на посаду директора.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_4 відповідно до попередньої домовленості із невстановленою слідством особою чоловічої статі, зустрілась в червні 2016 року у невстановлений час та дату на майданчику ресторану МакДональдс, який розташований за адресою: м. Київ, проспект Гагаріна, 2 А, виконала свій підпис в графі «Підпис учасника» в статуті ТОВ «Торгівельний дім «Навігатор» та в графі «Запрошена особа» в протоколі №15-06-16 загальних зборів учасників ТОВ «Торгівельний дім «Навігатор», чим надала юридичну силу вищевказаним документам, в які внесені неправдиві відомості, а саме:

- в п. 1.7 статуту зазначено, що місцезнаходження підприємства: Київська область, м. Ірпінь, вул. Дзержинського, 1, поверх 1, проте воно офісного та інших приміщень не мало та не використовувало, за вказаною адресою підприємство не знаходилось;

- в п. 1.9 статуту зазначено, що ОСОБА_4 є учасником (засновником) підприємства, проте фактично наміру ставати учасником підприємства ОСОБА_4 не мала, в подальшому правами учасника підприємства не користувалась та обов`язки учасника підприємства не виконувала;

- в п. 6.2 статуту зазначено, що частка учасників у статуному капіталі товаритсва розподіляється наступним чином: ОСОБА_4 частка в статутному капіталі у розмірі 100 грн., що становить 100% статного капіталу, однак ОСОБА_4 частку в статутному капіталі фактично не мала, внесків до статутного капіталу в порядку, розмірі та засобами, що передбачені установчими документами, не робила, а також не сплачувала грошових коштів за її придбання.

Після підписання протоколу №15-06-16 загальних зборів учасників та статуту ТОВ «Торгівельний дім «Навігатор», ОСОБА_4 передала зазначені документи невстановленій слідством особі чоловічої статі, розуміючи, що вони будуть подані до державного реєстратора, для подальшої державної реєстрації підприємства.

Також ОСОБА_4 відповідно до злочинного плану із невстановленою слідством особою чоловічої статі, видала довіреність як директор ТОВ «Торгівельний дім «Навігатор» на ім`я ОСОБА_5 , якою уповноважила її виконати дії по державній реєстрації внесення змін щодо засновників та директора ТОВ «Торгівельний дім «Навігатор» на ОСОБА_4 .

При невстановлених слідством обставинах 16.06.2016 у невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_5 здійснила державну реєстрацію змін щодо засновників та директора ТОВ «Торгівельний дім «Навігатор» у відділі державної реєстрації виконавчого комітету Ірпінської міської ради, за адресою: Київська область, м. Ірпінь, вул. Шевченка, 3, та постановку цього ж дня у невстановлений досудовим розслідуванням час ТОВ «Торгівельний дім «Навігатор» на податковий облік у Вишгородській ОДПІ Ірпінського відділення ГУ ДФС у Київській області за №13571020000004139.

ОСОБА_4 діючи повторно у листопаді 2016 року, точний день та час досудовим розслідуванням не встановлені, перебуваючи поблизу станції метро «Дарниця» в м. Києві, отримала пропозицію від тієї самої невстановленої слідством особи чоловічої статі щодо внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а саме: проведення реєстрації на її ім`я ТОВ «Берегобуд» (код ЄДРПОУ 40347830).

Таким чином у ОСОБА_4 виник злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, відповідно до якого ОСОБА_4 за попередньою змовою з невстановленою слідством особою чоловічої статі, погодилась стати засновником та директором в одній особі та зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Берегобуд» (код ЄДРПОУ 40347830), після чого передати реєстраційні документи для проведення перереєстрації цієї юридичної особи невстановленій в ході розслідування особі чоловічої статі.

Так, згідно з пунктом 1 статті 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» від 15.05.2003 № 755-IV визначено, що для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстратору (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення або в разі подання електронних документів подати опис, що містить відомості про надіслані електронні документи, в електронній формі) такі документи:

- заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи;

- примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи у випадках, передбачених законом;

- два примірники установчих документів (у разі подання електронних документів - один примірник);

- документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи. У разі подання електронних документів для проведення державної реєстрації юридичної особи підтвердженням внесення плати за проведення державної реєстрації юридичної особи є примірник електронного розрахункового документа, засвідченого електронним цифровим підписом;

- інформацію з документами, що підтверджують структуру власності засновників - юридичних осіб, яка дає змогу встановити фізичних осіб - власників істотної участі цих юридичних осіб.

Пункт 9 статті 24 цього ж Закону визначає, якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються засновником юридичної особи, державному реєстратору додатково пред`являється його паспорт. Якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються особою, уповноваженою засновником (засновниками) юридичної особи, державному реєстратору додатково пред`являється її паспорт та надається документ, що засвідчує її повноваження або в разі подання електронних документів документ, що засвідчує повноваження цієї особи, в електронній формі залучається до документів, передбачених частинами першою - сьомою цієї статті.

У свою чергу, ОСОБА_4 , реалізовуючи злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, надала невстановленій слідством особі чоловічої статі, копії власного паспорту громадянина України ( НОМЕР_1 , виданого Черкаським PC УДМС України в Черкаській області 05.06.2013) та реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОКПП НОМЕР_2 ), для виготовлення реєстраційних документів ТОВ «Берегобуд» невстановлена слідством особа чоловічої статі, у невстановленому досудовим розслідуванням місці виготовила протокол №25/11/16 загальних зборів Учасників ТОВ «Берегобуд» від 25.11.2016 та інші установчі, реєстраційні документи підприємства, в яких ОСОБА_4 була зазначена як учасник підприємства та призначена на посаду директора.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_4 25.11.2016 діючи повторно з корисливих мотивів, діючи відповідно до вказівок невстановленої слідством особи чоловічої статі, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, приїхала за адресою: АДРЕСА_2 , до офісу приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 .

В присутності приватного нотаріуса ОСОБА_6 та невстановленої слідством особи чоловічої статі, ОСОБА_4 підписала отримані від останнього документи - Протокол №25/11/16 загальних зборів учасників ТОВ «Берегобуд» від 25.11.2016 до резулятивної частини якого внесені завідомо не правдиві відомості, а саме:

- в п. 1 про обрання головою загальних зборів Товариства ОСОБА_4 та секретарем загальних зборів товариства ОСОБА_7 , проте ОСОБА_4 не була головою загальних зборів учасників товариства;

- в п. 3 про призначення на посаду директора ТОВ «Берегобуд»

ОСОБА_4 , яка фактичного наміру ставати директором підприємства ОСОБА_4 не мала, в подальшому правами директора підприємства не користувалась, обов`язки директора підприємства не виконувала;

- в п. 4 про передачу від ОСОБА_7 до ОСОБА_4 частки у статутному капіталі товаристві, в розмірі 100% що складає в грошовому еквіваленті 1000 грн. Однак ОСОБА_4 частку в статутному капіталі ніколи не отримувала;

- п. 5 про вхід до складу учасників ТОВ «Берегобуд» нового учасника - ОСОБА_4 . Проте ОСОБА_4 здійснила вхід до складу учасників формально без мети ведення фінансово-господарської діяльності підприємства;

- п. 10 про те що діяльність ТОВ «Берегобуд» продовжується на підставі Модельного статуту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1 182 від 16.11.2011 (із змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №820 від 07.10.2015). Проте ОСОБА_4 одразу після підписання протоколу №25/11/16, який подається до державного реєстратора, передала невстановленій особі чоловічої статі та не здійснювала діяльність підприємства;

- в другому абзаці регулятивної частини протоколу загальних зборів учасників зазначено, що по всім питанням, учасники загальних зборів товариства голосували одноголосно «За», проте ОСОБА_4 не голосувала взагалі.

Після цього приватний нотаріус ОСОБА_6 засвідчила справжність підпису ОСОБА_4 у Протоколі №25/11/16 загальних зборів Учасників ТОВ «Берегобуд» від 25.11.2016, та зареєструвала вказані дії за № 1409 та №1410 від 25.11.2016 в Реєстрі для реєстрації нотаріальних дій.

Також ОСОБА_4 відповідно до злочинного плану з невстановленою слідством особою чоловічої статі видала довіреність, як директор ТОВ «Берегобуд», на ім`я ОСОБА_8 , якою уповноважила його виконати дії по державній реєстрації ТОВ «Берегобуд».

При невстановлених слідством обставинах 25.11.2016, у невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_8 здійснив державну реєстрацію ТОВ «Берегобуд» у відділі з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб підприємців Печерської районної у м. Києві державної адміністрації, за адресою: м. Київ, вул. Суворова, 15, та постановку цього ж дня, у невстановлений досудовим розслідуванням час, ТОВ «Берегобуд» на податковий облік в ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві за № 10701020000062332.

Таким чином, ОСОБА_4 , своїми умисними діями, які виразилися у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчиненому повторно за попередньою змовою групою осіб, вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 205-1 КК України.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 визнала усі зазначені в обвинувальному акті фактичні обставини, просила задовольнити подане нею клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності. Крім того пояснила суду, що їй роз`яснено та зрозуміло суть обвинувачення, підставу для звільнення від кримінальної відповідальності, її право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави.

Прокурор ОСОБА_3 не заперечував з приводу задоволення поданого ОСОБА_4 клопотання.

Вислухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши надані в розпорядження суду матеріали кримінального провадження, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з ч. 1 ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Так, суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другоюстатті 284 цього Кодексу.

Згідно п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до положеньп. 2 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2ст. 205-1 КК України, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 , відповідно до ст. 12 КК України, відносяться до нетяжких злочинів, та з дня його вчинення пройшло більше трьох років, що відповідно до ст. 49 КК України є підставою для звільнення її від кримінальної відповідальності.

Обвинуваченій в судовому засіданні було роз`яснено відповідно до ч. 3 ст. 285 КПК України суть обвинувачення, підставу звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави.

Цивільний позов в рамках провадження не заявлено, запобіжний захід щодо ОСОБА_4 не обирався, інші заходи забезпечення кримінального провадження не застосовувались, речові докази у кримінальному провадженні відсутні.

У зв`язку зі звільненням обвинуваченої ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності та закриттям кримінального провадження щодо неї, процесуальні витрати стягненню з останньої не підлягають.

Керуючись ст. ст. 284, 314, 369-372, 392 КПК України,ст. 49 КК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання обвинуваченої ОСОБА_4 про звільнення від кримінальної відповідальності - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинувачену у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2ст. 205-1 КК України, від кримінальної відповідальності на підставіст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження щодо ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст. 205-1 КК України, відомості щодо якого внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 32019100000000682 від 06 грудня 2019 року - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 7 (семи) днів з дня її оголошення через Шевченківський районний суд м. Києва.

Ухвала набирає законної сили на наступний день після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку не подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.07.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91969978
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/20443/19

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

Ухвала від 19.06.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Капічон Ольга Миколаївна

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галига І. О.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галига І. О.

Ухвала від 20.12.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галига І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні