Ухвала
від 02.10.2020 по справі 233/6466/19
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/6466/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 жовтня 2020 року Слідчий суддя Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Костянтинівського ВП Бахмутського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Костянтинівської місцевої прокуратури Донецької області ОСОБА_4 про продовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 341 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого СВ Костянтинівського ВП Бахмутського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Костянтинівської місцевої прокуратури Донецької області ОСОБА_4 про продовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року, за ознаками злочину, передбаченого ст. 341 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що у провадженні СВ Костянтинівського ВП перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до ЄРДР № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року, за ст. 341 КК України за фактом захоплення державних або громадських будівель чи споруд.

По кримінальному провадженні встановлено, що з кримінального провадження №12017050410000605 від 06 березня 2017 року виділені матеріали в окреме провадження про те, що 28 лютого 2017 невідомі озброєні особи, що не назвалися та не надали не яких документів, із загрозами застосування сили, самовільно на невизначених підстав, зайняли приміщення ПАТ «Шахта ім. А.Ф. Засядько», розташоване за адресою: Донецька область, м. Макіївка, Червоногвардійський район, вул. Чубаря магазин «Засядько», в якому розташовувався пункт видачі гуманітарної допомоги, що надається за рахунок Фонду соціально незахищеним мешканцям Донецької області..

Згідно листа керівника Благодійного фонду «Розвиток України», що створений за законодавством України, код ЄДРПОУ 33703116 встановлено, що гуманітарна допомога, видачу якої на тимчасово непідконтрольній українській владі території було заблоковано невідомими озброєними людьми 28 лютого 2017 року надається мешканцям Донецької області за рахунок Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» на підставі договору про надання благодійної допомоги від 18 серпня 2014 року, укладеного з громадською організацією «Маріупольська спілка молоді», яка єодержувачем гуманітарноїдопомоги,внесена увідповідний Реєстрза №664та надаєдопомогу мирнимжителям,які потребуютьтакої допомоги.Постачання продуктівдля комплектаціїпродуктових наборівздійснюється напідставі договорувід 18серпня 2014року,укладеним міжБФ «РозвитокУкраїни»,ГО «Маріупольськаспілка молоді»та ТОВ«Український Рітейл». 28 лютого 2017 року невідомими озброєними людьми було захоплене приміщення, в якому здійснювалась комплектація гуманітарної допомоги, а саме приміщення ПАТ «Шахта ім. А.Ф. Засядько» за адресою: м.Макіївка, вул. Чубаря, магазин «Засядько» (договір безкоштовного користування нежитловим приміщенням № 602 від 02 листопада 2015 року, договір № 603 від 02 листопада 2015 року про компенсацію за використання енергоносіїв).

По кримінальному провадженні ПАТ «Шахта ім. А.Ф. Засядько» визнано потерпілим.

До матеріалів кримінального провадження долучено документи ПАТ «Шахта ім. А.Ф. Засядько» та Благодійного фонду «Розвиток України», договори та документи щодо вартості майна БФ «Розвиток України».

Оперативному підрозділу Костянтинівського ВП Бахмутського ВП ГУНП в Донецькій області надані доручення в порядку ст. 40 КПК України на проведення заходів по встановленню свідків та очевидців правопорушення, осіб, які вчинили дане правопорушення.

На теперішній час встановити осіб, які скоїли злочин не вдалося, оперативному підрозділу Костянтинівського ВП Бахмутського ВП ГУНП в Донецькій області надано доручення в порядку ст. 40 КПК України на проведення слідчих та розшукових дій з метою встановлення місцезнаходження осіб правопорушників, свідків та очевидців злочину. Окрім того надано постанову про проведення процесуальних дій на іншій території, а саме до Центрального відділу ГУНП в Донецькій області для встановлення свідків та очевидців вказаного правопорушення, їх допит, встановлення особи, яка буде представляти інтереси Благодійного фонду «Розвиток України» під час проведення досудового розслідування та визнання його представником потерпілого.

25 березня 2020 року слідчим суддею Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 341 КК України продовжено до 6 місяців, тобто до 02 жовтня 2020 року.

Враховуючи, що досудове розслідування кримінального провадження № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року не можливо закінчити у строк до 02жовтня 2020року оскільки на даний час необхідно провести ряд слідчих дій, отже необхідно продовжити строк досудового розслідування. Оскільки, в подальшому планується проводити допити свідків та ряд інших слідчих та процесуальних дій, направлених на встановлення особи, яка вчинила вказаний злочин, та збір необхідних доказів, необхідно продовжити строк досудового розслідування на шість місяців.

На підставі викладеного, беручи до уваги, що для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, а також те, що вказані дії не могли бути здійснені та завершенні раніше з об`єктивних причин, слідчий за погодженням з прокурором просив продовжити строк досудового розслідування.

Слідчий та прокурор до суду не з`явився, про дату та час розгляду клопотання були повідомлені належним чином, надали до суду заяви, в яких просили розглянути клопотання у їх відсутність. Відповідно до ч. 2 ст. 295-1 КПК України слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому випадку до спливу строку досудового розслідування.

Перевіривши клопотання і дослідивши матеріали, додані до клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, суд дійшов наступного висновку.

Як вбачається з наявного у матеріалах клопотання витягу з ЄРДР за № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року строк досудового розслідування закінчується 02 жовтня 2020 року, однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не виявилось можливим.

Жодній особі повідомлення про підозру не вручалось.

Незважаючи на те, що на даний час у кримінальному провадженні виконано вказаний обсяг слідчих дій, однак необхідно провести допити свідків та ряд інших слідчих та процесуальних дій, направлених на встановлення особи, яка вчинила вказаний злочин, та збір необхідних доказів. Результати проведення вказаних слідчих та процесуальних дій мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, однак, їх отримання потребує додаткового часу строком не менш ніж 6 місяців.

Згідно ч. 4 ст. 38 КПК України, орган досудового розслідування зобов`язаний застосувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Відповідно до ст.28КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень. Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор.

Відповідно до ст.219КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) вісімнадцять місяців у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 2 ст.219КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст.294КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений ч. 1 ст. 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1 - 3 ч. 2 ст. 219 цього Кодексу.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру подане з додержанням вимог, передбачених ч. 2 ст. 295-1 КПК України.

Строк досудового розслідування закінчується 02 жовтня 2020 року, однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не виявилось можливим. Вищевказані слідчі дії необхідні для повного, всебічного та об`єктивного розслідування кримінального правопорушення, з метою забезпечення права потерпілої сторони на ефективне досудове розслідування, виходячи з завдань кримінального провадження, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання задовольнити та продовжити строк досудового розслідування до шести місяців, тобто до 02 квітня 2021 року.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Костянтинівського ВП Бахмутського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Костянтинівської місцевої прокуратури Донецької області ОСОБА_4 про продовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 341 КК України - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 341 КК України до 6 (шести) місяців, тобто до 02 квітня 2021 року.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.10.2020
Оприлюднено10.02.2023

Судовий реєстр по справі —233/6466/19

Ухвала від 22.03.2022

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 28.09.2021

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Сітніков Т. Б.

Ухвала від 30.03.2021

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Сітніков Т. Б.

Ухвала від 02.10.2020

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Сітніков Т. Б.

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Сітніков Т. Б.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Сітніков Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні